Jogosult - e ápolási díjra?


gabesz24 # 2012.05.06. 16:59

Hosszas keresés után sem találtam konkrét választ a kérdésemre, ezért indítottam a témát.

Problémám a következő:
Édesanyám ápolását sajnos a távoli munkavégzés miatt nem tudjuk a testvéremmel mi magunk megoldani (mivel havonta csak egy-két napot tudunk emiatt otthon tartózkodni), ezért a rokonokat kérdeztük meg erről, hogy ki tudná elvállalni édesanyánk gondozását. Egyedül édesanyám sógornője vállalta, mivel neki nincs munkaviszonya, pénzbeni ellátást nem kap az önkormányzattól.
A helyi szociális ügyintéző azt mondta, hogy ő nem jogosult, mert nem egyeneságbeli rokon. De viszont hozzátartozó, ezért nem értem, hogy mivel csak rá tudjuk bízni az ápolást, miért nem jogosult? Ha egy idegent kérnék fel, akkor egyértelmű, hogy ő nem lehetne bent a jogosultsági körben...

Ezáltal a kérdésem:
Testvér felesége jogosult-e ápolási díjra? Ha igen, mely jogszabályra lehet hivatkozni, amelyet továbbíthatnék a helyi szoc. ügyintézőnek, és el tudnánk indítani a folyamatot.

Válaszotokat nagyon szépen köszönöm előre is.

Üdv. Gabesz


Gabesz

gabesz24 # 2012.05.06. 17:14

Egy kérdésem még lemaradt..

Ha jogosult a sógornő az ápolási díjra, akkor számára kell-e ideiglenes lakcímet létesíteni édesanyám állandó lakcímén.

Köszönöm!

Gabesz


Gabesz

Gabicsek # 2012.05.06. 19:07

Ezt találtam a neten, mivel nemigen értek az ápolási díjhoz:

Az ellátásra jogosultak: Tartósan beteg gyermeket nevelő szülő, Súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülő, Súlyosan fogyatékos személyt gondozó vagy eltartó közeli hozzátartozó

A közeli hozzátartozó apa, anya, gyermek, házastárs. A sógornő nem tartozik ide.

hattyúdal # 2012.05.06. 22:59

Talán segítségedre lesz ez a link:
http://www.szocialis_ellatasok.abbcenter.com/?…

C a s a b l a n c a # 2012.05.07. 05:48

A válasz most is ugyanaz, mint az ügyintézőnek: a testvér házastársa nem egyeneságbeli rokon, ezért nem igényelheti az ápolási díjat.

hattyúdal # 2012.05.07. 08:42

Ptk. 685. § b) pontja:
közeli hozzátartozók: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér;
hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa;

lajcsó # 2012.05.07. 10:05

A szociális törvény értelemében ápolási díjat a hozzátartozó részére lehet megállapítani. A "testvér házastársa" pedig hozzátartozónak minősül.

Gabicsek # 2012.05.07. 11:08

lajcsó!
Megnéztem a hivatkozott törvényt.

Ezt írják ugye:

40. § Az ápolási díj a tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását ellátó nagykorú hozzátartozó részére biztosított anyagi hozzájárulás.

41. § (1) Ápolási díjra jogosult - a jegyes kivételével - a hozzátartozó [Ptk. 685. § b) pontja], ha állandó és tartós gondozásra szoruló

  1. súlyosan fogyatékos, vagy
  2. tartósan beteg 18 év alatti

személy gondozását, ápolását végzi.

Itt ugyan nem közeli hozzátartozóról, hanem csak hozzátartozóról beszél, azonban a hivatkozott Ptk. törvényhelye közeli hozzátartozóra utal, ami logikus is, gondolom, kivédik a sógor-koma ellátását.

Ptk. 685.§

  1. közeli hozzátartozók: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, bejegyzett élettársa, a jegyes, a házastárs, a bejegyzett élettárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa, bejegyzett élettársa
lajcsó # 2012.05.07. 12:06

Az én olvasatomban a Ptk.685. § b)pontjában felsorolt valamennyi - közeli és nem közeli - hozzátartozó számára meg lehet állapítani ápolási díjat. A szociális törvény egyértelműen erre utal. Amennyiben a jogalkotó szűkíteni akarta volna a jogosulti kört, akkor azt konkrétan nevesítette volna (pl. "közeli" hozzátartozó megnevezéssel). A Ptk. taxatíve meghatározza a hozzátartózónak tekintendő személyi kört, kiemelve ebből a közeli hozzátartozókat. Tehát a Ptk. 685. § b) pontjában meghatározott személyek közül nem mindenki minősül közeli hozzátartozónak, csak és kizárólag az első fordulatban szereplők.

gabesz24 # 2012.05.08. 18:56

lajcsó!

Nekem is így lenne egyértelmű...

41. § (1) Ápolási díjra jogosult - a jegyes kivételével - a hozzátartozó [Ptk. 685. § b) pontja], ha állandó és tartós gondozásra szoruló...

Ptk. 685.§-a szerint a hozzátartozó minden felsorolt személy. Ha megkülönböztették volna, akkor szerintem a trv. 685.§ b, pontjának 1. bekezdése lenne a közeli hozzátartozó, a 2. bekezdése a hozzátartozó.
De mivel nincs szétszedve ez a pont, így gondoltam én is azt, hogy hozzátartozó a közeli- és a további hozzátartozó is, és így ők együttesen beleférnek a jogosultsági körbe...

(Remélem érthetően leírtam, amit szerettem volna)

Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat, és szeretném, ha még további válaszokat (megerősítéseket) kapnék ezzel kapcsolatban.

Üdv. mindenkinek:

Gabesz


Gabesz

gabesz24 # 2012.05.20. 16:01

Sziasztok!

Az előző hozzászolásommal kapcsolatban kérdezném, hogy helyes-e a felvetésem.

Köszönöm!


Gabesz

szaboria1 # 2012.07.02. 10:46

Nyugdíjas vagyok kaphatok e ápolási díjat súlyosan fogyatékos édesanyám után?

monalisa1 # 2012.07.02. 11:25

Nem, mert kétféle címen pénz nem jár.

lajcsó # 2012.07.02. 11:42

Igen, de csak akkor ha nyugdíj összege meghaladja a ápolási díj összegét.

monalisa1 # 2012.07.02. 12:32
szaboria1 # 2012.07.02. 13:16

az Szt 42§(4)számomra értelmetlen mert ott nem írja, hogy nem jár .

lajcsó # 2012.07.02. 13:35

Szerintem a 42. § (4) bekezdés arra az esetre vonatkozik, amikor a nyugdíjat a ápolási díj folyósításának ideje alatt állapítják meg a jogosult részére.
Részedre az is megoldás lehet, hogy az ápolási díj folyósításának idejére nem kéred a nyugdíjadat. Kérdés,hogy mikor jársz jobban?

monalisa1 # 2012.07.02. 15:21

Jelenleg 22.800 Ft ill. 37.050 Ft az ápolási díj összege, tehát "ekkora" pénz reményében nem érdemes szüneteltetni a saját nyugdíjat.

neva60 # 2012.07.05. 10:51

Ápolási díjjal kapcsolatban kérdeznélek benneteket, hogy Ti hogyan tudjátok az alábbiakat: Ápolási díjat csak olyan beteg esetén lehet igényelni, aki tartósan beteg, de 18 év alatti, vagy súlyosan fogyatékos. Kérdésem, aki rákos beteg az hová sorolandó? Lehet, hogy ilyen beteg ápolására nem is jár ápolási díj?
Ezt azért írtam le, mert ma akartam intézni az Önkormányzatnál és leküldtek, hogy nem vagyok jogosult, a rákos beteg nem tartozik egyik kategóriába sem. Ilyenkor mit lehet tenni? Ti is így tudjátok, tényleg nem jár semmi, nem vagyok jogosult ápolási díjra, mikor a nap 24 órájában kell vele lennem?
Várom válaszotokat! Köszi!!!

neva60 # 2012.07.09. 11:15

Ha sok-sok éves munkaviszony után egyszer csak beteg leszel, vagy a családodban valaki olyan beteg lesz, akit ápolni kell, jobb, ha a temetőben intézed a sírhelyed, minthogy a ceglédi önkormányzatnál próbálj ápolási díjat, vagy egyéb más anyagi segítséget intézni. Ceglédi képviselő testület tagjai úgy döntöttek, hogy aki beteg, haljon meg, ha már betöltötte a 18. életévét.
Ide bemásolom az önkormányzattól kapott választ az ápolási díjjal kapcsolatban, egyszerúen felháborító.
Íme a válasz: Jelenleg hatályos szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény valóban nem teszi lehetővé Cegléden a 18 év feletti tartós beteg ápolását.
A törvény ugyan lehetővé teszi, hogy a települési önkormányzat képviselő testülete -az önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek fennállása esetén ápolási díjat állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki 18 évét betöltött tartósan beteget ápol, azonban Cegléden a képviselő testület nem élt ezel a lehetőséggel.

lajcsó # 2012.07.09. 12:15

Itt a lényeg az "állapíthat meg" kifejezésen van. Az önkormányzatok ezt úgy értelmezik, hogy ha akarják megállapítják az ápolási díjat, ha akarják nem. Azt is tudni kell, hogy képviselő-testület méltányossági jogkörében megállított ápolás díj összege teljes egészében az önkormányzat költségvetését terheli. Ehhez ugyanis nem jár kiegészítő állami támogatás mint az alanyi jogon megállapított ápolási díjnál. Tehát a méltányossági ápolási díjnak költségvetési korlátja is van. Rákos betegre akkor jár ápolási díj ha 18 év alatti. 18 év feletti személyre pedig akkor, ha fogyatékos.

monalisa1 # 2012.07.09. 12:56

Szociális ellátások - ápolási díj
http://kezenfogva.hu/…tasok/5.html

Ne a helyi aparátust szidd (...), a kormány f.évtől szinte minden pénzt elvesz az ellátásokra fordítható pénzekből, és alig csurgat valamennyit vissza. Így az önkormányzat(ok)nak nemigen van módja a méltányossági ápolási díjat megállapítani. /Az óvodai- iskolai étkeztetések, a szociális segélyezések, az idősotthonok normatív kiegészítése stb. mind egyaránt pénzhiánnyal küszködnek./

Próbálj a munkahelyen fizetésnélküli szabadságot kérni, ez indokolt családi okból legfeljebb 2 évre lehetséges, közben meg találni valami munkát amiből némi pénzt látsz. (A TB-ét fizetned kell különben nem leszel jogosult TAJ kártyára, orvosi ellátásra., valami 5.500 Ft/hó összegről van szó.)

A fizetésnélküli csak akkor számít be a szolgálati időbe ha erre az ídőszakra a Nyufiggal külön szerződést köt az illető, és legalább a mindenkori minimálbér ca 30%-át fizeti nyugdíjjárulék és nyugdíjbiztosítás címén.

Azt hogy "miből" fizeti a fentieket ha nincs keresete, azt itt megválaszolni nem lehet...)

Külön: ha az ápolási díjban részesülő eléri a saját öregségi korhatárt és onnantól nyugdíjat kap, megszűnik az ellátás mert egyidejüleg kétféle címen pénz nem jár.

Anyukádnak jobbulást kívánok!

monaluis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2012.07.09. 13:04

Valami "feketemunka", pl. házhoz eljárni takarítani, étterembe mosogatni stb., nem sok pénz és jelentkező (rászorult) van elég, de szerencsével ki lehet fogni.
Egyéb tippem nincs.

monalisa1 # 2012.07.09. 13:13

A fizetésnélküli szabadságot írásban kell kérni, a munkahely nem tagadhatja meg. (Csatolni kell a háziorvos igazolását a közeli hozzátartozó ápolásának indokoltságáról.)

http://munkaugyilevelek.hu/…onatkozasai/

monalisa1 # 2012.07.09. 13:15

A link nem jelenik meg, nem baj., írd be a gugliba a "fizetésnélküli szabadság társadalombiztosításának vonatkozásai" kifejezést.