életbiztositás

bigdady # 2008.03.06. 18:21

Ja és ha nincs meg csak a 2006-os adóbevallásom akkor apeh megmondja mennyit igényeltem vissza 2004-2005-ben nem?

bigdady # 2008.03.06. 18:14

Hi.

ha 2007-ben felmondtam a 98.01.01-től érvényes nyugdíjkiegészítő biztosításomat akkor most be kéne vallanom és visszafizetnem a 2004-2005-2006-ban ezen érvényesített adókedvezményem + 20%-ot? Vagyos 120%-ot?

the big cat # 2007.06.11. 12:57

Nincs itt semmi alkotmányelenesség. A CSÉB biztosítások ráfizetésesek, ez közismert, a biztosítónak több költsége van vele folyamatosan, mint amennyi díjat beszed. A férfiak hamarabb halnak, méghozzá sokkal, így a várható veszteségek kisebbek, ezért a a szerződés felbontása fejében ajánlott összeg is kisebb. Ezt próbálta KBS is magyaráni. És a CSÉB nem felhalmozási biztosítás volt, így az eddigi befizetett összegeknek semmi köze egymáshoz. Ez puszta piaci logika, ezen a lent ír módon nem lehet számon kérni az esélyegyenlőséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.10. 19:47

Ezt sem fogod elhinni: ezeknek az ún. kisdíjas tisztán kockázati biztosásoknak a költsége a biztosító számára nagyobb, mint amit az ügyfél fizet. Mégis mit gondolsz: miért akarnák másképp megszüntetni.

De ha nyereséges lenne is: szerinted egy férfitől vagy egy nőtől várható a valószínűségszámítás alapján, hogy több díjat fizet be, mielőtt elhalálozna?

Bandi_1 # 2007.06.10. 19:21

Kedves KBS!

Képzeld el, hogy neked a halálodig még várható idő alapján adnának fele annyi fizetést, mint a kedves nejednek.
Azért, mert te egy kis p.cs vagy? Egy 50%-os emberszerűség. /Nem sértés, hanem a biztosító vélt logikája ez/

Tennék ezt úgy, hogy az Alkotmány ezt szigorúan tiltja.

Te ezt jónak tartanád?

Szerintem a te álláspontod hibás!

A ráfizetés akkor jön létre, ha fennmarad a biztosítás, és baleset ér.
Ha nem kell fizetni a balesetért, vagy halálért egy viszonylag nagy összeget, akkor nem ráfizetés lesz, hanem haszon.

Ennek a haszonnak a nagysága nem fele, hanem kétszerese a férfiak esetében, a biztosító álláspontja szerint, csak hibásan értékelték a kockázatot, pont úgy, ahogy te.

Azért nem mindegy, hogy a tartozásom pl. plusz, vagy mínusz 1000 Ft ugyebár.

Elvárható lenne a XXI. században, hogy matematikailag hibátlan legyen a kockázatszámítás, és egészséges alkalmazottak állapítsák meg a feltételeket világos, és nem bomlott logikával.

A kérdés tehát a következő:
Mit lehet tenni, ha hibás számítási metódussal, ALKOTMÁNY ELLENESEN a férfiakat hátrányosan megkülönböztetve, jogellenesen jár el a biztosító?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.18. 11:04

Semmit. Már a "kifogásnak" sem volt helye. Van egy szerződésetek, a másik fél (a biztosító) ajánlatot tesz a megszüntetésére. Te nem fogadtad el az ajánlatot. Ennyi. A szerződés továbbra is fennáll.

Nem áll viszont fenn - álláspontom szerint - semmiféle hátrányos megkülünböztetés. A biztosító egyszerűen biztosítási matematikát alkalmaz. Tévedsz ugyanis, amikor "felgyűlt" összegről beszélsz. Egy tisztán kockázati életbiztosítás esetében ilyen nincs. Sőt, éppen az a biztosító problémája, hogy az ilyen alacsony díjú biztosítás már ráfizetéses a számára. Ezért igyekszik egy bizonyos összeg felajánlásával megszabadulni tőle. Az összeget pedig az alapján kalkulálják, hogy mennyi lehet még a ráfizetés a biztosított haláláig. S mivel hölgyeknél ez az idő - és vele a ráfizetés - statisztikailag hosszabb, a nekik gazdaságosan kifizethető megváltás is nagyobb.

Bandi_1 # 2007.05.18. 07:02

Biztosítónk értesített engem, és feleségemet, hogy CSÉB biztosításunkat visszavásárolná potom pénzért.

Meglepődve láttam, hogy nekem, mint férfinek csupán kb. 50% lenne a visszavásárlási összeg.

A biztosítást egy napon kötöttük ugyanakkora havi díjat fizettünk, kb. 20 éve, s mivel semmilyen kifizetés nem volt, azonos pénz gyült össze.

Amíg fizettünk, fizetünk lehet más a kockázat, merthogy a férfiak élethossza 5-10%-kal kisebb átlagosan, mint a nőké.
Ezt a kockázatot a befizetéseknél nem kalkulálták, pedig a biztosítás fennálása alatt valóban létezik ez a kockázat.

A biztosítás megszüntetésekor azonban, egy felgyült összeg kis hányadának visszafizetésekor, azaz a biztosító igen nagy kockázatának mentesülésekor nem lehet különbséget tenni a nemek között, mert ez indokolhatatlan, alaptalan, Alkotmány ellenes.

A kifogást az AB-Aegon elutasította.

Mit lehet tenni?

szöszi # 2005.07.17. 19:02

Sziasztok...

köszönöm szépen akkor megprobálom amit calpurnia ajánlott...
megirom,h hogy alakulnak a dolgok...

calpurnia # 2005.07.07. 18:57

Szöszi! Egy sokkal jobbat ajánlok - már ha nincs szükséged a pénzre. Dolgoztasd át egyösszegű életbiztosítássá! Így a Zoltán György által helyesen említett zilmerezés miatt (amely arra szolgál, hogy a biztosító költségei a tartam teljes egészére már a tartam elején megtérüljenek) nem fogsz veszíteni.
Nekünk azt tanították, hogy a biztosítás felmondása -az ún. rendelkezési jog gyakorlása - a lehető legrosszabb, ezért a legvégső esetre érdemes hagyni.

Zoltán György # 2005.07.07. 13:40

Elvileg bármikor megszüntethető egy életbiztosítás.
A szerződés megkötésével kapcsolatos költségeit a biztosító az első két évben "kapja vissza". Azaz ebben az időszakban egy forint nem jár vissza a befizetett összegből. Zilmer után Zilmerezésnek hívják, ha minden igaz.
A harmadik és minden további években befizetett összeg, bizonyos százalékát térítik vissza.

Ezért a legkissebb kár a költségmentesítés...

Meg kell nézni, hogy a 3. és 4. évben az addig befizetett (teljes) összeg hány százalékát lehet visszakapni.

the big cat # 2005.07.07. 12:41

Minden kérdése az adott életbiztosítási szerződés részleteitől függ, a szerződésben meg kelle találja a keresett válaszokat.

Általában a felhalmozási jellegű életbiztosítási kötvényeket a lejárat előtt is meg lehet szüntetni, mégpedig úgy, hogy a biztosító a kötvényeket visszavásárolja egy a szerződésben előre meghatározott módon kalkulált érték alapján. A tapasztalat az, hogy kb a 2. vagy a 3. évben kapja vissza a szerződő a befizetéseit nominálétéken, azelőtt veszít, azután akár nyerhet is valamit, de ha adókedvezményt vett igénybe, úgy azt is viszsa kell fizetni kamatostul, így ez nem valami jó üzlet.

szöszi # 2005.07.07. 12:00

Szabóné vagyok és érdeklödni szeretnék.Ha van egy életbiztositásom és megszeretném szüntetni 2 év elteltével megtehetem-e?
Továbbá ha nem fizetem akkor a biztositónak kell-e ezt felém jelezni-e hogy megszüntette a biztositást.És az eltelt 2 év után jár-e nekem vissza a befizetett összegböl?
Mielöbbi válaszát várom köszönöm!