Megkülönböztető Árképzés - Matáv, ADSL-Modem megkülönböztető árképzése


Visitor # 2001.06.01. 22:53

Egy nagyon idevágó részlet egy tegnapi Straub interjúból:

KÉRDÉS:
'Nem lehetne-e a sávszélesség arányában megszabni az internetezés díjait? (Ezt úgy értem, hogy tegyük fel az ADSL Otthon esetében 384 kbit/s sebességért kell fizetni 12.900 Ft -ot egy hónapban, akkor egy kapcsolt vonal esetében, ami 33,6 kbit/s sebességű (mert az 56kbit/s csak kamu)körülbelül 1200 Ft/hó -t az éjjel-nappali korlátlan elérésért?)'

Straub VÁLASZA:
'Az ADSL és a kábeltévé, illetve a kapcsolt telefonvonali szolgáltatás mögött lévő költségek teljesen mások. Úgy is fogalmazhatok, hogy míg az ADSL az internetre van kitalálva, a hagyományos telefonnak csak egy megerőszakolása az internetelérés. Így a költségek sem lehetnek optimálisak. Magyarán a telefonrendszer magasabb költségei ezt a fajta árazást nem teszik lehetővé.'

Szóval ez a legilletékesebb állásfoglalása a topic kérdésével kapcsolatban.

Kálmán # 2001.04.21. 21:54

Egy monopol cég esetében nincs választás.
Ugyanazon egységnyi szolgáltatást az egyik fogyasztónak(modem) 80 szor drágábban ad a szolgáltató mint a másik (ADSL) felhasználónak ugyanazon a vonalon, ugy gondolom ez nem csak a józan észt sérti..
Nem tudom elhinni, hogy a legfejlettebb demokráciákban ,ahol az angolszász jog érvényesül ezt nem lehet megtenni, Magyarországon pedig ezt a gazdasági történelemben példátlan fogyasztói megkülönböztetést egy monopol cég megteheti..

Dr@ # 2001.04.11. 15:51

Nálunk tudtommal, az angolszász jogrenddel ellentétben a megkülönböztető árképzés nem kategória.

Ott is csak 'ugyanazt a szolgáltatást (termeket) nem lehet más áron egymással versenyhelyzetben levő cégeknek kínálni.
Szerintem itt ez csak piacpolitikai kérdés. Most kifizettetik a beruházást azzal aki megfizeti, aztán majd jövőre olcsóbb lesz.

Hessz T. (törölt felhasználó) # 2001.04.05. 18:09

jog-hurt írta - 2001.04.4 23:30

6. Máshol (USA, EU országok) is hasonló az ár-arány a dial-up, illetve az ADSL árak között.

Kedves jog-hurt!

Nemrég beszéltem IRC-n egy német fiatalemberrel erről, és azt írta, hogy neki havi 6700,- forintnak megfelelő német márkát kell fizetnie, a természetsen non-stop adsl használatért.

Azért ez nem 28 ezer!

jog-hurt (törölt felhasználó) # 2001.04.05. 17:56

huni írta - 2001.04.5 12:25
Vajon a Vivendi belépése változtat-e a helyzeten?

Kedves Huni,

Úgy látom még nem láttad a Vivendi árlistáját....
Nem lesz itt verseny mostanában.

huni # 2001.04.04. 22:25

Vajon a Vivendi belépése változtat-e a helyzeten?

jog-hurt (törölt felhasználó) # 2001.04.04. 21:30

Ez valóban egy érdekes kérdés, ami megér egy hosszú vitát. Először is szeretném leszögezni, hogy nem vagyok Matávos és nem is szeretem őket. Közömbösek, néha pedig vannak rossz húzásaik, de most lehet, hogy hozzászólásom egy kicsit őket fogja védeni....
Tehát:

  1. A modemes hozzáférés abszolutértékben olcsóbb sokkal még telefonszámlával együtt is. 4500+4000 = br. 8500 Ft, amiért napi 13 órát Internetezhetünk, hétvégén pedig akár többet is. Az ADSL br. 23800 Ft/hó, 3x annyi, mint a modemes, de kevesebb, mint 2x annyi időt tölthetünk vele a hálón, igaz a sebesség lényegesen gyorsabb.
  2. Aki nem tölt le havi több 10 gigát, hanem csak oldalakat olvasgat, böngészget, annak nem jelent olyan nagy különbséget a 7x sebesség, mivel egy 56k-s modemmel is lehet weboldalakat nézegetni kényelmesen.

Megjegyzem 56k-s modemmel is le lehet tölteni 2.5-3 gigát egy hónap alatt, ami ugye 6 CD-nyi anyag.

3. A technológia nem teljesen azonos.

4. Az ADSL lehetne drágább sokkal (mint volt is) és nem feltétlenül a modemeset kell hozzáigazítani, ha azonos ár/teljesítmény mutatót akarnak elérni Matávék. Ez esetben a jobbik utat választották.

5. Az árakat a versenytársak is meghatározzák: UPC, Chello, Tvnet. Õk is hasonló szolgáltatást nyújtanak.

6. Máshol (USA, EU országok) is hasonló az ár-arány a dial-up, illetve az ADSL árak között.

Nos, remélem sikerült elindítanom  egy hosszú vitát és várom a válaszokat, hogy hol rossz az eszmefutattásom és majd próbálom megvédeni, ha tényleg úgy érzem, hogy igazam van.

u.i.: Egyébként én is örülnék a 2600 Ft-os havi dial-up + telefon átalánydíjnak, mivel én is modemmel, telefon  vonalon nyomulok esténként.

Üdv,

jog-hurt

Kálmán # 2001.04.04. 17:52

A Matáv a Magyar internetet használó társadalmat érintő megkülönböztető árképzésre hivnám fel a fiygelmet. A Matáv az ADSL szélessávú internet otthon csomag megjelentetésével amely 18900 Ft/Hó kedvezmény nélkül egy átalánydijas árral jelent meg a piacon.Ez az ár tartalmazza a Tf és intenet dijat egyben idő és forgalmi korlát nélkül 364Kbs sebességgel. Ez rendben is volna.Van azonban a Modemes internetes elérés amit elméletileg mindenki el tud érni.(ADSL alig valaki müszaki egyéb korlátok)Itt külön telefondíjat alkalmaz különböző díjcsomagokkal.Nézzük az összehasonlitást ADSL - 364Kbs sávszélesség, 18900FT teljes Ár(24 óra ,1hónap),azonos gerinc és fogyasztói hurkot használva mint a modemes Modem - 56 kbs sávszélesség, 200000 Ft/hó teljes Ár(24 óra ,1 hónap), azonos gerinc és fogyasztói hurkot használva A két technológia ugyanazt a vonalat használja ami az árképzés alapja. Egyszerübben ADSL nél 7-szer nagyobb a 'csap mérete' Hangsúlyozottan ennyi csak a különbség. Mivel 7-szer nagyobb a sávszélesség az
ADSL nél igy 7-szer nagyobb forgalmat azaz költséget generál a szolgáltatónak mint a modemes használó. Mégis 10 szer olcsóbb az ADSL mint a Modemes elérés. Úgy érzem ez nyílt és önkényes megkülönböztetése a fogyasztónak aminek se technológiai , se gazdasági alapja nincs.

Kérem a fogyasztóvédelemben jártas jogász hozzászólását, mit lehet tenni a Modemes felhasználók védelmében , hogy a Matáv a modemes felhasználónál is az ADSL árképzést alkalmazza arányosan. Arányosan az ADSL árképzésből kindulva 2600 FT/Hó dijat kellene megállapitani a Matavnak nem 200000 Ft/hó az Ár /sávszélesség arányból kiindulva amely minden szolgáltató árképzés alapját képezi, mert azonkivül minden feltétel azonos.

Köszönettel,
Kálman