Öröklés


drbjozsef # 2023.03.15. 10:56

EMSZ,

A lényeg a közös megegyezés. Ami mindkettejüknek megfelel, és úgy szeretnék.

A házasság nem biztos, hogy a legjobb ötlet, mert azzal is csak bonyolítódik az öröklés, a nő özvegyként haszonélvezetet kap, ami nem a legszerencsésebb ha a többi rokonnal nehezen jön ki, satöbbi...

Az élettársi kapcsolat regisztrálása pedig kifejezetten rossz ötlet : az nem változtat semmin. Az élettárs (akár "sima", akár regisztrált) nem örököl. Jogi szempontól csak annyi jelentősége van, hogy a regisztrálástól nem kérdés, hogy élettársi kapcsolat fennáll, de semmi egyéb.
(esetleg keverheted a "bejegyzett élettársi kapcsolat" fogalmával, ahol a felek tényleg örökölnek egymás után, és sok más jogi szempontból is lényegében egyenértékű a házassággal, de ez kifejezetten az azonos nemű pároknak van pont a házasság helyett.)

EMSZ # 2023.03.15. 10:46

Köszönöm a válaszokat! Talán az lenne a megoldás, hogy megpróbálom rábeszélni a párt, hogy vagy kössenek házasságot, vagy pedig jelentsék be hivatalosan az élettársi kapcsolatot. Talán így senki sem kerül kellemetlen helyzetbe ha valamelyik fél elhalálozik.

drbjozsef # 2023.03.15. 09:48

..ági örökléssel.

Que?

Majordomus # 2023.03.14. 20:41

..ági örökléssel.
.
A felújitás többmilliós nagyságrendű,tehát célszerű a viszonyokat rendezni,mert bármely fél halála után csúnya marakodás lesz.

Ajánlatos a felújitási számlákat is gondosan megőrizni.

Különösen a nőnek van oka sz aggodalomra.

drbjozsef # 2023.03.14. 20:04

EMSZ,

Bocsánat, nem voltam elég figyelmes, ahogy KBS írja, szülők esetén ők örökölnek a férfi esetében (a nő esetén nem, mert van leszármazó, és az megelőzi őket).

drbjozsef # 2023.03.14. 20:03

EMSZ,

A törvényes öröklés rendje szerint az élettárs nem örökös.
A férfi halála esetén a testvére örököl (ha a szüleik már nem élnek), a nő halála esetén a gyermeke az örökös.
Egymástól nem örökölnek - ha akarnak, akkor végrendelkezniük kellene (esetleg öröklési szerződést kötniük).

Ha a férfi ingatlanának felújításába IGAZOLHATÓAN fizetett a nő is, akkor legfeljebb a férfi halála esetén hagyatéki hitelezői igénye lehet az örökössel szemben, pénzbeli megtérítési igény az általa fizetett összegre. Ez, tekintve az igazolhatóság nehézségeit (ritkán van mindenféléről a nő nevére számla gondolom), rengeteg vitához vezet, és kiszámíthatatlan a kimenetele.

Ha rendezni akarják egymás között, érdemes már most ezt elrendezniük, ha máshogy nem, kapjon valamekkora tulajdonrészt az ingatlanból (bár ez sem a legszerencsésebb, a közös tulajdon további problémák forrása szokott lenni a jövőben).

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.14. 20:01

A férfi törvényes örökösei a szülei, a nőé a gyereke.

EMSZ # 2023.03.14. 15:52

Együttélés - öröklés

Kérdésem a következő: Adott egy pár élettársi kapcsolatban (nem regisztrált) élnek 7-8 éve. A nő költözött a férfihez, annak házába (állandó lakcím) . A házon jelenleg is hitel van. Közösen felújították, új tető, szigetelés, festés. A férfi rokkant nyugdíjas a nő jelenleg is aktív kereső. A férfinek nincsen gyermeke, viszont van testvére és annak 2 gyermeke. Mindkét fél szülei még élnek. A nőnek van egy gyermeke. Házasságot nem szándékoznak kötni. Ki fog örökölni ki után milyen mértékben, ha esetleg a nő hal meg előbb, illetve fordított esetben mi az eljárás?

Majordomus # 2023.03.09. 20:34

"Veszíteni nem tudsz, legfeljebb nem nyersz semmit"

Tökéletes megfogalmazás...
Ez a lényeg

Wazuka # 2023.03.09. 16:11

nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2023.03.09. 07:56

Wazuka,

Nincs mitől.
Hagyatékin látni fogod a leltárt, ha nincs hagyatéki vagyon, vagy kevesebb, mint a hagyatéki tartozások, akkor tisztelettel köszönöd szépen, de visszautasítod az öröklést. És ezzel vége is részedről.
Esetleg annyit érdemes tudni, hogy ha nem utasítod vissza, örökös - így jogutód - leszel, akkor az esetlegesen később előkerülő tartozásokért is felelned kell. De, mint itt többen írták már, ez esetben sem kell félni semmitől, ha jóhiszeműen jársz el, akkor csak az örökölt vagyon erejéig felelsz ezekért a tartozásokért, a saját vagyonoddal nem. Veszíteni nem tudsz, legfeljebb nem nyersz semmit.
A visszautasítással sok macerától kíméled meg magad, úgyhogy ha nem számítasz pozitív öröklésre, akkor érdemesebb biztosra menni.

Wazuka # 2023.03.09. 07:20

köszönöm a válaszokat, az a baj, hogy csak tartozás lenne, nem lenne semmilyen ingó vagy ingatlan, csak adósság, ezért félek.

Szomorú örökös # 2023.03.09. 04:57

Wazuka

Eddig úgy tudtam, hogy a tartozásról is lemondhatok közjegyző előtt a hagyatékin.

Csak és kizárólag a tartozásról nem lehet lemondani.
Vagy az egész örökséget utasítod vissza vagy pedig elfogadod,
de ebben az esetben valóban csakis a hagyaték erejéig felelsz a tartozásokért is.

Majordomus # 2023.03.08. 21:17

Az örökséget jogod van visszautasitani vagy elfogadni.
.
A tartozásokért csak az örökség erejéig felelsz,azon túl nem.

Ha örökölsz egy 40 milliós házat a testvéreddel s azon van 10 millió adósság azt is ketten öröklitek meg a házat is. Azért 15 millió nyereséget nem kell visszautasitani.

Wazuka # 2023.03.08. 19:34

Sziasztok,

azügyben kérnék segítséget, hogy nem tudom van e most valami új jogszabály rám vonatkozóan.
Szüleim elváltak, édesapámmal 7 év után vettem fel a kapcsolatot mert van egy féltestvérem, nem is ez a lényeg. Nem olyan életstílussal élnek mint mi. Mi fizetjük a hiteleinket becsületesen.... ők nem annyira, és félek, hogy apám után kapok valami sz*rt a nyakamba, ha meghal, jót semmiképp. Eddig úgy tudtam, hogy a tartozásról is lemondhatok közjegyző előtt a hagyatékin. Ez még most is áll, vagy mindenképpen rámnyomják? Az egyik ismerősöm ilyen szituban van és azt mondta ha meghal a párja követelni fogják az ő fiától, nem mondhat le. Most akkor valóban nem mondhatok le?

A válaszokat előre is köszönöm!

robi66 # 2023.02.08. 11:37

Köszönöm Nektek, megerősítettetek, hogy a per lesz a járható út. Szerintem is peren kívül nem kell az államnak egyezkednie, mert maga a per sem egy jelentős költség neki még ha elbukja, akkor sem. Egyik zsebből a másikba.

drbjozsef # 2023.02.08. 11:07

KBS,

Akkor csak a gyámhivatalnak van előírva, hogy akkor is pereljen a gondnokolt érdekében, ha ugyanilyen nyilvánvalóan vesztes a per?
Múlt héten ilyesmiről volt szó másik topikban...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.08. 11:05

Persze, megpróbálhatja a vagyonkezelőnél, hogy az per nélkül ugyan adja már oda az ingatlant, de ennek az esélye zérus.
:) Mondjuk, hogy nem nagy az esélye. De azért egy hiteles anyakönyvi adatokkal megtámasztott igényt talán még a legfafejűbb bürokrata is elismer.

drbjozsef # 2023.02.08. 08:49

robi66,

Igen, jól tudod, a tulajdoni igények nem évülnek el (Ptk. 5:35.§)

Kifejezetten az ingatlan tekintetében indítható per bármikor. Ezt legfeljebb az elbirtoklás akadályozná, de ez esetetekben nincsen.

Ha az a kérdés, ennél "elegánsabb" megoldás nincs. Persze, megpróbálhatja a vagyonkezelőnél, hogy az per nélkül ugyan adja már oda az ingatlant, de ennek az esélye zérus.
De a törvényes örökös, aki örökölt volna ha figyelembe veszik őt is, a tulajdoni igényét perben érvényesíteni tudja.

osztap # 2023.02.08. 08:47

robi66,

A tulajdonjog iránti igény nem évül el. (Elbirtokolni ugyani lehet, de ahhoz az esetedben nem telt el elég idő.)

Drbjozsefnek igaza van abban, hogy a megismételt hagyatéki eljárásra nyitva álló határidőből kifutottatok. Ekkor hagyatéki pert indítanhat édesanyád, mert ő örökölt volna, ha az igényét elbírálják. Lásd utolsó bekezdés:
https://oroklesijog.hu/…tekieljaras/

robi66 # 2023.02.08. 08:31

drbjozsef

Ingatlan öröklésről van szó, az nem évül el, rosszul tudom?

drbjozsef # 2023.02.08. 05:50

robi66,

A póthagyatéki eljárás teljesen más, az kifejezetten a kimaradt vagyonelemekre van, esetetekben nem játszik.

Nálatok a Hetv.105.§ szerinti hagyatéki eljárás megismétlése jöhetett volna szóba, de azt a (2) bekezdése szerint az eredeti hagyatéki végzés jogerőssé válását követő egy éven belül lehet kérelmezni, és ez a határidő jogvesztő. Ha 2021 decemberi a végzés meghozatala, akkor feltehetőleg - fellebbezés hiányában - 2022 januárban jogerőssé vált, tehát már több mint egy évet lekéstetek erről.

Tartok tőle, hogy ez a hajó elment.

Majordomus # 2023.02.07. 20:50

Szerintem póthagyatéki eljárást kellene kezdeményezni!

robi66 # 2023.02.07. 19:46

Üdvözlet!
Édesanyám oldalági rokona elhalálozott. A hagyatéki eljárás során az oldalági örökösök felkutatása nem történt meg, így az állam örökölt. A hagyatéki végzés 2021 december eleji keltezésű, így elévült. Elvileg a közjegyzőt nem lehet megkeresni közvetlenül az eljárás megismétlésére, ezt jól tudom? Mi lenne a legegyszerűbb és legjobb módja annak, hogy az örökséghez hozzájussunk? Per az állammal, vagy van ennél elegánsabb megoldás is?

drbjozsef # 2023.02.02. 05:47

Javítás :

Válás esetén az életközösség előtt szerzett vagyon a különvagyon” = Válás esetén az életközösség előtt szerzett vagyon, illetve az életközösség alatt örökléssel vagy ajándékozással szerzett vagyon a különvagyon.