Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Öröklés

drbjozsef #   2019.02.15. 23:13

Ymanie,

Ha nem tagadott ki az öröklésből, akkor jár neked is, akkor is, ha sose láttad. (Persze, ne remélj részt az ingóságokból, készpénzből, csak abból, ami bekerül, vagy be is jelentenek a hagyatéki leltárba.)

Kizárhat, vagy kitagadhat hivatalosan az örökségből. Előbbi esetben nem kell különösebb indok, de jogosult leszel köteles részre (az egyébként örökségként járó rész egyharmada, illetve ugyanez az élete utolsó 10 évében adott ajándékokból). Utóbbi esetben szigorú szabályok mellett, és nyomós indokkal teheti meg. Például benne van, hogy a rászoruló örökhagyóval önhibájából nem tartotta a kapcsolatot egyáltalán. Ha Te próbáltad keresni (érdemes dokumentálni), akkor ez nem fog megállni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2019.02.15. 22:42

timla,

a pontos bejegyzés ismerete és a földhivatal hivatkozásának ismerete nélkül erre bajosan lehet mit mondani. Meg kell vizsgálni mi az a széljegy, hogy került oda és mikor, és jó törvényt hivatkozik-e meg a földhivatal. Ezt csak a végrehajtóval tudod megkonzultálni szerintem, esetleg egy ügyvéddel, ha bemutatsz neki minden okiratot.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

timla # e-mail 2019.02.15. 20:36

Nem így gondoltam én sem az elküldést, de valószínű rutintalanságom az oka. A végrehajtó kérte a törlést amit a Földhivatal visszautasított mert" a már feljegyzett tények törléséről nem rendelkezik a jogszabály" Ma kaptam meg a végzést,még nem konzultáltam a végrehajtóval.

Ymanie # e-mail 2019.02.15. 18:25

Jónapot kívánok! Apám születésem óta soha nem foglalkozott velem. Anyám apasági pert indított,így nagy nehezen elismert, gyerektartást fizette,bár szerintünk nem a hivatalosan meghatározottak alapján. Soha nem látogatott,életemben semmit nem kaptam tőle. Megnősült,egy fia született. Engem letagadott fia előtt. Többször próbáltam a kapcsolatot felvenni apámmal, sikertelenül. Kérdésem az lenne,hogy örökölhetek-e tőle halála esetén,vagy minden a fiáé lesz? Hivatalosan kitagadhat-e az öröklésből? Válaszokat előre is köszönöm.

drbjozsef #   2019.02.15. 17:00

Árverésen örököltél? :)

Szóval árverésen vettél egy lakást, és nem tudnak bejegyezni a tulajdoni lapra, mert felkerült egy széljegy még ezelőtt? Szerintem el kellene menned a végrehajtóhoz konzultálni vele. Biztos meg tudja mondani mi a teendő.

Ha a végrehajtási jog be volt jegyezve a tulajdoni lapra, akkor kizárt, hogy be is fogják jegyezni azt a széljegyet.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

timla # e-mail 2019.02.15. 16:55

T.fórumozók! Árverésen vásárolt lakás tulajdoni lapján a következő szerepel.Tulajdonjog fenntartással történt eladás és a jogosult neve.A Hivatal megtagadta a törlési kérelmet.Hogy lehet el tüntetni a bejegyzést? Köszönöm válaszukat!

rigoz # e-mail 2019.02.15. 16:52

Tisztelt peeterke!

Szerintem csak akkor kérhetne joggal, ha előtte felhívta volna Önöket arra, hogy távolítsák el onnan azokat.

peeterke # e-mail 2019.02.15. 16:40

Kedves fórumozók!

Egy elhúzódó hagyatéki üggyel kapcsolatban szeretném a véleményeteket kérni.

Az elhalálozott még életében átruházta egy ismerősére a telkét, a házát - néhány ingóságot kivéve (pl. traktor, teherautó stb.). Ezek a járművek az ő (az ismerős) udvarán állnak. Végrendelet nem született.

A kérdésem az lenne, hogy kérhet-e az ismerős pl. állásdíjat ezért az ági örökösöktől?

Köszönöm a választ!

wers # e-mail 2019.02.15. 08:01

Megegyeztünk,hogy ő pénzért cserébe amit tőlem kap,lemond az egészről,köteles részről is

A probléma az,hogy pár hónapig még szeretne itt lakni utána is,amiben szintén meg tudtunk egyezni,de a kérdésem,hogy ha letelik a határidő és mégsem akar elköltözni akkor mi a teendő és az mivel jár?

A perelésre részletes választ Ügyvédúrtól kaphatsz.

Ahogy én tenném:
Mondjuk járjon azzal, hogy te a pénznek csak egy részét adod egyelőre cserébe, a másik részét, mikor kiköltözött.

Zuluhed # e-mail 2019.02.15. 05:53

És annak röviden mi a menete,mennyi ideig tart és mi lesz a vége?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.14. 22:11

Akkor perelhetsz.

www.kbs-ugyved.hu

Zuluhed # e-mail 2019.02.14. 21:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesanyám nevén van egy telek több ingatlannal. Testvérem és én is itt lakunk. Megegyeztünk,hogy ő pénzért cserébe amit tőlem kap,lemond az egészről,köteles részről is és édesanyám nekem ajándékozza az egész telket az összes ingatlannal,a testvérem pedig elköltözik. A probléma az,hogy pár hónapig még szeretne itt lakni utána is,amiben szintén meg tudtunk egyezni,de a kérdésem,hogy ha letelik a határidő és mégsem akar elköltözni akkor mi a teendő és az mivel jár? Feleségével és két kiskorú gyermekével lakik itt. Kell valamilyen külön papírt írni hogy itt lakhat pár hónapig,vagy mi lenne a legjobb megoldás? Egyszer már kifizettem mert úgy volt akkor is,hogy elköltözik,csak nem csináltunk róla semmilyen papírt és mégsem ment el,de a pénzt visszaadta. Most azt mondta hajlandó aláírni a lemondó nyilatkozatot. Ha a határidő után mégsem menne el,akkor mi a teendőm és mi fog történni?

Válaszát előre is köszönöm!

ucandoit # e-mail 2019.02.14. 20:04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A haláleseti rendelkezés beletartozik-e a kötelesrész alapjába?
Ezeket találtam ami kapcsolódó de sajnos továbbra sem tiszta, kétségeim vannak .

PTK
7:80. § [A kötelesrész alapja]
(1)
A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke, ideértve az örökhagyó által bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyon értékét is (a továbbiakban: ingyenes adomány).

1989. évi 2. TVE.
10. § Nagykorú betétes a takarékbetét elhelyezésekor úgy rendelkezhet, hogy elhalálozása esetén a takarékbetétet az általa megjelölt kedvezményezett részére kell visszafizetni. Az így elhelyezett takarékbetét nem tartozik a takarékbetétes hagyatékához, a kedvezményezett a takarékbetét felett a hagyatéki eljárás lefolytatásától függetlenül rendelkezhet.

Üdv.

ObudaFan # e-mail 2019.02.14. 16:12

Elvileg a közjegyző ugyanúgy kiutasíthatja a tárgyalásról, mint a bíróság, de kétségtelen, hogy erre nincs igazán infrastruktúrája a legtöbb közjegyzőnek.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Ani67 # e-mail 2019.02.14. 14:44

Hagyatéki tárgyalással kapcsolatos kérdésem lenne: nem sima hagyatéki tárgyalás elött állunk, az előző írásaimban leírtak alapján. Tudni kell hozzá, hogy az apám egy agresszív, fanatikus, tudatlan idős ember. (tudom, hogy nem illő ilyet írni egy szülőről, de sajnos ez az igazság, egész életébben ütötte, verte, terrorba tartotta a családját) Mi lesz, ha a tárgyalás alatt is örjöngeni, szitkozódni fog..., én már ott tartok, hogy lehet el sem megyek a tárgyalásra. Nem lehet vele normálisan, emberi módon beszélni. Hogy tudják így végig vinnni a tárgyalást? Mi a megoldás ilyenkor???

drbjozsef #   2019.02.14. 14:05

Szerintem egy 15 éve kapott, és azóta nem követelt kölcsön esetén se lesz túl sok problémája...
(mármint jogilag, a családi viszonyok egy más kérdés)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ani67 # e-mail 2019.02.14. 13:57

A gond az, hogy papír nem készült róla, s most az apám egy nagyobb összeget követel tőlem, mint amit anno kaptam.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.14. 13:32

Az attól függ, hogy ajándék volt-e vagy kölcsön. A te érdeked az, hogy ajándék legyen.

www.kbs-ugyved.hu

Ani67 # e-mail 2019.02.14. 11:33

T. Ügyvéd Úr!
Édesanyám elhunyt, hagyatéki tárgyalás elött állunk. 15 éve kaptam az anyukámtól egy öszeget, hogy lefoglalózhassam a leendő lakásom. Ezt az összeget a mai napig nem tudtam neki visszafizetni.
A kérdésem az lenne, hogy a hagyatéki tárgyaláson az apám, vagy a testvérem követelheti-e tőlem ezt az összeget. pl. hogy a testvérem ennyivel többet örököljön.

Köszönöm a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.13. 12:51

Ugyan. Akár életfogytos szabadságvesztés büntetését töltő személyre is lehet végrendelkezni. Kinek mi köze hozzá.

De ha úgy érted, hogy az esetleges pénzbüntetés, bűnügyi költség vagy kártérítés behajtása érdekében lefoglalhatják-e majd az örökségedet, akkor naná.

www.kbs-ugyved.hu

tomanita # e-mail 2019.02.13. 10:07

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét szeretném kérni végrendelettel kapcsolatban!
Egy közeli, nagyon kedves barátnőm bele szeretne venni a végrendeletébe!
Ellenem 2009ben eljárás indult egy régi munkahelyem miatt. A vád csalás! Még nincs jogerős ítélet az ügyben! A kérdésem az lenne, hpgy ha valami történik a barátnőmmel, és én öröklök, azt a bíróság elveheti?

Köszönöm válaszát
tomanita

Cabron_ # e-mail 2019.02.11. 19:31

Drbjozsef:

Nagyon köszönöm a választ. Szerencsére egyetértés van a testvérem és köztem. A gondnokság alá helyezést elindítottuk, és fel kell venni hozzá a vagyonleltárt. Számunkra egyértelmű, hogy ennek az összegnek a fele édesanyámat illeti.
Csak azt nem tudtam, hogy most, a hagyatéki előtt fel kell-e vetetni a leltárba. De így már tiszta. Majd a hagyatéki után lesz akkor felvéve.

drbjozsef #   2019.02.11. 19:05

Cabron_

Az életközösség alatt szerzett vagyon főszabály szerint közös vagyon. Ha nincs valamilyen ritka kivétel (nem nagyon valószínű hogy lenne), akkor igen, a kamatozó kincsárjegy összegének fele már most is anyukádat illeti.

A helyzet az, hogy egy házaspár egyikének halála esetén - ahol a másik fél általában nem is örökös -, alapesetben az elhunyt fél nevén lévő vagyon (akár ingatlan, akár ingóság, pénz, számlaösszeg) mind bekerül a hagyatékba. Az ügyintéző meg a közjegyző nem vizsgálja, valójában kié rajta a pénz. Aztán ha a hagyatéki eljárásban hivatkozik rá valaki (akár a túlélő házastárs, hogy a fele az öve, akár például az egyik gyerek, hogy a szülő számláján tartotta a pénzét), és ezt az érdekeltek elfogadják, akkor kikerül a hagyatékból. Ha nem fogadják el az érdekeltek, akkor jön a hagyatéki vita, a követelő mehet bíróságra.

Esetetekben is lehetne ez, de ha édesanyád cselekvőképtelen, akkor kellene már egy gondnok, aki jogosan hivatkozik erre a hagyatéki eljárásban (ha egyikőtök a gondok, ezért érdekellentét lenne, eseti gondnokot kell kirendelni). Ha akkor nem lesz még gondnok, akkor nehezebb ügy. De ha az örökösök egybehangzóan nyilatkozzák a hagyatéki eljárásban, hogy az a pénz nem tartozik a hagyatékba, hanem házassági vagyonközösség alapon az édesanyátoké, akkor lehet az is elég lesz.

De egyébként gond ez valójában? Valamelyik örökös nem ért vele egyet? Mert ha igen, akkor az se baj, ha a hagyatéki után kerül be anyukád vagyonába az az összeg. Amíg egyetértés van, addig probléma sincs.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Cabron_ # e-mail 2019.02.11. 18:22

Kedves Fórumozók!

Jártam már itt, de lenne egy újabb kérdésem. Bár szervesen nem kapcsolódik az öröklés témához, de azzal kapcsolatban került elő a probléma.
Édesapám halála után édesanyámat gondnokság alá helyezzük. Ez sajnos indokolt, csak apám elzárkózott előle életében. Most vagyonleltár készítésen van a sor, hagyatéki még nem volt.
Van egy közös néven lévő bankszámla, valamint egy egyéves kamatozó kincstárjegy, ami csak az apám nevén van (anyukám ezzel kapcsolatban már nem tud semmit, mert nem is fogja fel), de egyértelműen a közös bankszámláról lett átvezetve az összeg erre az értékpapír számlára.
A kérdésem az, hogy a vagyonleltárba (anyukám gondnokság alá helyezése kapcsán) ugye fel kell venni ennek a felét, mint házasság alatt szerzett közös vagyont? Véleményem szerint ez nem csak a hagyatéki végzést követően illeti meg anyukámat.
Köszönöm.

Szegedig # e-mail 2019.02.11. 14:14

Köszönöm.