Öröklés


Majordomus # 2024.03.14. 20:47

Szerencsére,arra nem...

glitter # 2024.03.14. 10:35

Köszönöm a válaszokat, valamiért abban a hitben voltam, hogy a házassági szerződés az öröklésre is vonatkozik majd, de pár napja megvilágosodtam és ti is nagy segítségemre voltatok.
Üdvözlettel: glitter

drbjozsef # 2024.03.14. 07:09

glitter,

A vagyonjogi szerződés a felek válása, életközösségének megszakadása utáni rendezésre való.
Az öröklésben nincs különbség a különvagyon, és a házastársi közös vagyonból rád eső rész között.
Ugyanúgy öröklődik (kivéve az esetleges ági vagyont).

A házastársad gyermeke, aki nem vérrokonod, az közvetlenül nem örököl utánad, a halálodkor. Ha úgy érted, közvetve "örökölhet" utánad úgy, hogy a feleséged által tőled örökölt vagyont a feleségedtől megörökli később. Persze jogilag ilyenkor ugye nem tőled örököl.

Majordomus # 2024.03.13. 21:48

Az a legokosabb...

osztap # 2024.03.13. 20:22

az ingatlanom esetében a házastársamat megilleti-e a holtig tartó haszonélvezet?
Igen, de csak a közösen lakott lakáson és berendezésén. Egyéb vagyonodból pedig egy gyermekrész illeti. Ptk. 7:58. §
Ha ez nem tetszik, akkor pl. végrendeletet írhatsz.

glitter # 2024.03.13. 11:41

kérdésem, hogy a házastársam gyermeke halálom esetén ebben az esetben örökölhet-e? Ezt elírtam. ez nem kérdés.

glitter # 2024.03.13. 11:32

T. Fórum!

Második házasságomban házassági vagyonjogi szerződést kötöttünk, ahol a házassági életközösség időtartama alatt szerzett vagyontárgy tekintetében különvagyonról egyeztünk meg. illetve hogy különvagyoni ingatlanjaink megőrzik különvagyoni jellegűket. kérdésem, hogy a házastársam gyermeke halálom esetén ebben az esetben örökölhet-e? Illetve hogy az ingatlanom esetében a házastársamat megilleti-e a holtig tartó haszonélvezet?
Köszönettel: Glitter

glitter # 2024.03.13. 11:32

T. Fórum!

Második házasságomban házassági vagyonjogi szerződést kötöttünk, ahol a házassági életközösség időtartama alatt szerzett vagyontárgy tekintetében különvagyonról egyeztünk meg. illetve hogy különvagyoni ingatlanjaink megőrzik különvagyoni jellegűket. kérdésem, hogy a házastársam gyermeke halálom esetén ebben az esetben örökölhet-e? Illetve hogy az ingatlanom esetében a házastársamat megilleti-e a holtig tartó haszonélvezet?
Köszönettel: Glitter

katalinkiss82 # 2024.03.10. 12:57

Ugy lattam rossz helyre irtam es nem tudtam, hogy kell torolni a kerdesem. :( Elnezest. Ha tud segiteni, hogyan torolhetem, letorolom azonnal. Koszonom szepen

Szomorú örökös # 2024.03.10. 05:06

katalinkiss82

Ne kérdezz több helyen is!!!

katalinkiss82 # 2024.03.09. 21:56

Sziasztok. Edesanyam egy oreg ingatlant szeretne ajandekozni nekem. Kerdesem lenne, hogy ilyen esetben az ajandekozasi szerzodes megkotese, a foldhivatali bejegyzes utan meg a NAV-ra is kell varni, hogy megallapitsa az illetekmentesseget? A masik kerdesem, hogy rajtam kivul meg van gyermeke, edesanyammal ha esetleg barmi tortenne 10 even belul (termeszetesen ne legyen), de van barmi felnivalo? Kovetelhetnek barmit, vagy ilyen esetben teljesen a nevemre kerul es ez igy remndben van? Koszonom a valaszt Mindenkinek.

drbjozsef # 2024.02.23. 09:39

Jogos, köszönöm a javítást.

LaciSupreme # 2024.02.23. 08:09

Köszönöm. Remélem, a jegyző is tud erről. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.22. 14:54

Én is úgy értettem. A doktor most téved - egy kivételről van szó. A Ptk. szerint ha a nevezett örökös az örökhagyó törvényes örököse, és van olyan leszármazója, aki az ő kiesése esetén az örökhagyónak törvényes örököse lenne, akkor azt a nevezett örökös kiesése esetén helyettes örökösnek kell tekinteni.

LaciSupreme # 2024.02.22. 14:25

drbjozsef
Értem, köszönöm. Tehát helyettes örökös. Vagy a megjelölt testvér és családja, ahogy most is szerepel, gondolom az is jó. Legfeljebb az esemény bekövetkeztekor a család tagjai lemondhatnak valamely családtag javára, hogy egy név szerepeljen a tulajdoni lapon.

(Feltételezem, hogy ha egy saját kézzel írt végrendeletnek nincs címe, nem számít.)

KBS
Úgy értem, hogy az örökhagyónak nincsenek gyerekei. A megjelölt örökösnek viszont vannak. De mint kiderült, utóbbi gyerekeire nem fog automatikusan továbbszállni az örökség.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.22. 13:49

Kizárólag az ő gyerekei?
Főszabályként igen.

drbjozsef # 2024.02.22. 13:38

LaciSupreme,

Lehet úgy végrendelkezni, hogy legyen benne helyettes örökös nevezés (Ptk. 7:27.§).

Ha nincs ilyen, és a végrendeleti örökös előbb hal meg, mint az örökhagyó, akkor a törvényes öröklési rend lép életbe, nem a nevezett örökös leszármazói fognak örökölni. Vagyis esetetekben "aprózódik" az az ingatlan.

LaciSupreme # 2024.02.22. 13:05

Kedves Fórumtagok!

Adott nyolc testvér, akikből már csak kettő van az élők között. Az elhunytaknak vannak leszármazottai.
Ha az élő testvér, akinek nincs gyereke, nem ír végrendeletet, akkor halála esetén az örökség minimum hét fele oszlik. Megkapják a már nem élő testvérek gyerekei sok fele szétdarabolódva.
Ha az élő testvér egy végrendeletben megjelöli örökösnek egyetlen még szintén élő testvérét, akkor ő lesz az egyedüli örökös.
Ha azonban a kedvezményezett örökös testvér előbb távozik az élők sorából, akkor ki fog örökölni? Kizárólag az ő gyerekei?

Remélem, érthetően és helytállóan fogalmaztam. Egy házról van szó, ami jó lenne, ha nem aprózódna szét kb. húsz darabra.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.09. 15:40

A gyakorlatban van ilyen is. De a magam részéről nem szoktam senkit visszautasításra biztatni. (Még elvi okból sem, hiszen az öröklés alapja a magyar jogban a vérrokonság, nem a lelki közösség.)

drbjozsef # 2024.01.09. 14:45

Tényleg akarom.
Én eddig nem vettem észre, hogy ez általában ilyen elvi dolog lenne, de érdekes részlet, nem gondoltam rá, jó példa.
Az itteni kérdésekben, amelyek összefüggtek a visszautasítással, szerintem úgy 99 százalékban nem elvi kérdésként merült fel a visszautasítás, pláne nem ilyen sarkosan.

Azt pedig te is tudod, hogy visszautasítani a várhatóan mínuszos örökséget (amely esetén azért a hagyatéki leltár ismerete azért közel sem ártalmas) sokkal kevesebb macerával jár, mint elfogadni, és aztán hónapokig évekig szerencsétlenkedni ügyintézéssel, hátha kijön nem mínuszosra. Ami nem csak elvi szempontból, hanem nagyon is gyakorlati szempontból sem mindegy.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.09. 14:05

Nem akarod érteni.
Az örökség visszautasítása egy elvi dolog: "én ennek az embernek nem akarok jogutódja lenni". Elvi kérdés pedig nem függhet a hagyatéki leltártól.

Azt pedig te is tudod, hogy az örökös csak az örökség tárgyaival, esetleg az örökrésze erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. Nincs tehát különösebb kockázata, ha elvi ok híján nem utasítja vissza az örökséget.

drbjozsef # 2024.01.09. 12:54

(helyesen : mit utasít vissza)

drbjozsef # 2024.01.09. 12:53

Dörzsölt?
Tehát az a fineszes kuruc eljárás, hogy nem ismertetjük az örökössel, hogy miről mondana le? Látatlanban?
Miért nem lehet így autót, vagy házat venni? Legyenek a szerződések is zsákbamacskák!
Érdekes...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.09. 11:02

Dörzsölt közjegyző úgy nyilatkoztatja az örököst, hogy nem közli vele a leltárt.
Egyébként a teljes örökrész visszautasítása jogszerű, hiszen az a rendeltetése: a teljes örökrész visszautasítása.

drbjozsef # 2024.01.09. 09:41

tothsa,

Pont ezt akartam írni.

Ha ez KBS szerint nem rendeltetésszerű, akkor legyen az, hogy az örökhagyó végrendelkezik. Mindent rádhagy, kivéve az üdülési jogot, amelyet bárki másra. Mindegy kire, akár Mészáros Lőrincre, neki mindig jól jön egy kis mellékes. Vagy a szomszédra, ha nem kedveli.
Tökmindegy, mert az vissza fogja utasítani az öröklést, ezért ez is a törvényes rend szerint fog öröklődni, vagyis mégis te öröklöd - illetve, örökölnéd :

Ptk. 7:89.§(3) Ha az örökös végintézkedés és törvény szerint egyaránt örököl, az egyik jogcímen megszerzett rész önálló visszautasítására is jogosult.

Innen ugyanúgy megy a távolabbi rokonokra, aztán az államra.

Különböző vagyontárgyakat különböző emberekre hagyni végrendeletben, az remélem azért rendeltetésszerű.
(még akkor is, ha szerintem az öröklési szerződés is az. Ha az üdülési jog "inkább teher" akkor eleve a hagyatéki leltár "tartozás" oszlopába kellene bejelenteni, nem a vagyonba. De az még szerintem se igen lenne a hagyatéki leltár rendeltetésszerű használata).