Öröklés


drbjozsef # 2022.11.14. 06:56

Moric,

Ha ez egy lejárt (a munimális megtakarítási időt elérő, ezért kiutalásba kerülő), vagy felmondott (mert szintén lejárt a megtakarítási idő, de kedvezményezett nevezése miatt így egyzerűbb) az az LTP szerződés, annak van egy ún. kiutalási ideje. A kiutalási időszak 60 nap, a felmondás utáni kifizetés minimum 30 nap. Ez nem banki átutalás, nem vezetik át azonnal. (Hitelintézeti igazolást kell beszerezni, személyesen azonosítania magát a bankfiókban, tulajdoni lapot bemutatni, stb...)
Minden bizonnyal ez teljesen szabályos volt.
(azonkívül, ahogy KBS is leírta, hogy kár nem érhet, mert rosszabb esetben is az örökölt tartozást eleve csökkenti)

Az örököstárs édesanya a férjemmel akarja megfizettetni az összeg felét a közölt kimutatásra hivatkozva,
Ebben akár igaza is lehet : a kérdés az, hogy ki volt az LTP szerződésben a szerződő, és ki volt a kedvezményezett. Van pád variáció, de ha az örököstárs édesanya benne volt valamelyik szerepben, akkor a fele akár járhat is neki.
Ha nem volt köze a szerződésehez, az az elhunyté volt teljes egészében (vagy valaki más volt kedvezményezett), akkor nem jár neki.

A volt élettárs a mai napig jogcím nélküli lakáshasználó,
Ez minden bizonnyal tévedés. Ha az elhunyt halála előtt is ott lakott, mint élettárs, akkor bizonyosan nem jogcím nélküli.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.14. 06:20

Nem igazán értem, mi a problémád azzal a lakáskasszával. Ha még az örökhagyó halála előtt kifizették, akkor nincs dolgotok vele. Ha az örökhagyó halála után fizették ki, akkor az örökölt tartozást csökkentette - megint csak nincs dolgotok vele.

Azt különösen nem értem, mire perelnéd az anyósodat, amikor (ha jól értettem) ő támaszt követelést a férjeddel szemben.

oligaliga # 2022.11.14. 04:48

A Fundamentánál egész biztosan megtalálható az átutalási megbízás eredeti példánya, amin rajta van, hogy mikor kelt és a szolgáltató mikor kapta meg. Ezz nemcsak a papíralapú, hanem az elektronikus megbízás is tartalmazza.

Ami a peres ügyeket illeti: nem lehet egy perben elintézni, mert az alperesek mások. A közös tulajdon megszüntetése iránti perben a tulajdonostársat, a kiürítés iránti perben a lalás birtokosát kell beperelni.

Moric # 2022.11.13. 22:52

Köszönöm a választ!
Sajnos nem megbízható az édesanya, összevissza beszél. Valami nem stimmel a dátumok környékén az elmondása alapján. A lakáskassza megtakarításra még állami támogatás is jár, ezért nem tartottam kizártnak a három hetet. Gondoltam valaki tudja mi a menete a FLK eljárásnak.
Az élettársat kellene kitenni a lakásból. Az édesanyának van lakása.
Holnap délelőtt megyünk az ügyvédhez.

Majordomus # 2022.11.13. 21:33

Kizárt hogy 3 hét után teljesitik az átutalást. Még aznap de legkésőbb másnap átvezetik.

Az a kérdés kit akarsz perelni?

A volt élettársnak ha nincs tulajdona a házban akkor kiüritési per,a társtulajdonos ellen közös tulajdon megszüntetése. Két külön per,ügyvéd szigorúan ajánlott.

Moric # 2022.11.13. 20:22

Férjem féltestvére 2021. október 19-én elhunyt. Az 1/1 tulajdonú lakását ketten örökölték az édesanyával. Halála előtt néhány nappal (ezt az információt az édesanyja szóban mondta el és a hagyatéki leltárba sem vetette fel a FLK megtakarítást) a Fundamenta-Lakáskassza Zrt-nek adott átutalási megbízást lakás jelzáloghitel tőke-törlesztésre X banknak. Mindkét számla tulajdonosa a férjem húga volt.
A hagyatéki eljárás során a közjegyzőnek a FLK kiadott egy igazolást, miszerint 2021.11.15-én átutalásra került az összeg. Az örököstárs édesanya a férjemmel akarja megfizettetni az összeg felét a közölt kimutatásra hivatkozva, miközben az eljárás elején Ő mondta el, hogy a halál napja előtt intézték a megbízást.
Az X banknál vezetett hitelszámlára az átvezetés 2022. 03.03.-án történt meg a banki kimutatás szerint.
Két kérdésem van:
Lehetséges hogy a Fundamenta-Lakáskassza Zrt-nek 2021. október közepén adott átutalási megbízást 2021.11.15-én teljesítették? Nem mindegy hogy a hagyaték részét képezi vagy sem.
A volt élettárs a mai napig jogcím nélküli lakáshasználó, aki persze nem fizet használati díjat. Ha sikerül lezáratni a törvény szerint a hagyatéki eljárást, akkor a közös tulajdon megszüntetése iránt pert és kiürítési pert együtt lehet indítani, vagy ez külön ügy?

Majordomus # 2022.11.05. 20:04

Várd meg a hagyatékit,ráérsz utána dönteni.

Mejmi # 2022.11.05. 10:48

Majordomus

Az a gond, hogy van itt nálam kb ezer oldalnyi irat, /rendőrségi, ügyészségi stb./ És abban találtam egy olyat hogy lehet hogy már abból is kiforgatták, illetve egy ügyvédi levelet amiben apu ügyvédje írt a felszámolónak.
De ez még nem biztos h magára az ingatlanra vonatkozik. megvárom a hagyatékit, és ott kell majd döntenem.
De ez hogy nem talál ingatlant, sem helyrajzi szám alapján, sem pontos cím alapján sem., még a saját ingatlanomat sem találja.:( Mind1 próbálkozok még,. köszi

Majordomus # 2022.11.04. 20:35

Hát egyharmad gyárat azért nem kellene visszautasitani.

De okosabb megvárni a hagyatéki leltárt.

Mejmi # 2022.11.04. 19:21

osztap
, dél körül próbáltam ., De megpróbálom hétfőn is . Köszönöm.

osztap # 2022.11.04. 18:54

Mejmi,

Most próbáltad? Néha egyes földhivatalok munkaidő után karbantartanak, és ezt nem jelentik be a Földhivatal Online-on. Próbáld meg a hétfőn napközben.

A másik ok lehet, főleg, ha ez a gyár egy nagy telek volt, hogy szétbontották több kisebbre. Azaz mondjuk hrsz 11111 helyett lett 11111/1 és 11111/2. Ilyenkor a kereső nem ismeri már meg az 11111-et. Ezért érdemes megnézni a mostani hrsz-t a Közműtérképen.

Mejmi # 2022.11.04. 18:45

drbjozsef

a honlap úgy kérdezi, hogy helyrajzi szám, vagy cím alapján szeretnék rákeresni. mindkettőt megpróbáltam, és semmi. / ezeket mind egy ügyvédi papírról írtam ki. A gyárat, telket is beütöttem a gugliba ott is egyezik .És mint írtam a saját lakásunkat is beütöttem, ott is ugyanezt dobta ki. Valószínű h. az én gépemmel van a baj. vagy nem tudom.

drbjozsef # 2022.11.04. 18:27

A helyrajzi szám, és a pontos Cím is megvan/ város ,utca neve, házszám is megvan/

Ha csak az egyik (hrsz VAGY cím) helyes, akkor mennie kellene annak a földhivatal online-on.
Próbáltad CSAK az egyiket beütni (hátha a kettő együtt sok, mert az egyik esetleg hibás, vagy nem teljes).

Mejmi # 2022.11.04. 17:36

osztap

Köszönöm, akkor viszem magammal az övét is.

A helyrajzi szám, és a pontos Cím is megvan/ város ,utca neve, házszám is megvan/ nem értem mit rontok el/ azért szerettem volna online, mert erős lábfájdalom, bevizesedés stb, nem igazán terhelném. a lábam. De ha más nem lesz akkor muszáj.
Köszönöm még1* a segítséget.

osztap # 2022.11.04. 17:10

Mejmi,

csak akkor a lányomat külön befogják beidézni
A lányodnak a lemondó nyilatkozatát nem kell személyesen bevinnie. Ha két tanú előtt aláírta, akkor beviheted Te is, vagy feladhatjátok postán.

Az ingyenes tulajdoni lappal kapcsolatban, nem az a gond h nem tudom a címet, helyrajzi számot, hanem azt írta ki, hogy nem találtunk ilyen ingatlant vagy valami ilyesmit
A Földhivatalnál helyrajzi számra jól lehet keresni, utcacímre nem mindig. A Közműtérképen keresd meg az ingatlant, és kapcsold be a helyrajzi számokat. Amit ott látsz a térképen, az a helyes hrsz. Azzal át tudsz menni a Földhivatal oldalára, és le tudod tölteni a tul. lapot. Vagy menj be a Földhivatalba személyesen, és kérj betekintést a tulajdoni lapba. Abból bármennyi ingyen van.

Mejmi # 2022.11.04. 16:55

drbjozsef

Ó igy már értem, és látom is az értelmét,/ az úgy túl egyszerű lett volna/ csak akkor a lányomat külön befogják beidézni, ami nála nem egyszerű, hiszen egyetemre jár, és mellette dolgozik is. Köszönöm.

drbjozsef # 2022.11.04. 16:41

Mejmi,

Ha visszautasítod a hagyatékot, akkor nem leszel örökös, nem kell közjegyzői díjat fizetned. Ez biztos.
Ha mindenki visszautasít, akkor a magyar állam lesz az örökös.

A nyomtatványba pont azért kell beleírnod a gyermekeidet, mert abból tudja a közjegyző, hogy a kiesésed miatt kell-e valaki mást idéznie.
De nem azt töltöd ki, hogy ő is visszautasít. Csak adatszolgáltatás.

Mejmi # 2022.11.04. 16:27

osztap

Valóban nem olvastam el a második példányt, de annyira adta magát az első oldal, hogy számomra egyértelmű volt hogy oda "/ 0 kiskorú, 1 nagykorú gyermekem van./ Hiszen Ő be sem jöhet a tárgyalásra./ Nem lehet, hogy több ilyen visszautasító nyilatkozat létezik amibe egy lapra betudná írni a gyereket is?
"Közjegyzői díjat az örökös fizet." Ez azt jelenti hogy nem kell fizetnem? Bocsi ha már nem értem egész nap itt ültem a gép előtt és már agyilag elfáradtam.

Az ingyenes tulajdoni lappal kapcsolatban, nem az a gond h nem tudom a címet, helyrajzi számot, hanem azt írta ki, hogy nem találtunk ilyen ingatlant vagy valami ilyesmit. Utána beütöttem a saját lakásomat, és arra is ezt írta ki. Nem értem h miért mindkétszer helyesen írtam be a címeket. Köszönöm a segítséget..

osztap # 2022.11.04. 15:22

Mejmi,

A helyedben megvárnám a hagyatéki leltárat, abból kiderül a vagyon. Utána ráérsz lemondani. A hagyatéki tárgyalás majd csak a leltár után jön, ha egyáltalán, ahogy drbjozsef írta.

A nyilatkozatmintának olvasd el a második oldalát. Világosan ott van, hogy nagykorú gyereknek magának kell külön nyilatkozatot tennie.

Közjegyzői díjat az örökös fizet.

az ingyenes online tulajdoni lapon nem tudtam rákeresni arra a gyárra, illetve telekre, amit sejtek h a övé 1/3 arányban ami nevén volt régebben
Esetleg nézegesd az e-közmű térképet online. Ha a gond az, hogy nem tudod a helyrajzi számot, sokat tud segíteni.

Mejmi # 2022.11.04. 15:18

drbjoszef
Köszönöm a választ, arról nem írtál, hogy közjegyzői díjat ez esetben kell fizetnem. Olyan visszautasító nyilatkozatom van, amiben a nagykorú lányomat is bele tudom írni .Itt a közjegyzői díj ami fontos lenne, és mindenhol mást írnak.

Linkelem a visszautasító nyilatkozatot ha tudom, és ott egyértelműen látni lehet hogy a nagykorú lányomnak nem kell külön nyilatkoznia.,.Az első oldal lényeges, de másképp nem tudtam :(
https://www.fuzesgyarmat.hu/…33221_85.pdf

drbjozsef # 2022.11.04. 14:33

Mejmi

akkor is meglesz tartva a hagyatéki eljárás?
Az biztos. Meg kell azt tartani.
Amire gondolhatsz, az a hagyatéki tárgyalás. Azt általában akkor mellőzik, ha egy örökös sem kéri, mert mind elfogadják a törvényes öröklés rendjét. (Meg a járvány alatt nem volt).

Visszautasításnál nem írhatod bele a lányodat (azt az öröklésről lemondáskor lehet, de az egy más jogintézmény). Ha te visszautasítasz, akkor kiesel az örökségből, helyeden a leszármazód örököl. Ha a lányod sem akar örökölni, neki is vissza kell utasítania. Ha a lányod kiskorú, akkor a nevében visszautasíthatsz, de CSAK a gyámhivatal beleegyezésével. A gyh pedig akkor fog beleegyezni, ha egyértelműen igazolod, hogy nem fog pozitívan kijönni az öröklésből, jóval több a tartozás, mint a vagyon.

Mejmi # 2022.11.04. 13:40

Sziasztok! Ha én visszautasítom az örökséget, a nagykorú lányomat is beleírva, akkor nekem kell közjegyzői díjat fizetnem? 6-an vagyunk tesók, nem valószínű hogy mindenki visszautasítja. A nyugdíjából vontak, tehát volt tartozás, viszont nem tudjuk hogy ezen kívül van- e a nevén valami, az ingyenes online tulajdoni lapon nem tudtam rákeresni arra a gyárra, illetve telekre, amit sejtek h a övé 1/3 arányban ami nevén volt régebben. Ha a közjegyző nem talál csak adósságot akkor is meglesz tartva a hagyatéki eljárás? Köszi

anyjuk # 2022.11.04. 12:15

osztap
köszönöm szépen!!!

osztap # 2022.11.04. 11:59

anyjuk,

Ez a bank döntésétől függ, a Takarékbank úgy hajlandó szerződni, hogy két tulajdonosú számla esetén a haláleseti kedvezményezett csak a másik tulajdonos lehet. Kereshetsz másik bankot, de sok reményed ne legyen, ez a piaci gyakorlat.

Megoldás lehet, hogy csak egyikőtök nyit betétszámlát a saját nevére, egy gyereket haláleseti kedvezményezettként megjelölve, és arra beteszitek a pénzt. Nyilván, ha kellően megbíztok egymásban.

Egyébként az, hogy a bankok piaci gyakolata a fenti, azért van, mert elenyészően kicsi annak az esélye, hogy egy házaspár mindkét tagja egyszerre haljon meg. Magyarországon 130-150 ezer ember hal meg évente. Ebből 500-600 ember hal meg közút balesetben. És ezeknek csak a töredéke halt meg a házastársával együtt.
https://www.ksh.hu/…nep0010.html

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.04. 11:27

Mért nem lehet legalább az egyik gyereket beírni
Miért? Nem lehet?