Ingatlan vásárlás


Nausea # 2002.10.16. 08:40

lord152 írta - 2002.10.15 14:57
Sziasztok!

 Egy most épülő 9 lakásos társasházban szeretnék venni egy lakást, de a hirdetésben az 'öröklakás' szó feltűnően ki van emelve. Meg tudja mondani valaki, hogy mit jelent az öröklakás fogalma, és mire kell vigyázni ilyen vásárlásakor?

Köszi a válaszokat!

lord152

lord@freemail.hu

Üdv! A társasház esetében a lakás magánszemély külön tulajdonában áll (pl. nem önkormányzati bérlakás), a telek és meghatározott helyiségek, épületrészek, berendezések közös tulajdonban.
A vásárlás előtt a tulajdoni viszonyokról kell meggyőződni, a társasház alapító okirata és a  tulajdoni lap alapján.


Nausea

lord152 # 2002.10.15. 12:57

Sziasztok!

 Egy most épülő 9 lakásos társasházban szeretnék venni egy lakást, de a hirdetésben az 'öröklakás' szó feltűnően ki van emelve. Meg tudja mondani valaki, hogy mit jelent az öröklakás fogalma, és mire kell vigyázni ilyen vásárlásakor?

Köszi a válaszokat!

lord152

lord@freemail.hu

ford3 # 2002.09.24. 07:05

Sziasztok!

Én is segítséget szeretnék toletek kérni. Nem vagyok tisztában teljesen a lakáscélú állami támogatásokkal. Kérdésem a következo lenne: a következo tulajdonokkal rendelkezem 1/12 résszel egy ingatlanban (1985, öröklés), 1/4 résszel egy másik ingatlanban (1985, öröklés), ugyanebben az ingatlanban 1/4 résszel (2001, vétel), mindhárom rész haszonélvezettel terhelt, mind a két ingatlan lakott, én egy harmadik ingatlanban lakom feleségemmel és a családjával, melyben semmilyen tulajdonom nincsen. Feleségemnek nincsen semmilyen tulajdona. Használt lakást szeretnénk vásárolni, vagyok-e jogosult valamilyen támogatásra?
Válaszotokat elore is köszönöm!


Misi

Kérdező # 2002.09.02. 11:14

Ingatlan vásárlásról egy speciális kérdésem van:
Kiskorú résztulajdonában van a megkívánt ingatlan. Szerződés megköttetett, szabályosan, ügyvéd által írt, ellenjegyzett papíros. A szerződés része, hogy a szerződés érvényességét a gyámhivatali ellenjegyzés jelenti. Már fizettem egy kalap pénzt, az ingatlanba bejárást engedtek a tulajdonosok, felújításokat végeztem, stb.
A gyámhivatal most 90 nap után a vételárat túl alacsonynak találta és újabb ingatlan értékbecslést kért be.
Kérdés: ha a szerződés minden részletével egyetért a gyámhivatal, akkor az érvényes-e hogyha az eladó a Hivatal által becsült érték után helyez el letétet a kiskorú eladó tulajdoni része alapján? Vagy az egész szerződés mindenestől érvénytelen és az előleg, a közben megejtett beruházásaim értéke csak perrel követelhetők vissza? Úgy egyáltalán mit tehetek, ha az ingatlanra igényt tartok?


Kérdezõ

Két Lotti # 2002.07.23. 12:21

Kedves András,

Természetesen az eladó külföldön is aláírhat, de ez nem lesz annyira egyszerű.

Ahhoz, hogy az aláírást itthon elfogadják külföldi közjegyzőnek az aláírást hitelesíteni kell.  Ezen túl még diplomáciai hitelesítésre is szüksége lehet, bár ezt országa válogatja.

Erről a követelményről az adásvételi szerződést egyébként készítő ügyvéd kell hogy tájékoztatást adjon Önnek.  Azt ne fogadja el, hogy az aláírást az ügyvéd majd ellenjegyzi, mert nem igazán szabályos, bár van rá példa, de ha vita merül fel a szerződés érvényessége körül, akkor a keltezés hibáját a földhivatal még hiánypótlásban sem pótolhatja, hanem egyéb érdemi vizsgálat nélkül fogja a bejegyzési kérelmet elutasítani.

üdv.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

P.Erika # 2002.07.20. 15:10

Tisztelt Andras !
Ingatlan Adas-Veteli szerzodes okiratot ugyved, vagy az errealkalmas kozjegyzo elott tett alairassal lehet ervenyesiteni.A Magyarorszagon keszult okiratot az okiratban erdekelt szemelyek kulfoldon,is hitelesithetik alairasukkal.Erre tobbfele lehetoseg is van.
Ennek ertelmeben az esetleges szemely mint elado tavolleteben is van lehetoseg egy adas-vetel ugylet lebonyolitasara. termeszetesen az erre ervenyes jogszabalyok betartasaval. Azt hogy milyen kolcsonok meginditasara gondol, azt egyeb informaciok hianyaban megvalaszolni nem tudom.Az on altal felvetett temahoz a hozzaszolasom termeszetesen csak tajekoztatu jellegu lehet az ugy ismerete nelkul.

András74 # 2002.07.18. 06:16

Jó napot!
Egy lakás vásárlással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Általam kinézett lakás tulaja külföldön tartózkodik még egy hónapig.
El lehet-e indítani a lakás vásárlást procedúráját hogy elindíthassam a lakás kölcsön dolgait.
Alá tudja-e írni a eladó a szerződést úgy hogy hivatalos legyen ha külföldön tartózkodik?
Válaszukat előre is köszönöm!
András74


András74