Miert nem tanithatok gimnáziumban? - felmondtak mert nincs egyetemi diplomám


István # 2002.09.12. 08:41

Munkaügyi Értesítő lapjai visszamenőlegesen, illetve a Complex-Jogtár Bírósági Határozatai. Nem kis anyagmennyiség, de talán sikerül precedenst találni. A keresetet pedig be kell adni minél előbb, a munkaügyi perek tárgyi illetékmentes perek. (nem kell fizetni sem előtte, sem utána)


pisti

uomo # 2002.09.05. 08:47

Segítséget szeretnék kérni a következőkben:

Informatikus-mérnök és mérnök-tanári főiskolai diplomával tanítok 6 osztályos gimnáziumban. Igazgatóm 'munkavégzésre tartósan alkalmatlan' címen felmentett, mert szerinte a KJT 17$ megtiltja a gimnáziumban informatika oktatását csak főiskolai végzettséggel.

Kétségbe vagyok esve. A vonatkozó jogszabály valóban alapesetként a gimnáziumi oktatás feltételeként az egyetemi szintű végzettséget írja elő.
Ugyanakkor a felmentésem szerintem alaptalan. Nem vagyok 'munkavégzésre tartósan alkalmatlan'. Mint informatikus mérnök, magasabb óraszámban tanultam az informatikát, mint egy egyetemi számítástechnika tanár. Tanulmányi szerződést kötöttem iskolámmal, ennek első lépése volt a tanári diploma megszerzése, amit csak azért főiskolai, mert első diplomám is az, egyébként a BME-n szereztem, és csoporttársaim egyetemit kaptak. Arra igazgatóm nem adott lehetőséget, hogy folytassam tanulmányaim egyetemen.
A törvény szerint ha az iskolában szakképzés folyik, akkor azt a tárgyat megfelelő irányú felsőfokú végzettséggel lehet tanítani. Iskolánkban OKJ-vizsgára való felkészítés folyik iskolai kereteken belül, tehát taníthatnék a törvény alapján.
A törvény kivételként említi a készségtárgyakat is. Ezek közé tartozik a technika-gyakorlat, és iskolánkban az informatika oktatás egy részét technika gyakorlati oktatás keretében tanítják. Ez se érdekelte igazgatónkat, mert a kerettanterv megváltoztatta a nevet (tartalmat nem), és szerint most már ami eddig gyakorlati tárgy volt, ezentúl nem az.
Rengeteg olyan passzust találtam még a törvényben, ami szerint felmentésem jogtalan - mégis utcára kerültem, és nem tudom további sorsom. Még az OKtatási MInisztériumtól is állásfoglalást kértem, hogy segítsenek, szerintük is 10. évfolyamig nyugodtan taníthatok, utána pedig, ha a pedagógiai programban szerepel a gakorlati oktatás (szerepel, mert OKJ vizsgára készít fel), de igazgatóm kitett.
MUnkaügyi bírósághoz kell fordulnom, de mire tárgyalják, éhen hal családom. Nincs ügyvédem, aki képviselni tudná érdekeim.

Kérem, ha valaki precedens értékű ítélettel vagy bármi módon tud segíteni, értesítsen!

Köszönöm
bogdan@revai.hu