18 év felett(?) - ún. joghézag??? - van-e jog korhatár megállapítására


szota # 2002.11.15. 08:39

Miert baj, hogy egy ejszakai szorakozohelyre nem engednek be kiskoruakat?

Egyebkent egy vallakozo a sajat tulajdonaval azt csinal amit akar (amig azt a torveny nem tiltja), olyan szabalyokat hoz amilyet akar (hisz a szorakozohely nem kozterulet) annak szolgaltat akinek akar (ha a penztarcaja megengedi plane).
Sot! Remelhetoleg nalunk is lesznek majd un.'blacktail' helyek azaz olyan helyek ahova csak oltonyben es nyakkendoben lehet majd bemenni.


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

ZsuZsuV # 2002.10.31. 11:52

Segítséget kérnék fent jelzett témában, mert eddig akárkit kérdeztem, az csak annyit mondott, hogy a kérdést (amit mindjárt ki is fejtek) nem szabályozza semmilyen rendelet. De akkor mit lehet tenni? Tulajdonképpeni kérdésem az, hogy van-e egy intézménynek, egyesületnek, vállalkozásnak vagy akármi másnak (nevezzük 'egység'-nek) joga megállapítani szolgáltatásának igénybevételére korhatárt. Leginkább ami érdekelne az az, hogy pl. Budapesten és számos más helyen éjszakai szórakozóhelyekre 18 év alatti egyéneket nem engednek be. Kérdéseim ezzel kapcsolatosan összegezve a következök:

  • Van-e joga valakinek ahhoz, hogy az általa nyujtott szolgáltatási kör igénybevételére korhatárt állapítson meg?
  • Egyéni vállalkozó készíthet-e üzlete müködéséröl un. házirendet, melybe a korhatárt belefoglalja?
  • Ha megteheti, hogyan kell erröl tájékoztatnia jogszerüen az embereket?
  • Ha nem teheti meg, hogyan tudja betartatni azokat a jogszabályokat, melyek elmulasztása esetén öt személy szerint felelösségre vonnák (pl. 18 év alatti embert nem szolgálhat ki dohányáruval és szeszes itallal)?
  • Ha van jog korhatár megállapítására, akkor köteles-e mindenkit igazoltani, hogy a korhatárban megbizonyosodjon?
  • Ha a korhatár megállapítása jogos, akkor van-e egy szülönek joga arra, hogy ez ellen bármi kifogást emeljen abban az esetben, ha az ö gyermeke a megadott korhatárt nem éri el?

Szeretném, ha valaki segítene ezekben a kérdésekben, mert már napok óta bújom a törvényeket és nem találom a válaszokat. Amennyiben szükséges, részletezem a témát. A segítséget elöre is köszönöm. (Elnézést a rövid magánhangzókért, de így kényelmesebb olvasni, mint krix-kraxokkal telve.)


[b:78332697bf]ZsuZsuV[/b:78332697bf]