közüzemi tartozás haszonélvező vs. tulajdonos?


MajorDomus # 2019.02.11. 19:50

Ezt már február 4-én leirtam!

drbjozsef # 2019.02.11. 11:04

Kratyinka,

Javítanom kell magam, sajnos gerberának van igaza. Esetetekben nincs szó eredeti szerzésmódról, azt kevertem bele a hozzászólásomba.

A tulajdonos mögöttes felelőssége alapján tőletek fogják követelni a tartozást. A Ptk 5:152, 5:155 alapján ellenőrizhettétek volna, és követelhettetek volna a haszonélvezőtől biztosítékot, ha kellő körültekintéssel jártok el, akkor tudtátok volna csökkenteni esetleg a tartozás felhalmozódását.

gerbera317 # 2019.02.11. 09:46

Itt tartozás áll fenn a vételezés helyén. Érdektelen, hogy ki volt a szerződő; a szolgáltató a vételezés szerinti ingatlan tulajdonosa(i), mint mögöttes felelősök ellen fordulhat, egyetemlegesen követelve tőlük az elmaradt számlatartozást.

drbjozsef # 2019.02.11. 09:35

Kratyika,

Ha ez egy távfűtéses lakás, akkor lehet több probléma.
A szolgáltatók attól követelhetik a tartozást, akivel szerződtek, illetve annak jogutódjától, aki pl. az örökös.

Az, hogy édesapádtól követelhetik-e, az nagyban függ attól, mi volt pontosan a hagyatéki végzésben, milyen módon lett az ő 1/8 részéből 1/6. Valószínűnek tartom hogy mind édesapád, mint az édesanyja jogutódnak számít, követelhetik tőletek a tartozást, de csak az örökségetek értékéig. Vigyázz, itt most nem a haszonélvező haláláról beszélek, nem is ő volt, aki tartozott, hiszen nem volt szerződés a nevén, ha jól értelek, neki nem vagytok jogutódjai ha nem volt örökölhető vagyon utána, hanem az "első körben" elhunyt nagybátyád jogutódjairól van szó, aki feltehetőleg édesapád és az édesanyja.

Áram, gáz, telefon, internet - ezek átírhatók, újraköthetők.
A távfűtés esetén a tulajdonosok is egyetemlegesen mögöttes felelősök, ahogy a közös költségben is.
Víz esetén nem követelhetik a tartozást tőletek, de nem kötelesek szolgáltatni amíg tartozás van a fogyasztási helyen, vagyis fizetni kell, és a tényleges adóstól/jogutódjától lehet követelni a tartozást.

De minden olyan tartozás, amit a nagybátyád nevén futott, csak olyan arányban követelhetnek tőletek, amennyi a TŐLE örökölt rész értéke. Édesapád biztosan nem felel az 1/8 részével, és édesanyád se az 1/2 részével, csak annyival, amit nagybátyád halálakor kaptak, de mondom, ez is függhet a hagyatéki tárgyalás pontos értelmezésétől.

Elvileg eladhatjátok így is a lakást, órák nélkül, csak hát gondolom így nemigen akarja megvenni senki, mindenki fél attól, hogy milyen tartozás szakad a nyakába.

A távfűtés és közös költség miatt lehet többet kell fizetni, mint amit itt írtam az örökölt részről, szóval nem tudhatjátok mit és kin akar majd érvényesíteni valamelyik szolgáltató.

Nem egyszerű az biztos. A legjobb tényleg végigjárni őket, és rendezni valahogy a dolgot, de ha csak ennyit ér a lakás, és sok a tartozás, akkor lehet, hogy nem fogja fedezni az eladási ár a tartozásokat.

Kratyika # 2019.02.11. 07:28

Köszönöm szépen a válaszokat!
A helyzet az hogy itt öröklés nincsen,a haszonélvező halt meg akinek nem volt tulajdonrésze. A fogyasztóórák pedig még mind a korábbi ,szintén elhalt, fogyasztó nevén vannak (mikor ő meghalt még minden tehermentes volt). Most járjuk a közműveket, ahány annyi féle sajnos, és továbbra sem tudjuk hogy számíthatunk e végrehajtásra...

drbjozsef # 2019.02.10. 10:55

A lenti esetben nem.

Ne felejtsd el : az ingatlan tulajdonosa eddig is a tulajdonosa volt, nem örökölte az most, hogy annak erejéig álljon helyt. Csak meghalt a haszonélvező.
A társasház szempontjából nem történt semmi.
(sőt, a haszonélvező életében is minden további nélkül követelhetik azt a tulajdonostól bármikr).

Ha valaki örököl egy ingatlant, akkor persze csak a hagyatéka erejéig felel a tartozásokért, a közös költségért is : de ugye ilyen esetben minimum van egy ingatlan, amivel felel, ha más örökölt vagyon nincs is. Ilyen esetben valóban csak a hagyaték erejéig kell helyt állnia. (megjegyzem, akkor is, ha volt haszonélvező az ingatlanon, és ő lakott benne).

pappcs # 2019.02.09. 22:57

A közös költségre is vonatkozik a hagyatéki vagyonig való felelősség.

MajorDomus # 2019.02.09. 18:10

Természetesen,mert vele állunk jogviszonyban.
A társasházról szóló törvenyben a haszonélvező szó egyetlen egyszer szerepel! hogy a nevét be kell jelenteni a képviselőnek! Ennyi.

drbjozsef # 2019.02.09. 09:56

pappacs,

lényegében igazad van, de csak a szerződéses közművek esetében, ahol a haszonélvező volt a szerződő, így az adós - az ő örököse (akinek az ingatlanhoz lehet akár semmi köze) felel az öröksége erejéig a tartozásokért.

De pont a közös költség kivétel ez alól. Ott a tulajdonosnak mögöttes felelőssége van, ha a haszonélvező nem fizet, neki kell (ha él a haszonélvező, akkor is), ugyanis az nem a használattal kapcsolatos költség (még akkor sem, ha szemétszállítás, meg lift, meg ilyenek vannak benne), hanem a tulajdonhoz kapcsolódó költség. A társasházi törvény szerint a tulajdonos köteles fizetni a közös költséget. (Tht.23§(1)).

A társasház azt a tulajdonoson fogja behajtani.

pappcs # 2019.02.09. 09:03

Az, hogy a lakást terheli a közüzemi tartozás, egy ordas hazugság. Annak kell fizetni, akinek a nevén van, aki a fogyasztó, ami nem feltétlenül a tulajdonos.

A pofátlan, pénzéhes, sikkasztó közös képviselőknek mindegy ki fizet csak fizessen, de a jog szerint az örökös a hagyaték összegéig felel az örökhagyó tartozásáért. Tehát ha nincs vagyona, csak tartozása, akkor nem kell egy fillért sem fizetni. Persze ha a birkacsorda egy felszólításra összeszarja magát és fizet, vagy még hülyébb módon maga keresi meg a szolgáltatót hogy fizetne, vagy a leghülyébb aki alá is írja hogy tartozik. Na az meg is érdemli, hogy egy jogtalan követelést behajtsanak rajta.
Az otp nek voltak ilyen húzásai, hogy ráhatással, fenyegetéssel rávették az örököst, hogy írja alá azt hogy átvállalja az örökhagyó tartozásait. Nos, ilyenkor már semmit nem lehet tenni. Én az ilyen dögkeselyűket mindig azzal küldöm el menjen a közjegyzőhöz. Nekem is meghalt mindenkim, de egy szolgáltatónak sem jelentettem be, csak nem fizettem. Azóta se kérte senki a pénzeket tőlem, pedig már vagy 10 éve volt. Amiről nem tud a szolgáltató, azt nem tudja behajtani.

MajorDomus # 2019.02.08. 20:39

Hát ez szívás!

SaireyVMK # 2019.02.08. 19:34

MajorDomus valamit felreerthettél. Az én értelmezésem szerint nincs szo örökösödésről,csak meghalt a haszonélvező és az ingatlan értéknél nagyobb kozuzemi számlákat hagyott hátra. Se orokos,se vagyon nem maradt utana.(bar azert elmennek a kozjegyzohoz a testver halalat illetoen egy részesedési igénnyel,hatha mégis volt vagyona amivel lehet csokkenteni az altala hatrahagyott tartozast. Mutogatva a haszonélvezeti jogára a tulajdoni lapon,meg hogy ott lakott. A legjobb ha a lakcime is oda szolt. De persze ha nem volt vagyona akkor ez semmit nem fog segiteni)

A lenyeg az,hogy a tartozast a tulajokon fogják behajtani, vagyis apukadon meg az o anyukajan. (Az sem menti fel oket az alol,hogy nem lett atiratva a kozmu, rajtuk fogjak behajtani ha vegrahajtasig jut a dolog)Ezen kivul nem sok opció van. Utana kell jarni hogy mennyi is a pontos tartozas(vegigjarni az osszes kozmuvet) aztan ennek tudataban Eladhatjátok ti is.
A kerdes mar csak az hogy pontosan mennyit ér es mennyi a tartozas. Ha van mibol kifizethetik a tulajok. Megúszni mar ugyse fogják,legfeljebb ha vegrehajtasra kerul a dolog még tobbet kell majd fizetni. Tehat, ha a haz nem kell akkor eladni, majd abbor tehermentesiteni. Ha marad penz akkor jo. Ha nem akkor minimalizalni a veszteseget. De megegyezhettek az uj tulajjal is,hogy a tehermentesitest o csinalja,legfeljebb annyival kevesebbet kaptok. (Persze ha kiderul hogy tobb a tartozas mint amennyi a megegyezett vételár akkor megint minuszba vagytok,de a semmitol megmindig jobb.

MajorDomus # 2019.02.04. 19:22

Ha teher és a költség több mint az örökség,célszerű az örökséget visszautasitani.
a közüzemi tartozásokkal az ingatlant terhelik meg,esélyes,hogy ez már meg is történt.
.
ilyenkor akár árverezést is kérhetnek.
ettől még el lehet adni,de a vevő csak per,teher és igénymentes ingatlanért fog fizetni,tehát a tartozásokat előbb ki kell fizetni.
ezt követően minden közművet át kell iratni,s várni a vevőt.
.
jobban jártok ha visszautasitjátok az örökséget.

Kratyika # 2019.02.04. 14:16

Tisztelt Fórum!

Segítséget szeretnék kérni a kissé szövevényes problémánkban...
Adott egy lakás, amiben az édesapám 1/8 részt örökölt az édesapja után, a maradék rész az édesanyja és 3 testvére között oszlott el.
Amikor az egyik testvére meghalt (lemenő örökös nélkül), az új elosztás az lett, hogy apukámé lett 1/6 rész, 5/6 rész az édesanyjáé, és halálig tartó haszonélvezet az egyik testvéré (a haszonélvező és a 4. testvér lemondtak az édesanyjuk javára a tulajdonrészükről). Ekkor az ingatlan tehermentes volt.

Jelenlegi helyzet: meghalt a haszonélvező testvér is, semmi vagyoni érték (sem lemenő örökös) nem maradt utána. Az ingatlant értékesíteni kellene, de kiderült hogy évek óta ki volt kötve minden közmű, és rengeteg tartozás (több 100e Ft) halmozódott fel emiatt, ráadásul (vagy 5 éve) az órák se voltak átíratva, még minden közmű az első körben elhalt nagybátyám nevén van.

Apukám nyugdíjas, majdnem infarktust kapott, hogy most mi lesz (a lakás maga nem ér 1 millió Ft-ot sem, rettenetes állapotok uralkodnak).

A kérdésünk:

  • Mi a teendő ilyenkor a közművekkel? Kire terhelhetik rá?
  • Ha el akarja adni, akkor milyen feltételekkel adhatja el (persze az édesanyjával közösen)?

Nagyon szépen köszönöm előre is, ha valaki tud ebben segíteni!

Üdvözlettel,
Kriszti