@segítőszándék
a neked írt lenti mondatomat törölném itt ha lehetne, hagyjátok figyelmen kívül , köszönöm
Közlekedési baleset
@Segítőszándék
A linket nem néztem most meg, de a "sérelemdíj" az polgári perben követelhető. Esetünkben valószínűleg nem érdemes ezért az összegért pert indítani.
@balesetutan
Jeleztétek a másik fél biztosítója alapján, pont ezt kellett tenni. Bár az nem derült ki, hogy milyen módon jeleztétek. Egy kárbejelentőt kell kitölteni, ezt együttesen tudod megtenni a tulajdonossal, mindkettőtök aláírása kell rá. Nagyon fontos,hogy a kárleírás mezőbe, mit írsz be, egyértelmű-e , hogy mi történt!!!! - ez mellé csatolni a rendőrségi igazolást. Mivel nincs kék- sárga, amin a másik fél elismerheti a felelősségét, intézni kell majd a rendőrségnél a határozatot ez után, ami alap esetben 30 nap, ha elhúzzák, akkor 30+30 = 60 nap múlva lesz meg, és biztinek benyújtani . Utána várható pénz a kárra.
Még egy gondolat : az RH-t beszerezni lehet macerás, jó pár éve van egy olyan szabály, hogy annak adják ki, aki részére rendelkezést / elmarasztalást tartalmaz. Tehát esetünkben megküldik a másik félnek. tehát valószínáleg ti nem kaptok, és ki kell könyörögni. De általában jó fej a rendőrség ezzel kapcsolatban és kiadja ha kéritek.
Ha a közlekedési baleset eredményeként nyolc napon belüli sérülés keletkezik, akkor a baleset okán szabálysértési eljárás indul. Ha az elkövető kiléte az iratok alapján nem állapítható meg, akkor sértett személyes meghallgatására sor kerülhet.
Értelmezésem szerint elsődlegesen a sérelemdíj és a kártérítés iránti igény itt a kérdése. Amennyiben ugyanis a közlekedési baleset csak a másik fél felróható magatartása miatt következett be, akkor Ön mint sérült a felmerült kárát és személyiségi jogainak sérelme okán sérelemdíjat is követelhet, továbbá a gépkocsi tulajdonosa is igényt tarthat kárának megtérítésére. Kár lehet a kiesett jövedelem, az elmaradt haszon, a gépkocsi javítási költsége, a gyógyszerköltségek, de felmerülhet háztartási kisegítő szükségessége is.
Alább ajánlom a Gyulay Ügyvédi Iroda összefoglalását: https://drgyulay.hu/…-serelemdij/
Ihletnek hasznos, hogy milyen károk lehetnek.
Iroda linkje: https://drgyulay.hu/
balesetutan
„Gondolom szabálysértési eljárás indul. Ezt csak a feltételezett okozó ellen indítják és én leszek a sértett?”
Kivizsgálják a baleset körülményeit a helyszínelő rendőr(ök) jelentése alapján.
„Számítsak-e meghallgatásra, ha a helyszíni vizsgálat alapján megállapítható ki hibázott?”
Hogyne! Nem a helyszíni vizsgálat fog dönteni, hanem a személyes meghallgatások az eljárás során.
„Kék-sárga bejelentőt nem írtunk a helyszínen. A rendőri igazolás alapján jeleztük a feltételezett károkozó biztosítója felé.”
Sajnos ez semmit nem jelent, mert sokszor előfordult már, hogy a biztosító nem fogadta el a rendőrségi vizsgálat eredményét. Ez általában azt jelenti, hogy akár azt is megállapíthatja, hogy mindkét fél hibás volt valamennyire és osztott felelősség van. Hogy mi értelme van, nem tudom, de itt is olvastunk már ilyen történetet. Viszont tuti, hogy a rendőrségi vizsgálat lezárultáig semmi nem fog náluk történni.
Karambolóztunk, csak a két sofőr volt jelen. 8 napon belül gyógyuló sérülések. Rendőrség volt a helyszínen. Tőlük kaptam igazolást, hogy a baleset feltételetett okozója a másik fél.
Mire számítsak az eljárás során? Sajnos a húsvét miatt nem dolgoznak és semmi infót nem kaptam. Gondolom szabálysértési eljárás indul. Ezt csak a feltételezett okozó ellen indítják és én leszek a sértett? Számítsak-e meghallgatásra, ha a helyszíni vizsgálat alapján megállapítható ki hibázott?
Kék-sárga bejelentőt nem írtunk a helyszínen. A rendőri igazolás alapján jeleztük a feltételezett károkozó biztosítója felé. A saját biztosítónknak is kell jelezni? Nem saját autót vezettem, de a tulajdonos engedélyével, ilyenkor mi van?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02