Jogilag rendezetlen ingatlan


v_king # 2020.10.07. 16:53

Tisztelt Szakértők!

Társasházi (sorházi) ingatlant próbáltunk vásárolni. Előzetes hitelbírálatnak megfeleltünk. Ügyvéd, szerződés, 1,6M foglaló. Aztán az ingatlanbecslésen kibukott, hogy az ingatlan min 92m2 a papírozott 78m2 helyett. Sőt, beépített a 45m2 padlástér is, ami a TAOban közös térként szerepel. A becslés kiadott egy nulla hitel értéket és kérte a bank, hogy jogilag rendezzük a m2-eket és mehet az ügylet.
Építész és földhivatal jelezte, hogy nem lehet csak azt az egy lakást felméretni, mert akkor borul az 1/4 tulajdoni hányad a 4 lakásnál. Az egész ingatlant kéne felmérni, de akkor is lennének különbségek, tehát inkább hagyjuk a kb 1,2M költséget. Az eladó bebukott hitel miatt elvett árverésen vette kp-re, tehát náluk nem bukott ki ez a probléma. Nálunk igen. Más banknál is próbálkoztunk, de csak sok millióval kevesebb hitelt adtak volna a vásárlásra, ezért nem jött létre a vásárlás.
Van jogom követelni a foglalót és ha igen hogyan?
Köszönöm előre is a segítséget!

gerbera317 # 2020.10.07. 17:31

Mi? Azért nem hitelez a bank, mert a viskóról kiderült, hogy palota?

nanemaaa # 2020.10.08. 05:55

gerbera317
Mert autóban se mindegy, hogy Trabant, vagy Volvo. Pláne, ha kiderül, nincs is forgalmi engedélye.

gerbera317 # 2020.10.08. 06:50

Hát, ha nekem 78 négyzetméteres lakás árán akarnának eladni egy minimum 137 négyzetméteres sorházrészt, én nem az elálláson agyalnék. Persze, biztosan bennem van a hiba.

drbjozsef # 2020.10.08. 07:32

gerbera317,

nem írt árat, szóval valószínűbb, hogy 137nm árban próbálnak eladni neki valamit, ami papíron csak 78nm.

De valszeg tökmindegy, ha a szabálytalanság miatt nem kap hitelt, akkor mindegy mennyi az az ár, amit nem tud megfizetni.

drbjozsef # 2020.10.08. 07:42

v_king,

Ha a vevő nem kapja meg a hitelt, az általában az ő érdekkörében felmerülő meghiúsulási ok, és nem jár vissza a foglaló.

Általában.

De ha a szerződés meghiúsulása felróható az eladónak is, márpedig ha az amit megmutatott, meg az, ami a tukajdoni lapon, vagy az AO-ban van eltér, az eléggé komoly hiba, és akadálya a teljesítésnek. Ha nem személyes (hitelbírálati) okok miatt, hanem a rendezetlen helyzet miatt nem hitelezett a bank, akkor az a minimum, hogy visszajár a foglaló.

gerbera317 # 2020.10.08. 07:42

A nyitókérdés egyértelmű: talált egy sorházrészt, ami tetszett neki, és az ára is megfelelt. Bele is vágott. Aztán kiderült, hogy az ingatlan majdnem kétszer akkora, mindenféle extrákkal. Árváltoztatásról szó sem esett. Ha nem így volt, akkor a kérdező most szóljon, vagy hallgasson mindörökre!
Na erre mondom én, hogy ha én járnék így, hagynám a francba az akadékoskodó bankot, és megkeresném a módját annak, hogy csakazértis az enyém legyen a házikó.

gerbera317 # 2020.10.08. 07:44

Ha a vevő nem kapja meg a hitelt, az általában az ő érdekkörében felmerülő meghiúsulási ok
Jelen esetben ez elfogadhatatlan, mert a bank olyan körülmények miatt akadékoskodik, amit az eladó elhallgatott (vagy nem tudott róla).

wers # 2020.10.08. 08:02

Ha jól olvasom a bank azért nem ad hitelt, mert az értékbecslő a méreteltérések miatt nem tudja felértékelni.

Mit is értékeljen fel? A valóságot? Nem tudja, mert nem az szerepel a nyilvántartásban. Hogyan írja pl., hogy négy szoba 12+15+18+20 m2 = 65 m2 + nappali 25 m2, az egész lakás meg összesen 78?

Vagy felbecsüli ami papíron van? Azt meg nem tudja, mert csak azt értékelheti amit lát.

Szerintem ha az eladó ezt a lakást el akarja adni, rendeznie kell.

gerbera317 # 2020.10.08. 08:06

ha az eladó ezt a lakást el akarja adni, rendeznie kell.
Ha hiteles a vevő, akkor mindenképpen. A kreatív vevő ezzel nem foglalkozik. Igazából a kérdezőt a foglaló sorsa érdekli. Legalábbis csak ott látok kérdőjelet, máshol nem.

nanemaaa # 2020.10.08. 08:20

Szerintem az eladó egy Trabantot akar eladni, amire az van írva, hogy Jaguár. Mivel ez kiderült, és az is, hogy ezen tényt az eladó el kívánta hallgatni, szerintem megtévesztette a vevőt, melynek alapján a foglaló visszajár.
Amennyiben az autót át lehet minősíttetni Jaguárnak, akkor az eladó dolga lenen ezt intézni, megfelelő forgalmi engedélyt a hatósággal kiállíttatni, ez esetben a bank is boldog és a vevő is az lesz.
Egy engedély nélküli építés sok esetben előre nem látható problémákat rejt magában, akár azt is, hogy valaki egyszer rájön és elbontatja. Miért adnék én pénzt egy rakás törmelékért, aminek a bontási költségei is alkalmasint engem fognak terhelni?
Persze a szerelem nagy dolog, és mint mondják vak is, szóval madarat mindig mindenre lehet találni.

gerbera317 # 2020.10.08. 08:34

Szerintem az eladó egy Trabantot akar eladni, amire az van írva, hogy Jaguár.
Nem. Itt Jaguárt akarnak eladni, amire az van írva, hogy Trabant. A bank meg kötözködik. Wers mutat rá helyesen, mi lehet a bank igazi problémája.

csaba740 # 2020.10.21. 18:22

Tisztelt szakértök.
A következő kérdéssem lenne. Adott egy ingatlan amit meg vásárolok (családi örökség). Elég hosszadalmas volt az ügyintézés a sok örökös végett kb 1év. Két hónapja meghalt az egyik tulaj aki 1/16 od résszel rendelkezik.A tervem az hogy megvásárolom a többi részt mert hosszú lessz a hagyatékija,ugyanis van egy másik ingatlanja amin sok hitel van (meghaladja a ház értékét). A felesége aki az örökös azt mondta hogy lemond az örökségröl mert nem tudja fizetni a hitelt és nem is akarja.Tehát lemond az álltalam vásárolt ingatlan 1/16od részéröl is.Valószínűleg a testvére is lemond róla mert ő sem tudja és akarja fizetni.Amennyiben a bankra marad a hagyaték amin van a banki hitel,akkor valószínűleg az 1/16 od is amit most nem vásárolok meg.A kérdésem az hogy ha én közben az általam megvásárolt ingatlanon értéknővelő munkákat hajtok végre hogy tudom én azt majd érvényesíteni.Tehát az ingatlan most 3m forinra van értékelve amikor megvásárolom ezen az áron 1/16 a bank része vagy ha mire a banké lessz a része az ingatlan akkori értékénrk az 1/16 od része lessz a bank tulajdona.Remélem érthetően fogalmaztam. Köszönöm a segítséget F Csaba

gerbera317 # 2020.10.21. 19:38

Amennyiben a bankra marad a hagyaték
Miért maradna rá? Ha mindenki visszautasítja a hagyatékot, az öröklési sor legvégén a Magyar Állam áll. Ő lesz a tulajdonostársad. Izgalmas lesz.

drbjozsef # 2020.10.22. 05:27

csaba740,

Ha az Állam örököl (a bank nem), akkor a bank tőle kérheti a tartozás fejében az ingatlanrészt. Ki tudja, mikorra rendezik le egymás között.
Ha nem kéri, akkor az MNV-től megveheted Te.

Ha egyik sem, akkor vedd meg a többi részt (ez sem lesz sima, hiszen az államnak elővételi joga lesz ugye), és utána kérheted akár az állam ellen is a közös tulajdon megszüntetését a bíróságon. Vagyis pert kell indítanod.

Ez tényleg "izgalmas" lesz. Sok elővásárló, nem nagyon elérhetők, egymással is ügyintézők.

Sajnos itt még a bankkal sem tudsz "simán" egyezkedni, hiszen nincs jelzáloga, csak a törvény alapján kérheti a kielégítését ebből az ingatlanból, amíg ezt nem teszi, nincs is milyen alapon érdeklődj nála.

Ez szívás lesz. Én a helyedben első körben keresnék egy jó ingatlanos ügyvédet - amúgy is kelleni fog a többi rész megvásárlásához.

MajorDomus # 2020.10.22. 15:56

Inkább keress egy másik "egyszerűbb" ingatlant.