Lakásbérleti szerződéssel kapcsolatban


SolnesM # 2021.01.18. 18:03

A tulaj közölte most, hogy villanyórát szeretne felszerelni, és fogyasztás alapján kívánja az áram díját fizettetni.

Plusz a vízmérőt akár kettőt is. Ezek egy lakáshoz képest lényegtelen költségűek, aki hosszabb távon kiadással foglakozik nem hagyja méretlenül se a villanyt se a vizet.

A villany 39 ft/ kWóra, a víz pedig 620 ft/m3 csatorna díjjal együtt.
És a fűtés ? Az marad átalányban ?

és egy esetleges bérleti díj emelésekor szükséges a szerződést módosítani?
ha nagyon ragaszkodsz hozzá lehet.
Habár én az emelést mindig szóban mondom, de megvárom hogy rábólintson. És a következő havi elszámoláskor kiderül , hogy tudomásul vette vagy sem.
a mérők felszerelése : remélhetőleg olyan helyre lesz amit te is megszemlélhetsz.

Az emelésről : Mi itt nem tudhatjuk hogy a bérelt lakosztály, lakrész, lakás bérleti díja arányban áll e a nyújtott szolgáltatással. arányban.
További kérdések :
A villanyórát rá kell venni a nevemre?

Ezek un. almérők. Miért kellene ?

Ha új szerződést kell kötni a fentiek miatt, akkor hogyan kell számolni a kaucióval?

Mint írtam nem kell újat kötni.. habár nem árt. A kaució pedig marad.
megjegyezném , hogy az általunk ismeretlen bérleti díj 2 x -e majd soha sem áll arányban a lakásban keletkezhető károk stb. nagyságában. Hogy úgy mondjam egy jelképes összeg, főleg a kettő havi.
ezért én soha sem hónapban hanem egy összegben fejezem ki... általában a 3 hónap körüli összegben. De azért az is kevés a kockázatokhoz képest.

SolnesM # 2021.01.18. 17:42

Olvasom ezt a szerződést.
Az első ami felmerült sok más között, hogy ez a bérbeadó vajon látnok volt e ?
2020 januárjában még nem lehetett látni, hogy a lakásbérlés ami a turizmussal van összefüggésben gajra megy. Így a hotelbérbeadás is.

szape # 2021.01.17. 15:48

Tisztelt Olvasók!

A lentebb található lakásbérleti szerződéssel kapcsolatban az alábbiak érdekelnének:

Szerződésben előírt minimális 1 éves tartózkodási idő 2021. február 1-én lejár, de a szerződés maga határozatlan idejű.

A tulaj közölte most, hogy villanyórát szeretne felszerelni, és fogyasztás alapján kívánja az áram díját fizettetni.
A szerződésben megtalálható, hogy a bérleti díj alakulására a fenti napon térünk vissza. Még információ nincs, hogy emeli-e.

Mivel eddig bérleti díj + fix rezsi + közös költség fizetésével történt az elszámolás, a villanyórás megoldás és egy esetleges bérleti díj emelésekor szükséges a szerződést módosítani?

Itt erre nem vonatkozik a 60 napos felmondási idő?
Illetve, ha nem kerül elfogadásra a bérlő részéről az új bérleti díj és/vagy villanyórás elszámolás, akkor lehet élni a 60 napos felmondással a jelenlegi szerződés szerint?
Amennyiben igen, mi alapján fizetem a fennmaradó időre a díjakat?

Ha nem fogadom el az új fizetési módot, a bérbeadó azonnali hatállyal felmondhatja a szerződést?

A villanyórás megoldás kapcsán, mivel egy hotelben történt a bérlés, ilyen esetben valamilyen ipari tarifa alapján kerül megállapításra a díj, vagy mint magánszemély, én más tarifával kell, hogy fizessek?

Ezen fogyasztást az Ő közlése alapján kell fizetnem? Kell azt igazolnia, hogyan jött ki a fizetendő díj? A villanyórát rá kell venni a nevemre?

A bent lévő két havi kaució a jelenlegi szerződés esetén, 1 éven túli tartózkodás esetén beleszámítaná a majdani utolsó havi bérleti és rezsiköltségekbe.
Ha új szerződést kell kötni a fentiek miatt, akkor hogyan kell számolni a kaucióval?

Köszönöm előre is a válaszokat!

++++++++++

A szerződés:

BÉRLETI SZERZŐDÉS

Mely létrejött egyrészről az (Bérbeadó cég neve és címe) továbbiakban, mint Bérbeadó, valamint (bérlő neve és adatai) továbbiakban, mint Bérlő között az alábbi feltételek szerint:

1./ Bérbeadó bérbe adja lakosztályát, mely zuhanyzós fürdőszobával, amerikai konyhával, mosógéppel rendelkezik 2020. február 1-től lakás céljára.

A bérleti szerződés határozatlan időre kerül megkötésre. Felmondási idő 60 nap. A bérleti díj esedékessége minden hónapra vonatkozóan előre – a tárgyhónapot megelőző hónap utolsó napja. A bérleti díj fizetése készpénzben történik a fenti cím recepcióján.

2./ A bérleti díj összege ___Ft/hó, a fix rezsi költség ___Ft/hó, a közös költség ___Ft/hó. A rezsiköltség a villany, víz, csatorna és fűtés költségeit foglalja magában.

A megállapított közműdíjakon felül más egyéb közműköltségek nem terhelik a Bérlőt.

3./ A bérleti jogviszony kellő komolyságának alátámasztásául Bérbevevő szerződéskötéskor 2 havi nettó bérleti díjat, ___Ft-ot, azaz ___Ft-ot óvadékként letétbe helyez. A szerződés 1 éven belüli megszűnése esetén az óvadék Bérbeadónál marad. Az 1 évet meghaladó szerződéses jogviszony esetén az óvadék az utolsó havi bérleti díjba és rezsiköltségbe beszámításra kerül.

4./ A bérlemény kizárólag lakás céljára használható. Ettől eltérő tevékenységet Bérlő csak Bérbeadóval történt előzetes egyeztetést követően folytathat.

Bérbeadó az épületben 24 órás recepciós felügyeletet biztosít.

5./A bérlemény rendeltetésszerű használatáért, valamint állagmegóvásáért Bérlőt teljes körű anyagi felelősség terheli. A (cég neve) kiköti bérleti díj, valamint a szolgáltatási díjak nem fizetése esetén az azonnali felmondás jogát. Ilyennek minősül, ha Bérlő a szerződésben foglalt fizetési határidőig a bérleti díjat nem fizeti ki Bérbeadónak és azt az első írásbeli felszólítás után 8 napon belül sem teljesíti. Azonnali felmondás esetén Bérlő 72 órán belül köteles a lakást elhagyni, ellenkező esetben Bérbeadó a kilakoltatás eszközével élhet.

6./ A bérlemény átadása megtekintett állapotban történik.

Bérlő tartozik a bérleti szerződés lejártakor a helyiségeket az átvételkori műszaki állapotnak megfelelően visszaadni. Elköltözéskor a tisztasági festés elvégzésének költségeit bérlőt terhelik. A bérbeadó tulajdonában lévő berendezéseket és felszereléseket bérlő tartozik az átvételkori működőképes állapotban visszaadni.

7./ Műszaki kérdésekben felek megállapodnak abban, hogy Bérbeadót az épület szerkezeti részeiben lévő víz, csatorna, elektromos meghibásodások költségei terhelik.

A berendezési és felszerelési tárgyak meghibásodásából eredő javítási költségek Bérlőt terhelik.

8./ Felek megállapodnak abban, hogy a bérleti díjat első ízben a jelen bérleti szerződés kezdetének időpontjától számított 12 hónap múltán, 2021. február 1-én felülvizsgálják és azt a lakásbérleti díjak alakulásának megfelelően alakítják ki.

9./ Felek megállapodnak abban, hogy tulajdonos és képviselői csak előzetes megbeszélés alapján, bérlő jelenlétében lépnek be a lakásba. Ugyanakkor felek azt is kikötik, hogy bérlő indokolatlanul az ingatlanba történő bejutást nem akadályozhatja.

10./ Bérlő kiköti, hogy az épület dohányzásmentes. Dohányozni kizárólag az épület bejáratától számított 5 m-es túl lehet.

Budapest, 2020. január 30.

Bérbeadó Bérbevevők