ivóvíz - lajtos kocsi


Majordomus # 2022.08.19. 19:15

Mondom én: köss alkut a polgármesterrel! Nem kérsz vizet,de a bekerülési költségekből adjanak neked egy új házat.

Oligaliga számitása reális!

Zöldövezeti11 # 2022.08.19. 12:25

ha 25 éve nincs az ingatlanon (belterület,lakóház) ivóvíz,
Korábban vajon volt e. ?

Laktam valamikor olyan házban ahol 78 éve nem volt vezetékes ivóvíz, sőt olyanban is ahol jó pár száz éve nem volt. A 78 év - akkor alapították, a jó pár száz év is a település létesítése óta telik. Igaz ivóvíz ellátás un. közkutakkal megoldott volt. Nemvezetékes hanem un. artézi. Mivel nem volt vezetékes víz, szennyvíz eleve nem keletkezett. A budik tartalmát többféleképpen hatástalanították. Kistelepülésen erre specializálódott munkások....felénk a kisebbség az általuk kiásott gödörbe merte,majd betemette. A nagyvárosban így Nagybudapest külső területén az erre direkte létrehozott vállalat--
  • Fővárosi Talajerőgazdálkodási Szociálista Vállat --megrendelésre kijőtt, hozta a tőzeget, rámerte a masszát a budiból - összekeverte majd elvitte....mindezt ingyen Régi 'gondoskodó' idők.
Még az olyan házaknál is ahol volt vezetékes víz ... az emésztőből ingyen szippantottak( igaz nem hosszú ideig ),később fizetni kellett keményen.

Így ez a megállapítás/panasz nem biztos hogy valós :
a szippantóssal beszéltem az utcában csak mi szippantunk, a két szomszéd ahol vannak vagy *12-en ott nem szoktak szippantani,

Megoldják házilag Mint ahogy az emberiség elterjedése óta általában ezt a problémát megoldották. Hol jól, hol rosszul.

oligaliga # 2022.08.19. 05:43

HxFF

kicsi a cső átmérője és dombon jön fel így a nyomás is gyenge teljesen ki kellene cserélni az egész vezetéket,, azt is tudja, hogy a másik irányban van egy ivóvíz gerincvezeték (1km) ami nagyon jó minőségű és a kutat vissza kell fogni, mert annyi benne a víz

El kell keserítselek: egy ilyen beruházás alaphangon kb. 50 millió forint, mindegy melyik oldalról viszik el az utcádba a gerincvezetéket.

A szennyvíz vezeték kb.120m-re van, de az sem jön el a házig” „a két szomszéd ahol vannak vagy 12-en ott nem szoktak szippantani, és talajterhelésii adót sem fizet itt senki

És nem is fog talajterhelésit fizetni, mert azt csak annak kell, akinek lenne lehetősége rákötni a szennyvízre, de nem teszi meg. A szippantás hiánya miatt esetleg a kormányhivatalhoz tehetsz bejelentést, az önkormányzatnak nincs hatásköre arra, hogy megbírságolja azt, aki a szennyvizet nem jól helyezi el.

Majordomus # 2022.08.18. 19:44

Meg vized sem....

drbjozsef # 2022.08.18. 19:34

Szennyvízre sajnos nincs jó ötletem.
A szomszédokat persze felnyomhatnád, de attól neked nem lenne jobb.

HxFF # 2022.08.18. 19:31

Köszönöm!

Majordomus # 2022.08.18. 19:17

Semmi.
Közli hogy technikai és pénzügyi akadályok miatt nen lehetséges.

Egyébként amit a víz nélküli ház ér,a vizbekötés költségéből az önkormányzat egy másik házat venne neked. Jibban járnának.

drbjozsef # 2022.08.18. 16:34

HxFF,

https://tasz.hu/…enytelepeken

Ezen a linken leginkább a vírushelyzet alatti problémákról ír, de a végén van egy levélminta, írd át a te helyzetedre, nincs vized, kötelesek biztosítani, intézkedjenek. Küldd el a polginak, aztán meglátod mi lesz.

HxFF # 2022.08.18. 12:04

Köszönöm a választ,
nem is volt ivóvíz, mindig csak ígérgetnek, hogy lesz, de nem történik semmi a faluban 2 darab kút van a temetőben ami kb, 3km-re van. A polgármester tud róla mindig azt mondja, hogy kicsi a cső átmérője és dombon jön fel így a nyomás is gyenge teljesen ki kellene cserélni az egész vezetéket,, azt is tudja, hogy a másik irányban van egy ivóvíz gerincvezeték (1km) ami nagyon jó minőségű és a kutat vissza kell fogni, mert annyi benne a víz. De nem csinál itt senki semmit, az önkormányzatnak van még uniós pénzből traktora a föld munkát el is tudná végezni. A szennyvíz vezeték kb.120m-re van, de az sem jön el a házig a szippantóssal beszéltem az utcában csak mi szippantunk, a két szomszéd ahol vannak vagy 12-en ott nem szoktak szippantani, és talajterhelésii adót sem fizet itt senki. Az önkormányzat hivatalos oldalán is az szerepek, hogy tavaly 0 szippantás történt, nálunk 1 évben 4x kell szippantani ami 120.000 Ft. ami kicsit sok, most a benzin árak miatt ez az összeg nem tudom mennyi lesz, ha lenne csatorna, akkor ez az összeg lenne 20.000 ft. egy évre.
A jogi úton el lehet érni valamit? ÁNTSZ-nél való feljelentés? Ha valaki olvass és szerinte jogi úton el lehet érni valamit, akkor beszélhetünk ha csak az éves szippantás árát oda adom már, akkor is nyerek hosszú távon (nem tudom milyen költsége van egy ilyen procedúrának).

köszönöm

oligaliga # 2022.08.18. 10:28

HxFF

Miért nincs az ingatlanban ivóvíz? Kikötötték vagy nem is volt?

drbjozsef # 2022.08.18. 09:22

HxFF,

Az ivózízzel ellátás kötelessége az államé (ha a területen egyébként állami cég szolgáltatja a vizet), vagy az önkormányzaté.

Vksztv. 58.§(11) szerint ivóvízzel ingatlanon kívül ellátottnak kell tekinteni azt az ingatlant, amelyikhez közterületen megteendő 300 méternél közelebb van működő közkifolyó.

Úgyhogy ha van 300 méteren belül kék kút az ingatlanodhoz, akkor nincs további teendője az önkormányzatnak. Ha nincs, akkor kérheted, hogy más módon oldják meg a minimálisan előírt 20 liter/fő vízellátásod biztosítását. Akár lajtos kocsival is, ha máshogy nem megy.

HxFF # 2022.08.18. 07:45

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, ha 25 éve nincs az ingatlanon (belterület,lakóház) ivóvíz, akkor kérhetek lajtos kocsit? Ha igen, akkor az a önkormányzat költsége?

Köszönettel