Társasházi közös tulajdon felújítása


Majordomus # 2024.01.29. 20:57

A közös költség fizetése semmilyen indokkal nem tagadható meg.
A közjegyzőnek ehhez semmi köze.
A Jegyzőtől kérhetsz birtokvídelmet de mivel 1 évnél régebbi az ügy,el fogja utasítani.
.
Egyszerübb megoldást javasolok. Az esőcsatorna közös tulajdon.Ahhoz csak a társasház rendelhet meg munkát.

Neked viszont jogod van megvédeni a tulajdonodat.
A felső erkély alá tétess egy vízvetőt ami kidobja a vizet a kertbe.
Alul egy szigetelést a faladra,ami megvédi az esőcsatornából szivárgó víztől. Elé pedig a földbe egy terelő lemezt ami a fröccsenő víztől megvédi a falat. Mindenről számlád legyen amit másolatban nyújts be a közös képviselőnek.
.Előzőleg tértis ajánlott levélben szólitsd fel a hiba kijavítására 8 napos fizetési határidővel. Ez fontos!

Ne felejtsd el hogy a külső fal közös tulajdon aminek állagmegóvása nem szavazás kérdése,hanem a közös képviselő kötelessége. A károkozás megelőzésére értékhatár nélkül köteles. Felső tulaj meg az erkélyét köteles megjavíttatni.

A per és a szakértő díjának töredékéből megúszod az ügyet.

A képviselőnek a számlák átnyújtáskor aánl "peren kívűli egyezséget". Nem perelsz,nem kérsz pénzt. Viszont egy év alatt a közös költségből "lelakod" a számlák értékét. Bele fog egyezni.
.

Juditta # 2024.01.29. 17:49

Úgy tudom, hogy a per indítás és a szakértő horror pénzbe kerül?
Fordítva nem lehet, esetleg, hogy megcsináltatnám saját pénzen és benyújtanám a számlát.KK-nak?
A közgyűlés már meg volt, nem volt szavazat többség., páran, akiknek nem érdeke, el sem jött, ahogyan az lenni szokott.
Ha nem fizetnénk közös költséget, az ügyben érdekeltek?
A közjegyzőnek vajon tényleg dolga eljárni ebben a birtokvédelmi ügyben vagy nem?
köszönöm szépen

drbjozsef # 2024.01.29. 14:50

Juditta,

Közös képviselő méresse fel a szükséges elvégzendő munkákat, kérjen rá árajánlatokat.
Hívjon össze közgyűlést, terjessze be szavazni a karbantartási javítási munkákat a közgyűlésnek.

Ha a társasházi közgyűlés leszavazza a javítást, akkor hatvan napon belül a kisebbség (ezért fontos, hogy Te igennel szavazz a javításra) a Tht. 42.§(1) alapján a lényeges érdeksérelmére hivatkozva bírósághoz fordulhat.
Ha a javítás szakértő szerint is szükséges - és a leírásod alapján annak tűnik -, akkro a bíróság majd ráknyszeríti a társasházat a javítás kifizetésére.

Sajnos azzal nem biztathatlak, hogy ez gyors lesz. Nem lesz az.

Juditta # 2024.01.29. 11:49

Társasházi (8 lakásos) földszinti lakásom, egyik fala mellett, egy kis árokban van szabadon a vízelvezető csatornavég mely tetőről a csatorna egyik kivezetése és a felettem, lévő erkély rossz szigetelése miatt is hozzám folyik le az esővíz. Ez miatt a lakásom fala állandó ázásban van, alkalmatlan a lakatásra. A ház kertes, van kedvező árú megoldás arra, hogy a csatorna meghosszabbításával a víz a kertben folyjon tovább. Persze a legfelső csatornarendszer is rossz. A felújításáért megy a harc régóta, mert néhányan rendszeresen beáznak, de a "nem különösebben érdekelt" és tulajdonostársak szavazatának hiánya miatt nem jön létre a felújítás. Én megcsináltatnám saját pénzből ezt az elvezetőt, de van olyan "kedves szomszéd" aki perrel fenyegetőzik, illetve azok, akik nem érdekeltek ebben, pedig az ő esővizük is nálam landol az emeletről. Egyik „ügyben érdekelt” szomszéd elment a jegyzőhöz, de elmondása szerint a jegyző lepattintotta, nem foglalkozott az üggyel. 71 éves vagyok, asztmás beteg, nem maradhatok így ebben a lakásban sokáig a vizesedés miatt. Sohasem pereskedtem, félek is tőle. fogalmam sincs, hogy mi ennek a menete. Mit lehetne tenni a lakatásom érdekében. közös képviselő azzal hárítja el a problémát, "hogy amig nincs béke a házban, nem tud tenni semmit".