elhunyt személy haszonélvezeti jogának törlése


raven # 2024.06.06. 05:59

Kedves Fórumtagok!

80-as nagyszüleim közül az egyik a másiknak ajándékozná a közös ingatlanuk felét. Nemrég kértem le tulajdoni lapot és mindkettejüknél olyan lakcím van megadva, ahol már évtizedek óta nem laknak. Ezt ki lehet-e ennyi idő után javítani, illetve feltétlen szükséges-e, hogy ez az adat rendben legyen az iny-ban, ahhoz, hogy átvezessék a tulajdonosváltozást?

Másik dolog: dédnagymamám holtig tartó haszonélvezeti joga is be van még jegyezve, aki már rég meghalt, ezt lehet valahogy töröltetni? Illetve esetlegesen ráér-e az ajándékozás után? Nagypapám betegése + az új inytv hatálybalépése előtt szeretnénk megejteni az ajándékozást.

Köszönöm a válaszokat!

osztap # 2024.06.06. 07:40

raven,

  1. Nem kell. Az ügyvédnek érdemes szólni hogy az ajándékozási szerződés benyújtásakor kérje a lakcím javítását az immár egyedüli tulajdonos korábban szerzett tulajdoni hányadán is. Vagy, az ajándékozás után, kérje a tulajdonos maga. Ez ingyen van, a nyomtatvány fent van a Földhivatal Online-on, ügyvéd em kell hozzá. És erősen ajánlott kérni, mert védi a tulajdonost, ha a tényleges címe van a tullapon.
  2. A helyetekben egyszerre csinálnám, megspóroltok 6600 forintot. Az ügyvédnek adjátok oda a halotti anyakönyvi kivonatot, hogy adja be a haszonélvezet törlése iránti kérelmet a földhivatalba az ajándékozási szerződéssel egyidejűleg.
raven # 2024.06.06. 09:34

Köszönöm a válaszokat osztap!

Még lenne pár kérdésem, amik hozzáértők számára biztos butaságnak tűnnek, de jobban szeretnék velük tisztában lenni.

  1. Az lehetséges, hogy az ajándékozó (volt) tulajdoni hányada kapcsán is kérje az ügyvéd a lakcím javítását, ne csak a megajándékozottét illetően? Nem szeretném, ha valami probléma lenne abból, hogy olyan személy az ajándékozó, akinek az adatai nincsenek rendben az iny-ben. Ha ez nem lehetséges, akkor mégiscsak érdemesebb lenne a szerződéskötés előtt kérni a javítást a földhivataltól?
  2. Elég az ügyvédnek közjegyző által hitelesített másolat a halotti anyakönyvi kivonatról? Az eredetit mégse adnánk oda, mert szükség van rá.
  3. Ismerőstől hallottam, hogy az ingatlan átruházására irányuló szerződések esetén e-mailben el kell küldeni a felek + az ingatlan adatait és csak egyszer kell személyesen megjelenni, ekkor aláírják a megbízási szerződést is + jelen esetben az ajándékozásit. Ez valóban így van? Illetve, ha én veszem fel a kapcsolatot az ügyvéddel, akkor a nagyszülők részéről kell maghatalmazás annak érdekében, hogy az adataikat továbbíthassam?

Tényleg elnézést, ha hülyeségeket kérdezek, a segítő válaszokat előre is köszönöm. :)

osztap # 2024.06.06. 15:35

raven,

  1. Nem érdemes foglalkozni vele. A földhivatal elsősorban a személyi szám meg a többi (ritkábban változó) személyi adat (név, születés helye és ideje, anyja neve) alapján azonosít. Ha kétsége van, le tudja kérni a BM-től maga is. Nem hallottam még olyat, hogy az ajándékozó lakcíme miatt ne jegyezzenek be egy ajándékozást
  2. Igen.
  3. Általában így megy. Beszéljétek meg az ügyvéddel, pontosan mi kell neki, és hogyan. Az ügyvédek rendszerint rugalmasak