Tulajdonos közöskèpviselő

Szomorú örökös # 2025.05.08. 05:10

Arzach

Nem volt egyértelmű a kérdésed, mert elfelejtetted azt leírni, hogy ott lakik a házban a nem tulajdonos jelölt.
Viszont akárkit is választotok meg, tudnia kell, hogy a jogszabályokat köteles lesz betartani, képesnek kell lennie a ház pénzét a szabályoknak megfelelően kezelni, nyilvántartani, a szükséges beszámolókat a lakók felé elkészíteni, stb. Mert ha ezt nem jól végzi, akkor felelősségre vonják és akár meg is büntethetik érte, tök mindegy, hogy ő laikus és nem látja át a jogszabályokat, vagy vér profi benne, mert végzettsége van hozzá. Egy közös képviselet ma már egyáltalán nem játék, elég egy rosszindulatú lakó és máris bukhat az illető.

Arzach # 2025.05.07. 20:17

Felmerült a házunkban, 1 tulajdonosi név, aki talàn elvàllalnà, de van 1 másik lakó, aki csak lakó, aki szintén szóba került, h lehetne, ..
Én is úgy olvastam, régebben, h csak tulaj lehet végzettség nélkül,
Ma, egyidőben, más, -nem jogi,- csoportban is feltettem a kérdést, és onnan érkezett az alábbi Jegyzői válasz,
De, talán Ti, jogban jártasok, biztosabban tudjátok..

Arzach # 2025.05.07. 20:06

Szomoru örökös
Mivel egy másik csoportból azt a választ kaptam, h nem kell tulajdonosnak lenni, h végzettség nèlkül legyen kképviselő, ezért tettem fel, ezt a kérdést!
(Aki ezt irta, "rákérdezett" a Jegyzőnèl, és bemásolta a Jegyző válaszàt)
Mindkét "jelölt" a házban lakik, csak az egyik nem tulajdonos, de így is többet tett a házért, mint a regi kèpviselőink....

Szomorú örökös # 2025.05.07. 19:39

Arzach

Sok sikert kívánok hozzá! Én úgy tudom egyébként, hogy 22 albetétnél már muszáj lesz végzettséget szerzett közös képviselőt keresnetek, legalábbis ha külsős, nem tulajdonost szeretnétek megválasztani - mi több, ők többnyire egyéni vállalkozók, akik ezzel hivatásszerűen foglalkoznak. Egyébként meg épp azt írod, hogy eleged van a felelőtlen közös képviselőkből, majd valaki a házból elvállalná, utána meg kérdezed, hogy lehet-e külsőst megbízni? Akkor megint ott lesztek, ahol a part szakad! Most akkor mit is szeretnétek igazából?

Arzach # 2025.05.07. 19:25

Majordomus
Lehet-e, NEM tulajdonos, közösképviselő, végzettség nèlkül a 22 albetétnél, persze, megbizási szerződéssel, pl?
Köszönöm szépen:)

Arzach # 2025.05.07. 19:19

Szomoru örökös
Köszönöm a Te válaszod is, NEM ingyen gondoltuk, csak nem tudtam, h hogyan lenne lehetséges a kifizetése, es rosszul fogalmaztam...
Már nagyon unjuk a sok felelőtlen kképviselőt, így lehet, h házon belül, (22 albetét) megoldanànk.
Szerencsére 1 év alatt sikerült levàltanunk a régi kkèpviselőt, amihez Tőletek is kaptam "erősítést", és sajnos, igazam lett, nagyon "kreatívan" kezelte a bankszámlánkat is, és nagyon elherdàlta a pénzünket, annyira, h aki utána bevállalta, már fel is mondott, (h átnézte az anyagunkat,) utóbbi 2 évet még majd újra is kell könyveltetnünk.....

Arzach # 2025.05.07. 19:06

Majordomus
Köszönöm a válaszodat!
A másik variació az lenne a házunknál, hogy van 1 olyan hölgy, aki nem tulajdonos, de elég jól átlátja akár a könyvelést is, és kesőbb elvégezné az ehhez szükséges tanfolyamot, hogy ha csak a mi házunkban lenne egyenlőre közösképviselő, ő végezheti-e, ha megvàlasztjuk?
Köszönöm a segítséget

Szomorú örökös # 2025.05.07. 18:45

Arzach

És így, ebben az esetben nincs tiszteletdij?
Ugye nem úgy érted, hogy ha a házban egy tulajdonos vállalja el, akkor annak nem kell érte fizetni? Hogyne kéne, csak nem tiszteletdíjnak hívják, ahogy Majordomus is írta és természetesen adóköteles bevétel a közös képviselő számára. Egyébként te ingyen vállalnád, hogy akár az éjszaka közepén rádverik az ajtót, mert ázol a feletted lakótól? Vagy bármi más hasonló probléma miatt alakulhat úgy, hogy azonnali intézkedést várnak el a közös képviselő lakótól, holott neki is van privát élete, azt illik tiszteletben tartani. Na épp az ilyen helyzetek miatt lett egyre nagyobb kereslet a külsős közös képviselő vállalkozók iránt. Nekik ugyanis van munkaidejük és csak akkor tudod őket zaklatni a személyes problémáiddal.

Én special nem közös képviselő vagyok, de szolgáltató vállalkozó és mivel van egy olyan számom, amivel dolgozom, így meg tudom oldani, hogy amikor nincs munkaidő, akkor szimplán kikapcsolom. Amikor pedig szabadságra megyek, akkor átirányítom az itthoni telefonomra - csakis ezért tartom - és az vakáció üzenetben elmondja, hogy miért is nem vettem fel a telefont, illetve hogy mikor leszek munkában legközelebb. Értelmes ügyfél meg is érti ezt! :-)

Majordomus # 2025.05.07. 17:16

Képesítés valóban nem kell,hozzáértés ajánlott.
Regisztráció neki is kötelezö. Mivel munkát végez,gondolom nem ingyen,akkor munkabér,megbizási dij jöhet szóba. Tiszteletdíj viszont nem.

Arzach # 2025.05.07. 14:08

Tisztelt Jogászok!
Amennyiben tulajdonos elvállalja, a társasházunk közösképviseletèt, jól tudom, h nem kell kèpesítés? És így, ebben az esetben nincs tiszteletdij?
Köszönöm