Nem, a trükk az legális nálam. De ha legális, akkor mit keres egy jogi fórumban?
Biztos van cirkuszos fórum is.
Még csak nem is szürkezónás.
Nem, a trükk az legális nálam. De ha legális, akkor mit keres egy jogi fórumban?
Biztos van cirkuszos fórum is.
Még csak nem is szürkezónás.
drbjozsef
Tehát ha valaki nálad trükközik, akkor az egészen biztos nem legális? :-D
De akkor mi nálad a "trükk" definíciója?
drbjozsef
„Továbbra sem értem, mi a szabálytalan ebben.”
Írtam én, hogy szabálytalan lenne? Egyszerűen két nap alatt ekkorát változott a sztori.
És tuti, hogy nem lesz egyszerű az elidegenítési-terhelési tilalom miatt,
ami a közös hitel miatt rajta van. Még a férj sem fogja könnyen megvenni.
De ez már nem ide tartozik.
Ez nem személyes. Ez szigorúan üzlet...
Továbbra sem értem, mi a szabálytalan ebben. Tudom mit írt, ezért írtam a zárójeles kiegészítést. De ennek nem látom kapcsolatát azzal, hogy ha tényleg házasságra lép az új párjával, akkor milyen törvénytelenség lenne ebben.
Esetleg egy idézet, jogszabályból?
drbjozsef
„Nem látom be.”
Csodáltam volna, ha nem kezdesz el ellenkezni velem. de úgy látszik, hogy felületesen olvasod a fórumot.
Egy dolgot hagytál teljesen figyelmen kívül, a kérdező (ugyanez a személy volt ott is) másik topikba írt sztoriját,
amely nagy valószínűséggel ugyanezen ingatlanról szól:
„Tulajdonjog bejegyzés jelzáloggal terhelt ingatlan esetén, Anett0124 2025.08.05. 14:14
A házastársak elválnak, a férj marad tovább az ingatlanban és fizeti tovább az ingatlanra felvett lakáshitelt. A feleség 50%-os tulajdonrészét 3. fél megvásárolná.....A férj új párja vásárolná meg a feleség 50%—os tulajdoni részét.”
Tehát két napja itt tartott még a sztori, aztán mára már teljesen átalakult, hogy az illetékfizetést elkerüljék.
Normális adó-jogszabályoknál erre azért odafigyelnének, nálunk ezt is meg lehet csinálni. :-)
Nem látom be.
A férj-feleség elválik, megosztják a közös vagyont, a férj kapja a lakást.
Hogy utána újra megnősül, és eladja a feleségének a - különvagyonába tartozó - fél lakását, már az ő dolguk.
drbjozsef
„De mi abban a trükk?”
Vajon miért nem egyből az új feleség nevére kerül az ingatlan? Bármennyire is törvényes eljárás, azért ez erősen mégiscsak a trükközés fogalmába tartozik.
De mi abban a trükk?
Ha feleség, illetékmentesen szerez majd.
drbjozsef
Szerintem trükközni szeretnének. Én legalábbis így sejtem a dolgot.
Az új pár majd feleség lesz hirtelen és akkor ő is illetékmentesen akarja a tulajdonrészt megszerezni a férjtől.
(Ha az exférj új párja szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát tőled, akkor persze se nem illetékmentes, se nem adómentes)
Anett0124,
Nem kell illetéket fizetni, illetékmentes az ügylet.
Házastársak között minden ügylet illetékmentes, az adásvétel is, az ajándékozás is, az öröklés is.
„1990. évi XCIII. törvény
26. § (1) Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:
...
z) a vagyonszerzés, ha
zb) házastársak egymás közötti vagyonátruházásából,
zc) a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből
származik.”
Kedves Fórum!
Olyanban kérném a segítséget, hogy válás esetén, ha a házastársak közül a férj megveszi a felesége 50%-os tulajdonrészét és ezáltal ő lesz az ingatlan 100%-os tulajdonosa, akkor az újonnan szerzett tulajdonrész után kell-e 4%-os illetéket fizetnie?
A feleség részét illetően megtaláltam a választ, hogy ő ezzel a vagyonátruházással mentesül az szja fizetés alól :
\"Ha a házastársi vagyonközösség megszüntetésekor valamely vagyonrész (ingatlan, ingó, jog vagy értékpapír) házastárs általi megváltása történik – például a férj kivásárolja feleségét a közös tulajdonú ingatlanból, és annak egyedüli tulajdonosává válik –, a megváltásból származó jövedelem a másik félnél (feleségnél) adómentes lesz, azt bevallani sem kell (Szja tv. 1. számú melléklet 7.6. pont). Annak a házasfélnek tehát, akinek a közös vagyon megváltásából jövedelme származik, adókötelezettsége nem keletkezik.\"
Köszönettel
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02