Ingatlanrész utáni illeték válás esetén

Anett0124 # 2025.08.06. 21:20

Kedves Fórum!

Olyanban kérném a segítséget, hogy válás esetén, ha a házastársak közül a férj megveszi a felesége 50%-os tulajdonrészét és ezáltal ő lesz az ingatlan 100%-os tulajdonosa, akkor az újonnan szerzett tulajdonrész után kell-e 4%-os illetéket fizetnie?
A feleség részét illetően megtaláltam a választ, hogy ő ezzel a vagyonátruházással mentesül az szja fizetés alól :
\"Ha a házastársi vagyonközösség megszüntetésekor valamely vagyonrész (ingatlan, ingó, jog vagy értékpapír) házastárs általi megváltása történik – például a férj kivásárolja feleségét a közös tulajdonú ingatlanból, és annak egyedüli tulajdonosává válik –, a megváltásból származó jövedelem a másik félnél (feleségnél) adómentes lesz, azt bevallani sem kell (Szja tv. 1. számú melléklet 7.6. pont). Annak a házasfélnek tehát, akinek a közös vagyon megváltásából jövedelme származik, adókötelezettsége nem keletkezik.\"

Köszönettel

drbjozsef # 2025.08.07. 04:58

Anett0124,

Nem kell illetéket fizetni, illetékmentes az ügylet.
Házastársak között minden ügylet illetékmentes, az adásvétel is, az ajándékozás is, az öröklés is.

1990. évi XCIII. törvény
26. § (1) Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól:
...
z) a vagyonszerzés, ha
zb) házastársak egymás közötti vagyonátruházásából,
zc) a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből
származik.

drbjozsef # 2025.08.07. 05:00

(Ha az exférj új párja szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát tőled, akkor persze se nem illetékmentes, se nem adómentes)

Szomorú örökös # 2025.08.07. 06:16

drbjozsef

Szerintem trükközni szeretnének. Én legalábbis így sejtem a dolgot.
Az új pár majd feleség lesz hirtelen és akkor ő is illetékmentesen akarja a tulajdonrészt megszerezni a férjtől.

drbjozsef # 2025.08.07. 08:54

De mi abban a trükk?
Ha feleség, illetékmentesen szerez majd.

Szomorú örökös # 2025.08.07. 09:45

drbjozsef

De mi abban a trükk?
Vajon miért nem egyből az új feleség nevére kerül az ingatlan? Bármennyire is törvényes eljárás, azért ez erősen mégiscsak a trükközés fogalmába tartozik.

drbjozsef # 2025.08.07. 10:44

Nem látom be.
A férj-feleség elválik, megosztják a közös vagyont, a férj kapja a lakást.
Hogy utána újra megnősül, és eladja a feleségének a - különvagyonába tartozó - fél lakását, már az ő dolguk.

Szomorú örökös # 2025.08.07. 13:04

drbjozsef

Nem látom be.
Csodáltam volna, ha nem kezdesz el ellenkezni velem. de úgy látszik, hogy felületesen olvasod a fórumot.
Egy dolgot hagytál teljesen figyelmen kívül, a kérdező (ugyanez a személy volt ott is) másik topikba írt sztoriját,
amely nagy valószínűséggel ugyanezen ingatlanról szól:

Tulajdonjog bejegyzés jelzáloggal terhelt ingatlan esetén, Anett0124 2025.08.05. 14:14
A házastársak elválnak, a férj marad tovább az ingatlanban és fizeti tovább az ingatlanra felvett lakáshitelt. A feleség 50%-os tulajdonrészét 3. fél megvásárolná.....A férj új párja vásárolná meg a feleség 50%—os tulajdoni részét.

Tehát két napja itt tartott még a sztori, aztán mára már teljesen átalakult, hogy az illetékfizetést elkerüljék.
Normális adó-jogszabályoknál erre azért odafigyelnének, nálunk ezt is meg lehet csinálni. :-)

drbjozsef # 2025.08.07. 13:27

Ez nem személyes. Ez szigorúan üzlet...

Továbbra sem értem, mi a szabálytalan ebben. Tudom mit írt, ezért írtam a zárójeles kiegészítést. De ennek nem látom kapcsolatát azzal, hogy ha tényleg házasságra lép az új párjával, akkor milyen törvénytelenség lenne ebben.
Esetleg egy idézet, jogszabályból?

Szomorú örökös # 2025.08.07. 13:52

drbjozsef

Továbbra sem értem, mi a szabálytalan ebben.
Írtam én, hogy szabálytalan lenne? Egyszerűen két nap alatt ekkorát változott a sztori.
És tuti, hogy nem lesz egyszerű az elidegenítési-terhelési tilalom miatt,
ami a közös hitel miatt rajta van. Még a férj sem fogja könnyen megvenni.
De ez már nem ide tartozik.

drbjozsef # 2025.08.08. 05:22

De akkor mi nálad a "trükk" definíciója?

Szomorú örökös # 2025.08.08. 07:06

drbjozsef

Tehát ha valaki nálad trükközik, akkor az egészen biztos nem legális? :-D

drbjozsef # 2025.08.08. 07:43

Nem, a trükk az legális nálam. De ha legális, akkor mit keres egy jogi fórumban?
Biztos van cirkuszos fórum is.

Még csak nem is szürkezónás.