Ez érdekes.
Érdemes idézetnél nem csak a szakaszt, hanem a jogszabály nevét is idézni, mert így keresgélni kell, mi is lehet ez.
Én például nem találom az általad idézett részeket.
A hatályos Inytv.-nek például nincs is 45.§(2) szakasza.
Ha nem fizet a vevő
eulimen
Még egy apróság, de akkor ehhez idézzük ide a teljes paragrafust, amit említettél:
„45. § (2) A bejegyzés hatályának kezdetére irányadó időponttól számított hat hónap elteltét követően a bejegyzés hatálya azonos a szerződésen alapuló elidegenítési és terhelési tilalomra vonatkozó bejegyzés hatályával.”
Ugyebár ez az, amit én írtam.
„(3) ....a határozatlan időre kikötött tulajdonjog- fenntartáshoz kapcsolódó vevői jogot öt év elteltével az ingatlan-nyilvántartásból hivatalból törli.”
Ez pedig arra vonatkozik ugyebár, amit te írtál. Jelen esetben kétlem, hogy határozatlan idejű vevői jog lett bejegyezve.
Az alap pedig továbbra is a 6 hónapos vevői jog bejegyzés, ami a meghatározott idő - azaz a 6 hónap - lejártával törlődik automatikusan. Ergo ha az eladó nem igazolja le az ügyvéd felé, hogy a pénz kifizetésre került, akkor hiába ellenkezik a vevő, a vevői jogát törölni fogják hamarosan, mivel lejár a 6 hónap. Viszont ha „vételár-előleg” lett a szerződésbe írva és nem „foglaló”, akkor az szerintem visszajár a vevőnek.
eulimen
„ha így befagyott az adásvétel, és nem fog moccanni a mutatvány, akkor 5 év után törlődik a vevői jog, hivatalból”
Tudtommal a földhivatalban 6 hónap az az 5 év.
Addig tartják a vevői jogot a tulajdoni lapon normál esetben.
Utána indulhat újra az egész tranzakció.
ezért kell saját ügyvédet vinni
„A szerződést szegő fél? Mily kegyes.”
Itt azért az is erősen véleményes, hogy érdekmúlásra hivatkozva az eladó jogszerűen ki tud-e ugrani a szerződésből.
Tetszettek volna szerződésbe foglalni, hogy vevő a vevői jogáról x hónap nemfizetés után lemond (=vevői jog bejegyzését határozott időtartamra határozzák meg), a szerződés pedig ekkor érdekmúlésre tekintettel felmondható, eladó meg megtarthatja a foglalót.
„Hogy a befizetett 20M vételárelőleg visszafizetésén kívül milyen ellentételezést kér (kvázi lelépési pénzt), az viszont a kettőtök közötti megállapodás része lesz.”
Mármint a nem fizető vevő? A szerződést szegő fél? Mily kegyes.
Inytv vhr. 45.§ szerint ha így befagyott az adásvétel, és nem fog moccanni a mutatvány, akkor 5 év után törlődik a vevői jog, hivatalból. Addig értelemszerűen nem tudod eladni másnak.
Egyezség persze bármikor lehetséges, amivel visszaállítható az eredeti állapot, és a vevői jog törléséhez a vevő hozzájárul. Hogy a befizetett 20M vételárelőleg visszafizetésén kívül milyen ellentételezést kér (kvázi lelépési pénzt), az viszont a kettőtök közötti megállapodás része lesz.
Birtokba adás a teljes vételár kifizetésekor
oh, és még egy roppant fontos kérdés: szerződés szerint a vevő mikor lép birtokba?
„Mit tehetek, mi a következő lépés, nagy szükségem lenne a pénzre.”
Fizetési felszólítás, FMH, majd végrehajtás vagy per.
Ezek a legális megoldások, de ezen az értelmezési tartományon nincs megoldása az azonnali pénzhez jutásnak.
Ha a befektető egy kft., akkor még az isl lehet, hogy sem pénz, sem vagyon nincs. Az szopás a köbön.
Hogy néz ki most a tulajdoni lap? Ott figyel a vevői jog?
„Ígérget, terel, az ügyvéd aki a szerződést létrehozta néha elérhető de semmi segítséget nem ad.”
Ilyenkor szoktuk azt mondani, hogy az ügyvéd azt foglalja okiratba, amit a felek akarnak. Ha csak gondoltál arra, hogy de marha jó lenne biztosíték arra az esetre ha nem fizet, és akkor takarodjon a színed elől és a tulajdoni lapról is; hát akkor a 10e Ft / nap kötbér szemmel láthatóan nem megoldás erre.
De effektív biztosíték helyett valójában ezt a kötbért akartad?
Hát persze, hogy ezt akartad! Fogadjunk, hogy a záró kaluzula a "felek kifejezett, egybehangzó akarata" vagy vmi ilyesmi.
Akár eladó a fél, akár vevő, miért nem szán időt és fáradságot arra, hogy szerződéskötés előtt időben elkérje véleményezésre a szerződéstervezetet, átnézze, és kérje a másik felet (meg az ügyvédet), hogy a saját valagvédelmi rendszerét építse bele, különben nincs szerződés?
Üdvözletem!
Eladtam egy telket júniusban befektetőnek 30 millió forintért. Szerződés szerint szeptember 30-ig kellett volna kifizetni a teljes vételárat, azonban 10 millió forinttal +napi 10ezer forint kötbérrel a mai napig tartozik. Ígérget, terel, az ügyvéd aki a szerződést létrehozta néha elérhető de semmi segítséget nem ad. Felszólítást küldtem a vevőnek a kifizetésre, átvette de nem történt semmi.
Mit tehetek, mi a következő lépés, nagy szükségem lenne a pénzre.
Köszönöm a választ

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02