épitési szerződés


hotibi # 2008.07.10. 08:44

üdv, mindezek ismeretében szerintetek van esélyem, vagy jobb ha bele sem kezdek?

hotibi # 2008.07.09. 22:00

üdv, rendben..nem hagoztatom majd..bár attól hogy valaki nem jogász lehet hogy szeretne nem pórul járni. Ha gonosznak akarok tünni akor baromira nem érdekel hogy ki mit nem ellenőrzött. Ha mindenki arra alapozna hogy ugyis mindenki elvégzi amit megigér akkor nem lenne szükség kogászra:-) Én ha megigérem betartom..ha nemtudom betartani askkor nem igérem meg. Nos velem szemben nem igy jártak el.üdv

nanemaaa # 2008.07.09. 16:06

Műszaki elenőr nem azonos a műszaki vezetővel. A műszaki vezető az, akinek a minőségtanusító nyilatkoazata kellett a használatbavételihez.

Egyébként mindkettőnek van bizonoys felelőssége, de a műszaki vezetőnek nagyobb. Ha ő volt a tervező is egyben, akkor elhiszem, hogy ideges, nem zárható ki a tervezési hiba sem. A szakértő bevonásával egyetértek, nem csodálkoznék, ha alapozási hibát is találna. Szakértőként olyan építésügyi szakértőt keress, aki egyben statikus tervező is.

A bíróságon ne hangoztasd, hogy láttad, amint a tervtől eltérően építi be az anyagokat, mert az orrodra fogják húzni, hogy miért nem akkor szóltál, a 7 évről nem is beszélve. Ha szerencséd van, akkor alapozás... és az rejtett hiba, max az eredeti építtető, a kivitelező és a műszaki vezető ismerhette.

hotibi # 2008.07.09. 10:31

üdv, köszönöm segitőkész válaszaitokat. Leirom picit hosszasabban az egész történetet. Amikor megvettem ill.foglalót tettem az épűletre akkor még csak a főfalak és a tetőszerkezet volt készen. Közben derült ki hogy az épitkezést előbb kezde meg a vállalkozó minthogy az engedélyt kiadták volna. Ekkor megbüntették 1 millio hufra. Kapott fennmaradási engedélyt. Ügyvéd akkor azt tanácsolta vegyem át a tervket a nevemre és készüljön magánszerződés a még elvégzendő munkákról amimt majd Ő belefoglal az adásvételibe. Igy történt. Én meg minden nagyobb munkafolyamatnál jelen voltam. Igy láthattam hogy az aljazbetonozásnál az előirt rétegrendet nem tartotta be a vállalkozó, illetve a tetöszerkezetet nem vonta be az előírt vegyszerrel. Elkészült határidőre, beköltöztem kiköltöztem a másik lakásból amit határidőre szintén át kellett adnom. Befejeztem az épületet. Megkaptam a lakhatásit. Az ajzatra lerakott kerámialapok több helyen repednek, mire elmentem az tervezőhőz aki mint utóbb kiderült a müszaki ellenőr is volt, aztmondta a rétegrend nem megfelelő azért repedezik. Kérdeztem miért nem volt jelen amikor készült? Mire azt a választ kaptam ez csak formalitás. Lényeg hogy megkerestem a vállalkozót aki aztmondta rosszul emlékszem ott minden rendben van. Én meg tudom hogy nem és megemlitettem hogy igazságügyi szakértői véleményt fogok kérni ami ugyan bontással jár de akkor kiderül. MiIre vállalkoó megérdezte mit a karok merthogy már Ő nem foglakozik építkezéssel.. Mondatam fizesse ki ezeket a munkálatokat és megcsináltatom mással. Azóta kerül engem a vállalkozó. Tervező is kér hogy ne keverjem bele de sajnos nem fogom tudni elerülni hogy bemártsam mert szerintem az ügyvéd ugyis bekéri ezeket a müszaki ellenőrzési naplokat meg mindent amire szüksége lesz. üdv

nanemaaa # 2008.07.09. 07:26

És amiről még kbs nem írt, az építési engedély jogutódlása. Ez elég nagy hiba volt, ugyanis a jogokkal a kötelezettségeket is átvállaltad. A megkezdett építkezés felelős műszaki vezetője továbbra is műszaki vezető maradt? Őt sem ártana elővenni, no meg az építési naplót.
Használatbavételi engedély meg van már? Vagy még mindig befejezetlen az épület?
Ja...és ha az ügyvéded eddig így képviselte az érdekeidet, akkor nem árt elgondolkodni egy váltáson.
Sajna utólag sokkal nehezebb lesz helyretenni a dolgokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 21:44

Akkor az két szerződés. Egy adásvételi, és egy építési.
De hogy van-e keresni valód, az attól függ, milyen jellegű a problémád. Ha - ahogyan mondtad - bizonyos munkákat nem végzett el a kivitelező, akkor a teljesítést hét év után már nem kénmyszerítheted ki bíróság előtt, mert 5 év alatt elévült a kötelmi igényed.
Ha viszont olyan hiba van az épületben, amelyre vonatkozik a hosszabb (10 vagy 15 éves) jótállás, akkor akár eredményes is lehet a fellépésed.
Sehogyan sem lesz olcsó, mert a szakértő kirendelése borítékolható.

hotibi # 2008.07.08. 19:44

értem, nos ez úyg alakult nálam hogy szerkezetkészen vettem meg az épületet, ill. átvettem a nevemre az épitési egedélyt is. Ami munka még hátramaradt arról készült építési szerződés. üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 19:18

Ha várni kellet, hogy az épület a tulajdonodba kerüljön, akkor az adásvételi. Építési szerződés esetén az épület - a telekkel együtt - már az első köbméter betonnak az alapgödödbe öntésétől a te tulajdonod.

hotibi # 2008.07.08. 18:20

nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 17:17

Akor az nem is építési szerződés volt.

hotibi # 2008.07.08. 16:05

7 évvel ezelőtt is láttam a problémát. Már Foglaló volt a házon de még birtokon kivül voltam mikor a vállalkozo elküldött a jofenébe mikor szoltam a trehány kivitelezésért. Ügyvéd pedig azt tanácsolta jobb ha addig nem erösködök mig nem kerül az épület a tulajdonomba. Hagytam. Mivel egy uj épület sokáig mocorog nem foglalkoztam a dologgal. Nemrég azonban történt valami ami ujra felkavarta a dolgokat. És ugydöntöttem beszéleka a vállalkozoval. Ő aztmondja nem perelhetem mert magánszemélyként adta el nekem. Viszont van építési szerződésem. Ugytudom igy 10 év garanciával tartozik nekem.

Imolka # 2008.07.08. 15:48

Tisztelt fórum!

Tanacsot, segitseget kernek hozzaertoktol, szakemberektol, tapasztaltaktol. Nemreg vasaroltam lakast, ket eve, a belvarosban. Nagy belmagassagu tarsas haz negyedik emeleten. Sajnos nem hozzaerto szemmel neztuk meg mivel vilag eletunkben magan lakasban laktunk. Tehat: a problema elegge sulyos. Ötödik emeletet huznak a fejem fole de ugy gondolom, igy hozza nem erto szemmel is, korrupt az egesz szerzodes. A vallalkozo, aki megkapta a tetoteret, annak fejeben, hogy felujjitja az egesz hazat, tulajdonkeppen azt mondhatom nem hozza erto. Mar a teto leszedese utan annyira megrepedeztek a falak, hogy hulltak a tormelekek. Az akkori augusztus 2ö-ai eso teljesen befolyt, felazott a parketta, lemallott a tapeta, menekitunk amit tudunk. Ez kiszaradt, huztak egy reteg betont, ra felhuztak a tegla falakat es megint egy retgeg beteon. AZtan egy honapja leomlott a plafon, latszik a vasbeton. Igy all most pillanatnyilag. Allitolag szkaszeruen letakarva es "minden renben" allapotban. Ezzel szemben a tegnap a konyha nezett ki hasonloan mint a csatater, omlott a viz a csillarrol, falrol, stb (fel ora/ 10 litres veder).
Fordultunk mar a biztositohoz, de o nem tehet semmit. Nincs felelosseg biztositas, mint ahogy azt mar en is tudom emiatt nem all modukban megteriteni a kart.
Aztan kint voltak az onkormanyzattol, allitolag sznkciokat szabtak ki rajuk, de semmi latszat.
Minden alkalommal ha gond van feljonnek, megnezik, letakarjak egy foljaval ami hasonlit a melegagyakehoz :)... aztan fel ora mulva lefujja a szel.
Tanacsot kernek, milyen illetekes szerv tudna segiteni. Egyelore tavol all a jogi pwer tolem, mivel anyagi vonzereje eleg nagy egy ilyennek, ezert segitseguket kernem , hogyan lehet megszorongatni egy ilyen ceget? ha megis perre kerul a dolog mi ennek a metodusa, anyagi hatter kiszabasa, stb? koszonettel, Imola

nanemaaa # 2008.07.08. 12:55

7 év nagy idő. Eddig hol voltál? És mire alapozva szeretnél perre menni? Van olyan tétel a szerződésben, amit nem végzett el a vállalkozó? Hibás teljesítés?

hotibi # 2008.07.08. 11:26

T. jogi forum, kb. hét éve vásároltam egy szerkezetkész házat. A kivitelező magánszemély volt. Készült annak idején egy építési szerződés köztünk. Az épület készitésekor el nem végzett munkák után van esélyem ügyvéd segítségével pert nyerni?
köszönettel
Horváth Tibor