épitési szerződés


DonZorro # 2019.11.13. 13:36
DonZorro # 2019.11.13. 13:26

Ez a doksi lenne a használatba vételi vagy ez csak valami bizonylat?

https://drive.google.com/open?…

DonZorro # 2019.11.13. 12:25

Igen vegyük a dec 4et határidőnek. Addig mondjuk befejezi. Bár a 30 nap már letelt. :) De mivel dec 1től nekem bérleti díjat kell fizetnem gondoltam csökkentem majd az összeget a kötbérrel. Járható ez az út így szerintetek? Vagy csak említsem meg neki hátha nekikezd dolgozni? Hmm..

A másik kérdésemre tudtok válaszolni? A kerítéses témában?

Köszi szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.13. 11:09

Bocs, már látom, megvan.

Akkor csak az a kérdés, be kell-e tartani a szerződéseket? Igen. Egyébként szerintem még így sem biztos, hogy letelt a teljesítési határideje. Lehet értelmezni úgy is, hogy december 4-én telik le.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.13. 11:07

Nem értelek. Hiszen még el sem kezdődött a teljesítési idő. Majd ha a lakásnak megvan a használatbavételi engedélye. Vagy már megvan?

DonZorro # 2019.11.13. 09:55

Ez nem kerek.
Ez a szerződés nem a lakás megépítéséről szól, hanem valami, a lakás használatbavételi engedélyének kiadása után elvégzendő munkáról.

Igen, ez így van. A megvétel mellett pár dolog építése a cél az udvaron. Az ingatlanon. Külön szerződés. De mivel nem készül és makacsan abba hagyta, ez nekem nem szimpatikus és bevallom nem is korrekt. Nincs garázs, műhely, terasz stb. Ezért kérdezem hogy támadható illetve kötelezhető e a befejezésre, kötbérre, hiszen a használatba vételi már megvan régen!

Köszönöm továbbra is!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.13. 09:39

Ez nem kerek.
Ez a szerződés nem a lakás megépítéséről szól, hanem valami, a lakás használatbavételi engedélyének kiadása után elvégzendő munkáról.

DonZorro # 2019.11.13. 09:14

Tisztelt Fórumozók!

Nem tudom jó helyre írok-e de ez leginkább ingatlanos terület lesz ha jól gondolom.

Röviden a történet a következő:
Adásvételt kötöttünk egy épülő ingatlanra még nyáron. CSOK lesz majd. Remélem már nemsokára.
Ezzel egy időben egy vállalkozási szerződést is mely a külső, udvari dolgokra vonatkozik mint pl kutyakennel, fedett műhely, tároló, dupla garázs, kocsibehajtó stb.
Ezt majdnem teljesen ki is fizettük neki lévén ez az "előleg" az ingatlanba.
El is kezdte, félig már készen van. Sajnos, mivel a bankok kissé lassúak manapság és nagyon kellene a pénz neki amit meg is értek természetesen én is szeretném ha megkapná mielőbb, örülnék ha a nevemre kerülne már főleg így Karácsony előtt, de abbahagyta a munkát kint mondván, hogy majd ha a bank fizet neki folytatja! Ez előre láthatólag kb dec közepe lesz de lehet átcsúszik januárra is.
Azóta egy havi albérleti díjat is elkért ügyvéd által, mivel október 27-én beengedett az ingatlanba, ez ellen nem is tiltakoztam annyira, hiszen jóindulatból tette, bár már kicsit kétlem, hiszen ha ebben nem egyezünk meg nem költözünk oda nyilván valóan.
Kicsit megromlott a "jónak" nevezett kapcsolatunk..

A szerződés a következőképpen néz ki pár fontosabb pontban:
1./ Szerződő felek a mai napon adásvételi szerződést kötöttek egymással a ............. hrsz-ú
ingatlan illetőségére, a leendő ................hrsz-ú lakásra.
2./ A jelen vállalkozási szerződés tárgya az 1/ pontban meghatározott ingatlan használatbavételi
engedélyének (vállalt határidő: 2019-11-04) beszerzését követő 30 napon belül (azaz legkésőbb 2019-
12-04-ig) az alábbi munkálatok elvégzése:
.
.
9./ Szankciók:

  • Amennyiben vállalkozó késedelmesen teljesítene, úgy napi 5.000 Ft, azaz ötezer forint késkötbér”t

köteles fizetni megrendelőknek.

Kérem a tisztelt hozzá értőket segítsenek nekem abban, jól gondolom-e, hogy élhetnék a kötbér lehetőséggel amennyiben nem fejezi be a kért, megbeszélt munkálatokat időben?? Valamint ha nem a megbeszélt állapotot építi fel akkor az átvételkor kötelezhető arra hogy úgy csinálja meg ahogy azt kell??

Egy másik kérdés a telek határ rendezés lenne.
Ez elég zavaros ügy nekem. Az ingatlan (ikerház, társasház) egy sarok telken fekszik két oldalon utca. Csatolok egy képet hátha jobban érthető hozzáértőknek. https://drive.google.com/open?…

Az ő telek határa jelenleg egy méterrel kevesebb. Sajnos kerítéssel ez el is van választva. Így nekem 1 méterrel "nagyobb" most a ház mögött végig húzódó kocsibejáró. Nem adja ide nyilván, nem is kell igazából de nem szeretném azt, hogy az én telkemen legyen 1 méternyi csík végig 30 méteren. Elég nekem a 3m tökéletesen. Nagykapu is pontosan ennyi.

Kötelezhetem valamilyen módon én őt arra, hogy a kerítését építse át a pontos helyére?

Köszönöm előre is a válaszokat és észrevételeket!!
További szép napot mindenkinek!

Tom Breitkopf # 2019.08.30. 08:46

Es ez esetben mar nem kell atadnia a munkateruletet? Vagy ez hogyan oldja meg a problemat?

Udv.

Ugyvedvalaszol.com # 2019.08.29. 21:49

Tom Breitkopf

Erre vannak jogi kiskapuk, amellyel a naplóból mégis eltávolítható (pontosabban mellékszereplővé avanzsálható) a kivitelező. Keresse weboldalunkat...


AZ ÜGYVÉD VÁLASZOL
Jogorvoslat Azonnal
https://ugyvedvalaszol.com

Tom Breitkopf # 2019.08.29. 17:19

Turbyna, azt javaslom, amit nekunk is mindenhol javasoltak: Teljesitesigazolasi Szakertoi Szerv. Igazsagugyi szakertok velemenyt hoznak az ugyben, amivel a birosag gyorsitott eljarasban foglalkozik.

Tom Breitkopf # 2019.08.29. 17:11

Sziasztok!

Segitseget kernek. Amennyiben TSzSz szakvelemeny is alatamasztja az igazamat a kivitelezo fele, aki tobb penzt akart, hogy folytassa a kivitelezest, pedig mar a szerzodes alapjan ki volt fizetve, mit lehet tenni, ha nem adja vissza a munkateruletet?

Az enaploban lehet gond nelkul uj fonaplot nyitni, azonban az epitesfelugyelet, ha jol tudom, nem engedelyezi, hogy uj kivitelezonek adjak at munkateruletet, amig nem kaptam vissza.

Meg kerdeses, hogy lesz e egyezseg, de elvileg ez is egy opcio lehet.

Ilyenkor valami jogorvoslat?

Koszonettel, tb

drbjozsef # 2019.08.29. 15:48

turbyna,

Ismerjük mi a Te szerződésedet a kivitelezővel? A határidőket, az összegeket, a fizetési határidőket?

Általánosságban, ha szerinted Te maradéktalanul betartottad a szerződést, ők pedig nem, akkor szólítsd fel őket a szerződésszerű teljesítésre, mondjuk kétszer, megfelelő határidővel, aztán ha nem teszik, állj el a szerződéstől, és vagy egyezz meg velük, vagy pereskedhettek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.29. 14:23

Nem adhatunk neked tanácsot az ügyvéded háta mögött. Bízz benne!

turbyna # 2019.08.29. 13:55

Jó napot! Generál kivitelezővel építtetünk, július végén kellett volna átadniuk de júniusban dolgoztak utoljára azóta zaklatnak minket, hogy tartozunk 3,5 millióval és amíg nem fizetünk nem dolgoznak! Persze ez nem igaz, ügyvédet fogadtunk aki levélben felszólította, hogy folytassák de ezzel csak rosszabb lett a helyzet, mert most már csak azért se csinálják! Milyen módon bonthatom fel velük a szerződést vagy mit tehetünk ebben a helyzetben?

Sherlock # 2018.12.26. 16:54

Ha még nem kezdte meg a kivitelezést, akkor elállás. Ezt meg tudja tenni, a felmerült költségek megtérítése mellett (bár ha anyagot vett a vállalkozó, azt át kell adnia Önnek).

nanemaaa # 2008.09.26. 12:05

drazse
Jobb híján egy jó tanács, az ő ügyvédjével a ti ügyvédetek tárgyaljon.
Talán kevesebb bajotok lenne, ha alkalmaztatok volna műszaki ellenőrt. (A műszaki ellenőr nem azonos a műszaki vezetővel, és az építésvezetővel sem... a tulajdonosokat képviseli és többek között azt ellenőrzi, hogy a tervek szerinti minőségben épüljön az épület, s a számlák szerinti anyagok is beépítésre kerüljenek)

nanemaaa # 2008.09.26. 12:01

szk
Ahogy az ügy kinéz, bíróság nélkül - közös megegyezés hiányában - nem ússzátok meg. A szerződés felbontására és legalább a ki nem fizetett összeg megtartására csak akkor van esély, ha hibás teljesítés okán a bíróság érvényteleníti szerződést.
Ha nincs használatbavételi engedély (már pedig ilyen állapotú épületre, lakásra, azok alapján ahogy leírtad nem is lehetne adni), akkor nem is lehet beköltözni.
Általános esetben a birtokost a birtoklásában nem lehet akadályozni, ezért birtokvédelmi eljárást kezdeményezhetnél a jegyzőnél.
Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az építési terület (hiszen még folyamatban lévő építkezésről van szó) veszélyes üzemnek minősül, azon balesetvédelmi oktatásban nem részesült idegen személyek nem tartózkodhatnak. Ezen szabály betartásáért az építtető és a kivitelező is felelős, így elvileg indokolható a lelakatolás.

Amiről eddig viszont nem volt szó! Ki az építési engedély szerinti építettő???? Kinek a nevére szól az engedély???? Ugyanis az építmény terv szerinti, és szakszerű megvalósításáért más személyekkel és a hatóságokkal szemben az építtető felel. Lehet, hogy ti vagytok? Ha az építéshez hitelt vettetek fel, akkor eléggé valószínű, hogy igen.

drazse # 2008.09.26. 09:46

Mi előbb kötöttünk szerződést és adtunk pénzt , minthogy megkaptuk az építési engedélyt.(5 hónap) Az előleget anyagvásárlásra adtuk, de az építkezésig és a mi késedelmünkre hivatkozik, pedig a szerződés az előlegtől függetlenül csak a jogerős engedéllyel lépett hatályba. Mit követelhetünk tőle (például a kamatait az átadott összegnek, mivel a kezdésig használta a pénzt, de nem vett meg semmit.Kötbért a csúszás miatt, mivel hónapokat nem jött dolgozni.) Kész kellene lenni a háznak, de arra hivatkozik, hogy az engedély csúszása miatt csúszott a kivitelezés is. Szeintünk ha tényleg dolgozott volna, készen lenne a ház) Hivatkozhat-e arra, hogy azért nem az árajánlat szerint számláz, mert közben felmentek az árak? El is állhatott volna a szerződéstől, akkor szerintem nem járna kötbér és az áremelkedést is megúszta volna. Csakhogy a pénzt nem tudta visszaadni. Egyébként semmilyen anyagot nem kaptunk olcsóbban, pedig azért adtuk oda a pénzünket. Most pedig ő hozott ügyvédet...

szk0271 # 2008.08.10. 16:11

Vállalkozási szerz. szerint 2 hónapja nincs kész a ház, műszaki átadást kétszer kijelölt vállalkozó emailben, (75 %-os készültségnél) de emailben lemondta, nem jelent meg,közölte semmilyen papírt nem ad lakhatásihoz sem, csak ha 100%-ot kifizettük. Hivatásos Igazságügyi szakértő hosszú listáját nem fogadja el, -az illető folyamatosan szemléket tartott eddig nálunk-amely alapján értékcsökkentést kértünk, mert javításai szakszerűtlenek, kényszermegoldások(alapnál-födémnél-falaknál-vakolásnál-padlás szigetelésnél többszöri jav. után is hibás,emeleti szennyvízlevezetés hibás,nem is tudjuk,hogy használni tudjuk-e,kémény beázik.(vállalkozó szerint vízszintesen esik az eső)Meg akarunk szabadulni tőle és nem fizetni a szakértő által megállapított jelentős összeget,mert mással kell befejeztetni, javíttatni, hogy lakni lehessen. (hitel esetén is lehet így?)Nem akar egyezkedni.Telkünkről-házunkból előzetes szó nélkül kizárt,kapukat lehegesztette, építési naplót nem mutatja 0801 óta, azelőtt se nagyon,bár még fizetési határidő nem telt le, mert a számlát sem küldte el, leadta a bankban és közölte, lejárt a határidő...Milyen indokkal (paragrafusok) bonthatunk szerződést úgy hogy nem fizetjük ki,amit a szakértő megadott?Sürgős,mert be kéne költözni!!Kizárhat a tulajdonunkból? Ez milyen bűntett?Házban lévő beépítetlen ajtókat-parkettát ellophatja, így további kár ér. Mindenképp be kell jutnunk és elzavarni a kontárokat.Segítene? önbíráskodás és hosszú pereskedés nélküli megoldás érdekelne.

nanemaaa # 2008.07.15. 18:54

Általános szabály a garanciára a javítás elvégzésének elsődlegessége. A többi közös megegyezés kérdése.

péter 54 # 2008.07.14. 17:04

Sorry-a kérdésem csak a Péter54-ig tart!!!!
csak lehet korábban rossz topicot nyitottam-feleslegesen.Péter54

péter 54 # 2008.07.14. 17:02

Tisztelt fórumozók!
2007-ben vásároltam egy új épitésü kulcsrakész családi házat.Folyamatos müszaki problémákat többé-kevésbé a kivitelező a beköltözést követően orvosolta
,mintegy két héttel ezelőtt született egy megállapodás miszerint-bár a kivitelező nyilatkozata szerint az ingatlan a jóváhagyott épitési terveknek és épitési előirásoknak megfelelően készült és kimondottan a jelzett hibákat nem ismeri el de nem is tagadja-mintegy 800.000.-Ft értékben végez munkákat a kifogásolások megszüntetésére.
Én viszont szkeptikus vagyok az elvégzendő munkák minőségét illetően és jobbnak látnám a munkák készpénzben történő megváltását és azok más kivitelezővel való elvégzését.
Mondhat -e jogszerüen nemet erre a Kivitelező vagy pedig a nyilatkozat jelenti-e a készpénzben történő automatikus megváltás lehetőségét?
Köszönettel:Péter54
FÓRUM - FRISS
Gyermekelhelyezés, válás...

Milyen illetéknek minösül ?

örökségünk eladnánk, de az egyik nem engedi

buktatót keresek

Gyerektartás dij

Parkolás zöld területen XIII. ker - ben

tartozás behajtása

végrehajtási lap

Családjogászok segítségét kérem!

Ingatlan adás / vétel

bt megszüntetése

Jogtalan panasz = rágalmazás?

VÁM mértéke

Ittas vezetés

HÁNYSZOR JAVÍTHATÓ KI SAJÁT HATÁSKÖRBEN?

megtévesztés, online szerződéskötés

Gyorshajtás

Fizetés nélküli szabadság

Felszámolás, felmondás, táppénz, kismama

Melyikbe tartoznék?

tovább

hotibi # 2008.07.11. 12:34

gondolom előbb kellene ügyvéd, hátha Ő majd mondja hogy kitől mit kell beszerezni,

nanemaaa # 2008.07.10. 19:05

Szerintem először hívd a szakértőt, az ő szakvéleménye majd eldönti, hogy érdemes-e továbbmenni.