Tisztelt hölgyek,urak,elsősorban szakértők!
Van egy lakásom, melyet csupán azért vásároltam egy nem túl elitt környéken, mert szerettem volna a pénzemet nem egy bankban tudni. Nem laktam benne, mert párom házában élünk. Hogy a lakás ne álljon üresen-albérletbe kiadni a viszonyok miatt elég nehéz lenne-egy régi barátomnak, aki egyébbként hajléktalan,de nagyon megbízható, s munkahelye is van, megengedtem hogy beköltözzön. Egy baj van, az illető cigány, s a szomszédok azóta állandó feljelentéssel fenyegetnek, nem bírják megemészteni hogy nem egy "tisztafajú ária" a lakótársuk. Hogy ne kerüljünk bajba, ne lehessen megtámadni minket, szeretnénk valami papírt írni. A gond az, hogy mivel a barátom nem fizet nekem, az albérleti szerződés nem fedné a valóságot. Hallottam olyat, hogy szívességi lakáshasználati szerződés. A kérdésem az volna, hogy ha ilyet készítünk, az mennyire hivatalos, megtámadhat-e valaki(egy rossz szomszéd) vele úgy hogy ráfázok? Mi az amit az ilyenbe bele kell írni?
Gondolom hogy nem egyszerű kérdés, de minden infót megköszönök!
Szívességi lakáshasználat
Kedves Kvec!
Mindenekelőtt tisztázzuk: Ön nagykorú, cselekvőképes magyar állampolgárként annak adja akár bérbe, akár szívességi lakáshasználatba a lakását, akinek csak akarja, és ebbe a szomszédoknak az égvilágon semmi beleszólása nincsen! A barátjával meg kössön egy szívességi lakáshasználatról szóló szerződést, amiben majdnem ugyanaz van benne, mint egy bérleti szerződésben azzal a nem csekély különbséggel, hogy ez hangsúlyozottan ingyenes és visszavonásig szól. Ekként az APEH sem cseszegetheti, hiszen nincsen belőle jövedelme. Ha bármilyen más problémája akadna ezzel, nyugodtan kérdezzen rá! Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
A bérbeadás egy dolog, de a tulajdonos felelőssége, hogy a lakást a rendeltetésének megfelelően használják.
Ha valaki nem képes a környezetébe illeszkedni, nem tartja be a házirendet és a helyben szokásos kialakult gyakorlatot, akkor a lakók nyugodtan feljelengethetnek, felelősséggel tartozol a lakódért. Ezt papírral nem lehet elintézni. Az a lakó, aki nem képes beilleszkedni, a szomszédoknak többletterhet és elviselhetetlen körülményeket tud produkálni.
Nem kellene mindjárt a kisebbségi többletjogokba kapaszkodni, egyszerűen meg kell tanulni a társadalom elvárásai szerint élni.
Fake. Régi ismerősünk megint nagyon ráér, és unatkozik.
kedves Immaculata!
A kis hercegben vannak hasonló velős gondolatok, de az egy regény. Az viszont ami mifelénk folyik az nem ez a kategória! Próbáljon meg ön egy belterjes lépcsőházban klimakszos vénasszonyok, és negyvenes semmibajom sincs unatkozó "rokkantnyugdíjasok" között bármilyen szerényen élni, mindíg lesz mibe belekötni.Ha meg ráadásul nemszeretem, irigyelt szomszéd dohányzó, gyermekes, cigány lakója,esélye sincs a beilleszkedésre. De azért köszönöm hogy megtisztelt soraival, hasonló jót magának is!
Az ügyvéd Úrnak meg nagyon szépen köszönöm a választ!
A fenyegető feljelentésnek bizonyára nincs semmi alapja - a bérlő bizonyára nem ad rá okot -, ellenben az emberek többsége sajnos nem toleráns a másik embertársa iránt. És innentől kezdve idegek harca ki bírja majd tovább...
Ami a szívességi lakáshasználat dolgát illeti, javasolnám a szerződésbe beleírni, hogy a barátja az Ön távollétében vigyázza/felügyeli a lakást, valamint kisebb ez-az javító munkákat elvégez - ennek okán az ingyenes lakhatás. Tehát lakbért bár nem fizet, de a lakásrezsit azt igen.
A problémás vénasszonyokat "leszerelni" névnapi/alkalmi sütemény-, desszert- virág stb. esetleg megoldás lehet.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Az egyik barátnőm szólt, hogy a nővére nehéz helyzetbe került, mert el kell költöznie a párjától, merthogy terrorizálja őt, és nekem úgy is van egy öreg régi házam, ami üresen áll és csak viszi a pénzt a mindenhavi készenléti rezsi. Mi lenne ha a nővére beköltözne és fizetné a rezsit és legalább lakva is lenne a ház. Igent mondtam neki. Kötöttünk 2025.11.22.-én egy 2 tanus szerződést: szerződés szivességi lakáshasználatról. Kb. 1 hét elteltével eldugította a wc-t wc papír gurigákkal és közölte, hogy életveszélyes a villamos hálózat. Emelt hangon utasított, hogy hárítsak el minden hibát azonnal, máskülönben nem fizeti ki a rezsit. Ekkor mondtam neki, hogy ha nem felel meg az ingatlan akkor el lehet menni. Az ingatlant több helyen megrongálta kívül belül alkoholos filc grafitikkel. 2025. 12. 19.-én édesapja látható egy kamerafelvételen amin a lakhelyem kapuját nyitogatja, de az bevan zárva így nem tud bejönni, majd felhív engem telefonon és megfenyeget. Ezen a napon szembesültem, hogy lecserélte a házon a zárat és nem tudok bemennni.
,, A Lakáshasználó nem kap kizárólagos birtokjogot. A Tulajdonos birtokba marad. A Tulajdonos nem mond le a birtoklás jogáról, csupán megosztja azt a Lakáshasználóval. A Tulajdonos jogosult az ingatlant megtekinteni és használni, feltéve, hogy ezzel a Lakáshasználó rendeltetésszerű használatát aránytalanul nem korlátozza. A Tulajdonos jogosult az ingatlanba belépni, lehetőleg előzetes bejelentés mellett, különösen karbantartás, javítás, ellenőrzés vagy az ingatlan állagmegóvása érdekében.,,
Ekkor Rendőrt hívtam. A hölgy a rokonságával érkezett összesen 6-an. A Rendőrök előtt többször megfenyegettek, hogy emberi roncs leszek, Anyámat, bevagyok drogozva, hülye vagyok, én lakbért kaptam tőle, kauciót kaptam tőle, melyet ők 6-an rokonok tanúsítanak. A kerítésen, kapun kint van több tábla is, hogy FIGYELEM! KAMERÁVAL MEGFIGYELT TERÜLET! Az egész Rendőri intézkedést, fenyegetéseket szidalmazások rögzítve lettek: Mindkettő rögzítőkészülék mobiltelefon volt, az egyik videofelvételt vett hanggal együtt, a másik telefon csak diktafon funkcióba ment. Sértettem ezzel törvényt? Nem fogtam rá senkire a készülékeket, nem frusztráltam senkit, egyszerűen féltem azért csináltam.
A Rendőrnek azt az ígéretet tette a hölgy, hogy December 22.-vel kiköltözik, vissza cseréli a zárat stb. Azt mondta a Rendőr, hogy ezt beleírja a jegyzőkönyvbe majd.
A holmiját valóban elpakolta, de a zárat nem cserélte vissza. Mikor ma ráírtam, hogy kiköltöztél-e és visszakaphatom-e a kulcsokat, akkor azt írta, hogy az apjával kommunikáljak. Erre visszaírtam neki, hogy én veled vagyok szerződésbe, nem apukáddal. Kértem a jogellenes kizárás megszüntetésére, de mindig azt a választ kapom, hogy az apjával beszéljek.
Mit tegyek most?
,, A szerződő felek megállapodása szerint bármelyik fél jogosult indokolás nélkül, a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal jelen szerződést felmondani 2 hónapos felmondási idő mellett.,,
,, A Tulajdonos azonnali hatályú felmondása esetén a Lakáshasználó köteles az ingatlant három naptári napon belül elhagyni, és a Tulajdonos kárát megtéríteni.,,
,, Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen szerződés aláírásának napjától, a lakáshasználó viseli az ingatlan összes közüzemi díját (víz, villany, gáz, csatorna, telefon stb.), a közös költségeket,) ennek érdekében a felek a közüzemi szerződések módosítását nem kezdeményezik.,,
,, A szerződés megszűnésekor a Lakáshasználó köteles a házat belül kifesteni (tisztasági festés), teljes mértékben a saját költségén.,,
,, Amennyiben a Lakáshasználó a felmondási idő lejártát követően nem költözik ki, a Tulajdonos napi 10.000 Ft összegű használati díjra jogosult a tényleges kiköltözésig.,,
,,A Lakáshasználó a lakhatásért cserében a Tulajdonos részére nem fizet használati díjat.,,
,, Tulajdonos kijelenti, hogy a lakhatásért külön anyagi ellentételezést nem kér.,,
Nehéz helyzet. Ami nekem ebből a legérdekesebb, hogy te miért nem a lánnyal kommunikálsz? Letiltott? Miért az apjával, amikor neked semmi közöd nincs ahhoz az emberhez. Talán vele kéne beszléni egyenesen, és akkor értékelné ezt a szándékot.
A Rendőrségtől meg egyáltalán mit vártál, amikor te átadtad a házat önkéntesen , majd ők visszacsinálják ezt az elhibázott döntést? Ez már valószínűleg örökre veled marad, mármint a csaj meg a rokonság a házadban. Még az illegegális használókat se sietnek kirakni, na de egy szívességit? Hát ott a szerződés, két tanúval ráadásul! És a mese hogy őt terrorizálták, ez gyakori szöveg az Abuzálóknál! Pont ők tudják a legjobban, milyen abuzálva lenni! Az egész egy nagy ciklus.
,,Ami nekem ebből a legérdekesebb, hogy te miért nem a lánnyal kommunikálsz?,,
Telefont nem veszi fel. Minden üzenetemre ez a válasz: ,,Apával komunikálj,,
Kiköltözött csak kulcsot nem kaptam az új zárhoz. A kérdés, hogy vehetem-e felmondottnak a szerződést, hisz a Rendőrségi jegyzőkönyvbe az van, hogy December 22-ig kiköltözik. Ráadásul a huga írt nekem szombaton, hogy megkezdték a kipakolást és valóban kipakoltak.
És mi a terv, hogy akarsz bemenni az ingatlanba? XDDD

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02