Földhasználati jog ??


Zoltán György # 2004.02.25. 16:02

Elvileg az ingatlan nem ér kevesebbet igazából, de lehetőség van az épület kiszabályozására, önálló helyrajzi számon.
A 36nm, az plusz telek, vagy az üzlet alatti terület?

igen? # 2004.02.25. 11:06

A földhasználati jog az épület tulajdonosát illeti meg, amennyiben nem ő a telek tulajdonosa. Létrehozhetja törvény, vagy szerződés. Fontos, hogy nem személyhez kötődik, hanem az épülethez. Így amíg az épület létezik, addig a jog is(hacsak nem szerződésben alapították határozott időre). Magyarán az épület mindenkori tulajdonosát illeti. Tehát eladható és örökölhető(mármint az épület), és a vevő, örökös is megszerzi hozzá a földhasználati jogot.
Gondolom piaci árra gondolt. Sajnos e téren nincs információm.

Mano95 # 2004.02.22. 21:38

Sziasztok !

Bocsánat, de csak ülök és nézek ki a fejemből hülyén.
Ha tudna valaki segíteni, megköszönném !
A story :

1995-ben vettem egy kis boltot egy megosztott telken. Úgy gondoltam, hogy nyugdíjas éveimre legyen egy kis munkám, vagyis majd akkor megnyitok egy vállalkozást benne. Aztán úgy alakult az életem, hogy erre nem kerül sor, mivel azóta külföldön élek és nem is szándékozom visszatelepülni. Persze ez a tulajdon még meg van. Most gondolkodtam rajta, hogy esetleg eladom. Megnéztem a neten a tulajdoni lapját és megrökönyödve láttam, hogy ez a kis /36 m2/ telek nem a tulajdonomban van, hanem földhasználati jogom van rá. Egyáltalán mi az ?? Meddig tart ??
Mennyivel ér így kevesebbet az ingatlan ??
Örökölhető ?? Egyáltalán eladható ??
Sajnos az adásvételi szerződés otthon maradt. Megvan ugyan, de nagyon nehéz előhalászni ! Emlékezetem szerint nem szerepel semmiféle földhasználati jog benne.
Akitől vettem, azóta már meghalt.
Mi a fenét kezdjek most ezzel az egésszel ??

Üdv. Mano