tulajdoni lap


tomscop # 2020.04.11. 14:58

Köszönöm!

drbjozsef # 2020.04.10. 16:58

tomscop,

Elvileg a legegyszerűbb egy adatszolgáltatási kérelem lenne, amelyet bármelyik kormányirodában be lehet adni, de ehhez igazolni kell, hogy jogos érdek fűződik annak megismeréséhez. Amennyire tudom, elég vegyes a megítélése ennek az egyis irodákban, van ahol elutasítanak, ha csak az az indok, hogy egy adásvétel miatt kellene. Esetleg, ha valami okirat, mondjuk egy megkötött előszerződés már van az ismert eladóval már van az jobb lehet, de az meg kockázatos, mi van, ha sose lesz meg a másik két tulajdonos?

Én, mint vevő, biztosan nem vennék így ingatlant.

Azt mondanám az eladónak, hogy ha el akarja adni, akkor intézze ezt el ő. (Kivéve, ha igencsak megéri így is egy esetleges alacsony vételárral, hogy te menj utána a dolgoknak). Pláne, hogy elvileg a tulajdonostársaknak elővásrlási joguk van, ott is meglepetés érhet, hogy ha mégis előkerülnek, és élnének is a jogukkal.

Az ő elintézési módja még jobb, bár elképzelhető (főleg mostanság), hogy időigényes. Indítson pert bíróságon közös tulajdon megszüntetése iránt. Vagy erre kiadják a kért lakcím adatokat, vagy a bíróság beszerzi azt. Ha nem kerülnek elő, akkor sincs baj, mert kirendelnek ügygondnokot a részükre, lefolytatják az eljárást, és az ő részükre a bíróság által megállapított vételárat letétbe kell megfizetni. Ezzel 1/1 tulajodnos lesz az eladód, és megveheted tőle egyben az egész ingtlant.

Sajnos minden út hosszadalmas lesz.

tomscop # 2020.04.10. 14:47

Jó napot!

Adott egy megvásárolandó ingatlan, melynek van két olyan tulajdonosa (kis hányadban), akikről senki nem tud semmit, legalább tíz éve az ingatlan közelébe sem mentek, nem családtagok. A vásárló fél szeretné az ő részüket is megvenni, viszont senki nem tudja, hogy hol kellene keresni őket.

Van arra bármely mód, hogy a tulajdoni lapon szereplő ismeretlen személyekkel fellehessen venni a kapcsolatot?

Köszönöm!

Zoltán György # 2004.03.08. 19:15

Ahogy korábban is írtam; BÁRMIKOR, BÁRKI lekérheti a tulajdoni lapodat. Tehát rendes dolog volt, hogy nem elment, hanem megkérdezte, hogy TE beleegyezel-e? Közlöm, én még sosem kérdeztem meg erről senkit, pedig a társasházunk tulajdoni lapjait lekértem. Eszembe sem jutott ilyesmi!

Az ismerős sztorija annyi, hogy 1-jén kiadta a lakását és késöbb derült ki, hogy 5-én már más néven volt BEJEGYEZVE! az ingatlan!

A határon túli MAGYAROKRÓL (mert ügye MAGYAROK, mint Bethlen Gábor, vagy Hunyadi János), csak annyit, hogy nem Õk mentek Romániába, hanem a határt vitték odébb, amibe nem sok beleszólásuk volt!!!
Elnézést, ha valamit rosszúl mondtam!

tuli # 2004.03.08. 12:05

Köszönöm a megnyugtatást. Egyébként az eszembe se jutott, hogy ne segítsek a fiatalembernek, tudom, hogy nehéz helyzetben van, és teljesen megbízhatónak is látszik (betartja a megállapodásokat, rendesen fizet, kijön a szomszédokkal), csak mivel nem vagyok jártas az ilyen ügyekben, nem tudtam, kell-e valamire ügyelnem, megtenni valamilyen óvintézkedést. (Én pl. még azt sem tudtam, hogy tulajdoni lapot bárki kiválthat.)

igen? # 2004.03.08. 10:20

Egyébként szerintem előnyei is vannak a külföldi bérlőkkel történő szerződéskötésnek.
Mint azt tudjuk, elég nehéz megszabadulni manapság a "ragaszkodó" bérlőktől. Nem hiszem, hogy a jog ugyanúgy védené a külföldi bérlőt ilyen esetben, mint a belföldit.

igen? # 2004.03.08. 10:14

Kedves tuli!
Azt hiszem, hogy az előttem szólóval kissé elszeladt a paci (bocs Zoltán György).
Az erdélyi fiatalember nemcsak elvben nem élhet vissza a tulajdoni lappal. Már csak azért sem, mert azt akár a TE tudtod és beleegyezésed nélkül is kiadják neki (ahogyan azt Zoltán György is említette). A tulajdoni lappal visszaélni nem tud, mert az csak tanúsítja a fennálló jogot, így legfeljebb a Te tulajdonjogodat tudja vele bizonyítani. Hamisítani nincs értelme, mivel a földhivatal nem azt nézi, hanem a saját nyilvántartását. Hamis adásvételi szerződés kötéséhez tehát ennek semmilyen köze nem lehet.
Azért mondom el mindezt, mert gyakran találkozni ilyen félelmekkel, és ez gyakran okoz gondot a bérlőnek. Sajnos az erdélyi magyaroknak(és a többi határon kívül rekedt testvérünknek) a jogszerű ittartózkodás nem olyan egyszerű. Az illetékes hivatal többek között ezt a bizonyos okiratot is megköveteli tőlük (holott a nyilvántartásba hivatalból is betekinthetne), ami csak megnöveli az egyébként sem alacsony költségeit az ügyintézésnek.
Egyszóval el szeretném oszlatni azt a félelmet, és gyanakvást, ami e körül tapasztalható. Nem hiszem, hogy az illető fiatalember veszélyesebb lenne bármely más bérlőnél. Azt kérte tőled, amit a hivatal tőle, és még több ezer társától nap, mint nap megkövetel.
Én jobban félnék egy sötét napszemüveges, erősen kisportolt, kopaszranyírt magyar állampolgártól, mint egy erdélyi, román állampolgárságú MAGYAR fiatalembertől...

tuli # 2004.03.06. 21:22

Köszönöm a gyors és kimerítõ választ! Vigyázni fogok!. (A szerzõdés egyébként már meg van kötve, most csak a tulajdoni lap kellene.)

Zoltán György # 2004.03.06. 20:35

Elvileg nem! A Földhivatali Ingatlan-nyilvántartás nyilvános, abba bárki betekinthet, tulajdoni lapot kérhet. 3.000.-Ft illeték ellenében, amit a pénztárnál kell befizetni!
Egyébbként akkor lehet visszaélni vele, ha mondjuk hamis adásvételi szerződést köt a nevedben, és átiratja egy harmadik személy nevére!
A kettőtök közötti bérleti szerződés feltételeire vigyázz, mit irsz bele! 30. nap indoklás nélküli felmondás!!! Ez legyen benne! Ne felejtsd el bevallani az ebből származó jövedelmed. A közüzemi díjak befizetését mindig ellenőrizd a szolgáltatónál, és néhanapján nézd meg a TE neveden van-e a lakásod!!!
Bocsi a riogatásért, de egy állami gondozott kislánynak a több, mint 80 négyzetméteres, kőrúti lakását leiratták a nevéről 5, azaz öt nap alatt!

tuli # 2004.03.06. 19:41

Ûres lakásomat egy erdélyi (román állampolgárságú) fiatalembernek adtam bérbe. Neki most a tartózkodási engedély meghosszabbításához igazolnia kell, hogy van lakása. Ezért azt kérte tõlem, hogy váltsak ki a lakásomhoz egy tulajdoni lapot, amit õ a bérleti szerzõdésssel együtt bemutat, ezzel igazolandó, hogy a lakásomban legálisan lakik.
Kérdésem, hogy nem származhat-e valamilyen hátrányom vagy problémám abból, hogy egy tulajdoni lapot kiadok a kezembõl? Nem tud-e ezzel valamilyen módon visszaélni?