Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás alatt árverés előtt ingatlant vásárolni

drbjozsef #   2018.04.24. 09:21

A kérdésem az, ha a Végrehajtó maga is értékesíteni fogja az ingatlant, neki nem kell a fiam hozzájárulása az értékesítéshez csak nekem, ha én akarom eladni?

A végrehajtónak nyilván nem kell a beleegyezésed, se semelyik tulajdonos beleegyezése, hogy árverésen értékesítse (nem eladja!) az ingatlant.

Majd köszönd meg a gyereknek.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Füge1 # e-mail 2018.04.24. 08:17

Tisztelt Cím! Az alábbi problémámra szeretnék jogi megoldást kapni: Devizahiteles vagyok, a fiam 1 %-ban tulajdonos az ingatlanban /Bank kérte/. Az ingatlan árverezés előtt áll, azonban most van egy komoly vevő, aki megvásárolná. A Közjegyző azt mondta, hogy kell a fiam hozzájárulása, ill. aláírása a szerződéskötéskor-/hez/. Ez érthető. A bökkenő az, hogy a fiam külföldön él 8 éve, mindig más és más helyen. Emailben kértem, hogy küldjön egy hitelesített meghatalmazást a nevemre, az ingatlan eladásához, amit a Magyar Konzulátuson hitelesíttetnie kell, mást nem fogadnak el, hacsak nem jönne haza a szerződés aláírására. Kértem, hogy ezt a meghatalmazást mielőbb, SOS. küldje el. Mivel a megkeresésemre nem válaszol, így nem tudom eladni meghatalmazása nélkül a házat, akkor viszi a Végrehajtó. A kérdésem az, ha a Végrehajtó maga is értékesíteni fogja az ingatlant, neki nem kell a fiam hozzájárulása az értékesítéshez csak nekem, ha én akarom eladni? Mi lenne a megoldás? Előre is köszönöm a választ.

gerbera317 # e-mail 2018.04.07. 19:58

Imma szólt helyesen. Kifogásolgatás helyett/előtt egy teljes tulajdoni lap másolat vizsgálata javasolt.

Grave7 #   2018.04.07. 18:08

@erka90: Én még a kifogásolási határidőn belül jelezném a végrehajtónak / árverést kitűző alkalmazottjának (ügyfélfogadási időben, személyesen), hogy ez a helyzet és kéred törölje az árverést, földhivatalnál és önkormányzatnál érdeklődjön, majd miután tisztázta a dolgokat, a helyes (megalapozott) adatokkal tűzze ki az árverést. Egyébként kifogást nyújtasz be.
Ezt vagy leírva vidd magaddal és miután szóban elmondtad, érkeztetve vetesd át, vagy foglaltasd jegyzőkönyvbe helyben (esetleg a válaszukkal együtt).

Immaculata # e-mail 2018.04.07. 10:39

A csökkenés az ingatlan megosztásával, vagy társasházzá nyilvánítás során jöhet létre.

Be kellene csatolni ide a tulajdoni lapot, hogy felelősségteljesen lehessen bármit mondani.

Első körben a kérdező félreértelmezésére gondolok és nem a hibás kiírásra.

nonolet # e-mail 2018.04.07. 10:28

Úgy nyílhatott, hogy amíg nem veszi meg valaki addig az övé...
Így aztán miért ne tehetne vele bármit?

Akár el is adhatja az árverezés alatt,
csak
ahhoz nyilván kell a hitelező jóváhagyása is.

- -

A végrehajtó adati az ingatlanról
méret, állapot, tartozékok
csak TÁJÉKOZTATÓ jellegűek.

Annak tudatában licitálsz, hogy

  • kb. BÁRMI kiderülhet az ingatlanról
  • a hirdetményhez képest a fenti körben.

Tulajdonképpen csak a helyrajzi száma a garantált.
Nomeg az, hogy tulajdonba kapod, ha fizetsz.

Azonban neked kell utána járni a valóságnak.
Még a licit előtt, HA TUDSZ!

Árverésen gyakorlatilag zsákbamacskát veszel.
Pont úgy, mint ahogy azt a filmekben is láthatod :-)

erka90 # e-mail 2018.04.07. 10:07

Kedves Fórumozók!

Folyamatos árverezés alatt álló ingatlanra érvényes licit indítása után a tulajdoni lapot lekérve vettem észre,hogy az online folyamatos árverésen, (a végrehajtó által feltüntetett ingatlan nagyságát is tartalmazó részletes adatokban) , az ingatlan területe 186 nm -ként van megadva,, de ugyanakkor a tulajdoni lapon 2016.10.10-én 66 nm-re lett módosítva a földhivatal bejegyzése szerint az ingatlan nagysága.Az árverezett ingatlan tulajdoni lapja,2009-től,több pénzintézet jelzálog jogával,illetve vh cselekményekkel terhelt.Szeretném megkérdezni,hogy a tulajdonos adósnak, hogyan nyílhatott lehetősége a földhivatalban az ingatlan méretét csökkenteni? Illetve a végrehajtó amennyiben valótlan adatokkal,jelen esetben az ingatlan nagyságára vonatkozó valótlan adatokkal hirdeti meg egy ingatlant árverésre,terheli e felelősség?Köszönöm a válaszokat..

gerbera317 # e-mail 2018.03.01. 19:30

Attól függ, mit nevezünk értékbecslésnek.

sovi631 # e-mail 2018.03.01. 18:25

Saját ingatlan, ami jogerősen végrehajtható.

gerbera317 # e-mail 2018.02.25. 23:30

Nekem is érdemes lenne egy érték becslést kérni?
Mire kérnél értékbecslést?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.02.25. 16:59

Nem jól kutakodtál. Amire hivatkozol, az nem a valóság, hanem a propaganda. (Amely "nem bontotta ki a valóság minden részletét".)

www.kbs-ugyved.hu

sovi631 # e-mail 2018.02.25. 14:15

Tisztelt tagok!
Kérdésem az lenne, ha jól kutakodtam, 2017-es törvény szerint, lakó ingatlan esetében, csak is piaci áron kezdhetik az árverezést,, majd egy év múlva ha nincs eredmény, közös eljárással 90%-ra lehet lemenni.
Igaz e ez? És ki határozza meg a piaci értékét? Nekem is érdemes lenne egy érték becslést kérni?

nonolet # e-mail 2018.02.18. 18:07

Szóval van vagy 60 millió tartozás+költség már.

ÁRVERÉSEN
Várható úgy 25-35 millió körüli pénz a végrehajtásból.
(nem tudjuk milyen árak és kereslet van arrafelé)

Marad még 25-35 millió tartozás!
Annak a rá eső fele is 12-17 millió lesz.
Amit kb. élete végéig fizethet, de legalábbis sok évig.
ÚGY hogy még csak ingatlana se lesz...

Kb. jók a számok?

- -

Vagy alkudni kezd, hisz a bank is tudja,
hogy
ebből nem tud kihozni 25-35 milliónál többet.

Erre lehet ráígérni...
Illetve egy új hitellel megtartani a házakat.

Hisz a tulajnak módja van/lesz azokat saját kezűleg eladva a végrehajtásból várhatónál többet keresni rajtuk.

Miközben amíg fizet, addig legalább az ingatlanért fizet!
(amit akár béreb is adhat közben...)

Nem pedig csak a végrehajtásból maradt adósságot törleszti a semmiért.

- -

Elő kell venni a papírt-ceruzát vagy excelt
és végig kell számolni a reális számokkal
a lehetséges forgató könyveket.

Mert jobb kisebbet bukni, mint nagyobbat.

- -

Persze, ha az alkuhoz sincsenek meg a feltételek akkor minden mindegy...

SaireyVMK #   2018.02.18. 16:41

Lehet,hogy az ingatlanpiaci árak növekedése miatt vár még a végrehajtó. Csak azzal nem számolt ,hogy közbe az egyik tulaj majd szépen elkezdi bontogatni a házat.

Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

gerbera317 # e-mail 2018.02.18. 13:24

Egyébként pedig nem téged oktattalak, hanem a másik hozzászólót. Az már a te bajod, hogy te is olvastad. Persze, minden csak nézőpont kérdése. Igazából nem bajod, hanem szerencséd...

gerbera317 # e-mail 2018.02.18. 13:21

Tehát az összteher több, mint az ingatlanokból várható megtérülés. Akkor nincs miről tárgyalni meg szőnyeg szélére járogatni, akármit is okoskodik a másik hozzászóló. Harmadszor írom le: a végrehajtó tűzzön ki árveréseket. A gyerektartást a bankot megelőzően fogod megkapni.
A végrehajtót pedig kérni kell, írásban. Ha kell, havonta újra és újra.

pamili # e-mail 2018.02.18. 13:11

Sajnálom gerbera317, hogy nem vagyok rutinos kérdező ezen a fórumon. Segítségért, tanácsért jöttem ide, nem kioktatásért. A korábbi hozzászólásokban és kérdésekben sem láttam minden esetben konkrétumokat. De íme:
Van egy eredetileg 25 millió Ft-os svájci frank alapú hitel, ami ma kb. 50 millió Ft tartozást jelent a számunkra.
Eredetileg 3 ingatlant és 3 adóst vont be a bank a hitelügyletbe összevonva egy kamattámogatásos forinthitellel. (ami ekkpr kb. 6 millió Ft tartozást jelentett.)
A svájci frankos hitelből kb. 6 millió Ft kerül törlesztésre. 2012. novemberében felmondta a bank mindkét hitelt.
3. adós jövedelméből vont havonta. 2014-ben készíttetett értékbecslést az alábbiak szerint: egyik ingatlan (csház) beköltözhetően 20millió Ft, másik ingatlan (lakás) beköltözhetően 23.400.000.- Ft, harmadik ingatlan kis értékű úgy emlékszem 6,5 millió körülre becsülték.
2016.novemberében a kisértékű ingatlant elárverezték kb. 4,5 millió Ft-ért. Ez volt a három ingatlan közül az egyetlen lakott. Kifejezetten kérvényeztük, hogy a másik kettő, nagy értékű, üres ingatlant árverezzék el. Elutasították a kérelmet. A ház tulajdonosa, a 3. adós néhány hónap múlva ebbe belehalt. Itt elvesztettem a motivációmat. Csak az ő ingatlanját szerettem volna megmenteni, a többi nem érdekel már.
Maradt két üres ingatlan és két adós. Mi tulajdonosai vagyunk mindkét ingatlannak 50-50%-ban. A házon kb. 3,5 millió egyéb teher van, amiből kb. 5-600 ezer Ft a másik ingatlanra vonatkozó közösktg tartozás, a többi a másik tulaj által felvett nem jelzálogalapú hitelek végrehajtási jogai (amire azt mondják, hogy mivel a házasság fennállása alatt vette fel őket, hiába éltünk már külön, a csjt szerint engem is terhel) A lakáson a teher kb. ugyanezek.
Gyerektartás tartozása, amire végrehajtást kértem kb. 1 millió Ft. (egyenlőre ingóságot próbáltak foglalni, pedig azt nem kértem)
Így pontosabb a tényállás.
Kérdésem akkor az, hogy tudom elérni, hogy a végrehajtó kiírja az árverést bármelyik ingatlanra, mielőtt a másik tulajdonos széthordja.
Köszönöm.

gerbera317 # e-mail 2018.02.18. 12:26

Valószínűleg így is bukják mindkét ingatlant azzal, hogy valamelyik vételár apára eső részéből a gyermektartás jogosultja részesül először.

Egyébként fölösleges találgatni meg tárgyalásra buzdítva tanácsot adni, amíg azt sem árulja el a kérdező, hogy a tartozásállomány hogyan viszonyul a két ingatlan értékéhez, meg hogy hogyan oszlanak meg az egyes követelések az adós-tulajdonosok között. Inkább arra oktasd a kérdezőt, hogyan kell kérdezni ezen a fórumon!

pamili # e-mail 2018.02.18. 12:14

Köszönöm. Én is az árverést látom megoldásnak....de nem értem miért nem írja ki a végrehajtó egyik ingatlanra sem. (máshonnan nem tud érvényesíteni követelést)

nonolet
Köszönöm a tanácsot. Talán a pénzen kívül a többi adott lehet vagy megteremthető....egy fontos dolog hiányzik még: motiváció.
A két nevezett ingatlanban 5 éve nem voltam, egyikhez kulcsom sincs. 160 km-re vagyok tőlük és túlélésért küzdök naponta 3 gyermekkel egyedül. Nem érdekel, ki mikor mennyiért vinné el, nyerne-e rajta vagy sem....csak pontot szeretnék bármilyen módon rá, ha lehetséges.

nonolet # e-mail 2018.02.18. 12:05

gerbera317

Ilyenkor az bajom, hogy

ha megindítja végrehajtást és az lefut
akkor tipikusan SOKKAL nagyobbat bukik végül,

mintha
kibulizza a dolgot némi tőke bedobással saját kézbe.

Persze az utóbbihoz kell pár dolog

  • némi pénz
  • jogi-gazdasági és élet/ember alapismeret
  • szervező-meggyőző, prezentáló képesség
  • kitartás

Viszont, aki meg tudja tenni súlyos milliókkal marad vastagabb.

facsiga77 # e-mail 2018.02.18. 11:36

A gyerektartás vh jogot még nyomja be az ingatlan másik felére mielőtt árverez a végrehajtó.

gerbera317 # e-mail 2018.02.18. 10:41

Arra is tanítsd ki, hogy a bankon kívül a többi végrehajtást kérővel hogyan egyezzen meg, mit kínáljon nekik, hogy azok is beleegyezzenek mindenbe. Kalkuláld ki neki, hány órát kell ehhez telefonálnia, hány kilométert kell utaznia, mennyit kell szőnyeg szélén állnia. Mert ezek ugyanúgy nem hagyhatók ki semmiből, mint a bank. Magyarázd el neki, hogy mindezt a végrehajtó nem fogja kibulizni helyette.
Utána pedig gondolkozzon el rajta, hogy ezekhez képest mekkorka erőfeszítés rávenni a végrehajtót, hogy végre-valahára tűzze már ki azt a k*szott árverést.

nonolet # e-mail 2018.02.18. 00:54

HA banknál van, akkor jó a helyzet.
Még lehet alkudozni vele...

"egyébként hitelképesség ugrott....felmondott hiteltartozással indult ez a történet."

Igazából nem számít.
Egy jó ajánlattal, ami
a fizető képességed helyreállását jelenti,
ezen túllép a bank, ha akar.

Persze nem a pultos mancikával kell tárgyalni.
Nomeg részletes meggyőző ajánlat kell évekre előre kidolgozva.
Természetesen ÍRÁSBAN leadva.

Hisz meg kell győznöd a bankot, hogy képes vagy
és leszel kikászálódni a csapdából, ha
a bank is besegít.

- -

Puhatold ki a főembernél, hogy kb. meddig menne el bank az engedményben, ha át alakítanátok a hitelt vele közösen.

Kérj egy időpontot és beszélgessetek.
Ha van esély akkor lehet neki látni
a konkrét részletek kidolgozásának.

Tudod: néma gyereknek, anyja se érti szavát!

pamili # e-mail 2018.02.17. 22:26

Köszönöm a válaszokat.
A végrehajtó 2014 óta nem tűzi ki az árverést (ekkor készíttették az értékbecslést) még kérésünkre sem. (bár tudom, hogy ez nem érdekli) Gondolom a többi végrehajtási joggal rendelkezőnek nem indítja el, mert nekik már nem jut úgysem semmi az elszámolásnál.
A banknál van még a követelés.
A gyerektartás szerintem ráterhelhető az ingatlan őrészére, csak nem megoldás. Vagy igen?
Pénzzel látom a kiutat....egyébként hitelképesség ugrott....felmondott hiteltartozással indult ez a történet.
Köszönöm, ha van, aki még tud tanácsot adni.
Másik tulaj "tevékenysége" ellen köszönöm a tanácsokat.

nonolet # e-mail 2018.02.17. 18:38

SaireyVMK

Azonban így alighanem TÖBB tartozás marad még fenn.

Mintha
Az alább alkut megköti, némi tőke áldozattal.
Abban bízva, hogy ő maga sokkal jobb áron tudja
majd eladni a házakat, mint ami az árverés után maradna.

De ehhez kell némi tőke és jó alku képesség is... az tény.