viki49, ha az a tényállás, hogy van egy nem fizetett hiteled, és fenyeget a végrejahtás, árverezés, akkor tényleg úgy úszod meg a legkevesebb veszteséggel, ha eladod a házat, mert az árverezésből tuti nem fogsz ennyit kapni. Mindez függetlenül attól, mit is írtál alá. Örülj, hogy akadt vevő a házra.
A Dunát most nem ajánlom, hideg. Majd a Balcsi, fél év múlva.
Ingatlanközvetítő, vételi ajánlat
A hitelt fizetem, csak a két lányom nem akarja fizetni a saját részét, amit az apjuk halála után - hivatalosan, közjegyzői határozatban - örököltek.
Költözni pedig, azért nem tudok, mert járóképtelen vagyok !
„Költözni pedig, azért nem tudok, mert járóképtelen vagyok”
A lányok nem segítenek ???
Na ez egyre kacifántosabb... szóval akkor nem is egyedüli tulajdonos vagy?
Valóban kacifántos, de szerintem annyira nem. A ház közös tulajdon volt a férjemmel. Sajnos ő 2007-ben elhunyt. Utána a két gyermeke örökölte az ő részét, amint azt a tötvény is előírja. A másik fele az én saját tulajdonom, viszont a gyermeleim részére is megillet az özvegyi jogon a haszonélvezeti jog.
ok, de akkor egyedül nem adhatod el
Anélkül, hogy részetesen belemennék erre :
nem akarja fizetni a saját részét, amit az apjuk halála után - hivatalosan, közjegyzői határozatban - örököltek
Egy nem tudjuk, hogy ki vette fel azt a hitelt csak azt, hogy házra van terhelve.
Valószinű már a tartozás több mint annak a félháznak az értéke - így érthető hogy a lányok nem akarnak fizetni. Úgy fogalmaznak : vigye a bank/ a hiteleő a 'csába azt fél házat ill. az egészet.
A hitel felvételnél kellett volna óvatosabbnak , körültekintőnek lenni.
Amúgy egy örökséget nem kell feltétlenül elfogadni.
Kedves Tanácsadók !
A jelenlegi jelzálog-hitelt a kisebbik lányom vette fel a házra, én adóstársként szerepelek benne. Ez az eredeti hitelnek a kiváltására szolgált, mert annak törlesztő részletei hatalmasra nőttek.4 éven át én fizettem egyedül jóindulatból. 2012 szeptemberre teljesen ellehetetlenültem anyagilag, akkor kértem a két lányt, hogy fizessék a részüket. 2013.októberben közölték, hogy nem tudják fizetni, havi 13000 Ft-ról van szó a részükről. Az ingatlanos ügyvédje folyton cseszeget, hogy miután elfogadtam az eladói nyilatkozatot, az már egyből adás-vételi szerződés is. Tehát, ha nem írom alá a szerződést, bíróság előtt fognak kötelezni az aláírásra és hatalmas összegeket kell fizetnem büntetésképpen !
Most miért kérdezted meg mégegyszer? Kezdjük elölről?
Azért kérdem, mert konkrét kérdésre konkrét választ vártam. Nem kaptam, csak filozofálgatást, meg a fórumon belül többen jól elbeszélgettek. Szerintem ide sok kétségbeesett ember fordul rajtam kívül is jó tanácsért, de az is lehet hogy valakinek azt mondják, hogy nincs mit tenni.
„És ezt aláírtad? Ha igen, akkor ez minimum egy előszerződés.”
Ennél konkrétabbat mégis hogyan?!
viki49 !
ha nem fizetitek az adósságot előbb -utóbb oda lesz a lakás.
„ Tehát, ha nem írom alá a szerződést, bíróság előtt fognak kötelezni az aláírásra és hatalmas összegeket kell fizetnem büntetésképpen !”
Nem fog senki sem megbüntetni, csak esetleg kártérítést kérni. Ha azt megítéli a bíróság, akkor csak nő az adósság.
viki49 !
ha nem fizetitek az adósságot előbb -utóbb oda lesz a lakás.
„ Tehát, ha nem írom alá a szerződést, bíróság előtt fognak kötelezni az aláírásra és hatalmas összegeket kell fizetnem büntetésképpen !”
Nem fog senki sem megbüntetni, csak esetleg kártérítést kérni. Ha azt megítéli a bíróság, akkor csak nő az adósság.
Tisztelt szakértők!
A lakásomat több ingatlanközvetítőnk keresztül árultam, míg végül egyiken keresztül sikerült elmennie a lakásnak. Az ingatlanirodákkal kötött szerződésekben az áll, hogy köteles vagyok a vevő nevét közölni, valamint köteles vagyok bemutatni/megküldeni az adásvételi szerződést. Előbbi (csak egy név) még rendben volna, de egy adásvételi bemutatását melyen szerepel a vevő minden adata és egyéb senkire nem tartozó információk (pl. bankhitel információk) milyen alapon követelik Tőlem az irodák? Személyiségi jogokat, illetve banktitkot is sérthetek ha kiadom a vevő adatait és a szerződés részleteit, jól gondolom?
segítségüket előre is köszönöm.
u.i.: értem én hogy az iroda azt akarja ezzel leellenőrizni nehogy a háta mögött kössön valaki szerződést a hozott vevőjelöltjével, de rá tud nézni simán az ingatlan földhivatali lapjára azon pedig láthat mindent, így semmi nem indokolhatja hogy követelik a szerződés bemutatását tőlem - véleményem szerint.
„milyen alapon követelik Tőlem az irodák? ”
Talán azért, mert szerződéssel kötelezted rá magad?
TCsabi !
minek kellett ilyen hülye szerződést kötni ?
Üdv mindenkinek!
Nekem az alábbi gondom van.Rokonom akart segiteni rajtam és barátnőjét kérte fel ingatlanom eladására aki az OTP ingatlanpontnál dolgozik.Késő este jött, mindenki fáradt volt, megbiztunk benne és sürgetett a szerződés aláirásával.Azt mondta szóban hogy ez félkizárólagos, de én azért árulhatom.Tudom,hiba volt de mert megbiztunk benne külön nem olvastam végig a háború és béke hosszúságú szerződési feltételeket.
Azonkivül hogy feltette a hirdetést és egyszer eljött lefotózni a lakást nem tett.semmit.Ez volt nov.25 . a szerz.aláirása,majd még 1 hét.Már aláirás után megbántam a dolgot,szerettem volna visszacsinálni de azt mondta ezt nem lehet,és azt sem hogy ezt felmondom és normál szerződést kötünk.DEc.10 körül én hivtam mikor beszéltünk árcsökkentésről,képcseréről de később sem tett semmit.ekkor dec.15.-én irtam 1 e-mailt hogy én ezt a szerződést lemondanám mert ő beteg,amit megértek de nem tudok csak az OTP-re várni,nagyon sürgős a lakás eladása.ezt ő is tudta.DE erre sem jött válasz.Csak jan.4-én hivott hogy lenne 1 érdeklődő.Aki el is jött,kiderült hogy őt már előző nap kihozta egy másik ingatlanos. állt a bál,most akkor kié a vevőjelölt,mert majdnem megállapodtam vele a vételárban.A balhét persze megunta az illető ,más lakást választott.főleg az OTP erőszakos viselkedése miatt.A kizárólagos szerz.miatt maguknak követelték az ügyletet,holott a másik ingatlanos hozta ki előbb.Közben hazudott is az OTP-s mert kiderült kizárólagos szerződést irtam alá,és ha én adom el ( még 1 évvel a szerződés felbontása után is!!,nekik 50% jutalék jár.Hiába mondtam fel másnap a szerződést, nem veszik ki az adatbázisukból csak ha én olyan "megállapodást" irok alá, amiben ismét elismerem hogy nekik jár 50% jutalék.Akkor is ha én, akkor is ha más ingatlanos adja el.De ezt akkor szerződéskötéskor szóban persze nem mondta,ha tudom nem irom alá.De meghazudtol és azt mondja ő mondta! Közben másodszor hiv hogy lenne érdeklődő,pedig lemondtam, felmondtam a szerződést.Szerintem tisztességtelen szerződési feltételeik vannak,+ simán zsarolásnak nevezném hogy csak a "közös megegyezéses megállapodás" aláiratása után hajlandó törölni az adatbázisukból!Nem tudom mit tegyek.mindent fánymásoltam, ajánlott tértivevényes levéllel mondtam fel a régióvezetőnél, de az is fenyeget ha nem szólok nekik hogy eladtam,akkor nekik az egész jutalék jár + kötbér....akkor is ha ők nem szereztek senkit,csak azt az egyet aki miattuk ment el.ez röhej,nevetséges.Szerintem perelhetnek én egy fillért nem fogok fizetni,mire fel??
Jó, értjük, fel vagy háborodva.
Van kérdésed is?
Kedves Margherita!
Azt gondolom, hogy egy kicsit más a jogi helyzet, mint amit az ingatlanos hölgy mond. Tekintettrel arrta, hogy a Polgári törvénykönyv rendelkezései szerint Ön bármikor elállhat egy szerződéstől és ingatlanát bármikor eladhatja. A Ptk. 478. § /2/ bekezdésében foglaltak alapján a főszabálytól eltérően az ingatlanközvetítést vállaló a díjra csak akkor tarthat igényt, ha közvetítői tevékenysége folytán szerződéskötésre kerül sor. lsd. (Gf.II.30.643/1994., Pfv.IV.21.678/1993., Legfelsőbb Bíróság a Gfv. IX. 30.220/2004. számú (EBH 2005/1333. szám alatt közzétett) eseti döntése, a Szegedi Ítélőtábla Gf. I. 30.066/2004/4. számú (BDT 2005/21. [1108] szám alatt közzétett) eseti döntése.25.2. A Legfelsőbb Bíróság a Gfv.IX.30.220/2004. számú (EBH 2005/1333. szám alatt közzétett) eseti döntésében a sikerdíjas megbízási szerződések érvénytelenségének egy sajátos esetét tárgyalta és megállapította, hogy a blanketta-szerződéssel létrejött sikerdíjas ingatlanközvetítési megbízási szerződéshez kapcsolódó, ún. általános szerződési feltételek azt tartalmazták, miszerint a szerződés a megbízó részéről „bármikor visszamondható”, ha a megbízó eláll az eladási szándékától,ha a „visszamondást” követően két éven belül az ingatlant mégis eladja, a közvetítői díjat meg kell fizetnie; emellett a megbízó az esetben is köteles közvetítői díjat fizetni, ha az ingatlant nem a megbízott által közvetített vevő vásárolja meg. Megállapította, hogy ezen ügyleti feltételek a Ptk. 209/B. § (1) bekezdésébe ütköznek és tisztességtelen általános szerződési feltételnek minősülnek, mert az adott szerződésre vonatkozó lényeges rendelkezésektől jelentősen eltértek, összeegyeztethetetlenek a szerződés rendeltetésével és a közvetítői szolgáltatás lényegével.”
Azt elismerem hogy ezen átsiklottam aláíráskor, csak most gondoltam bele, hogy ez mivel is jár. Egyébként ez az összes ingatlanirodás szerződésben így szerepel...
Mind1, közben úgy döntöttem nem foglalkozok vele... mit tudnának csinálni, beperelnek szerződésszegésért...? Ha komolyan érdekli őket ki a vevőm lekérik a tulajdoni lapot és kész...
Köszönöm "szakkönyvtáros" válaszát,megnyugodtam.Bár hibás vagyok hogy olvasás nélkül megbizva az ismerősben aláirtam,én is ugy gondolom hogy ez tisztességtelen szerződési feltétel.Ezeket a rendeleteket,ill.számukat ki is nyomtatom,jó lesz ha perre kerülne a sor.Elvégre mi köze lenne az OTP ingatlannak ahhoz a vevőhöz, akit nem az iroda talált hanem én vagy más ingatlanos.Ráadásul a velük kötött szerződés felmondása után.Sajnos továbbra sem veszik ki az adatbázisukból,csak ha aláirom ujra ezt a feltételt,én meg nem irom alá.Most kértem ne küldjenek érdeklődőt,mert azt is továbbra is próbálnak.Nem értem minek kell erőszakoskodni.Persze nekem mindegy ki adja el,mondanám is nekik ha ennyire ragaszkodnak adják el de MÁR NEM BIZOM AZ INGATLANOS NŐBEN és nem merem.
SOS SOS SOS !!
Most már tényleg begurultam! Az OTP ingatlanpont továbbra sem hajlandó kivenni az adatbázisából a lakásom, mint kiemelt ajánlatot ( csak nálunk! felirattal!!!) hirdetik.Nem tudom mit tegyek!
Az üzletszabályzatuk szerint csak akkor innaktiválhatják ugyanis ha én aláirom azt a bizonyos "közös megállapodásos" megegyzést, amibe jár nekik az a bizonyos 50% jutalék,amit irtam itt korábban.
Mindegy én lefedeztem magam a levelekkel 1 per esetére de most 1 évig fönn lesz a hirdetésem?
Sziasztok!
Vételi szándéknyilatkozatot írtam alá, de pénzt nem adtam, mert a nyilatkozatban az szerepelt, hogy utalni kell(ene). Az aláírás után bizonyos okok miatt meggondoltam magam és visszavonnám az ajánlatomat. Megtehetem ezt következmények nélkül?
A nyilatkozatban az ingatlanközvetítő azt kötötte ki, hogy az összeg beérkezését követően közli csak az ajánlatomat az eladóval. Amennyiben az eladó azt elfogadja és utána "táncolok vissza", úgy bukom a nyilatkozatban szereplő összeget (nem foglaló). Mivel azonban nem utaltam még, ő pedig nem közölte az ajánlatomat, szerintem visszavonhatom a nyilatkozatomat jogkövetkezmény nélkül. Szerintetek?
Nem!
MajorDomus: megkérdezhetem, miért nem?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02