Ingatlanközvetítő, vételi ajánlat

MajorDomus # 2014.06.27. 20:44

Megkérdezheted

Az aláírt nyilatkozattal létrejött a szerződés közted és a közvetítő között
Tehát a jutalék mindenképpen jár neki.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.27. 20:47

A vevő jellemzően nem köt szerződést a közvetítővel.

Látni kellene azt az iratot, de ha tényleg csak egy ajánlat, akkor azt addig visszavonhatod, amíg a másik féllel nem közölted.

MajorDomus # 2014.06.28. 18:33

Biztos hogy ez nem szerződési viszony?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.28. 21:01

Nem biztos. A szövegétől függ, azt meg nem ismerjük.

MajorDomus # 2014.06.29. 18:22

Egyetértünk

Curt_is # 2014.11.08. 17:14

Kedves Mindenki!

1 - Ingatlaneladás előtt állok, szeretném "versenyeztetni" a környékbeli irodákat. (Siófok, eléggé sokan vannak)
Szinte mindenki kiköti hogy ha egy vevőjelölt járt már nála, és végül ő (vagy hozzátartozója) veszi meg az ingatlant, akkor jár neki a sikerdíj abban az esetben is, ha más irodán keresztül történt a vásárlás.
Hogyan lehet ezt kivédeni? Az adásvételi szerződésbe beleírom hogy a vevő nyilatkozik hogy más ingatlan irodán keresztül nem érdeklődött a lakás iránt?
Egylátalán: hogyan lehet ezt kezelni?
Nem szeretnék egy vevő miatt több sikerdíjat fizetni...

2 - Kikértem néhány szerződésmintát közvetítőktől, és sok cifra dolgot találtam bennük. (bele is fáradtam...) Szerintetek mennyi az esély arra hogy én írjak/irassak egy megbízási szerződést, és azt irassam alá velük?

3 - Tudtok valahol olyan sikerdíjas megbízási szerződésről a neten, ami az eladó érdekeit (is) védi?

Wildmann # 2014.11.12. 18:51

1., Mivel korábban (korábbi eladók) azzal szórakoztak, hogyan ne fizessék ki az ügynököket, ezért alakultak ki ezek a szerződési feltételek. Nem feltétlenül jó, vagy szép, de sajnos ez alakult ki, mivel sok munka után sokan maradtak egy fillér nélkül. A megoldása, hogy egy irodához kell beadni az ingatlant. Azt kell jól megválasztani.

2., Annak még látom realitását, hogy csináltatsz egy megbízási szerződést, annak már nem hogy ezt neked bárki alá is fogja írni. Nem véletlen alakultak ki ezek és nem véletlen nem írnak másmilyen szerződést. Illetve ha valaki mégis aláírná az általad készíttetett szerződést, annak nagyon nincs munkája, mert a piaci feltételektől rosszabb szerződést is hajlandó aláírni. Ez esetben kérdés, hogy milyen "eredményt" várhatsz ilyen közvetítőtől?

3., Rengeteg megbízási szerződés van a neten ahol a megbízót is védi a szerződés, DE. De érdemes megnézni, hogy mi a megbízási szerződés. Ez bizony bizalmi alapon felépülő szerződés, mivel én megbízóm abban akivel el akarom adatni az ingatlanom. Konkrét olyan megbízási szerződés linkkel ahol az átlagtól jelentősen eltérően a megbízó jogai és a megbízott kötelezettségei vannak felsorolva részletesen, ilyen linkkel sajnos nem szolgálhatok.

SolnesM # 2014.11.13. 10:20

Curt_is !

Ha nem bízol a közvetítőkben hirdesd meg saját magad. ez még a dolog könnyebb fele. A bemutatás a nehezebb ! Nagyon idő igényes.
ha viszont az eladandó lakásban laksz akkor tényleg felesleges ingatlanközvetítő igénybe vétele.
természetesen kell megfelelő hirdető felület és némi rutin az ajánlat megszerkesztéséhez.
de az még mindig olcsóbb mint az ingatlanos. Ügyes fiatal nettező akár ingyen is megszerkeszti neked !

az ingatlant, akkor jár neki a sikerdíj abban az esetben is, ha más irodán keresztül történt a vásárlás.

Eccerű - csak egy irodát kell megbízni !

SolnesM # 2014.11.13. 10:26

ajánlat megszerkesztéséhez.

természetesen a kínálatra gondoltam. Lakást kínálok megvételre, mondjuk 10 milláért, aztán erre jön az ajánlat hogy adnának érte 5 millát. nyilván falra megyek. de ha már a 15. vevő jelölt is csak 5 millát ajánl csak el kell gondolkodni az kínálatomon, hogy reális é az ár .

Curt_is # 2014.11.13. 15:52

Köszönöm Mindenkinek!

Pontosan az lett az eredmény amit javasoltatok: Kerestem egyet, akivel úgy néz ki hogy meg tudunk egyezni.
A lényeg annyi hogy a megbízási szerződés teljesítése a teljes teljesítéshez kötött, cserébe majd az adásvételibe is belerakunk egy kitételt ami a közvetítői díjat tartalmazza.

Üdv

Curt

Curt_is # 2014.11.20. 20:14

Kedves Mindenki,

Jelenlegi ingatlanosunkkal határozatlan idejű szerződésünk van érvényben, melyet szeretnénk megszűntetni.
Szeretném az egész szerződést "meg nem történtté tenni" felBontással - ugyanis tartok attól hogy az ingatlan későbbi eladása után bejelentkezik hogy "de ő megmutatta már ezt az ingatlant a vevő sógorának". (tudom,paranoid vagyok)

A megbízott részéről annyi történt teljesítés címén, - állítólag - hogy az utcáról megmutatta valakinek az ingatlant(nem mentek be).
Ha ez igaz, akkor elvileg teljesítés történt - tehát nem lehet felbontani a szerződést, csak közös megegyezéssel megszűntetni. Jól gondolom?
Vagy lehet felbontani is, csak írjuk bele hogy a feleknek semmilyen kötelezettsége nincs egymás felé?

Köszönöm:
J.

Gret49 # 2014.11.28. 21:50

T. jogi fórum!

Kiemelt szerződést kötöttem/6 hónapra -ebből letelt 3/ /az ingatlanközvetítővel.A hirdetés előtt egyeztetést ígért és állandó kapcsolatot-tájékoztatást.Fontos információkat hagyott, ki amit kérésemre 1 oldalon pótolt-a többi változatlan maradt. A kapcsolattartó már nem dolgozik a cégnél.A leglátogatottabb oldalon még a többin is az Ő neve szerepel és olyan telefonszám ami nem kapcsolható. Igérték 2 hete megkeres az új kapcsolattartó-de nem történt semmi. Nem létező telefonszámmal hogy lehet eladni 1 lakást? Nekem komoly hátrányt jelenthet. Nincs kapcsolat tájékoztatás és együttműködés.Visszamondhatom ezzel az indokkal jogi következmény nélkül a szerződést?
Válaszát megköszönöm-/sürgős/
Tisztelettel:Gréta