Látni kellene, hogy pontosan mi mindent írtál alá.
Ingatlanközvetítő, vételi ajánlat
Tisztelt Jogászok !
Több éve hirdetem ingatlanoson keresztül a házam eladásra. Ez év őszén, megnézte egy vevő, aki írásban vételi ajánlatot is tett.Az ingatlanos, aláíratta velem az ajánlatot mondván, hogy az engem semmire sem kötelez, miután közöltem vele, hogy már egyáltalán nem akarok költözni, mivel az egészségi állapotom lehetetlenné teszi.A közvetítő Dr Makkos nevű irodánál dolgozik, 2014.január elején kaptam egy tértivevényes levelet egy Dr. Melegh Mónika nevű ügyvédnőtől, melyben az áll , hogy a vételi ajánlat, adásvételi szerződésnek felel meg és komoly peres eljárásokat von maga után, és a jogi-anyagi következményeket nekem kell fizetni.
Tisztelettel várom válaszukat:
Kassai Györgyné
Először is nagyon hálás vagyok minden hozzászólásért, kellemes csalódás ,hogy ennyi segítőkész emberek van !:)
Nem írtam alá sem előszerződést,sem adásvételit, sem vételi ajánlatot ,semmit! Kizárólag egy megbízási szerződést az ingatlanosnál, azóta sem jártam nála,épp ezért csodálkoztam de holnap be fogok menni az ingatlanirodába,mégis mit akar??
Guba! Ngyon jól látja amiről szó van,tehát nem követelhetnek tőlem semmilyen pénzt mert nem írtam alá a vételi ajánlatot így az nem érvényes!?
Kedves vadvirág! a kizárolagos megbízás viszont pont arról szól azt hiszem ,hogy "ha van rajtam sapka akkor is ha nincs akkor is" fizetek....mert ugye ha nem fogadom el ezt a vételi ajánlatot akkor is ki kell fizetnem az ingatlanos díját, legalábbis a szerződés apróbetűs részeiben valami ilyesmiről is szó van.
Ez volt, az amit nem írtam be korábban. :) Hisz a lényeg a lényeg: a szerződés nem jött létre.
A kérdés lényege szerintem elsikkadt. A kérdező csak fele részben tulajdonos, a másik fele a volt "párjáé", aki viszont aláírta az eladásra vonatkozó nyilatkozatot. Ebben az esetben viszont nem lesz hatályos, tekintve, hogy mindkét eladónak nyilatkoznia kellett volna, hogy megfelel-e neki ez az ajánlat.
A Közvetitői dij is csak akkor jár ha sikerül aladni a lakást.
Zsuzsa
Na akkor újra!
Itt a dolog nem szól másról - s remélem, hogy tévedek - mint hogy a vevő és a közvetítő közös erővel szeretne Téged belehúzni - ha nem is a csőbe, de mindenképpen az adásvételbe. Lajcsónak abban igaza van, hogy ma ingatlant eladni sajna csak nyomott áron lehet, s akinek nagyon muszáj, az el is adja. Ezt akarják it is kihasználni. A közvetítők általában hosszú hónapokig nem adnak el egy egérlyukat sem, naná, hogy igyekeznek megfogni a pénzes vevőt. Hogy a T. Közvetítő milyen letétet vett át, s milyen jogon, azt tőle kell megkérdezni, de a felelősség is az övé. Neked akkor keletkezik az a bizonyos dupla fizetési kötelezettséged, ha:
- Aláírtál egy adásvételi szerződést! ( Nem előszerződést, mert annak egészen mások a paraméterei)
- A szerződésben kikötöttétek a foglalót, s Te ennek ellenére mondtad vissza az ügyletet.
Ha nincs szerződés, és nincs foglaló, akkor itt csak igyekezet van a pénzszag hatására semmi több. Nyugi!
Ne írd alá.Csak a szokásos ingatlanos megvezetés.
Annyira nincs forgalmuk hogy mindent bevetnek.
Kedves válaszadók!
Köszönöm a hozzászólást, de félreértettek valamit vagy én voltam picit félreérthető!
Én nem az ingatlanközvetítő díjáról beszélek, tudom,hogy azt ki kell fizetni,nincs is ezzel baj,természetesen ezt kifizetjük neki ha arra kerül a sor.
Én arról beszélek,hogy van egy vevő aki álítólag tett egy vételi ajánlatot a lakásra az ingatlanosnál ahol elhelyezett egy letéti összeget.De én nem írtam alá,nem is tudtam róla! Áron alul nem szeretném eladni a lakást,csak most az ingatlanos azzal erősködik,hogy ha ennek a vevőnek nem adom oda annyiért akkor a letéti pénzt nekem kell odaadnom duplán!!! De kérem,én nem kértem senkitől semmilyen letéti pénzt,úgy gondolom adásvételinél úgyis van egy előszerződés,ahol lehet foglalózni stb..és úgy a hiteles ha minden fél azt elfogadja,nem? Milyen vételi ajánlat érvényes az én aláírásom nélkül?
Aki tud szóljon hozzá! Köszönömszépen!!!
A kiemelt megbízási szerződés általában arról szól, hogy a közvetítőnek kizárólagos jogot biztosítanak az értékesítésre. Azért ő befektetéseket is invesztál (molinó, hirdetés, stb.) viszont akkor is jár neki a pénz, ha nem rajta keresztül adjátok el az ingatlant. Ugyanakkor arról nem szokott szó lenni, hogy áron alul is értékesíthet. Ezt csak a konkrét szerződésetek ismeretében lehetne véleményezni. Ha megadtad az alsó határt, s ez még benne van, akkor bizony jár neki díj. Ha alatta akarja értékesíteni, akkor viszont nem.
Ez a dupla bánatpénz valahogy a foglalóra hajaz, de az csak megkötött adásvételnél van, nem megbízási díjnál. Nézz körül, hogy mit fizetsz, mert lehet, meg akarnak vezetni.
Az ingatlan adásvételi szerződést nem vagy köteles megkötni, ha kevesled a vételárat. Bár a mostani nyomott árak mellet nem lehet tudni mi a helyes döntés. Más kérdés közvetítő díja. A közvetítővel kötött írásbeli megállapodás tartalmazza, hogy mely esetekben jogosult a díjazásra.
Üdvözlök mindenkit!
Kérem aki tud adjon tanácsot a problémámra! Előre is köszönöm!
A volt élettársammal van egy közös lakásom, amit úgydöntöttünk eladunk. Ingatlanközvetítőnél aláírtunk egy kiemelt megbízási szerződést x irányáron.
Egy hét múlva szólt a volt párom,hogy van vevő mehetünk ügyvédhez. Közben megtudtam,hogy a "vevő" vételi ajánlatot tett az ingatlanosnál amit a volt párom alá is írt. Csakhogy kevesebb összeget ajánlottak a lakásért mint amit kértünk és én ezt nem fogadnám el. Beszéltem az inganközvetítővel aki azt mondta nem léphetek vissza az eladástól ,mert akkor duplán kell visszaadnunk a "bánatpénzt".
Kérdésem az lenne,hogy mire fel fizessek mikor nem is tudtam erről a vételi ajánlatról, nem is láttam, és az ingatlanos nem is tájékoztatott erről. Egy dolog,hogy volt párom tudott róla, de mint 50 % -ban tulajdonos nem kellett volna engem is tájékoztatniuk és aláírnom ,hogy elfogadom a vételi ajánlatot?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02