Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Termőföld adásvétel

greenpeace #   2013.03.24. 17:40

Sajnos aki megvette az egyik kategóriába sem esik bele. Én viszont házépítés közben vagyok a feleségemmel, akkor lehetséges hogy élhetek méltányossági kérelemmel a NAV felé, hogy engedjék el az összeget (kb.: 65e ft), mert az ingatlanépítésre fordítom? Vagy lehet nem jól értelmeztem a szöveget...
A könyvelőnél hagyott adás-vételivel kapcsolatosan még válaszra várnék!

Köszönettel,
G

Lyonee #   2013.03.24. 17:24

Biztos, hogy kell utána adózni? vannak esetek, amikor nem kell.
1995. évi CXVII. Törvény a személyi jövedelemadóról

1. sz melléklet.
9.5.1-9.5.3

greenpeace #   2013.03.24. 16:45

Szép napot!

Érdeklődnék, hogy valóban át kell-e adnom (egész évi tárolásra) a könyvelőmnek az eredeti adás-vételi szerződést (földeladás)?
Most szedtem össze a szerződést és a könyvelni valókat az adóbevallás miatt, és azt mondja a könyvelőm hogy nála kell legyen az eredeti szerződés. Én mondtam hogy nem szeretném, ha nála lenne az eredeti, inkább másoljuk le és legyen az nála az irodában.
Könyvelő: az nem lehet, mert ha nem az eredeti van a dossziémban, és megy egy ellenőrzés hozzá, akkor megbüntetik. Nekem viszont ez nem igazán tetszik, mert az eredeti példány az legyen már nálam, és ne az irodában egy aktában porosodjon évekig!
Természetesen csak a számláimat viszem hozzá, de mivel tavaly volt egy földeladásom és nem kaptam semmilyen csekket utána a NAV-tól, ezért azt mondta hogy beírjuk a bevallásba és majd utólag küldik az összeget. Ezért kellett bevinnem hozzá az adás-vételi szerződét.
Természetesen én úgy tudom, hogy van a földeladás után egy meghatározott összeg, amit a vásárolt és az eladott összeg különbözete után fizetek be...
Akkor milyen csekkre kell várnom? -s valóban a könyvelőnél kell-e hagynom az eredeti adás-vételi szerződést, és nem elég-e neki a fénymásolat?

Köszönettel,
G

Makramal # e-mail 2013.03.19. 20:18

Családi gazdálkodóként szeretnék földet vásárolni, így elővásárlási rangsorban első vagyok. (Nincsenek szomszédos családi gazdálkodók) Ebben az esetben is ki kell függeszteni a vételi ajánlatot?

skyemarco # e-mail 2012.09.01. 09:41

Kedves Fórumozók,
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy elküldtük a vételi jegyet és már kifüggesztésre is került az önkormányzatnál. A kérdésem, hogy ilyenkor van-e lehetőség visszalépni a vételtől? Ha igen akkor hogyan? Remélem tud valaki segíteni.köszönöm

MajorDomus # e-mail 2012.07.22. 19:55

Itt
Már elindult a lavina

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.22. 09:46

Épp ez az, hogy már megkapta a fizetési meghagyást. Ha nem fellebbezi meg, 15 nap múlva jogerős és végrehajtható. Nem jellemző az adóhatóságra az a rugalmasság, hogy észleli, hogy közben tett egy bejelentést, és ezért hivatalból visszavonja a meghagyást.

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2012.07.22. 08:07

Tisztelt KBS!

A törvény szövege egyértelmű, ami az adóhatóságra nézve is kötelező erejű. A kérdező az Adatlapon valószínűleg nem jelezte az illetékmentesség iránt igényét, azonban ez a tény nem zárja el őt attól, hogy a törvényes határidőn belül kérelmezze az illetékmentességet. Ezért nem szükséges fellebbezni, legfeljebb akkor ha a vevő a fizetési meghagyás átvételét követő 15 napon belül belül nem tudja benyújtani a nyilatkozatát. Ez a gyakorlatban nagyon egyszerűen úgy működik, hogy vevő az írásbeli nyilatkozatát benyújtja az adóhatóságnak. A nyilatkozat benyújtásához nem szüksége megvárni a fizetési meghagyás kibocsátását, már előtte is lehet kérni az illetékmentességet. Én az vevő illetékmentességre vonatkozó nyilatkozatát mindig belefoglalom az adásvételi szerződésbe.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

MajorDomus # e-mail 2012.07.21. 22:45

Bizd ügyvédre mert így kockázatos.

30-06 # e-mail 2012.07.21. 09:03

"elővásárlásra jogosultak igen sokan vannak"

Teljesen mindegy, hogy hányan vannak, a kifüggesztési kötelezettség ( díjfizetés ellenében) fennáll.
Ezen túlmenően a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet is fel kell hívni a vásárlási lehetőségre tértivevényes levélben. A felhívás másodpéldánya és a tértivevény a tulajdonjog átvezetési kérelem melléklete.

MajorDomus # e-mail 2012.07.21. 01:17

Nem lesz ebből per

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.20. 23:16

Nézd, Lajcsó, lehet, hogy ez a szöveg, de én fenntartom, hogy ha nem ixelt a 12B400-asnak az 5/A oldalán, akkor már késő. Egy próbát persze megérne, de mégis hogyan? Egyúttal fellebbez a meghagyással szemben?

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.20. 23:13

Emesi, ha például megtalálja ezt a hozzászólásodat, máris jobbak az esélyei.

www.kbs-ugyved.hu

lajcsó # e-mail 2012.07.20. 22:26

"A feltételek vállalásáról a vagyonszerzőnek legkésőbb a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig kell nyilatkoznia az állami adóhatóságnál." (Illetéktörvény)

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Emesi # e-mail 2012.07.20. 21:14

Köszönöm válaszotokat!
Még egy kis segítség kellene. Elég sürgős!
Úgy vettük a termőföldet, hogy csereszerződést kötöttünk, mivel akinek elővásárlási joga volt, annak nem akarta semmiképp eladni az eladó. Aztán az elcserélt földet visszavásároltuk. Most az illető azzal fenyegetőzik, hogy perre viszi az ügyet, mert állítólag azt mondta neki egy ügyvéd, hogy megtámadhatja a szerződést, mert egyértelmű, hogy azért lett cserélve, hogy őt kikerüljük. Tényleg megtámadhatja a szerződést? Elveheti tőlünk a földet?

MajorDomus # e-mail 2012.07.20. 19:57

Sajnos ez így van.én is belefutottam.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.07.20. 16:33

Szerintem a földhivatali kérelemmel benyújtott adatlapon kellett volna nyilatkozni. Utólag már nemigen lehet.

www.kbs-ugyved.hu

Emesi # e-mail 2012.07.20. 15:55

Kedves lajcsó!
Mindkettőnek megfelelünk. Hogyan kell nyilatkozni erről az 5 évről?

lajcsó # e-mail 2012.07.20. 10:11

Ez csak nagyon kis részben igaz. A vevő akkor jogosult illetékmentességre, ha:

  1. MVH által kiadott regisztrációs számmal rendelkező, mezőgazdasági tevékenységet végző magánszemély,
  2. A vásárolt termőföldet a vásárlástól számítva 5 évig nem idgeníti el, azon vagyoni jogot nem alapít és egyéni vállakozóként vagy őstermelőként a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítja.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

Emesi # e-mail 2012.07.20. 09:02

Sziasztok!
Termőföldet vásároltunk és most megkaptuk a levelet az illetékfizetési kötelezettségről. A kérdésem az lenne, hogy nem lehet valahogy illetékmentességet kérni? Én hallottam olyat, hogy ha vállaljuk, hogy 5 évig nem adjuk el a földet, akkor nem kell illetéket fizetni. Tud erről valaki valamit?

Doctorkotász # e-mail 2012.04.03. 17:42

enyémhez valami ötlet? :)

Goodwitch # e-mail 2012.04.03. 14:56

Annyival még kiegészíteném, hogy az elővásárlásra jogosultak igen sokan vannak, ezért a vételi ajánlatot teljes terjedelmében ki kell függeszteni az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzat polgármesteri hivatala hirdetőtáblájára, legalább 15 munkanapra, erről pedig a kormányzati portálon tájékoztatót kell közzétenni. (16/2002. Korm. rend.)

Goodwitch

lajcsó # e-mail 2012.04.03. 13:21

"Van valami olyan ok, ami miatt esetleg nem jöhet létre az adásvétel?"
Igen. Ez akkor fordulhat elő ha valamelyik elővásárlásra jogosult él az elővásárlási jogával. A szerződés ugyan ekkor is létrejön, azonban nem az eladó és közted, hanem az eladó és az elővásárlásra jogosult között. A földet a leányod nevére is lehet vásárolni.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

ObudaFan # e-mail 2012.04.03. 12:32

Ügyvédhez kell fordulni, az ingatlan átruházásáról szóló szerződés ügyvédi ellenjegyzéssel alkalmas csak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre.

Belföldi magánszemély termőföld tulajdonjogát csak olyan mértékben szerezheti meg, hogy a tulajdonában legfeljebb 300 hektár nagyságú vagy 6000 aranykorona (a továbbiakban: AK) értékű termőföld legyen.

A belföldi magánszemély nem szerezheti meg a termőföld tulajdonjogát, ha az annak fekvése szerinti településen az ő és közeli hozzátartozója [Ptk. 685. § b) pont] tulajdonában lévő termőföld mennyisége a megszerezni kívánttal együtt meghaladná a település összes termőföld területének egynegyedét vagy az ezer hektárt.

A fenti mérték megállapításánál a termőfölddel együtt önálló ingatlant (földrészletet) képező művelés alól kivett föld területét is figyelembe kell venni.

A belföldi magánszemély által megszerezhető termőföld mértékének megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni a legfeljebb 6000 m2 területtel önálló ingatlanként (földrészletként) kialakított tanya területén levő termőföldet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Emesi # e-mail 2012.04.03. 12:09

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék. Termőföldet veszek, az eladóval meg is egyeztünk az árban. Innentől kezdve mi a teendő, mi a hivatalos eljárás, hogy a föld ténylegesen az enyém legyen? Van valami olyan ok, ami miatt esetleg nem jöhet létre az adásvétel? Azt meg lehet csinálni, hogy a földet a lányom nevére iratom, aki még 1 éves?