Hét ha nincs biztositásod,akkor ugyan mire rendelte volba meg,a képviselő a javitást?
És te milyen alapon kérsz kártéritést a közös tulajdon biztositásából?
Hét ha nincs biztositásod,akkor ugyan mire rendelte volba meg,a képviselő a javitást?
És te milyen alapon kérsz kártéritést a közös tulajdon biztositásából?
" 5 nap alatt nem keletkezik ilyen körülmény. Ez még az előző tulajdonosnál alakult ki akinek volt biztosítása a lakásra."
Ez egy másik téma...
HA úgy gondolod, hogy
nem te áztattad el, azt
neked kell(ene) bebizonyítani.
Ami utólag már aligha fog menni...
-
Tanulság: mindig legyen lakás biztosításod!!!
vagy a házé legyen érvényes a magán részedre is
vagy köss sajátot magadnak a magán részedre
Különben drága szívásoknak üthetnek be...
(víz, tűz, felelősségi, stb. károk képében)
"1. Enyém."
Tehát te felelsz minden kárért ez egyértelmű.
Mivel te cuccod miatt lett a kár.
Ezért te fizeted
"3. A háznak van biztosítása csak."
Mégpedig ez esetben saját zsebből kéne fizetned mindent.
A saját és a MÁSOK kárát is!
Mivel
(a ház biztosítása pedig a te cuccod okozta
károkra NEM vonatkozik! mert az csak
a közös cucc okozta károkra vonatkozik)
4. "Képviselő jelentette be a kárt a ház biztosítójának."
Vagyis
A ház biztosítója tehát
kifog fizetni valamekkora kártérítést
a közösben okozott kárra.
Ezzel a ház kára rendeződik.
Aztán a biztosító jelentkezik majd nálad,
hogy ugyan fizesd már be neki azt az összeget
amit helyetted kifizetett a háznak...
És te mivel nem tudsz
a saját biztosítódra tovább mutatni, hát fizetsz.
Eddig ismert most a történet.
-
Azonban ...
Hátra van még az alsó szomszéd kára is!
Vele mi van?!
Azaz az ő kára hogyan fog megtérülni?!
Vajon ő is
Mert, akkor idővel az biztosító is kéri majd tőled a pénzét, amit neki kifizetett.
És te mivel nem tudsz
a saját biztosítódra tovább mutatni, hát fizetsz.
vagy
Akkor fizetned kell neki a kárát zsebből.
Mivel nem tudsz a saját biztosítódra tovább mutatni, hát fizetsz.
Eddig tart az alapeset.
Ami szerint mindenki begyűjti a kárát és
végső soron azokat te fogod megfizetni.
Direktben nekik vagy biztosítójuknak utólag.
-
Az élet azonban a jelek szerint nem ilyen tiszta ügy.
Mivel úgy tűnik ... hogy:
A ház kárába bele csempészték
(ami alighanem a biztosítási csalás esete,
de szokásban van ez az eljárás...)
Ekkor minden kárt egy biztosító fog állni.
Aztán egyben kéri majd tőled, hogy
fizesd már be neki, légy oly kedves.
HA!!! OLYAN ház biztosításról van szó,
ami
hanem egyúttal
Mert ekkor ugyebár valójában neked is van biztosításod:-)
...és így azzal megúszol mindenféle kártérítést.
Ezért nem fog senki tőled pénzt kérni az érvényes biztosításod miatt.
-
2. "Az enyémben (leverték a csempét, kicserélték a csöveket) és az alattam lévőében is, mert vizesek, penészesek lettek a falai."
Mikor is érdekes az,
hogy
ki mit és mennyiért csinált meg ?
Hát akkor ha neked nincs biztosításod!
Mert akkor előbb-utóbb neked kell mindent megfizetned.
...és akkor, ha túlzásnak gondolod az összeget, vitathatod majd és azt is, hogy miért léptek helyetted.
Azonban, ha nem kell megfizetned a kárt, mert
valami módon elsütik a ház biztosítására az egészet.
Akkor neked mindegy, hogy ki-mit-miért-mennyiért csinált.
Mert ekkor úgyis a biztosító szív csak... te meg nem.
-
Vagyis derítsd ki, hogy:
Utólag rád terhelik-e majd a kártérítést?
Ha NEM, akkor semmi gond.
Tojhatsz magasról az egész ügyre.
...és légy hálás a közösnek képviselőnek!
Mert
HA IGEN, akkor viszont
tartsd szemmel a dolgokat,
mert a te zsebedre megy végül.
(és köss biztosítást magadnak, önvédelemből)
-
...és sajnos az ez az utóbbi várható :-(
Mivel azt írtad, hogy:
"Ezek után követeli a pénzt tőlem miután ő jelentette be a kárt, rendelte el a javítást, nála van a számla, és ő is kapja meg a kártérítést?"
Itt tisztázandó!!! hogy mire kéri a pénzt tőled?
ARRA!!! a részre nem kérheti, amit
a biztosító kifizet a számlákból.
Azt majd a biztosító kéri el tőled :-(
Arra részre viszont kérheti,
amire biztosítás NEM érvényes.
Ilyen lehet a
HA ezekre a közös biztosítás nem érvényes.
...és mivel akkor neked nincs biztosításod,
zsebből kell ezeket megfizetni, a közös
CSAK MEGELŐLEGEZTE neked ezeket...ezért kéri.
Ekkor viszont jogod van vitatani
az indokoltságot és mértéket is,
ha az kirívóan túlzónak mondható...
(fölösleges és/vagy túl drága volt)
-
Szóval, tisztázni!!!, hogy mit és miért kell fizetned.
De vélhetően MINDENT, mert
nincs saját biztosításod,
de kárt okozott a te a cuccod.
Ezért aztán mindent neked kell fizetned.
Max azon vitázhatsz közben, hogy valóban
indokolt-e minden, amit kérnek tőled.
Azt még hozzátenném, hogy miután a tulajdonomba került a lakás rá 5 napra telefonált az alsó szomszéd, hogy baj van. Ő külföldön dolgozik és akkor érkezett haza. Másnap elmentem újra megnézni a lakásomat, de nem tapasztaltam semmi szivárgást. Viszont az ő lakásában a wc és a fürdőszoba falai nagyon vizesek voltak és feketék, penészesek mindenütt a falai. 5 nap alatt nem keletkezik ilyen körülmény. Ez még az előző tulajdonosnál alakult ki akinek volt biztosítása a lakásra.
No akkor tisztázzuk...
1.
(itt csak egy eset lehetséges)
Kinek a tulajdona a kárt okozó dolog?
2.
(itt ugye több esett is lehetséges egyszerre)
Kinek a tulajdonában keletkezett kár?
3.
(itt ugye több eset is lehetséges egyszerre)
Kinek van biztosítása?
4.
(itt ugye több bejelentés is lehetséges egyszerre)
Ki jelentett be kárt és kinek a biztosítására?
-
HA ezeket megmondod, akkor lehet érdemi választ adni...
A biztosítási ügynök pont az ellentétét mondta. Ha az én felelősségem miért ő rendelte oda a szakembert? Jófejségből biztosan nem, mert nem csípjük egymást már a lakásvásárlásom óta. Ha nekem kellett volna kifizetnem a javítást miért neki adta a szerelő a számlát amit a lakótömb nevére állított ki és nem nekem adta az én nevemre? Ezek után követeli a pénzt tőlem miután ő jelentette be a kárt, rendelte el a javítást, nála van a számla, és ő is kapja meg a kártérítést?
Nem !
Rosszul gondolod!
Ami a vizóra után van,az a te gondod és felelősséged,és javitási kötelezettséged!
Kérdés, hogy közös tulajdonnak számít az, hogy lakáson belül (fürdőszobában a kád csapja felett a falban a cső szivárgott. Nem egy új építésű lakótömbről van szó) történt a csőtörés és amiatt ázott el az alattam lévő lakás? Én úgy gondolom az épület maga károsult igazából ami közös tulajdonnak vehető?
A közös képviselőnek mivel nála van a számla, ő kötötte annó a biztosítást, ő rendelte el a javítást is, és ő jelentette be a kárt. A kártérítést ő fogja megkapni a lakótömb számlájára.
Ha a közös tulajdonban keletkezett a kár,s a ház nevére szól a számla,akkor feltétlenűl.
De akkor kinek kell, ,lebbezni,,?
Fogalmam sincs már, hogy kinek mi lett volna a dolga. Felhívtam a napokban egy biztosítási ügynököt akinél van a lakótömbnek biztosítása és ő azt mondta, hogy a képviselőnek kell bejelentenie a kárt és nem követelhet pénzt sem még akkor sem, ha lenne különbözet, mert fel lehet lebbezni amíg ki nem fizetik a tényleges kár értékét.
Természetesen!
Csak azt nem értem,miért a károkozónak,és nem a károsultnak kell bejelentenie a kárt?
Nem fikázok senkit csak érdeklődöm, hogy kinek mi a joga, kötelessége?! A leázásra biztosítva van állítása szerint a lakótömb. A javítást ő rendelte meg. Számla nélkül nem fizetnék ki semmit. Gondolom ha már bejelentette a kárt akkor azt a lakótömbre jelentette be és a kártérítést is ő kapja meg nem? Hisz ő tudja igazolni számlával a javítást.
Nem. Semmi köze
a te károdhoz! Ennek ellenére próbál segiteni,te meg itt fikázod?
Kedves Fórumozók!
Mi a közös képviselő kötelezettsége? Neki kell bejelentenie a káreseteket? Volt egy csőtörésem ami leáztatta az alattam lévőt pár hónapja. Egyből azt mondta a képviselő, hogy nekem kell bejelentenem a kárt és kifizetnem amiről a mai napig nem kaptam számlát postai úton. Hétvégén mikor odautazom nem lehet elérni, mert nem dolgozik. A dokumentumokba nem enged betekintést. Nem egy településen élünk és kértem küldje el elektronikus formában. Ennek sem tett eleget. Kértem tőle a biztosítás adatait, hogy majd megpróbálom személyesen bejelenteni az egyik irodában, de elhajtottak, hogy nincs jogosultságom. Egy hete felhívott a képviselő, hogy be-e jelentettem a kárt, mert még nem kapott kártérítést és a számlát sem kérték tőle. Most jelentette be a többi kárt és gondolta felhív mi a helyzet az enyémmel? Nem kellett volna akkor mindjárt az enyémet is bejelentenie, ha már a többiekét megtette? Kérdezte mennyi volt az én károm? Mondtam, hogy nem jelentős összeg és a blokk sincs meg róla nem kell bejelenteni. Válasza: Jó akkor mondok kicsit több összeget. Tegnap próbáltak utolérni telefonon a kárszakértővel és ma is, mert ment volna az illető felmérni a kárt a lakásba. Pár napja egyéb okokból nem volt nálam a telefonom így nem értek el. Egy közösségi fórumon rám írt a képviselő, hogy azonnal hívjam fel a kárszakértőt, mert amennyiben nem akkor nem fogják kifizetni a kárt, de én fizessem ki neki, mert a javításkor már ki kellett volna fizetnem. Valótlan dolgokat állít és hazugnak nevez.
Az erősebb kutya......
Hát az akkor szopás.
Jav:
a működési mód megváltoztatásához!
A 2 tulaj simán dönthet a társasházi törvény szerinti működésről.
8. § (1) A közös tulajdonnak társasháztulajdonná való átalakítását bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság is elrendelheti. Az alapító okiratot ilyenkor a bírósági határozat pótolja.
Látod,milyen egyszerü?
Nem igaz!
A működési mód(ptk vagy társasház)
Nem kell módositani az Alapitó Okiratot,csak az szmsz-t!
Adam,
„2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról
Az alapító okirat módosítása
10. § (1) Az alapító okirat módosításához - ha e törvény másként nem rendelkezik - valamennyi tulajdonostárs hozzájárulása szükséges; a változást be kell jelenteni az ingatlanügyi hatóságnak.”
Ezek szerint, amíg az alapító okiratotok a Ptk szerinti működést írja elő, addig a társasházi törvényre csak az AO módosításával, tehát a Te beleegyeezesddel történhet. Hiába írja alá a másik szomszéd, 100% kell a módosításhoz.
Nem tudom a Ptk szerinti működés miben különbözik a társasházi törvénytől, de ha explicite nincs tiltva a házkezelő megbízása, akkor önmagában azt a lépést tényleg megtehetik talán. De én nem értek már ehhez a részéhez.
Viszont ha a kisebbségi tulajdonosok számukra sérelmesnek tartanak egy döntést, akkor bírósághoz fordulhatnak. Jobb lehetőséged nem nagyon van.
6 lakásig lehet a ptk alapján működni,de nem tilos társasházként sem.
75 %-al még királyt is lehet koronázni a társasházban.
Mást nem tehetsz,mint hogy birósághoz fordulsz,vagy elköltözöl.
Kedves József! Köszönöm a választ!
Az alapító okiratban az szerepel, hogy a Ptk. szerint kell eljárni minden ügyben valamint benne van a tulajdoni hányad is, ami nálunk a legkisebb (nekünk nincs parkolónk, valamint kisebb a közös tulajdonú kertből is a részünk) Ezt a Ptk. szerinti eljárást akarják megváltoztatni, hogy a társasházakra vonatkozó törvények lépjenek életbe. Meg akarnak bízni egy erre szakosodott képviseleti céget, ehhez kell az aláírás, de szerintük a miénk nem szükséges a tulajdoni hányad miatt. Kihagyhatnak minket már ebből a döntésből is.
Adam, ez egy már létező, bejegyzett társasház?
Ha igen, akkor mi az amit "alá akar írni" a másik tulajdonos? Kell legyen Alapító Okirat. Kezd annak tanulmányozásával a dolgot.
Ha nem, akkor amíg az nincs meg, úgyse tehet semmit a felső lakó, az AO-ban pedig szabályozni kell előre az ilyen dolgokat.
Üdv!
Mit tudok tenni ha 3(!) lakásos társasházban közös képviseletet akarnak megbízni? A felső emeleti lakás 220m2, a miénk és a másik szomszédé 90m2. A szavazati jogban a felső lakó abszolút többségben lesz minden kérdésben, hiába szavaznánk a közgyűlésen. A szomszéd kisebb lakás tulaja ezt nem fogja fel, alá akarja írni. A felső lakó már most ki akarja sajátítani az udvart (közös használatú terület), garázst akar magának építeni ahol a gyerekek játszottak eddig. Ja és fel akar venni egy hitelt is a háznak. Elvileg 50% szavazattal megteheti ezt és a tulajdoni hányadával ki is jön! Vagy olvastam 75%-ot is, de a buta másik szomszéd mindent ráhagy! Magyarul onnantól mi nem tudunk mit tenni, kiszolgáltatokká válunk. Ha úgy dönt hogy ránktesz egy hitelt akkor fizetjük az ő garázsát onnantól.
Hova fordulhatok? Tudtok egy jó ügyvédet aki társasházakkal foglalkozik?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |