Egyéves az új Polgári Perrendtartás - Lehetőségeket vagy akadályokat teremt az új törvény? - Szakértők válaszolnak | Budapest, 2019. március 20. szerda | Regisztráljon most!

Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Közös képviselő joga, kötelessége

MajorDomus # e-mail 2018.09.13. 20:05

Az ÜTH(megfejtés lejjebb!)

ügyeletes társasházi hülye

Szomorú örökös #   2018.09.13. 08:24

K_Andi

és még dr.-t is visel a neve előtt

Bizonyos életkor felett ez a legrosszabb verzió...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.09.13. 07:54

Miként lehet pld gyámság alá helyezni a tulajdonos társak kezdeményezésére?

A gondnokság alá helyezést bárki indítványozhatja a gyámhatóságnál. De a feljelentéseken az pont nem segít.

www.kbs-ugyved.hu

K_Andi # e-mail 2018.09.13. 07:26

Nem nem úgy hívják. Ez nem papírkutya, papírgyártó kutya, és még dr.-t is visel a neve előtt :)

A városi rendőrségre beadott heti 30 oldalával senki nem foglalkozott mert kvázi semmi jogalap nem volt az eljárás megindítására. Majd az ORFK-hoz kezdett küldeni heti 40 oldalt, kibővítve a városi kapitányságról szóló panasszal, mi szerint azok ott impotensek, hogy egy ilyen "súlyos" bűncselekményt nem derítenek fel, pedig tálcán viszi a megoldást.

Szomorú örökös #   2018.09.13. 06:46

K_Andi

Évente megesznek egy képviselőt, évente indít egy rendőrségi, egy jegyzői, egy bírósági eljárást, 30-50 oldalas levelekkel bombázza a közös képviselőket, hatóságokat..még a rendőrséget is feljelentette...egy rémálom.

Még a rendőrséget is? Ez azért érdekes lehetett! Emlékeztet ez engem egy kicsi házra itt, ahol laktam és ahol dolgoztam sok-sok évvel ezelőtt. Ott a lakók őt kihagyva végeztették el velem a munkát, személyesen egyenként összedobva a költségét, hogy az öreg ne tudja őket támadni érte, mert így nem közös költségből lett kifizetve. Az a bácsi engem is megfenyegetett, de természetesen papírkutya volt, nem lett belőle semmi. Csak nem úgy hívják ezt a bácsit, hogy V.....ra (szándékosan nem írtam ki teljesen)? :-)

K_Andi # e-mail 2018.09.12. 23:34

Kedves Mindenki! Egy kis segítségre lenne szükségem, hátha van aki járt már ilyen cipőben;
Egy kis társasházban, van egy kissé demens tulaj, aki 80+ és unalmas óráiban a társasház, a tulajdonosok, és a közös képviselők életét keseríti. Évente megesznek egy képviselőt, évente indít egy rendőrségi, egy jegyzői, egy bírósági eljárást, 30-50 oldalas levelekkel bombázza a közös képviselőket, hatóságokat..még a rendőrséget is feljelentette...egy rémálom.

Már több éve kénytelenek viselni ezt a terhet, idén szeretnének ennek valahogyan véget vetni. Miként lehet pld gyámság alá helyezni a tulajdonos társak kezdeményezésére? Vagy bármi más megoldás érdekli őket, amivel véget lehet ennek veti.
Előre is köszönöm az ötleteket!

MajorDomus # e-mail 2018.08.31. 22:31

Na látod,nem kell mindjárt fizetett ellenséget látni a közös kincsben!

Anna5555 #   2018.08.31. 08:22

Végre mindent elértünk, amit szerettünk volna, megcsinálták a lámpákat, házirend és elérhetőség is kifüggesztve.
Hosszú küzdelem volt, de megérte írni a kk-nek.
(Mielőtt még, nem fejét lekapva, hanem jogszabályokra hivatkozva sikerült.)

Anna5555 #   2018.08.24. 18:33

Szomorúö:
Igaz a mondás.

praline # e-mail 2018.08.24. 18:25

Kedves Mindenki!

Volt egy felvetésem, miszerint:

"Ha tudomásom van róla, hogy a lakcímkártyám nem jó lakcímet igazol, akkor annak felhasználásával közokirattal való visszaélést követek el? Sajnos többen vagyunk így..."

Utánanéztem, erre mit olvasok?

"Intellektuális közokirat-hamisítást az valósít meg, aki közreműködik valótlan adat, tény vagy nyilatkozat közokiratba foglalásában. A közokiratba foglalás során nem a valóságnak megfelelő tartalom kerül rögzítésre. E tényt a bűncselekmény elkövetője felismeri, és nem tájékoztatja erről a közokirat kiállítóját, avagy szándékosan közöl a valóságnak nem megfelelő információkat az azok helytállóságában bízó készítő felé."
Forrás: http://drszekely.hu/…rathamisitas

Szomorú örökös #   2018.08.24. 16:11

Anna5555

No akkor nézzük csak!
Én legelső alkalommal azt írtam neked, hogy egy izzót akár a lakó maga is kicserélhet(ne), azonban ezt te máris személyes sértésnek, támadásnak vetted, holott a közös képviselő ugyanezt mondta neked. Persze lehet hozzá villanyszerelőt is hívni, ha a háznak megéri, hogy egyetlen izzóra kifizet a vállalkozónak 4000 Ft-ot vagy még többet. Tudod ő pontosan ebből (is) él, hogy egy társasházban nincs senki, aki legalább ennyit megtenne.

De tudod mit? Engem nem igazán érdekel, hogy kiskirályt akarsz játszani a házban, ahol laksz. Azt viszont ne feledd, hogy ami ott a többségnek megfelel, az úgy fog maradni, hiába balhézol ellene. Max beveszik a házirendbe és mégbtamadni sem tudod. És ezért nem a közös képviselő lesz soha a hibás. Ha valakihez szép szóval közelítesz, az nyilván hasonlóan fog reagálni. De akinek már az első mondatnál a fejét akarod venni, az ugyanazt fogja vissza adni neked is.

Örök mondás: "A stílus maga az ember"

Anna5555 #   2018.08.24. 14:31

Törpilla25 Köszi! Csak nem tudom, hogy gyűlik össze annyi pénz, és hogy névre szólóan, címmel kell-e azt kitenni, hogy mennyi az annyi.
Persze oké, csak furi.
Nem nekem, de nem annyira szeretem olvasni mások adatait. Tudom, hogy tudni kell róla, mégsem értem, hogy maradhattak el annyi összeggel.

Törpilla25 #   2018.08.24. 06:49

Anna5555! A társasházi törvény 48. §(1) f)pontban írja elő az éves beszámoló részeként a következőt (is): " a közös költségekhez való hozzájárulás előírását és teljesítését – a tulajdonostársak nevének feltüntetésével –, a külön tulajdonban lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek szerinti bontásban ". Nyilván a törvény úgy "született meg", hogy az adatvédelmi szempontokat is körbejárták előtte. Nyilván nem véletlenül került bele a törvénybe, a későbbi problémák elkerülése végett.
Ahogy Dr.Attika is írta, erről a tulajdonostársaknak tudniuk kell, ne akkor szembesüljenek vele, amikor már baj van. A közös költség nem fizetése nagyon is érinti az összes tulajdonostársat!

Anna5555 #   2018.08.24. 06:42

Dr. Attika: köszönöm szépen!

Anna5555 #   2018.08.24. 06:29

Még egy kérdés eszembe jutott közben:
Ha egy tulajdonosnak van a házban tíz-tizenöt lakása:
Akkor mennyi időközönként újíttathat fel, mert már minden nyárra jut egy lakás, és igen, zavar, mivel itthon dolgozunk párommal, (távmunka) zavar az állandó fúrás-faragás.
Még van három lakásuk, amit fel akarnak újíttatni.
Minden nyáron a felújítást halljuk, ami igen zavaró. És igen, közben nem csak hétköznaponként 8-20 óráig, hanem hétvégén is akkor is, amikor nem lehet, szombaton 14 után, vasárnap egyáltalán nem lehet felújítást végezni a házirend szerint, természetesen ezt sem tartják be. Ha úgy tartanák be, hogy nincs zajongás, hol érdekelne? Viszont hétvégén jár a pihenés, úgy gondolom. Ezért megyek fel, mert zavar a pihenéshez való jogomban, nem a jog miatt, hanem a zaj miatt megyek fel.

(Tudom, nehéz egyéniségem van, azért zavar a felújítás, és milyen egy ember az, akit ezek zavarnak, és a zajok hétközben is. Milyen utálatos egy személy vagyok, mert zavar a zaj. Nem csak, hogy zavar, hanem szólok is, és ha nem tartják be, még a közös képviselőt is zaklatom, hogy legyen szíves tenni valamit.. ilyen embereket, akik intézkednek, ah, de nehéz is így vállalkozni..)

Egyébként SZÖ-nek, ha nem akarod, hogy válaszoljak, te se szólj hozzám. De mi az, hogy te szólsz először gúnyolódva, és én meg válaszolok is, micsoda egy nehéz ember is vagyok én. Hehe.

Dr.Attika # e-mail 2018.08.24. 06:24

Nem szégyenlista. A jogközösségben élőknek tudniuk kell, hogy a többiek tartoznak vagy sem.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Anna5555 #   2018.08.24. 06:13

https://tarsashazaink.hu/…-valtozasai/

A mi közös képviselőnk évente benyújtja az adatokat, amiket kell, elszámolás, közös, lakásokra lebontva a közös költséget és a tartozást is.
De! Másoknak szerintem joguk nincs arra, hogy mások tartozásáról értesüljek.

Ki tudja, jogilag, adatvédelem változása, stb., ezt lehet-e?
Én nem tartozom, de nem is igazán szeretem látni, ki mennyivel tartozik. Úgynevezett szégyenlista ez?

Ezen kívül a közös képviselőhöz fordultam segítségért, mire ő a levelemet egy az egyben címmel, névvel továbbította a bérlőknek kiadónak (egy nagy cég), szerintem ehhez sem volt joga.

Valaki? Aki tényleg ért ezekhez, azt kérdezem.
Adatvédelem ebben az esetben hogy szól?

Nehéz egyéniség = gondolkodó, törvényeket átolvasó lakó ezek szerint.

Anna5555 #   2018.08.24. 05:49

Nonolet, így van.

Szomorú örökös, pont erről írtam, hogy nincs kedvem ezekhez, és ehhez kértem a kk segítségét 2014 óta.
Nehéz vagyok, ugyanakkor írtad lentebb, hogy nem foglalkozom az ügyekkel eléggé.

Igen, pont így gondolom, hogy nem az én kötelességem ezek betartatása, de itt kk-t nem láttam évek óta. Én lennék a legboldogabb, ha mindenki betartaná a házirendet.

Az SZMSZ-t is megkaptam végre. Gondolom, jogom van hozzá, sőt, nem csak gondolom, hanem elolvastam, amit Nonolet írt. A törvényt. Ez a baj?

nonolet # e-mail 2018.08.23. 18:38

Valóban ... jogi szemmel... nagyjából az van, hogy:

A tulajdonos a jog szerint gond-bajjal fordulhat,

1.
A közös képviselőhöz

  • a közös tulajdont érintő ügyekben

és

  • a saját külön tulajdonát érintő ügyekben

2.
A másik tulajdonoshoz direktben
A másik külön tulajdonáét érintő ügyekben

3.
A közgyűléshez
Alapító okirat, SZMSZ, házirend ügyben.
A közös képviselőt érintő ügyben.
A közöst érintő ügyben.

4.
A jegyzőhöz

  • birtokháborítási ügyben (1 éven belül)
  • zajhatárérték túllépési ügyben
  • társasházi ügymenetet érintő ügyben

(vagy a cégbírósághoz, ha szövetkezet)

5.
A bírósághoz direktben, ha nem a jegyző az illetékes.
vagy
HA az illetékes nem lépett a hozzáfordulásra.

Szomorú örökös #   2018.08.23. 18:12

Anna5555

lehet, hogy a saját közös képviselőmmel beszélgetek a személyedben?

Szerencsére messze áll tőlem ez a szakma, csoda, hogy még nem derült ki számodra, mivel foglalkozom (pedig eléggé utaltam rá). :-D

Szóval nem is szándékozom ilyesfajta tevékenységgel bővíteni a vállalkozásomat, mert olyan házakat kellene képviselni, amelyek hozzád hasonló nehéz egyéniségű lakókkal vannak megtűzdelve és hát valljuk be, nehéz lenne úgy csinálni a dolgokat, hogy minden mindenkinek jó legyen. :-)

És hogy miért is vagy számomra nehéz egyéniség? Ott laksz egy házban, ami elviekben társasház, de gyakorlatilag kiskirályként mindenkinek meg akarod szabni az ottlakás feltételeit. És aki ezt nem tartja be az utolsó pontig, az akár költözhet is onnan. Kb. nekem ez jött le, ahogy leírtad, hogy szeretnéd "osztani" a bérlőket a házban. Egyébként csak egyetlen apróság - és ez még a legkisebb mértékben sem kekeckedés - neked semmilyen jogcímed nincs szerintem más lakásának bérlőit kiosztani, kioktatni. Ha problémád van velük, akkor azt a tulajdonossal kell közölni - az ő dolga ezt a bérlőivel közölni - hiszen a bérlő ott még a legkisebb mértékben sem "támadható", mert te ott egyedül tulajdonosként csakis a tulajdonosokkal vagy jogviszonyban.

Hiszen éppen te írtad ezt le:

Az a tulajdonostárs, aki a társasházban lévő lakását bérbe adja, köteles e házirendet a bérlőjével megismertetni és annak betartását írásban elfogadtatni, a betartás tényét pedig rendszeresen és fokozottan ellenőrizni.

Tehát NEM a te dolgod ellenőrizni és betartatni másokkal a házirendet, hanem a bérbe adott lakások tulajdonosainak a feladata.

Ez az én véleményem és nem várok rá választ! Köszi, hogy elolvastál!

Anna5555 #   2018.08.23. 12:27

Nonolet: igen. Nem baj, írtam még eleget, amiről megmondhatja, hogy én mit csináljak még.
Létra, tűzoltó készülék, és még majd kitalálja, mit tartsak még itthon kötelezően :D
Egy törpének a létra nem tudom, mennyit jelent. Kb. majdnem az vagyok a 152 centimmel. :D

Anna5555 #   2018.08.23. 12:25

Szomorú örökös: és még egy dolog, nem én vagyok a közös képviselő, én ezért nem kapok egy fillért sem, ezt is leírtam neki, hogy ne én ugráljak már fel és le a házirendet ismertetni a bérlőkkel, és a felújítókkal (akik valamiért mindig hétvégén jönnek dolgozni) veszekedni vasárnaponként, meg szombaton kettő után (amikor a házirend szerint felújítást nem lehet végezni, egyébként úgy gondolom, nem csak a kk-nek, hanem a lakóknak-bérlőknek is van joguk a pihenéshez), mert elegem van ebből.
Már régóta kérem a segítségét, pontosan 2014 óta, hogy rendezze már ezt a helyzetet, mert én vagyok itt a legrégebbi tulajdonos, ahogy leírtam, itt három lakáson kívül a többi bérli a lakást, és abszolút nem tartja be a házirendet, sem a csendrendeletben, sem a felújításokban. Ne én legyek már a fekete s... ű a házban.
Ha nem adja oda az új bérlőknek avagy nincs kifüggesztve, hogyan tudják, hogy mi a rend?

A hétvégén van vállalkozókkal szerződésünk, ahogy most kiderült, tehát úgy gondolom, alapvető az, hogy ki legyen téve az elérhetőség arra az esetre, ha beázás vagy műszaki hiba van, hagyom én őt pihenni, ha tudom, hogy kihez kell fordulnom. Mivel nem volt kifüggesztve, honnan tudjuk, hová kell fordulni?

Most azt írta, hogy nem ő tépte le a házirendet, de nem tudja hetente újra kitenni (4 oldal az egész), de a házirend maga írja, hogy ki kell legyen függesztve, tehát érdekes azért ez, akkor kinek a dolga? Mindenesetre biztosan nem az enyém.

A kk-et ellátó szövetkezet a város másik végén található, ahová - mivel nincs autóm, meg kedvem sem - nem fogok elmenni ilyen gondok miatt, hanem a bérlők miatt állandóan irkálom a leveleim, mert itt a bérlők szinte évente váltják egymást, és valahogyan ők nem értesülnek a házirendről. Hogy ki tehet róla, az benne van a saját házirendünkben.

Mehet akkor továbbra is a kekeckedésed.

A tűzoltó készülékről: attól még, hogy nálam van egy gyorstűzoltó kis készülék, mely egy spray, attól nem szeretnék a lakásban bent égni. Úgyhogy nálam van, de pl. volt már olyan, hogy fadarabokat tároltak a bérlők, gondolom, a tűzvédelmi szabályzatot SEM olvasták el, gyertyákat égetnek úgy az erkélyen, hogy felügyelet nélkül hagyják, cigicsikkeket pöckölnek ki az erkélyen, stb. Ők egy év múlva költöznek, én és még három lakó marad kb. Akik közül egy itt sem lakik, üresen áll a lakása, néha be-benéz.

nonolet # e-mail 2018.08.23. 12:09

"egy tűzoltó készülék a környezetedben, akkor szerintem vegyél egyet otthonra. Csak azt ne felejtsd el, hogy időnként ellenőriztetni kell."

Miért kéne?

A saját otthoni készülékét, amit nem jogszabály alapján tart ?!

Nem kell.

Max nem működik majd.
De ennek az esélye közel nulla jó sok évig.

Anna5555 #   2018.08.23. 12:04

Szomorú örökös, lehet, hogy a saját közös képviselőmmel beszélgetek a személyedben? :D (mielőtt: vicc)

Anna5555 #   2018.08.23. 12:01

Szomorú örökös: nem vettem a fejét, olvass vissza, hanem kérdeztem itt is, és már előbb megírtam a kérdéseim, és írtam azt is, hogy a KÖZÖS KÉPVISELŐ, mert az, (házirendet is megküldte, és az elérhetőségeket is megküldte), egyébként ügyvezető igazgatóval levelezgetek.
Írtam itt, hogy már egy hónapja írtam neki, és nem válaszol, miközben a levelem már megírtam, és arra vártam, hogy válaszoljon ismét. Mindent leírtam, ha annyira érdekel, olvass vissza.
Mivel nem csak én értettem - szerinted - félre a kekeckedésed, nyilván félreérthető volt, amiket írtál.

Az utóbbi cikket persze viccből írtam, ne gondolj teljesen hülyének..

Most épp az SZMSZ-t kértem még.

Különösen érdekes a házirendben ez a kitétel, azért, mert miután írtam neki, hogy a bérlőkkel ismertesse meg a házirendet, melyet hogyan is tarthatnának be, ha nincs kifüggesztve, azt írta, hogy miután írtam, elküldte a házirendeket, és kifüggeszti a falra is, melyet most ismét valaki letépett, és az elérhetőségek is pár évvel ezelőtt voltak kitéve - ahogy a gondnokkal beszéltem, különösen érdekes a saját házirendünk ezen pontja (már csak azért is, mert azt írta, hogy nem ők tépték le, és nem kötelességük azt kifüggeszteni:

"A jelen házirend egy példányát minden tulajdonostárs rendelkezésére kell bocsátani, továbbá a lakóépületben
jól látható helyen ki kell függeszteni.
Az a tulajdonostárs, aki a társasházban lévő lakását bérbe adja, köteles e házirendet a bérlőjével megismertetni
és annak betartását írásban elfogadtatni, a betartás tényét pedig rendszeresen és fokozottan ellenőrizni. A
bérbeadó tulajdonostárs felel bérlőjének e szabályzattal kapcsolatos magatartásáért. Esetleges károkozás
kapcsán teljes körű anyagi felelősséggel tartozik a társasház irányában. Bérbeadás esetén a bérbeadó
tulajdonostárs e tényről, a vonatkozó szerződés megkötésével egy időben, a közös képviselőt írásban
tájékoztatni köteles, közölve e házirend bérlő által történő elfogadtatásának igazolását."