Ikerház építés

Zoltanuss # 2017.10.26. 08:48

Először meg kell venni az ingatlant, majd tervezőhöz fordulni.
saját kivitelezés nem fog menni ... főleg mivel ikerház.
de csak a szerkezetkész állapotig, azaz tető legyen rajta. Azután mehet saját barkácsolás is.
Az indulásnál arra kell ügyelni, hogy mind a két fél azonos elképzeléssel és azonos anyagi kondíciókkal rendelkezzen.
Különben gubanc lesz !

wanee # 2017.10.26. 05:18

Tisztelt Fórumozók!
Ismerősömmel ikerház (jogilag inkább 2 lakásos ház, mivel egy telekre épül) építését tervezzük, de bárhogy próbálom bújni az internetet, az egész építési ügylethez kapcsolódóan jó néhány kérdésre kétértelmű választ találok csak. Elnézést kérek, ha némely kérdésem bagatellnek hangzik, de számomra nagy segítség lenne az ezekre kapott korrekt válasz.

• egy helyrajzi számra építünk (még nem vettük meg a telket). Melyek ennek az előnyei, hátrányai? Később problémás lehet, ha valamelyikünk eladásra kényszerül? Közművek? Nincs lehetőség kétfelé szedni a telket, mert a legkisebb kialakítható telekmérettel nem lenne összhangban.
  • a kivitelezést túlnyomó részt saját kezűleg, vagy saját szervezésben tervezzük. Az ismerősöm építőiparban dolgozik, végzettsége is van (kőműves). A legújabb álláspont szerint úgy tudom, hogy szakipari végzettség nélkül is végezhet az ember saját részre építőipari munkát. Vagyis akkor jogszerű, ha magam építem a házam? (nekem nincs építőipari végzettségem) Sorba szedve a szakágakat, van olyan tevékenység amelyet mégsem végezhetek, mert ettől a rendelettől eltérően valami más is szabályozza azt? (kőműves, ács, villanyszerelő, víz-fűtésszerelő, gáz nem lesz). Az e-naplóban a saját kivitelezést egyszerűen a nevem alatt jelentem le?
  • több barátom, ismerősöm van, akik tudnának jönni segíteni ebben-abban, korábban én segítettem nekik az ő építkezésüknél, természetesen térítésmentesen. Jól gondolom, hogy már semmilyen formában nem lehetséges, hogy visszaadják a segítséget?
  • Felelős műszaki vezető, vagy műszaki ellenőr? Melyik kötelező? (saját szervezés, kivitelezés)
  • 5 mFt ÁFA: a teleknek mindketten tulajdonosai leszünk, de egy építészeti terv, egy helyrajzi szám, egy e-napló, stb. Hogyan lehetünk mindketten jogosultak az adóvisszatérítésre?
  • a ház elkészülte után a lakhatási engedély kiállításánál feltétel lehet-e, hogy mindkét házrész teljes készültségi fokban legyen, avagy elképzelhető az, hogy az egyik oldala már valóban elkészült, míg a másik csak pl. félkész?

Köszönöm a segítő válaszokat!