FIGYELEM!!!
A Devizaadósok Szövetsége és a magam nevében keresem azokat a sorstársaimat, akik belépnének a pertársaságunkba! Jelenleg (2012 szeptemberben) indul a Merkantil bankos csoportunk is. Keressetek, ha érdekel a lehetőség! peter@zseblampa.hu
A merkantil bank elvette az autómat
Gabes
Javaslom, hogy fordulj te is ügyvédhez és a teljes iratanyagot amit eddig összeraktál a vásárlásról, és az elvételről egy panaszos levél kiséretében küld el a PSZÁF-nak:
ugyfelszolgalat@pszaf.hu
Itt a teljes cím:
http://www.pszaf.hu/engine.aspx?…
Aloha mindenki!
Sajnos nekem is elvették az autómat, felszólítás nélkül elvitték decemberben az utcáról, hogy azt sem tudtam hova tünt. Benne volt mindenem, lakáskulcs, más iratok stb. Azóta eltelt több mint kettő hónap és ma kaptam egy kedves levelet amiben közlik fizessek 8 napon belül 623 eft-ot.
Az autót (6 éves) eladták 203(!) eft-ért , ~800 eft vettem fel hitelt, 3 éve fizetem, még 24 hónap volt hátra. Szeretnék jogi tanácsot- képviselőt keresni . Illetve azt kérdezném , behajtható-e polgári peren ez az összeg?
előre is köszönöm :
Gabes
Ma megkerestem egy ügyvédet aki elválalta a jogi képviseletet. Túl sok jóval nem bíztatott, erre számítottam.
Elkészítettük az ellentmondást a bíróság részére. Az ellentmondásban az indoklás az volt, hogy nem fogadjuk el a bank álltal megállapított eurotax vételárat, és kértük, hogy a bank nyilatkozzon, hogy hogyan számította ezt ki.
Az ügyvéd elmondta, hogy volt már hasonló esete, ahol a bank képviselője a tárgyaláson elengedte a kamatokat (több százezret) és a tőketartozásból is engedett, csakhogy kapjon valami pénzt. A bankok a hiteleikbe belekalkulálják ugyanis, hogy vannak hitelfelvevők akik úgysem fogják fizetni és behajtani sem tudják semmilyen módon, ezért ezeket az összegeket mint üzleti veszteség címszóval már rég leírták. Ha most mégis kapnak valamenyit az már nyereségként fog jelentkezni nekik.
Az ügyvédet megbíztam a teljes jogi képviselettel, majd meglátjuk mi fog kisülni a perből.
A tanulságot azóta már én réges rég levontam ebből az autóvásárlásból, mégpedig azt, hogy hitelbe soha többé semmit nem fogok venni.
Ha előre tudtam volna, hogy munkanélküli lehetek, vagy azt, hogy 18 hónapig nem vesznek fel sehova (pedig elég sok képesítésem van) akkor bíztos, hogy nem fogtam volna bele ebbe az autóvásárlásba.
A jelenlegi állás szerint 572.000-et már eddig buktam az üzleten és várhatóan ez további 1 millával növekedhet a kamatok miatt. Most az a feladatunk, hogy ebből az 1 millából lefaragjunk a lehető legtöbbet.
Ha azt az összeget amit minden hónapban banknak fizetsz, a régi autódra költöd, a világ legjobb járműve lesz a tied.
Én immáron 5. éve egy 16 éves Forddal járok kelek, napi használatú/hobbi autó, amit öreg kora ellenére sokan megnéznek.
Nem mondom kezdetben költöttem rá, hogy elérjem ezt a szintet, de mostmár csak a fogyó/kopó alkatrészekre kell a pénz.
Még sohasem hagyott cserben. És ami a legfontosabb: Az enyém.
Ha régi autót veszel akkor is költhetsz rá, ráadásul még el sem indulhatsz hosszabb útra mert lerobban....hol egy vízcső, hol a motor, hol a futómű.....
Hát igen... nem kárörvendő kioktató hangsúllyal (mert tényleg együttérzek a topiknyitóval) de rá kéne ébrednie az embereknek, hogy a hitelekből a bankok tollasodnak, nomeg a mai viszonyok között, mikor nem tudni mit hoz a holnap, hosszúlejáratú kölcsönökbe vágni....
Addig kell nyújtózkodni amíg a takaró ér. Ha nem telik új autóra, akkor régit kell venni, és nincs probléma...
Amikor a bank kötelezése miatt az ügyfél casco-t köt, a bankra engedmé-nyezi azt. Ez azt jelenti, ha az autó totálkáros lesz, a kártérítésként kapott pénzből először a bank követelését egyenlíti ki közvetlenül a biztosító.
Szürke casco nincs. Ha a bank kötelezi az ügyfelet a casco-ra, akkor az ügyfél megköti, ha nem kötelezi, akkor vagy megköti, vagy nem. A bank nem köt casco-t.
Tisztelt autójogász!
Köszönöm szépen az EUROTAX kikeresését.
A kocsim az nem DS volt hanem SW, de ez majdnem ugyanaz, hisz elsősorban a gyártási év a fő és a futott km. Az alapfelszereltség is hasonló.
Ha szó szerint értelmezem a szerződés szövegét : - „a gépjármű forgalombahelyezését követő 1 év után a vételi jog gyakorlása alapján a bank mint tulajdonos részére történő birtokbaadáskor érvényes EUROTAX vételárral.” akkor a banknak 1.219.000 huf környékén kellett volna beszámítania az autót és nem 650.000 huf-ért.
A szerződésben egy szó sincs arról, hogy ezt az EUROTAX vételárat ök önkényesen módosíthatják, így tehát az ő felelőségük, ha olcsóbban adták el.
A kérdésem az lenne amit monalisa1 is kérdezett:
„Új autóra adott kölcsön esetében szinte mindig van "szürkén" is cascó a bank részéről, de erről NEM tájékoztatják a delikvenst., a hiteltartozásba azonban adminisztatíve szép csendben beleszámítják ezen többletköltséget is... ”
Ezt a biztosítást a bankok meg szokták kötni? Esetleg van-e ilyen előírás mely szerint nekik is biztosítaniuk kell?
FIAT Tempra kombi 1,9 DS
EUROTAX kód: 2366C001
1929 cm3
eladási ára 2002. 10. 04-én:
1.368.000 Ft
vételi ára ugyanekkor:
1.219.000 Ft
Az árak - egyéb adat hiányában - alapfelszereltségű járműre vonatkoznak, amelybe beletartozik:
kipufogógáz-visszavezetés
színezett üvegezés
fordulatszámmérő
elektromos ablakemelők (2db)
5 fokozatú, mechanikus váltó
hátsó ablaktörlő mosó
fejtámlák (4db)
velúrkárpit
belülről állítható, külső visszapillantó tükrők
szervokormánymű
központizár
Amíg egy autóhitel időtartama 2-5-10 év, addig lakáskölcsön már 15-25 év is lehet.
Nem semmi!
És a kölcsönfelvételkor még minden szép és rózsaszínű: az adós tele bizalommal a hitelfizetés dolgát illetően, aztán a törlesztés súlyos évei alatt bárkinél BÁRMI közbejöhet - és bekövetkezik a sajnálatos bukta.
És amikor még csak a hitelben vásárolt autóval járja meg az ember...
Az igazi krach az építési és/vagy lakáskölcsönnél mutatkozik, mert itt már 5-10-20 milliós tartózásokról van szó, és a bank könyörtelenül küldi a végrehajtót árvereztetni a nemfizető adós
feje fölül az otthonára.
A vállalkozási kölcsön esetében is hasonló a helyzet.
És ahogy egy autót is "mélyen áron alul" adja tovább a bank, az ingatlan is potom pénzért cserélhet végül is kényszerből gazdát.
Sajnos voltak már tragikus egyéni- családi bekövetkezések.
Kedves autójogász!
kgl 1 problémájával kapcsolatban kérdezem, hogy használt autóra adott kölcsönnél a bank saját maga nem köt külön cascót??!
(Mármint hogy ő biztosan megkapja a pénzét akkor is ha nem tud fizetni az adós, vagy ha esetleg ellopják a hitel évei alatt a kocsit stb.)
Új autóra adott kölcsön esetében szinte mindig van "szürkén" is cascó a bank részéről, de erről NEM tájékoztatják a delikvenst., a hiteltartozásba azonban adminisztatíve szép csendben beleszámítják ezen többletköltséget is...
A kocsi adatai:
Fiat Tempra SW 1930ccm3 diesel
5 személyes, therautónak vizsgáztatva.
A vásárlás időpontja : 2001.07 hó
A visszadás időpontja : 2002.10.04
A vásárláskor a km óra állás :80.000km
leadáskori km óra állás 85.000km
gyártás éve 1996.
forgalomba helyzve :1996.01.04
teljesítmény :48KW
teherbírás 1700kg
Ha megadod az autó paramétereit, szívesen kiszámolom az autó leadásakori EUROTAX eladási/vételi árát, de itt sajnos nem erről van szó... A bank ugyanis csak akkor számolja ezt az árat, amikor a vételi jogát gyakorolja.
Itt viszont mint jelzálogjog-jogosult a zálogtárgyon fennálló közvetlen kielégítési jogát gyakorolta, tehát a gépkocsit nem vette meg, hanem a te hitelszerződésed biztosítékául szolgáló zálogtárgyat adta el, és nyert belöle kielégítést. Itt sajnos nincs szerződéses ár, "viszik, amennyiért viszik".
Ez a banknak a legnagyobb üzlet a világon, még a hitelnél is nagyobb, a kapcsolódó privát szolgáltatásokról (a vevők elég hálásak tudnak lenni egy egy jobb falatért az illetékes banktisztviselőnek) még nem is beszélve.
Bár téged ez nem vigasztal, elemzők szerint kb. 5.000 autó hitelintézeti visszavétele várható a tavasszal...
A bankkal kötött szerződést most ismét átolvasva a következőt találtam.:
A bank vételi jogot szerzett a szerződés aláírásával. Az árat egy másik pontban határozza meg egy kicsit homályosan:
„A gépjármű vételára megegyezik:
- a gépjármű forgalombahelyezését követő 1 évig a gépjármű forgalombahelyezkori értékesítési árának 20%-kal, plusz -a forgalomba helyezéstől a vételi jog gyakorlását követően a bank mint tulajdonos részére történő birtokbaadásig terjedő időtartamra - havi 1%-kal, valamint a sérülésekből és a havi 2000 km feletti, illetve a nem rendeltetésszerű használatból eredő értékcsökkenéssel csökkentett összegével.
- a gépjármű forgalombahelyezését követő 1 év után a vételi jog gyakorlása alapján a bank mint tulajdonos részére történő birtokbaadáskor érvényes EUROTAX vételárral.
A fenti vételár az adásvételi szerződés tárgyát képező gépjármű birtokbaadásától számított 15 napon belül esedékes”
Ha jól értelmezem akkor az én esetemben a második pont alapján kellett volna megállapítani a vételárat, mivel a kocsi használt volt amikor vettem, és már több volt mint 1 éves. Ha viszont az birtokbadástól számított időpont kitételt nézem akkor viszont az 1-es pont szerinti vételárat kellett megállapítaniuk, mivel nem telt egy év a visszaadásig csak 10 hónap.
A szerződés szerint én voltam a kocsi tulajdonosa, de a bank a törzskönyvet nem adta ki, hogy ne tudjam eladni, illetve a vételi jogát gyakorolhassa.
Szerintem az erotax katalógus árral sem csökken 10 hónap alatt 1.400.000-ről 650.000-re ezért az eladási áruk nagyon nincs rendben
Köszönöm szépen az eddigi észrevételeket és tanácsokat.
Egy dolgot viszont nem értek. 2003.06 óta a bank semmilyen felszólitást értesítést nem küldött, azaz érzésem, hogy szándékosan húzták el az időt mostanáig, hogy jó magasak legyenek a kamatok. Ezzel lehet valamit kezdeni?
Még arról sem kaptam értesítést, hogy a kocsit ténylegesen eladták-e, vagy csak az a 2003-as árajánlatot kapták. Ha esetleg eladták, akkor ténylegesen mennyiért adták el, ezt sem tudom. Erről nem kellett volna értesíteniük?
Na ja...
Valóban alaposan át kell olvasni a hitelfelvétel minden egyes sorát - a bankok a "kisbetűsben" sok feltételt kiköthetnek maguknak. És adott esetben utóbb már reklamálni nem lehet.
Ha a kocsira kölcsönt adó bank netán úgy adta a hitelt, hogy annak teljes lejártáig az autó tulajdonjoga a banké - pl. lizingszerződés -, akkor a visszavett kocsival a bank azt csinál amit akar: ott és ANNYIÉRT adja tovább amennyiért vevő jön az autóra.
Valóban fog kelleni egy jogász aki átnézi a papírokat - és adott esetben eljár -, de a sajnálatos nemfizetés miatt "jól" nemigen lehet kijönni a dologból.
Kedves Kgl1!
Elég érdekes helyzetbe kerültél, de nem reménytelen.
nem teljesen értek egyet monalisa1 álláspontjával több szempontból sem:
több esetben előfordul, hogy a bank áron alul eladja a gépkocsit, holott azt Te nem írtad alá a hitelszerződés megszűnésének esetei között, hogy az esetleges értékesítési kockázatért felelősséget vállalsz.
szerintem a bank is hibázott esetedben és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni - persze csak az iratok tükrében lehet mindenre szakszerű választ adni.
van egy ismerősöm, akinek teljesen ugyaneza problémája, most épp abban a fázisban van, hogy a fogyasztóvédőkhöz fogunk fordulni, mivel minden értesítés nélkül feltették az adóslistára...
summa summárum: feltétlenül keress meg egy ügyvédet, mutasd meg neki az iratokat és meglátod, hogy nem biztos, hogy annyi az annyi.
sok sikert!
Sajnálatosan úgy néz ki a dolog, hogy a bank által követelt 612 ezer forintot meg kell fizessed - vagy küldik rád a végrehajtót.
Amikor valaki BÁRMIT IS hitelbe vásárol, a dologban mindig benne van, hogy valami ok miatt a hitel lejártáig az adásvételt (= a felvett kölcsönt) esetlegesen elbukja...
A bank azzal, hogy írta neked: esetleg te szerezz vevőt magasabb pénzért a kocsira, jószándékkal- segítőleg volt feléd.
Az nem az ők problémája, hogy nem tudtál senki vevőt felhajtani az autóra.
Így végül is annyiért került értékesítésre az autó amennyiért... (Valaki az alkalmi vétellel bizonyára jól járt, de hát ő jóhiszemű az ügyben.)
Egy bank nem szociálpolitikai intézmény, hogy tekintettel legyen egy ügyfél utóbb megváltozott anyagi helyzetére.
A 612 ezer forint fizetési kötelezettség "ketyeg" annak mindenhavi növekvő kamatterhével együtt...
Próbálj a banknál - vagy másiknál - hosszúlejáratú kölcsönhöz jutni, amiből a követelt összeget mielőbb vissza tudod fizetni, aztán "emez" hitelt törleszted sok éven át majd.
Sajnos.
Rengeteg ember "bukja" az országban az autóhitelt, a lakáshitelt, bármiféle- hitelre vásárolt ügyletét.
sajnos senki nem láthatja előre, hogy a jelen anyagi körülményei a későbbiekben miként változhatnak, tehát minden kölcsönnél ott a rizikófaktor.
Üdvözletem mindenkinek
Egy elég mindennapi eset történt meg velem, szerintem elég hétköznapi, bárkivel megeshet, de nem tudom rá a megoldást.
2001-ben részletre vásároltam egy használt autót egy márkakereskedésben aminek az ára akkor 1.400.000 huf volt. A kezdőrészlet 280.000 volt. A Merkantil bank adta a hitelt. A havi törlesztőrészlet 29.272 huf volt.
10 hónapig rendben fizettem a törlesztést, elég jól kerestem, nem volt probléma, de ekkor sajna munkanélküli lettem, és 18 hónapig hiába kerestem munkát, sehova nem akartak felvenni a korom miatt. Így sajna a munkanélküli segélyből nem tudtam fizetni a törlesztő részleteket. A bank pár hónap türelmi idő után felszólított, hogy felbontja a szerződést és vigyem be a kocsit egy kijelölt telephelyre. A kijelőlt telephely sok száz kilóméterre volt tőlem, de ennek ellenére a kocsit elvittem oda és a papírjaival együtt átadtam a megadott határidőben, ahol egy átadás átvételi papírt készítettek. Ez 2002.10 hóban történt.
2003.06 hónapban kaptam egy értesítést a baktól, hogy 650.000 huf vételi ajánlatot kaptak a kocsira (10 hónappal elötte 1.400.000 volt az ára), és ha nem tudok jobb vételi ajánlatot akkor eladják a kocsit. Sajnos senkinek sem tudtam annakidején sem eladni a kocsit amikor munkanélküli lettem, most se tudtam. Mivel munkanélküli voltam visszavásárolni sem tudtam.
Teltek múltak a hónapok, évek, most kapok
a bíróságtól egy felszólítást, hogy fizessek be 621.000 huf-ot. Évekig nem küldött semmit a bank nekem.
A kocsiért én összesen 280.000 + (10*29272) 292.720 fizettem be a banknak azaz összesen 572.720 huf-ot, és még a kocsit is visszavették. Ezekután kicsit soknak tartom, hogy további 621.000-et kelljen fizetnem.
Ha az én 572 ezremhez hozzáadom a hogy a bank irreálisan alacson áron 650.000-ért adta el kocsit, akkor durván 1.200.000 térült meg a banknak. Akkor miért követelnek rajtam további 621.000-et.
a különbözet 200.000 + kamat összeget reálisnak tartok, de nem 621.000-et.
Mi a véleményetek, hova fordulhatnék segítségért?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02