drbjozsef
„A tulajdoni lapról a szolgáltatóknak látnia kellett volna, hogy haszonélvező van, sőt, elvileg rajta kellene lennie a gondnokoltság bejegyzésének is.”
Igen, rajta van minden. Kinyomtattunk egy e-hiteles tulajdoni lapot, amit még januárban kértünk le róla.
„Elvileg mondhatnánk, hogy a haszonélvező ne fizesse a közüzemi díjakat, ez most már nem az ő kötelessége, a tulajdonos lényegében "átvállalta" tőle. De persze a gyakorlatban a tulajdonos ezt valszeg alig várja, hogy kikapcsoltathassa a szolgáltatásokat.”
Nekem is volt ilyen ötletem, mert a gondozás alól tökéletesen kivonja magát betegségre hivatkozva és így legalább anyagiakban hozzá tudna járulni, de ez sajnos az édesanyán - és főleg a gondnok testvéren, aki jelenleg egyedül kénytelen ápolni - nem nagyon segítene.
Sajnos minden jel arra mutat, hogy a tulajdonos testvér mielőbb ki akarja tenni az anyukát egy idősotthonba, hogy a lakás mielőbb felszabaduljon. Korábban én ezért is kérdeztem, hogy ez esetben ki gyakorolja a haszonélvezeti jogot, mert a tulajdonos testvér valahogy erről totálisan megfeledkezik és úgy gondolja, hogy onnan kezdve teljes jogú használó lehet a lakásban. Csak a törvényt nem nagyon ismeri, mert ez esetben is ő csakis a haszonélvező - vagy a gondnoka - hozzájárulásával mehetne be a lakásba, ha jól tudom. Így patthelyzet alakulna ki. Azonban a másik oldalon ott van az is, hogy az anyuka nem sokáig bírná már egy otthonban, mert a saját közegében nagyon biztonságban tudja magát a kisebbik leánya ápolásával. Mint ha egyébként ez is lenne az idősebb testvér célja, hogy a holtig tartó haszonélvezet is mielőbb lekerülhessen a lakásról. :-(