Ajándékozás, kötelesrész, hagyatéki eljárás

innuendos # 2025.01.12. 16:28

Bárhogy záródik ez az ügy, le fogom itt írni.
Tanúljon/ okuljon belőle, akinek kell.

A segítségüket köszönöm, hasznos tanácsokat és információkat kaptam.

drbjozsef # 2025.01.12. 15:51

innuendos,

Esetleg emlékeztessétek arra is az igényetekben, hogy ha nem fizet, és jogos lesz az igény (és az összeg is, ahogy korábban írtam) akkor a fizetési meghagyás költségei, a per költségei, és ha az után sem fizet, a végrehajtás költségei is őt fogják pluszban terhelni. Az FMH-é, szinte semmi, a peré már szemmel látható, a végrehajtóé meg összegtől függően már borsos is lehet. Úgyhogy jobban teszi, ha meg tudtok egyezni. És ha nektek sem feltett szándékotok a pereskedés, a kompromisszum érdekében akár engedhettek is a követelésetekből. Már ha per nélkül és nyomban fizet, minden más esetben fogjon csak vastagon az a ceruza, és ahogy osztap is írta akár a mostani értéke alapján is követelhetitek a kötelesrészt.

Abba, hogy ő majd önként, részletekben fizet, ne menjetek bele - vagy csak olyan közjegyzővel záradékoltatott szerződésben, amelyben vállalja, hogy akár egyetlen részlet elmulasztása esetén is azonnal esedékessé válik a teljes hátralévő összeg. Az ilyen szerződés azonnal végrehajtható, és nem kell pert sem indítani a végrehajtásért.

innuendos # 2025.01.12. 11:57

Szeretném megköszönni a segítségüket.
Nem szivesen vinnénk perre az ügyet, de ha nem lesz más mód, megtesszúk.

drbjozsef # 2025.01.12. 09:19

Nem tudjuk valójában, hogy lesz-e hagyatéki tárgyalás..? Volt-e még hagyaték?
Értesíteni fogja a közjegyző a férjedet, akár azzal, hogy hagyatéki trágyalásra idézi, akár azzal, hogy mint öröklésben egyébként érdekeltet tájékoztatja, hogy tárgyalás nélkül lefolytatta az eljárást, vagy, ha nincs semmi vagyon bejelentve, akkor lezárta az eljárást.

Nyilván a hagyatéki leltárba a húga jelent be azt, amit akar - ebből következően nyilván semmit nem fog, ami nem kötelező, mert mondjuk nyilvántartott : ingatlan, autó, műkincs, bankszámla, megtakarítás. Ha ilyenek nem voltak a nevén, akkor lehet, hogy nem lesz hagyaték. Minden más ingóság, tárgyak, pénz pedig már volt-nincs, azzal, ha egyáltalán volt, már nem tudtok mit kezdeni.

osztap # 2025.01.12. 07:48

innuendos,

Nem egy könnyű eset, bár az öröklés szempontjából nem bonyolult.

Annyit tennék drbjozsefhez hozzá, hogy a Ptk. 7:80. § (2) szerint lehet kérni nem az ajándékozáskori, hanem más érték figyelembe vételét - tekintettel az ingatlanár-emelkedésre az elmúlt hét évben, a férjed helyében kérném a halálesetkori érték figyelembe vételét.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A másik, hogy mivel anyósod most halt meg, a hagyatéki eljárás iratai valószínűleg még az önkormányzat jegyzőjénél vannak (rakja össze a hagyatéki leltárat), nem pedig a közjegyzőnél. Érdemes bejelenteni neki a kötelesrész iránti igényt a Hetv. 31/A. § (3) alapján. Ha már a közjegyzőnél van az ügy, akkor pedig nála. Ez nem kötelező, de érdemes - ha vita lesz a kötelesrészen, akkor a közjegyző csak ideiglenes hatállyal adja át a hagyatékot, azt főszabály szerint sem eladni, sem elajándékozni, sem megterhelni nem lehet. Nem lenne jó, ha a férjed húga hirtelen vagyontalanná válna, mire a bíróság dönt, és ki kellene fizetnie a kötelesrészt.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

innuendos # 2025.01.12. 07:07

Leírom az egészet, mert hátha úgy tisztább lesz a kép:
1997-ben ismerkedtem meg a későbbi férjemmel. A családja már ekkor is jelezte, hogy nem vagyok megfelelő a fiúk számára, mert nem vagyok elég gazdag, és elég szép sem.
Ez a rossz viszony minden igyekezetem ellenére nem javult, a 2000-ben tartott esküvőnkre sem jöttek el.
Valójában a férjem húga már 1997-ben kijelentette, hogy a szülői ház már az ő háza.
Nem igazán vettük komolyan.
Megszületett az első gyermekünk.
Ekkor rendeződni látszott a kapcsolat a családdal, s bár az unokát 'szerették', engem továbbra sem fogadtak el. Folyamatos célozgatások, piszkálódások tárgya voltam, tűrtem csendben, mert úgy éreztem az én önérzetem nem ér annyit, hogy ez a 'jó' viszony felbomoljon.
Voltak érdekes dolgok, de valahogy mindig lenyeltük a békát.
2004-ben újra terhes lettem. Ekkor a gyermekem elvetetésére utalgattak, mondván nem kell nekünk több gyerek... Anyósomtól az is elhangzott, a fülem hallatára, hogy válás esetén tönkretenném a fiát. Itt megjegyezném, hogy nem volt számottevő anyagi támogatás a részükről. (Egy-egy csomag pelenka, meg egy reklámtáskában némi édesség)
A férjem 2005-ben daganatos beteg lett.
Akkor kiderült, hogy nagy valószínűséggel nem lehet több gyerekünk, igaz nem is volt ilyen szándék. Anyósom lelkisége ekkor is megszólalt: adná az ég elválnátok, még egy unokám se lesz.. a kicsi pont a karomban volt, a nagy körülöttünk szaladgált.
Később a férjemet kemoterápiás kezelésre kellett kísérgetni, hol édesanyám, hol az öcsém kísérte el Budapestre a Kékgolyó utcai onkológiára. Egy alkalommal nem tudtak jönni, egy vírus mindkettőjüket megbetegítette.
Anyósom pont benézett hozzánk és látta a kétségbeesésünket, megkérdezte, mi a baj? Elmondtuk. Ekkor felállt, és közölte: - Na, akkor oldjátok meg úgy, mintha be se jöttem volna.
Le voltunk forrázva. A 'nem segítés' egy dolog, de belerúgni a földön fekvőbe, már döntés.
Ezután mi kicsit távolabb költöztünk, a megyeszékhelyen vettünk lakást, 2006-ban, gondolom mondanom se kell, devizahitellel.
Ez nagyon súlyos gondot okozott nekünk, pedig még gyes mellett is dolgoztam, hogy könnyítsek a helyzetünkön.
Ezidőben a kapcsolat normálisnak tűnt.
2009-ben meghalt apósom.
Mivel ő hirtelen halt meg, a férjem örökölt 1/4 részt a családi házból.
2010-ben anyósom és a férjem húga jelezték, hogy a húgáéké lesz a szülői ház, de a férjem ki lesz tisztességesen fizetve, ha a saját házuk a szocpol lejártával eladhatóvá válik.
2011-ben sajnos a devizahitelünk fizetése már olyan teherré vált, hogy a férjem az anyjához és a húgához fordult segítségért.
Engem édesanyám egyedül nevelt, nem volt lehetősége támogatásra.
Akkor amikor a férjem ezt a segítséget kérte, anyósom a következőket mondta: amíg én élek, te a húgodon semmit nem követelhetsz! Takarodjál innen!
A húga folytatta: Anya azt igérte, hogy nem kell kifizesselek, úgyhogy ne zaklassál.
Ekkor ügyvéd által kértük a vagyonközösség megszüntetését, mert ezek alapján már semmilyen kifizetésre nem számolhattunk.
A férjem családja az özvegyi jogra és a haszonélvezeti jogra hivatkozva az 1/4 részesedést elharmadolták, és csak 1750000 Ft-ot szándékoztak kifizetni. Ezt a mi ügyvédünk javaslatára, az ingatlan birtokbavételéig visszamenőleg, az alapkamattal megnövelt összeget kértük, ami még így sem érte el a 2 millió Ft-ot.
Ezt 2012-ben kifizették.
Innentől látogatóba is összesen 4-5 alkalommal mehettünk, mert el lettünk zavarva. Rossz hangulatú látogatások voltak ezek és megalázóak. Főleg a férjemnek, de én is ültem decemberben kint a ház előtt az autóban, mert köszönésemre ordítozással reagáltak.
A férjem ezalatt telefonon igyekezett tartani a kapcsolatot az édesanyjával, azok a beszélgetések is rövidek és ridegek voltak.
2021-ben végül le is zárták ezt, mert anyósom akkor is ordítva hívta fel a férjemet, (hogy ennyit nem érdemel az anyád [elfelejtette felhívni, hogy mi lett a Covid teszt eredménye]) aki ezek után megkérte az anyját, hogy ha normálisan nem képes rá, íly módon nem kell nekik egymással beszélgetniük...
Anyósom utolsó mondta az volt a férjemhez: akkor az isten bassza meg a fajtádat!

Ezután nem keresték egymást, de a férjem lelkiismerete nyugtalan volt... azt kérdezte mindig: hívjam fel egy újabb pofonért?! Hát nincs hozzám egy jó szava 25 éve!!
Én felhívtam... felköszöntöttem. Abban a reményben, hogy elindulhat egy párbeszéd. Tévedtem. Nem akart velem beszélni.

2024 december 21-én a húga hívta a férjemet, hogy meghalt anyósom.
2025 január 2-án a pap elmondta a temetésen, hogy fél évig tartó, súlyos betegség után halt meg. Aznap kiderítettük, hogy a lakóhelyünk kórházában halt meg, pár 100 méterre tőlünk. Az elmúlt fél évben senki nem szólt, hogy beteg. A halála előtt sem szóltak, hogy: gyere, búcsúzz el..
Nincs párbeszéd a testvérek között.
Csak annyit tudunk, tulajdoni lap lekérdezése folytán, hogy 2017 augusztus 15-én ajándékozással anyósom a férjem húgának adta a részét.
Nem tudjuk valójában, hogy lesz-e hagyatéki tárgyalás..? Volt-e még hagyaték?
Vagy az elmúlt fél évben 'gondoskodtak' mindenről...?

drbjozsef # 2025.01.12. 06:59

innuendos,

Az se számít.
Külditek a fizetési felszólítást, aztán póthatáridőt is, ha nem fizet, aztán harmadikra mehet a fizetési meghagyás.
Arra vagy fizet, vagy ha nem, és nem csinál semmit, akkor végrehajthatóvá válik.
Ha ellentmond neki, akkor nektek kell elindítanotok a pert, ott majd dönt a bíróság, de ha jár a kötelesrész, akkor legfeljebb az összegen lehet vita. Aztán a bíró ítélete jogerős lesz, és megintcsak végrehajtható.

A végrehajtó meg beszedi ha kell a bankszámlájáról, letiltja a fizetéséből, lefoglalja az ingóságait. És ha az összeg akkora, és hosszú ideig tartana a behajtás, akkor lefoglalja az ingatlanát is, akár amelyikben lakik, arra már csak fizet valahogy, mielőtt elárverezik a feje fölül.

Nyilván ha nincs pénze, akkor adja el azt az ingatlant, amelyet ajándékba kapott (vagy vegyen fel rá hitelt, az már az ő dolga), és abból fizessen. Ha okosan most gyorsan továbbajándékozza, akkor ez sem lesz, és megszívja.

innuendos # 2025.01.11. 22:58

Köszönöm a választ.
Próbáljuk kitalálni, hogy mivel állhatnak elő..
Igazából nem látunk sok reményt, hogy fizetni fog.

drbjozsef # 2025.01.11. 21:16

innuendos,

Nem, dehogy. Jól megszívatná magát vele.
Ha kapott juttatást az örökhagyótól ingyenesen, 10 éven belül, akkor a kötelesrész nektek jár. Akkor is, ha már rég eladta, vagy elajándékozta azt az ingatlant. Nem számít.
Ráadásul kötelesrész kifejezetten pénzben jár nektek, nem kell elfogadnotok azt sem, ha azt mondja, hogy nektek adja az ingatlan valamekkora hányadát. Pénzt kell fizetnie, semmi mást nem vagytok kötelesek elfogadni (persze, megegyezhettek bármiben közösen).

innuendos # 2025.01.11. 20:23

drbjozsef#

Az igaz, hogyha a férjem húga most azonnal továbbájándékozza a házat, akkor már nem lehet tőle kérni semmit?

innuendos # 2025.01.10. 18:02

Azt nem tudom, hogy lehetne kideríteni az akkori értéket.. megkérdezek erről egy értékbecslőt.
Köszönöm mégegyszer a segítséget, szép estét!

innuendos # 2025.01.10. 17:54

Köszönöm szépen.
Az ingatlan jelenlegi értéke kb 30-35 millió, ez 2017-ben nem tudom mennyi lehetett.. talán 20-25 millió.
Annak a negyede az örökrész, (számolok 20 millióval) ami 5 millió, annak a harmada kb 1,6 millió Ft.
Ha jól értettem amit a korábbi fórumokon olvastam..

drbjozsef # 2025.01.10. 17:17

innuendos,

Sebaj, ha az jár, megfelel a feltételeknek, akkor már csak az összegen lehet vita. Majd a bíróság elrendezi.

Érdemes számolni, főszabály szerint az ingatlan juttatáskori értékét kell alapul venni, és konkrét összeget követelni, határidővel. Ez persze az összegtől függ, milliós tételnél mondjuk 30 nap.
Esetleg utána még egyszer felszólítani, 8 napos póthatáridővel.
Mindkettőt írásban, tértivevényes levélben.
Ez azért fontos, mert ha perelnek kell érte, akkor ti tudjátok igazolni, hogy X összeget követeltetek, kétszer is, és a másik fél nem fizetett. Ha a bíróság által megállapított összeg is ekörül az X körül lesz vagy több, akkor a perköltséget is ő fizeti (esetleg erre külön is felhívhatjátok a figyelmét a levélben). Ha kevesebbet ítélnek meg, mint a követelésetek, akkor annak arányában ti is fizetitek a perköltséget, hiszen részben "vesztesek" lesztek.

innuendos # 2025.01.10. 16:35

Értem, köszönöm.
Valószínűleg így sem fog fizetni, csak azért mert a férjem azt mondja..

drbjozsef # 2025.01.10. 16:09

innuendos,

Ha a hagyatéki leltárba tényleg semmilyen vagyon nem kerül be, akkor általában valóban nem kerül sor hagyatéki tárgyalásra, az eljárást a közjegyző lezárja határozattal, és erről értesíti az érdekelteket. Vagyis eljárás lesz, de tárgyalás nem.

A kötelesrészi igényedet annak kell bejelentened, aki szerinted azzal tartozik neked. Eleve nem is a hagyatékba kell bejelenteni, az nem hagyatéki teher, bár érdemes megtenni, ha van rendes eljárás. Esetetekben egyszerűen írni kell egy levelet, hogy férjednek kötelesrészi igényed van. egyezzenek meg, ellenkező esetben bírósághoz fordul.

innuendos # 2025.01.10. 12:11

Üdvözlöm!

A következő kérdésem lenne:
Meghalt az anyósom, és megtudtuk, hogy 2017-ben a férjem testvérének ajándékozta a szülői házat.
Ha nincs bejegyzett tulajdona, várható-e hagyatéki eljárás?
Ha nincs hagyatéki eljárás, a férjem hol tudja bejelenteni a kötelesrészre az igényét?