bolti lopás? mit tehetek?

drbjozsef # 2024.10.05. 15:48

A "q egyszerű" az stimmel.

eulimen # 2024.10.05. 12:21

@drbjozsef
De azért érted a különbséget a lopás megkísérlése, és a hiba vagy félreértés között?
Abszolút értem, és én úgy szocializálódtam, hogy ha hülyeséget csinálok, azért vállaljam a felelősséget.
Lehet, hogy ez az egómat majd sérti, de a jó hírnevemet biztosan nem.
Az én nézőpontomból q egyszerű a történet: ha szándékosan nem teszek a szalagra egy árut, akkor az a lopás megkísérlése. Ha pedig véletlenül vagy akár szándékosan néhány áruval fizetés nélkül áttolom a kassza vonalán a kosarat, akkor meg is valósítottam azt (attól függetlenül, hogy szándékoltam-e előtte vagy sem).
A félreértés az pedig az, amikor a lábamon az vadiúj cipő besípol a pláza drogériájában, és mutatom a blokkot, hogy 5 perce vettem a szomszédos cipőüzletben...

Szomorú örökös # 2024.10.04. 16:15

drbjozsef

Nemcsak a mi véleményünk, de még a tiéd sem érdekel senkit.
Kizárólag a magad nevében beszélj! De úgy látom, hogy továbbra is bunkó maradtál. Igaz mit is vártunk tőled? :-D

Erről meg nem is beszélve, hogy osztod az észt, de gyakorlatilag te is messze állsz a jogász szakmától, mondhatni csak ugatod:
Már akinek anonim.....ráadásul velem ellentétben jogász is
Bocsi, ezt épp te írtad éppen ma! :-D

drbjozsef # 2024.10.04. 15:34

Gondolom, az utolsó mondatomat is elolvastad, és akkor feleslegesen nem hánytad volna ide ezt a betűhalmazt.
Nemcsak a mi véleményünk, de még a tiéd sem érdekel senkit. Tudod, a vélemény milyen a közmondás szerint...

Szomorú örökös # 2024.10.04. 15:21

drbjozsef

Nem azt mondom, hogy itt utóbbi van, de akár lehet is. Még ha szerinted nem is életszerű.
Ehhez képest azért én is annak adok igazat, aki kizárt dolognak tartja, hogy a kérdező nem vette ezt észre, főleg másodmagával sem. Pontosan ezért kell, hogy viselje is csak ennek a következményeit, mert ezt azért - főleg ha többször is volt ilyen - azért mégsem lehet elintézni egy sima ejnye-bejnyével. Hogy most szabálysértés vagy bűncselekmény, az meg majd már kiderül az illetékes osztályon.

drbjozsef # 2024.10.04. 12:33

eulimen,

De azért érted a különbséget a lopás megkísérlése, és a hiba vagy félreértés között?
(Nem azt mondom, hogy itt utóbbi van, de akár lehet is. Még ha szerinted nem is életszerű. Szerintem se, de kit érdekel mit gondolunk)

eulimen # 2024.10.04. 11:20

a lopás szándékos bűncselekmény (szabálysértés), gondatlanul nem lehet elkövetni.
idézzük a törvényt teljesen: már az is szabálysértést követ el, aki a lopást csak megkísérli (Szabsért. 177.§ (1) )
Az Auchan önki kasszáknál mintha zölden villanna minden egyes sikeres beolvasásnál a vonalkódolvasó - ha így van, még a Holdról is látszik.
Meg még csippan is, jó hangosan, ez egészen biztos
Sőt, még a kijelzőn is követhető a legutolsó 10 tétel, hogy bevette-e.
Aki ezek után 3-4 átcsusszant tételre azt mondja, mindez csupán a sietség miatt volt, sőt ketten is ott voltak, de egyikük se vette észre, hát...

nanemaaa # 2024.10.04. 09:17

Szerintem ezek után is nyugodtan járj oda vásárolni. Tegyük fel, hogy valóban véletlenül sietted el a pakolást, és azért nem csippantottál, amit azért erősen kétlek, de ha el akarod kerülni a hasonló eseteket, ezen túl javasolom, hogy a hagyományos pénztáraknál fizess. Ezek szerint vagy fizikailag, vagy szellemileg nem vagy képes az online kasszák kezelésére. Mindenkinek megvannak a maga korlátai.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.04. 06:36

De ha akkor is kimaradt valami?
Ha olvastatnád a kódot, de a gép nem olvassa be, az nemigen látszik a lopásnak a felvételen. Egyébként 50K alatt csak szabálysértés - és még akkor is ott van a tevékeny megbánás. Ja, és a lopás szándékos bűncselekmény (szabálysértés), gondatlanul nem lehet elkövetni.

komuves # 2024.10.04. 05:39

Szomorú Örökös

Akkor most várjak és egyszer csak hívnak telefonon (megadtam) vagy levelet küldenek? Mennyi az átfutás? Ha nem keresnek 1-2 hónapon belül akkor nem is lesz semmi? Vagy a rendőrség keres majd?

Nem értem hogy miért sugallja azt hogy nem ez az első alkalom. Nem volt tudatos a lopás de tudom akkor is bűn persze.

Ön jogászként válaszol vagy csak fórumozó?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Szomorú örökös # 2024.10.04. 05:31

komuves

Hátrakísértek, elnézést kértem és kifizettük.
Ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy, gyakorlatilag lopásnak számító cselekményt ilyen könnyen meg lehet manapság úszni?

Azt mondták hogy megnézik a felvételeket a múltról és ha van valami akkor értesítenek. De ha akkor is kimaradt valami? Te jó ég nem volt tudatos, de ha a múltban is megtörtént véletlen akkor mi történik? Nagyon bánt a dolog, tényleg nem szándékos volt.
Oda kell figyelni, mint ahogyan ők is odafigyeltek most rátok. Feltehetően kiszúrta a biztonsági őr és azért vontak felelősségre.
Gyanús, hogy nem ez volt az első ilyen alkalom, azért figyeltek fokozottan benneteket. Mostmár szerintem hiába magyarázkodsz.

valaki leül balta arccal egy stokira és megnézi a régi felvételeket? Vagy arcfelismerő szoftverük is lenne?
A biztonsági őröket ezért (is) fizetik, hogy a számukra gyanús egyéneket kiszűrjék. Nem hiszem, hogy ekézni kéne őket ezért.

komuves # 2024.10.04. 04:18

Szomorú Örökös

Ez furcsa? Vajon hogy lehetett utána a többi lecsippantott áru közé oda tenni, hogy az ellenőrző mérleg nem jelezte? :-O

A válasz egyszerű, nincsen ellenőrző mérleg abban az Auchanban ahol vásároltunk.

Szomorú örökös # 2024.10.04. 03:55

komuves

Teljesen véletlenül nem csippant be 3-4 tétel az önkiszolgáló kasszánál. Pedig oda tartottam csak siettünk stb.
Ez furcsa? Vajon hogy lehetett utána a többi lecsippantott áru közé oda tenni, hogy az ellenőrző mérleg nem jelezte? :-O

komuves # 2024.10.03. 21:24

Sziasztok, egy nagyon kellemetlen eset történt ma az Auchanban a párommal velünk. Teljesen véletlenül nem csippant be 3-4 tétel az önkiszolgáló kasszánál. Pedig oda tartottam csak siettünk stb. Hátrakísértek, elnézést kértem és kifizettük. Nem volt se rendőr se senki. Azt mondták hogy megnézik a felvételeket a múltról és ha van valami akkor értesítenek. De ha akkor is kimaradt valami? Te jó ég nem volt tudatos, de ha a múltban is megtörtént véletlen akkor mi történik? Nagyon bánt a dolog, tényleg nem szándékos volt. Általában kp. val fizetünk valaki leül balta arccal egy stokira és megnézi a régi felvételeket? Vagy arcfelismerő szoftverük is lenne? Mennyi időre tárolhatják a felvételeket legálisan? Mert hibáztam és elismerem meg szégyellem. De ha bemegyek az Auchanba akkor 1-2 évig van rólam felvétel? Mert azt itt a fórumban olvastam hogy valakit 6-7 hónapra visszanéztek. Mert ha kártyával fizet megértem névre kártya számra rá keresnek. De kp. esetén csak hangya munka van nem? Soha többet auto kassza…

Remenyvesztett # 2024.09.17. 02:53

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm a gyors választ & segítséget!
Bízom a legjobbakban!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.16. 20:59

Te is megpróbálkozhattál volna a közvetítői eljárással. Most már késő.
A 60 nap elzárás nem az ítélet szerinti büntetés, hanem az ügyész mértékes indítványa. Ha az előkészítő ülésen beismersz, és lemondasz a tárgyaláshoz való jogról, a bíróság ott nyomban ítéletet hoz, és a büntetésed nem lehet súlyosabb a mértékes indítványnál. Hasd meg a bírót, hogy pénzbüntetéssel vagy közérdekű munkával sújtson.
(Az elzárás egyébként már kedvezmény. Az indítvány annak elkerülését szolgálja, hogy le kelljen ülnöd a felfüggesztett szabadságvesztés büntetést - is. Észben kellene tartani, amikor az ember szabadságvesztés büntetés felfüggesztésének ideje alatt újabb bűncselekmény elkövetését fontolgatja, hogy ha ezért is szabadságvesztést kap, az már nem lehet felfüggesztett - és a felfüggesztettet is hozzácsapják.)

Remenyvesztett # 2024.09.16. 18:37

Kedves Segítők!

Sajnos tavaly októberben lopási vètséget követtem el, ( van egy felfuggesztett foghaz büntetésem más ügyből kifolyólag ami 2025 decemberében jár le.) ennek letöltését az ügyész nem is kérelmezte, helyette 60 nap elzárást, október végén lesz az elokeszito targyalas.
Nagy családos édesanya vagyok, jelenleg is várandós.
Nagyon megbántam amit tettem természetesen bár tudom ez nem mentség.
Lehetséges bármilyen módon ennek a 60 napnak a kiváltása esetleg pénzbüntetés vagy közérdekű munkával ? Vagy akar felfuggesztett büntetés ?
A szükséges beadványokat beadtam már, de borzasztóan félek.
Köszönöm válaszukat !
Egy elkeseredett édesanya

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.03. 10:49

Igen. Addig pedig felfüggesztik a szabálysértési eljárást, és ha a közvetítés sikeres, akkor meg is szüntetik.

ildikt5 # 2024.04.03. 08:52

És akkor, ha ez a szabàlysértés/ vagy bűncselekmény keretein belül engedélyezett, odairányítanak az illetékes személyhez és ott folytatódik tovább az ügy?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.03. 07:28

Nem előtte, nem utána; ott. Szólsz, hogy szeretnéd.

ildikt5 # 2024.04.02. 20:07

A közvetítői eljárást magamnak kell intêzni, még a meghallgatás előtt? Úgy tudom az a rendőrség és a bíróságon kívül történik! A jegyzőkönyvet már elvitte a rendőr, tehát hamarosan befognak idézni!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.02. 17:52

kell még nekem mennem a rendőrségre
Kell. Eljárás alá vonnak, kihallgatnak.
Ha nem volt egyik cuccban sem lopásgátló, amit lefeszegetettél róla, akkor ez így szabálysértés. Olyan szabálysértés ügyében, amelyre elzárás is kiszabható - a lopás ilyen - bíróság hoz döntést.

Kérj közvetítői eljárást, a Tesco hozzá szokott járulni.

ildikt5 # 2024.04.02. 17:22

Még annyi hogy büntetlen előéletem van, néznek -e ilyenkor korábbról vissza kamerát? Mi várható az ügyben?

ildikt5 # 2024.04.02. 17:03

A napokban elkaptak a Tescoban bolti lopásért! A próbafülkêbe bevittem néhány használati cikket, élelmiszert a kosárba, amit a hátizsákomba tettem. Egy pár dolgot vásároltam is amit a pénztárnál kifizettem. Majd ahogy mentem kifelé utánam jött a biztonsági őr hogy ő látott valamit a biztonsági kamerában , pakoljam ki a táskámat. Együttműködtem, elismertem a hibábmat, a kár 15 ezer forint volt amit ki is fizettem. Kihívta a rendőröket, mert nem tudtam igazolni magam, jegyzőkönyv készült. Rongálás nem történt, szabàlysértésnek vették. Azt mondták majd értesítenek! A kérdés, hogy kell még nekem mennem a rendőrségre külön meghallgatásra, vagy ez az ügyben a bírósàg dönt és kapok határozatot? Előre is köszönöm a választ!

Szomorú örökös # 2024.03.16. 06:58

ParisMaxx

Sajnos nem az első alkalom volt, a rendőr is mondta, hogy láttak 3-4 felvételt is a múltról. Büntetlen előéletűek vagyunk, jó munkával, nem tudjuk pontosan megmagyarázni mi az oka a tettünknek, de hihetetlenül megbántuk, hogy ennyire buták és felelőtlenek voltunk.

Ilyenkor mindenki olyan rettentően bűnbánó tud lenni, csak hát már késő.