bolti lopás? mit tehetek?


Majordomus # 2023.03.17. 20:16

Biztos hogy nem!

Szomorú örökös # 2023.03.17. 14:38

drkatona

Célszerű ilyen esetben a kárt megtéríteni, és a közvetítői eljárás felé terelni az ügyet, akkor akár még az elítélés is elkerülhető.

A hölgy már eleve eljárás alatt volt az előző két alkalom miatt, de újból lopott egy másik boltban.
Ha ebből nem tanul, akkor ismét fog és akkor már szerintem nem ússza meg ennyivel.
Akkor már szerintem a közvetítői eljárás is kizárt lesz, mint esetleges lehetőség.
Neki az egyébként sem úgy tűnik, hogy eléggé elrettentő büntetés lenne.
Kb. erre írta Majordomus is, hogy nem ez lesz az utolsó ügye.

drkatona # 2023.03.17. 11:33

Tisztelt Hölgyem!

Nem kell megijedni, börtönbe biztosan nem fog kerülni. Célszerű ilyen esetben a kárt megtéríteni, és a közvetítői eljárás felé terelni az ügyet, akkor akár még az elítélés is elkerülhető.

Üdvözlettel,

dr. Katona Csaba ügyvéd
https://www.drkatonacsaba.hu/…ed-budapest/

Majordomus # 2023.03.12. 21:17

Megrovás és pénzbüntetés. De nem ez volt az utolsó ügye.

Slainte # 2023.03.12. 06:34

Nem félig-meddig, hanem "teljesen" eljárás hatálya alatt állt a második elkövetéskor. Azzal együtt, összesen 20 ezer forint körüli elkövetési értéknél ez még fel sem veti az - akár felfüggesztett - szabadságvesztés veszélyét.

Szomorú örökös # 2023.03.07. 16:01

KBS

Az meg szabálysértésre értelmezhetetlen.

Azért én nem volnék biztos benne, ha valaki többször egymás után lop, majd mikor kiderül, akkor egy másik boltban ráfejel még egy esettel, akkor azt majd „szabálysértésnek” fogja a rendőr minősíteni. Itt már nem az érték számít szerintem, hanem a többször is más kárára elkövetett cselekmény súlya.

Slainte

Első bűntényes egy rendbeli lopás vétsége miatt...

Konkrétan ő néhány nap leforgása alatt háromszor is lopott. A harmadiknál meg már jóformán félig-meddig eljárás alatt is állt.

Slainte # 2023.03.07. 15:14

Az üzletszerűség szempontjából valóban határeset, de a végrehajtandó szabadságvesztés még akkor is kizárható, ha megállapítják. Első bűntényes egy rendbeli lopás vétsége miatt bizonyosan nem kap végrehajtandót, jó eséllyel még felfüggesztettet sem, inkább próba vagy pénzbüntetés, esetleg közérdekű munka.

Szabálysértésnél valóban nincs visszaesés, csak ismételt elkövetés (Szabs.tv. 23. §), azonban itt mind a visszaesés, mind az ismételt elkövetés kizárt, hiszen az újabb elkövetéskor még nem volt a korábbi cselekmény elbírálva.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.07. 09:00

Az meg szabálysértésre értelmezhetetlen.

Szomorú örökös # 2023.03.07. 08:11

KBS

Ez még nem feltétlenül üzletszerű. Szerintem a rendőrség sem tekinti annak.

Jójó, akkor nevezzük visszaesőnek. :-O

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.07. 07:52

Ez még nem feltétlenül üzletszerű. Szerintem a rendőrség sem tekinti annak. De egy ügyvéd nem ártana.

Szomorú örökös # 2023.03.07. 05:40

angcsep

Pár hónapja egy közértben loptam kettőször egy nap leforgása alatt 15 ezer Ft alatt összesen. Második alkalommal kaptak el. Ez az ügy még zajlik......Most ismét egy drogériából loptam 5800 Ft értékben, mondták, hogy a bolt feljelentést tesz.....5 hónapos terhes vagyok......Már nagyon visszacsinálnám..

Többször lopsz, majd mikor megfognak és rendőrségi ügy lesz belőle, újból lopsz máshol, ahol ismét megfognak. Ezt már úgy hívják, hogy üzletszerű lopás, ilyenkor az elkövetés értéke már irreleváns és valóban ez az, amit el sem kellett volna kezdeni. Szerintem később majd a gyerek mellett is újból és újból meg fogod ismét próbálni, ezt nem nehéz kikövetkeztetni. Sajnos ha rajtam múlna, akkor bent születne meg az a gyermek a rács mögött, de megnyugodhatsz, nem én leszek a bírád. Egy biztos, a születendő gyerek nem fog megvédeni a dutyitól, ha a tetteid alapján a bíró letöltendő börtönbüntetést lát a megfelelő ítéletnek.

Egyébként el kellene olvasnod az előtted kérdező Meggondolatlan fórumtárs sorait, amelyeket „2023.01.16. 18:29-kor és 2023.02.28. 12:07-kor ” írt. Egyik az első leírása volt, a másik meg már a követkeménye, mint folytatás, nagyon tanulságos.

angcsep # 2023.03.07. 02:02

Üdvözlöm!

Pár hónapja egy közértben loptam kettőször egy nap leforgása alatt 15 ezer Ft alatt összesen. Második alkalommal kaptak el mondták, hogy látták a kamerán, hogy délelőtt is loptam, és rendőrt hívtak, akik felvették az adataim, majd rá pár hónapra a rendőrségen tettem vallomást, akkor azt mondták max. pénzbüntetés. Ez az ügy még zajlik. Most ismét egy drogériából loptam 5800 Ft értékben, mondták, hogy a bolt feljelentést tesz ki is töltettek velem egy lapot. Mire számíthatok? Priusz? Elzárás? Szabadságvesztés? 5 hónapos terhes vagyok..
Már nagyon visszacsinálnám..

Slainte # 2023.03.03. 10:07

Azt hiszem, ez a legjobb döntés. Ha sikerül a kiskorú veszélyeztetésének elkerülése, akkor a végrehajtandó szabadságvesztés kizárt, de még a felfüggesztett is valószínűtlan, büntetlen előéletű esetében inkább pénzbüntetés vagy próba. Az összesen 11 ezer forint elkövetési érték nem elírás?

Meggondolatlan # 2023.03.02. 09:47

Köszönöm a válaszokat!
Ügyvéd mellett döntöttem, mert nem lesz egyszerű....

Meggondolatlan # 2023.03.01. 07:09

A nyomozó mondta, hogy az Auchan egyáltalán nem szokott hozzájárulni a közvetítői eljáráshoz.
Szóval ha pénzbüntetés lesz, munkahely marad, de ha felfüggesztett, akkor kitesznek bennünket?
Letöltendő szabadságvesztést kaphatunk ezért? Mondjuk én nem kicsit túlzásnak tartanám...

Szomorú örökös # 2023.03.01. 05:41

Meggondolatlan

Feleségemnek is felelnie kell, mivel hol én, hol ő nem húzta le a terméket.... Ráadásul az Auchan nem megy bele a közvetítői eljárásba!

Ez annyira nem reménykeltő, mert valószínűleg az Auchan úgy gondolja, ehhez már kevés egy ejnye-bejnye, példát akarnak statuálni.

Mindent beismertem, megbántam, mondtam, hogy nem volt se tervezve, se megbeszélve és előtte sosem tettünk ilyet.

Hát ezt próbáld meg elmagyarázni nekik, hogy nem volt tervezve, mikor az első alkalmat még 6 követett.
Meg ki tudja még hány - ők 7 alkalmat tudnak ugyebár bizonyítani a kamera-felvételekkel - amit nem vettek észre.

Szomorú örökös # 2023.03.01. 05:39

Majordomus

A csekély érték miatt pénzbirság várható. Maximum felfüggesztett de még az sem.

Annyira azért én nem lennék biztos benne, mert a „kiskorú veszélyeztetése” cselekmény is bekerült a képbe, nem csak a „7 alkalommal üzletszerűen elkövetett lopás”. Egyértelműen leírta a cselekmény minősítését a kérdező:

bűncselekmény lett belőle, 7 alkalommal üzletszerűen elkövetett lopás összesen 11e Ft értékben és kiskorú veszélyeztetése miatt, mivel a.gyerek mindig ott volt velünk

Szóval várjuk ki a végét!

Majordomus # 2023.02.28. 22:29

Meg.
A csekély érték miatt pénzbirság várható.
Maximum felfüggesztett de még az sem.
.
Ha a birságot befizeted nem szerez róla tudomást a munkahely.

Meggondolatlan # 2023.02.28. 17:36

Tisztelt Slainte!
A gyerek 8 éves, nem vett észre semmit, nem tudott semmiről, nem csinált semmit.....
Megúszhatjuk elzárás nélkül?
Munkahelyünk veszélyben lehet?

Slainte # 2023.02.28. 14:56

Hát ha valóban van kiskorú veszélyeztetése is, akkor az öt éves büntetési tételű, azaz kötelező a védelem. Igy, ha nincs meghatalmazott védő, akkor kirendelnek.

Mondjuk a kiskorú veszélyeztetése szempontjából nem mindegy, hány éves a gyerek, mit látott a történtekből, észlelte-e, hogy apu-anyu nem húz le egyes árucikkeket, Talán nem lenne felesleges az az ügyvéd.

Meggondolatlan # 2023.02.28. 12:07

Tisztelt fórumozók!
Megtörtént az első kihallgatás, szabálysértési ügyben idéztek, de bűncselekmény lett belőle, 7 alkalommal üzletszerűen elkövetett lopás összesen 11e Ft értékben és kiskorú veszélyeztetése miatt, mivel a.gyerek mindig ott volt velünk. Feleségemnek is felelnie kell, mivel hol én, hol ő nem húzta le a terméket.... Ráadásul az Auchan nem megy bele a közvetítői eljárásba! Mindent beismertem, megbántam, mondtam, hogy nem volt se tervezve, se megbeszélve és előtte sosem tettünk ilyet.
A nyomozó azt mondta, hogy a gyereket nem emelik ki a családból, de a gyámhivatal is be fog avatkozni (ez mit jelent?), illetve hogy szerinte felesleges ügyvéd. Kérdésemre mondta, hogy igencsak felfüggesztett lesz belőle.
A munkahelyeinkkel kapcsolatban nem tudott érdemi információt adni, mégpedig hogy elküldhetnek e bennünket? Párom a katonaságnál civil alkalmazott, én egészségügyi dolgozó vagyok (nem orvos).
Szeretném tudni, hogy milyen büntetésre számíthatunk, mi lesz a gyerekkel, és a munkahelyeinkkel?
Válaszokat előre is köszönöm!

Lukacs Evelin # 2023.01.20. 10:21

Kedves Meggondolatlan!
06203433721 ide nem akarok írni ha gondolod csörög rám. További szép napot!

Meggondolatlan # 2023.01.20. 08:43

Kedves Evelin!
Még nem hívtak be kihallgatni, és az akkor kiérkező rendőrök sem írtak jegyzőkönyvet, csak a biztonságiak, de abban is csak a legutolsó alkalommal akkor rendezett 2 tej miatt. Előtte evileg 7 alkalom volt, alkalmanként kb. 1000ft. Remélem tényleg egyszerinek veszik, mert én úgy tudom, hogy ha több alkalommal hasonlóan követem el, az üzletszerű.... Ezt egyébként mondta a biztonsági is, hogy ez az. Azt is mondták, hogy kapok majd egy levelet, benne lévő büntetés összegével amit ott az Auchanban is be lehet majd fizetni. Nem bánnám, ha a rendőrségre se kellene menni, és tényleg így még lehetne oldani. Önnek volt kihallgatás? Milyen következményei lesznek/lettek?

Lukacs Evelin # 2023.01.19. 07:50

Kedves Meggondolatlan!

Hasonló cipőben járok mint Te. Ez nem üzletszerű lopás ha egy helyről és külön külön 50.000 alatti, hanem egyszerűen összeadódik. Ez egy rendbeli lopás vétsége. De a jegyzőkönyvön amit a rendőr adott rajta kéne lennie.

Meggondolatlan # 2023.01.18. 07:21

Köszönöm a válaszokat!
Remélem az Auchan is elfogadja közvetítői eljárásban a kár megtérítését.....