Es élvezed ax osztatlan közös tulajdon minden ¨előnyét¨ . Hátborzongató tud lenni.
Ha el akarod adni mind a 122 tulajdonos elővételi joggal rendelkezik
albetétesítés hiánya
Persze, amíg nincs albetétesítve, az egész házon lévő jelzálogért tartozol.
Jó napot!
Ez egy friss építésű társasház, amelyet megterheltek zálogjoggal. Vélhetően azért kérnek kp-t, mert a számlát már lecsekkolta valaki. Ne vágjon bele.
Jó napot!
Kinéztem magamnak egy ingatlant Zuglóban. Felhívtam a közvetítőt és azt mondta, hogy azért olcsóbb az ingatlan a piaci árnál, mert az albetétesítés még folyamatban van ezért csak készpénzben lehet fizetni. Ez nekem nem is lenne gond, mert ki tudnám fizetni a lakást kp-ban, csak nem tudom milyen hátrányom származna a későbbiekben az albetét hiányával? Egyáltalán hogyan tudnék hozzájutni?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kolbi, sajnos nem sokat tehetsz. Ez a gyakorlat enyhén jogsértő, de ha nem tetszik, akkor nem muszáj bankoktól hitetlt felvenni. Az inytv-ben az áll, hogy a tulajdonjogot a bejegyzés keletkezteti, tehát amig széljegyen vagy, ingatlan-nyilvntartási értelemben nem vagy tulajdonos. Azonban - mivel aláírt szerződésel rendelkezel - a polgári jogban mégiscsak egy lakás tulajdonosaként vagy "elismert". A bank be akarja magát biztosítani, hogy a jelzálogjogát a földhivatal bejegyzi majd, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy a tulajoni lap széljegymentes legyen.
Végre meglett az albetétesített tulajdoni lap, ami ahhoz kell, hogy ne fizessek dupla törlesztőt, de mikor ezt bevittem az OTP-be azt mondták ez még nem elég nekik. A közjegyzői okiratban az van leírva idézem: " Eltérő kamat alkalmazása az albetétesített tulajdoni lap benyújtásáig" mit tehetek ha az OTP nem fogadja ezt el nekem? A tulajdoni lapon most széljegyen szerepelek.
Köszönöm, megpróbálom.
Összesen 10e Ft.
Én bemennék a földhivatalba a Budafoki útra az információba (bejárati ajtóval szemben). Rákérdeznék, hogy miért nem csinálta meg az albetétesítést a földhivatal, mert az előzőekben már leírtam, hogy 30 nap alatt be kellett volna jegyezni. Lehet hogy a hivatal hiánypóltási felhívást adott ki, mert valami hiányzik. Biztos segítenek.
10e Ft albetétenként vagy összesen?
Amúgy 16 albetétről beszélünk. Én is bemehetek megsürgetni vagy érdeklődni?
Ha minen adott hozzá, akkor igen. A soronkívüli eljárás díja 10e Ft. Az ügyintézési határidő 30 albetétig 30 nap, a fölött 60. A soronkívüli eljárás ezt az időt felezi meg.
Az albetétesítést meglehet sürgetni?
Az elkészítésének van határideje?
Ki sürgetheti meg?
Akkor lenne "normális", ha a szerződések már az "albetétekre" szólnának, és erre kérték volna a tulajdonjog bejegyzését. Ilyenkor, bár beiktatja a földhivatal a szerződéseket, a nem létező hrsz miatt nem tüntetheti fel azokat a "törzslapon". Tehát, ha nem a törzslapra kérte az építtető az ideiglenes széljegzést, akkor ez így "rendben van".
Úgy látszik nem ez az egyetlen ingatlan mely ilyen helyzetbe került, amúgy nem azonos az általad írt HRSZ.
A ház használatbevételi engedélye már megvan, és elvileg be is adta már az építető legalább 90 napja, akkor most mi van?
a tulajdoni lapon nem szerepelünk csak az építető mint 1/1 tulajdonos és azok a hitelek bejegyezve amit a lakók felvettek a lakásokra, ez normális?
Akkor már ketten is eljárhatnak az albetétesítés ügyében!!!!!
Meglehet, kedves swift. :)
panika honnét tudja a hrsz-t? Tán nem ott lakik?
Van használatbavételi?
Áh, én is fáradt vagyok, 31159/4-et akartam írni.
Nem kötelező az építetőnek elkészítenie, elég hogyha az új tulajdonosok beadják a jogerős használatbavételi engedélyt, és ők készíttetik el földmérővel az épületfeltüntetési vázrajzot. Ha ez alapján kérik a tulajdonosok vagy tulajdonos valamelyike, hogy a társasházat a földhivatal alapítsa meg, a földhivatalnak 30 napon belűl meg kell alapítania.
Jut eszembe, Kolbi, ez nem a 31559/4 hrsz?
Ahogy swift is írta, mindennek az origója, hogy megvan-é már a ház használatba-vételi engedélye. Ha nincs, akkor a társasházi jogi jelleget nem lehet bejegyezni. Ha megvan, az építtetőnek el kell készíttetni az épület-feltüntetési vázrajzot (földmérővel). Eztán kell kérni a társasház bejegyzését (ha korábban társasház előzetes alapításának tényét már kérték feljegyezni, ennek rangsorában lesz bejegyezve a társasház alapítása).
Van használatbavételi?
Vettem egy lakást Zuglóban 2006 év közepén, a háznak azóta sincs meg az albetétesítése, mit lehet tenni ha az építtető nem intézi?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02