nemet auto karrendezese?!


p7003fl # 2003.09.15. 13:32

nemet automba belejott egy magyar auto a körforgalomban hatulrol. a biztosito nem tudta felvenni a kart, mert mar jottunk vissza nemetorszagba. a nemet autoklub azt mondta, hogy ne vetessem fel a kart szakertovel, mert ugysem fizeti azt a magyar biztosito (az auto egesz hatulja el van nyomva). a rendör szerint polgari per lesz, mert ittas volt a masik kocsi vezetöje. hogy lesz megteritve a karom (es mikor)? hogy müködik ez az egesz? milyen ugyvedhez forduljak? köszi: laci

the big cat # 2003.09.15. 15:04

A helyszinen fel kellett volna venni egy Európai baleseti bejelentőt, ez szabványos okmány, Mo-on ugyanolyan mint No-ban. Ez alapján a te német biztosítód fordult volna a magyar biztosítóhoz a német biztosító által szemlézett és fizetett kár megtérítése érdekében. Márha az ütköző fél elismerte a hibáját a bejelentő. Ha nem ismerte el, akkor is fel kellett volna venni a lapot, hogy legyen valami papírod, tanukkal, és a biztosító fizetett volna a CASCO-d (nem tudom No-ban hogy hívják) alapján addig is amíg a felelősség kérdésében nem dönt amagyar hatóság. Ha aztán van döntés, akkor a biztosítód kifizette volna az önrészed is, és utána fordult volna a károkozó biztosítójához.

Helen # 2003.09.16. 17:26

A férjem német ügyvéd (Berlinben), aki együttmüködik egy budapesti ügyvédi irodával. A hozzászólásomon keresztül emailben felveheti velem a kapcsolatot.
Üdv

p7003fl # 2003.09.17. 14:38

hallo big cat,
a rendör szerint nem kellett felvenni semmi baleseti bejelentöt, mert ök felvettek mindent. (kaptam egy igazolast, ami a hataratlepeshez kellet.)
hallo helen,
milyen email cimre irjak? el tudod küldeni?
a legfontosabb kerdesem az lenne, hogy fizet e a biztosito, ha az ütközö ittas volt???
üdv, laci

the big cat # 2003.09.17. 14:49

Nem kellett jog szerint, de gyorsabb biztosítási ügyintézést akarnál jól jött volna.

Az önrészeden kívül így a biztosító tudta volna rendeznia károd, és csak az önrésszel kellett volna a felelősség tisztázásig várnod.

Law1 # 2003.11.03. 11:54

Hasonló helyzetben voltam néhány éve. Osztrák kocsimba beleszaladt egy magyar autós. A sofőr elismerte, hogy ő volt a hibás. A kárt nem becsültettem fel Magyarországon. Egyrészt azért, mert osztrák rendszám volt rajta és jogom van otthon felbecsültetni és megcsináltatni az autót. Másrészt sok értelme nem lett volna, hogy ha a magyar biztosító megállapít X összeget, ha Németo.-ban és Ausztriában 3x annyi az óradíj a szervizben.

Tehát felbecsültettem kint az autót és benyújtottam a kinti számlát a magyar biztosítónak. Igaz, hogy kb 3 évig vártam, amíg kifizetik végre, de kifizették.