Szervízköltség garanciával értéken felül


SaireyVMK # 2021.02.14. 03:18

Mindegy. Lehet hogy az lesz,hogy kifizetem és elhozom, aztán próbálok egyezkedni valami visszatérítésen. Ha meg nem jön össze akkor egy a konkrét hibás alkatrész javítási és újkori anyagárára szerzek egy árajánlatot, plusz egy értékbecslést a 3,5éves és az új közti értékkülönbözetről. Elméletben max 250-300ból kijön ez a szám és erre érvelnék az 50%-os garanciára ,így elvileg ha csak a kötelező 50% garit veszem figyelembe (méltányosságot pedig nem) akkor is 125-150ezerre kijönnék.

Ha ezek az iratok megvannak ,van bármi esély rá,hogy végső soron ,ha nem sikerül egyezkedni a Gyártóval ,akkor peres úton érvényesítsem a jogos "követelésem"?

SaireyVMK # 2021.02.05. 11:37

Üdv!
Szervizelési dologba ütköztem. Adott egy már kb 3,5éves (2017es) Renault Zoe -elektromos autó,amelynek idő előtt tönkre ment az "invertere".- vagyis elméletileg annak csak egy része. Ennek az inverternek a teljes költsége elvileg 650ezer forint lett volna,de az autó származására(németországi) és korára tekintettel csak 50% os garanciát áll a renault, illetve valamennyi méltányosságot sikerült elérnie a szervíznek, így lett az az eredmény,hogy 250ezer forintot kéne már "csak" fizessek kedvezményes áron. Na már most közben kiderült,hogy ez az inverteres dolog lényegében egy "tipushiba" szerűség az autó adottságaiból adódóan. Illetve ami fontosabb,hogy általánosságban is elmondható,hogy egy inverter,ha elromlik az az árának a töredékéből javítható szokott lenni. Itt ráadásul elméletben egy maximum 200ezer forintos alkatrész mehetett tönkre benne. A problémám ezzel csak az,hogy nem érzem azt,hogy így valóban kaptam volna kedvezményt garanciára,vagy méltányosságot,hisz lényegében ugyanúgy kifizetem a teljes költségét a ténylegesen javítandó alkatrész után.
Példaként olyan érzés ez,mintha az egész autót cserélték volna és azt mondanák,hogy az autó cseréje 6millióba került,de 50%ot garanciálisan elengedünk, meg még némi méltányosság és már csak 2milliót kell fizessek a 200ezres alkatrész miatt.-Ami amúgy idő előtt ment tönkre-.
Jogilag mit tehetek. Szerettem volna kikérni a kicserélt alkatrészt,de azt a "garancia" miatt a renault bekéri. Gondolom kikérhetem,de ha azt szeretném hogy az autó is 100%os állapotban legyen-töltsön 3 fázisról is- akkor meg kellene vennem a teljes árú invertert is és max akkor adnák át az elvileg még saját tulajdonomban lévő kiszedett alkatrészt. -Amivel aztán kitudja mit tudnék kezdeni, személy szerint semmit.
A kérdés az,.hogy hogyan csökkenthetném a költségeket?