Hiányzó szervízpapírok követelése


q13579 # 2021.02.26. 18:22

Köszönöm a gyors válaszát!

Igen, én is így éreztem. Több lenne a leves, mint a hús, ha elindítanék egy jogi hercehurcát a papirok miatt, kiváltképpen, ha az autó állapota nem indokolja a kifogásomat...

Akkor marad a biztosíték a 12 hó szavatosságra, amit viszont vállalt az eladó a hirdetéssel.

Köszönöm még egyszer.

drbjozsef # 2021.02.26. 17:52

q13579,

Nem tehetsz semmit - de nincs is rá szükség.

Magánszemélytől vásárlás esetén a törvény pont 12 hónap szavatosságot ír elő - ha kifejezetten nem zárta ezt ki az eladó, sőt, szerepel is a szerződésben, akkor most is él az. Teljesen függetlenül a szerzívkönyvtől.

q13579 # 2021.02.26. 16:01

Vásároltunk egy még elméletileg gyári garanciával bíró autót. (2020. áprilisáig) Az eladó garanciásan hirdette, illetve 12 hó szavatossággal (magánszemély, jóautok.hu-n keresztül, tehát felelősséget vállalt az ott leírtakért).

A szervízkönyvben az első bejegyzés hivatalos márkaszervíz bejegyzés volt, a következő kettő magánszervízé, az eladó azt állította ez rendben van, amennyiben le van dokumentálva, ezt a szervízkönyv információs füzete is tartalmazta. (végezheti a szervízt nem márkaszervíz is).

Azóta elvittem én is az esedékes kötelezőre a helyi márkaszervízbe az autót, szerencsére tökéletes állapotban van, de azt állították, hogy ha nincs számlával igazolható módon a két nem márkaszervizes bejegyzés, sajnos garancia nincs az autóra.

Azóta az eladó elzárkózott a kommunikációtól, mondván az autót ő sűrűbben szervizeltette, mint szükséges lett volna, ne problémázzunk ezen, hiába kérjük tőle az igazolásokat a márkafüggetlen szervizekről. (Feltételezzük, hogy el lettek ezek végezve, de számlát nem kért róluk, nincs egyéb dokumentáció).

A kérdésem. Ilyen esetben érdemes-e ügyvéd segítségét kérni, hogy ezeket a dokumentációkat elküldje az előző tulaj (a szervízbejegyzések megtörténtek), vagy kérhető-e árleszállítás erre való tekintettel? Fontos megjegyzés, amit az előbb is írtam, hogy ettől függetlenül az autó állapota hibátlan, ez a márkaszervízben történt utolsó kötelezőn is kiderült.

Köszönöm előre is a válaszokat.