Használt auto vásárlás


Majordomus # 2023.09.30. 21:41

Sajnos erre komoly esély van...

drbjozsef # 2023.09.30. 09:01

Greffer Lajosne,

Bírósághoz.

Előtte írnék az eladónak egy utolsó felszólítást tértivevényes levélben, tekintettel az eddigi többszöri késedelemre, érdekmúlásra hivatkozva elállsz a szerződéstől, és mivel álláspontod szerint a szerződés meghiúsulása az eladó érdekkörében merült fel, ezért kézhezvételtől számítva 3 munkanapon belül utalják vissza XY bankszámlaszámodra a foglaló kétszeresét. Ha ez nem történik meg, pert indítasz az eladó cég ellen bíróságon.

Sajnos az autó eladó cégek könnyen jönnek-mennek-fantomizálódnak, így azért készülj fel rá, hogy néhány hónap vagy év pereskedés után feltehetőleg egy fillért sem fogsz tudni behajtani az időközben felszámolt cégen.

drbjozsef # 2023.02.14. 10:15

Laci 11,

Jól értem, hogy amit te most akarsz, az 58.000 Ft?
Akkor ne bírósághoz fordulj, hanem tértis levélben az eladóhoz, egy fizetési felszólítással, határidővel, és nem fizetés esetére fizetési meghagyás kibocsáttatásának kilátásba helyezésére.
Ha nem fizet, tedd is ezt, ehhez egy magyarországi közjegyzőhöz kell elmenned majd.

Ha a szerződéstől akarsz elállni, visszaadni az autót, és a teljes vételárat kéred vissza, az más. Akkor igen, bíróságon pert kell indítanod. És ott mindent neked kell bizonyítanod.

Laci 11 # 2023.02.14. 10:08

Üdv.egy hónapja vettem egy Opel Vivaró kis teherautót,1 700 000 ft-ért magán személytől..Az eladó autószerelő.Tájékoztatása szerint,tökéletes jó műszaki állapotú.Kipróbáltam nem vettem észre semmi hibát..Friss vizsgával adta el,tehát hittem a meséjének.Vásárlást követően hazafelé 20 km után a sebváltó elromlott,nem tudtam sebességet váltani.Telefonáltunk az eladónak,aki jött is,,megnézte majd közölte hogy a bovden ment szét.Gyorskötözővel rögzítette(amit én adtam neki)és mondta hogy hazáig jó lesz.Én követeltem a pénzt vissza,,és vigye az autóját,de erre nem volt hajlandó.Másnap elvittem egy márkaszervízbe hogy javítsák meg.A szervíz főnöke azt mondta,hogy megvizsgálták az autót,és azt tanácsolta hogy vigyem vissza mert hamarosan tönkre megy az egész sebváltó,és felhívta az eladót,és ezt neki is elmondta.Nem volt hajlandó visszavenni,de annyit vállalt,hogy vigyük el neki,új bovdent tesz bele.Én mondtam neki hogy nem utazok hozzá 150 kilométert,és vissza kellett jönnöm Németországba,dolgozni.,majd én megveszem az alkatrészt,a javítási költséget vállalom.Nekem az 58 000 ft-ot fizesse ki.Ennyi volt az alkatrész.Vissza írta,hogy küldi a pénzt.De nem küldi.Többször ráírtam,,hol a pénz.A válasz,,,majd küldi;;;. Hülyét csinál belőlem.És azt írta még szó szerint;;;Ha nem tetszik,adja el az autót Németországba,vegyen ott.Ott majd nem jár így;;,,Ez mintha beismerés lenne,,hogy ő átvágott;Mit tegyek.Forduljak bírósághoz??Kérem adjon tanácsot.Köszönöm;Üdv

Majordomus # 2022.11.04. 20:49

Én ezt értem,de ha a vevő tájékoztatta a hibákról s ennek tudatában vette meg,akkor nincs miről beszélni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.04. 06:41

Az ilyen szavatossági vitákat, ha a vevő beleáll, végső soron mindig a szakértő dönti el.

Majordomus # 2022.11.03. 20:26

Az is.
A kérdés az hogy mi van az adásvételi szerződésben.
Mit közölt az eladó,és mt írtál alá.
Például : vevő megtekintett állapotban veszi meg az autót,eladóval szemben garanciális igényeiről lemond.

drbjozsef # 2022.11.03. 19:44

szabani78,

Hogy visszavigyed? Esély? Persze. Nem tilos az. Már ha nem kéred vissza a pénzedet.

Komolyan : sajnos nem túl sok, de nem írtál semmit a körlüményekről, amelyik ilyenkor fontosak, hány éves autó, mennyit futott (papíron...), milyen az általános állapota, satöbbi.
Nem tartozik a szavatosság körébe az a hiba, amelyet az eladó közölt a vevővel. Ilyen esetben a hibajelenség az, amit az eladónak rögzítenie kell, nem pedig maga a hiba oka. Aki egy bizonyos hibajelenséggel vesz autót, akkor azokra a hibákra, amelyek ezt okozhatják, mind számítania kell, nem élhet a szavatossági jogaival.
Egy jelentős olajfogyasztás pont a motor rossz állapotára utal elsősorban.
Szerintem sajnos nem nagyon van esélyed. Jobb lett volna, ha hozzáértő szerelő is megnézi. Ez így tanulópénznek tűnik.

szabani78 # 2022.11.03. 09:43

Vettem egy használt autót 3 hete. Sajnos nem volt velünk szerelő (tudom, tudom…)
Beszéltünk olaj fogyasztásról az bele is került az adás vételibe. Közben nyilván kiderült hogy kb motor felújítás kell az autón.
Tudom lúzer vagyok, ezt már nem szeretném hallgatni. De esetleg van valami esély hogy vissza vigyem?