Autó adás - vétel

Bernadett # 2025.05.29. 15:21

Kedves Csoporttagok!

Mit lehet tenni, ha a férjem eladta a közös tulajdonú autónkat. Házassági vagyonközösségben élünk, az autót a házasságunk alatt vettük. Tudta hogy én nem akarom eladni. Az autó az ő nevén volt, de közös tulajdon. Egyébként a saját fiának adta el, nyilván nulla forintért, de a beleegyezésem nélkül.
Köszönöm, ha segítetek.

Szomorú örökös # 2025.05.29. 17:32

Bernadett

Az autó az ő nevén volt, de közös tulajdon.
Ha az ő nevén volt, akkor az nem volt közös tulajdon,
max. a „házastársi közös vagyonból” lehetett megvásárolva.
Márpedig az autóval egyedül az rendelkezhet, akinek a nevén van.

Bernadett # 2025.05.29. 19:13

Szomorú örökös!
Na, ez biztos hogy nem így van.

Szomorú örökös # 2025.05.29. 19:48

Bernadett

Na, ez biztos hogy nem így van.
Akkor hajrá, csak így tovább! :-D

drbjozsef # 2025.05.30. 04:17

Bernadett,

Mit lehet tenni? Mit szeretnél?
Nyilvántartáson kívüli tulajdonos vagy, ha az autó valóban a házastársi közös vagyonba tartozik. Ugyanakkor mint nyilvántartott tulajdonos jogszerűen eladhatta, mert a te beleegyezésedet a törvény az életközösség fennállása alatt vélelmezni.
Életközösségben éltek? Fennáll még a házastársi vagyonközösség?

Bernadett # 2025.05.30. 11:44

drbjózsef,

Abszolút fennáll az életközösség. És a házassági vagyonközösség is.
Nem az első eset, hogy a férjem a (saját) fiával a hátam mögött vagyonjogi dolgokat susmusol, ezért csordult most ki a pohár.

Mit szeretnék tenni? Pld jogom van-e a bíróságtól kérni, hogy nyilvánítsa semmissé az adás-vételi szerződést? Mivel az autót a házassági vagyonközösségünk alatt (együtt) vettük és én nem járultam hozzá az eladáshoz.

Szomorú örökös # 2025.05.30. 14:10

Bernadett

Pld jogom van-e a bíróságtól kérni, hogy nyilvánítsa semmissé az adás-vételi szerződést?
Jó eséllyel nem!

az autót a házassági vagyonközösségünk alatt (együtt) vettük és én nem járultam hozzá az eladáshoz.
Szerepeltél hivatalosan is tulajdonostársként a forgalmi engedélyben?

Bernadett # 2025.05.30. 15:18

Szomorú örökös,

Megtennéd, hogy nem kommentelsz a posztom alá? Emlékszem rád jó pár évvel ezelőttről (akkor még más account-on voltam, csak arra már nem emlékeztem), akkor is annyi marhaságot írtál.

Persze szíved joga oda kommentelni, ahová akarsz. Csak ide feleslegesen teszed. Ne fáradj vele...

Szomorú örökös # 2025.05.30. 20:32

Bernadett

Emlékszem rád jó pár évvel ezelőttről
Látod, így már én is. Akkor is ilyen hisztis voltál. Ezek után nem csodálom, hogy ilyen a viszony a férjeddel. Szerintem ő is joggal próbálja menteni azt, amire egyébként te simán rátennéd a kezed. Ez már csak egy szenvedés, nem pedig házassági vagyonközösség.

Eszembe jutott rólad egy régi Magánnyomozók reality sorozat. Ott a feleség pontosan ilyen volt, mikor válni készült a férjétől. Aztán nagyon megjárta, mikor benyújtotta az igényét az öt találatos lottószelvényre, pontosabban abból a szerinte neki járó részre, a férje pedig megmutatta neki, hogy erről bizony ő írásban lemondott. Ő ugyanis annyira utálta a férjét, hogy a nyilatkozatot el sem olvasta, pedig a végén ott volt a lényeg. Hasonló „katarzist” kívánok még neked is a hátralévő „házasságodban” További boldog hétvégét kívánok a férjeddel...ja nem! :-D

drbjozsef # 2025.05.31. 04:40

Bernadett,

Ptk.4:46.§(1) A házastársnak a vagyonközösség fennállása alatt a közös vagyonra kötött visszterhes szerződését – ha e törvény eltérően nem rendelkezik – a másik házastárs hozzájárulásával kötött szerződésnek kell tekinteni, kivéve, ha a szerződést kötő harmadik személy tudott vagy tudnia kellett arról, hogy a másik házastárs a szerződéshez nem járult hozzá.

Természetesen minden törvényi vélelem megdönthető, azért vélelem. Ha a közös vagyonban nem jelenik meg a visszterhes szerződés ellenértéke, akkor pláne jó esélyed lehet. Arról nem is beszélve, hogy a saját leszármazóval kötött visszterhes ügylet általában eleve véleményes (persze, nem tilos, csak ne legyen színelt).
De amíg vagyonközösségben éltek, elsősorban nyilván a férjeddel kellene ezt megbeszélni. Hol a pénz?

Szomorú örökös # 2025.05.31. 04:56

drbjozsef

elsősorban nyilván a férjeddel kellene ezt megbeszélni

Nekem már elsőre lejött, hogy „baromi jó viszony” lehet közöttük. :-)

drbjozsef # 2025.05.31. 10:38

Ebben biztos voltam.

Bernadett # 2025.05.31. 11:45

drbjózsef

Nem a pénz érdekel...annak a két forintnak a fele amiért eladta....

Ez egy összetettebb ügy, korábban már segítettél itt benne, köszönöm most is. Mivel tudta a férjem hogy nem járulok hozzá az eladáshoz - és erre tanúim is vannak -, így most már tisztában vagyok a jogi lehetőségeimmel.

Irreleváns, hogy milyen a viszony a férjemmel, csak ennek a szomorú örökösnek mindig be kell írni valamit, nyilván nomen est omen, a szerencsétlen....

Szomorú örökös # 2025.05.31. 13:42

Bernadett

nyilván nomen est omen

A nevem egy 10 éves sztori miatt lett itt, de az egyrészt már történelem, másrészt pedig már mögöttem van. Nem úgy a te történeted a „férjeddel”. Csak szólok, sok jóra ne számíts ezzel a stilussal! Leginkább azért, mert szerintem nagyon nem is érdemelnéd meg. :-D