Előzés 3,5t meg nem haladó tehergépjárművel

Szomorú örökös # 2025.08.19. 05:46

Warzoone

ha 2-nél több sáv van, akkor kizárólag személygépkocsival és motorkerékpárral lehet ráhajtani a plusz sávra. Viszont a 3,5t alatti gépjárművekre az vonatkozik, ami a személygépkocsikra. A tempó is ugyan az, akkor miért tiltaná ezt a törvény?
Mondjuk azért, mert a te autód akkor is teherautó minősítéssel rendelkezik, nem pedig személygépkocsi. Szerintem ott dől el, hogy a forgalmi engedélyben nem M1 jelzés szerepel a járműkategóriánál, hanem N1. Az már más kérdés, hogy valószínűleg belemásztál a rendőr lelkébe azzal az előzéssel, azért büntethetett, de ettől még teljesen jogosan büntetett és igaza van.

drbjozsef # 2025.08.19. 05:15

Warzoone

Igen, jogos volt, a szabály pontosan azt írja : személygépkocsi és motorkerékpár. (1/1975 KPM-BM rendelet 36.§ (3) bek.)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Hogy miért így van? Ez jó kérdés, csak nem jogi kérdés. Ki tudja. De az elég valószínűnek látszik, hogy nem véletlen, hiszen a két forgalmi sávos utakra ugyanezen paragrafus (2) bekezdése kifejezetten 3500 kg legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsiról ír, de a három forgalmi sávoshoz meg nem ezt írja. Szóval a jogalkotói szándék az volt, hogy ott semmilyen teherautó ne közlekedjen, kisteherautó se, de az, hogy ennek mi az oka, azt legfeljebb találgathatnánk.

Warzoone # 2025.08.19. 04:57

Kedves Fórumozók!

Egyik nap haladtam az M7-es autópálya 3 sávos szakaszán egy Renault Master 3,5t furgonommal, 120km/h-val, amikor láttam, hogy a külső sávon halad egy rendőrautó 90 km/h-val és őt előzi a középsőben 5 személyautó 100km/h-val. Ekkor én, gondolván, hogy mivel semmilyen sebességkorlátozás nincs érvényben a szakaszon, mehetek 130km/h-val, megelőztem őket a belső sávban.
Ekkor aztán a rendőr utánam jött és levezetett a pályáról. Közölte velem, hogy ezzel a gépjárművel nem haladhatok a 3.sávban, mivel teherautó és kaptam egy 65.000 ft-os büntetést.
A kérdésem az lenne, hogy ez tényleg jogos lehetett? Utána néztem és ezzel kapcsolatban csak annyit találtam, hogy ha 2-nél több sáv van, akkor kizárólag személygépkocsival és motorkerékpárral lehet ráhajtani a plusz sávra. Viszont a 3,5t alatti gépjárművekre az vonatkozik, ami a személygépkocsikra. A tempó is ugyan az, akkor miért tiltaná ezt a törvény?
A válaszokat előre is köszönöm!!!