Öröklés, végrendelet,köteles rész

horex # 2024.10.08. 17:57

drbjozsefNem vettem bele, mert mint irtam, vezetni sem vezet alig voltz itt nálam, szinte mondvacsinált oklkokkal
"büdüs vas van a szobában ,olajszag"
Egy 5x5m-es szobában áll egy felújitott veteránmotor, ami az összerakás után ment utoljára de szerinte az büdös. Egy esetben ittt aludta megcsipte valami feldagadt a szeme
Poloska van nálad. Mondtam neki az valszeg nem úgy csip hogy bedagad a szemed
Most hogy már nagyon gyenge inkább lépcsőzik mint hozzám kijönne
2x25m2-es egymástól elszeparált szoba és a többi mellékhelyiség
És nem jön, ém időnkét elugrom hozzá, közel lakik
Nagyon imádkozpm minden nap hogy még éljen, de vizesedika tüdeje , nem kap elég oxigént

Ilyen panaszárad esetén ugy gondolom felesleges haszonélvezet
Ő arra törte magát hogy a gyerekei is a végrendeletben legyenek. Voltak, de flegmák is
Akkormeg?
Ma irtam egy újat, minden ingó/ingatlan csak egy személyre a b,nőmre szól
Két tanú, egyik már alá is írta, merthogy PC.n írtam

Köszönök mindent!
Nagyon úgy érzem, hogy túlélem őt bár.....

drbjozsef # 2024.10.08. 17:22

Szoval a haszonélvezet miért lenne előnyös/jó nekem?

Neked csak annyiban - ha ezt a végrendeletedben teszed -, hogy a barátnőd élete végéig használhatja az ingatlant és az autót a halálod UTÁN, de a gyerekei nem kapják meg.
De úgy sincs más, akinek adhatnád a tulajdonjogot, és amúgy is esélyes, hogy nem fog tőled örökölni, akkor mindegy is.

horex # 2024.10.08. 13:49

drbjozsef
Nem, nincs senkim
Megirtam az új végrendeletet a barátnőm nevére, , dejelen esetben mégegy tanú szerzése is gond
Könnyen teszem, mert mindennap azon rinyálok meddig él még
Akiknek a nevén van most ideiglenesen a végrendelet, az nem kiván ebben részt venni, hagyatékin biztos hogy visszautasitaná vagy bárki/?/ javára lemondana. Ezt nem akarom

Miért lenne jó ha haszonélvezet lenne ingó/ingatlanomra?
Évek óta nem vezet, érvénytelen a jogsija és egy automata Galanttal is majdnem eltaposott egy halom embert vagy ment neki majdnem álló autónak. Pedig az automata az egy dodgem
Házamra haszonélvezet?
A nyolc év alatt talán öt-hatszor volt itt, pedig kertes ház, kutyát nem kell emeletröl háromszor lehurcolni
OK megvan az indoka, de marhaság
Szoval a haszonélvezet miért lenne előnyös/jó nekem?

drbjozsef # 2024.10.08. 12:36

horex,

Van bárki, akire hagynád a barátnőd gyerekei helyett?

Ha igen, akkor végrendeletben hagyj az ingatlanra is meg az autóra is haszonélvezetet a barátnődre, de tulajdonjogot ne. Azt hagyd másra, aki nem használhatja egyiket sem, amíg a barátnőd él. A gyerekei így nem fogják örökölni, a haszonélvezeti jog simán megszűnik, amikor a barátnőd is meghal.

horex # 2024.10.08. 10:05

drbjozsef
Tehát ha csak a barátnőm nevére végrendelkezem, és ő elöbb elhuny mint én akkor a végrendelet végül is semmis, egy darab papir. Ha én hunyok el elöbb akkor már nekem mindegy hogy a barátnőm szétossza a gyermekei közt a pénzt
Ő nagyon beteg, de a férfiak naponta halnak fiatalon is, én meg már vén vagyok
Pontosabban ingatlan + egy autó, abból sokára lesz pénz
Utolsó eset hogy az önkormi eltemettet és ott a házam
Ez így megfelelne nekem

Gyermekeivel nincs jó viszonyom, pont a végrendeletem miatt és az egyiket , szerinte, egy tartási szerződéssel kigolyózta az anyja az örökségből...
Amúgy is az egyik vagy 250km-re lakik, a másik 100km-re. Egyikkel eltartásija van a barátnőmnek, látom a ennek a "minőségét"
Barátnőmnek az a siráma hogy a gyermekeit nem vettem be az új végrendeletbe. Pont a fenti örökségi vita miatt érvénytelenitettem, egy újjal, az eredeti végrendeletet
Egy egész más személy van megnevezve, de ő leirta hogy az egész családi cívódás, mert volt, abban ő nem akar részt venni, anyagilag lelkileg jól áll felejtsem el végrendelet ügyben

Köszönöm a segitséget, remélem jól értelmeztem

Kovács_Béla_Sándor # 2024.10.08. 08:09

mert te halsz meg előbb, akkor utána a gyerekei fogják ezeket is megörökölni
És ezt a kérdező nem zárhatja ki, mert az utóörökös nevezés tilos. (Pontosabban nem létezik a hatályos magyar jogban.)

drbjozsef # 2024.10.08. 07:44

Ezek szerint ha nincsenek is megnevezve, anyjuk után örökösök /7:27. § [Helyettes örökös nevezése (1)(2)]" lennének?

Ennek semmi kapcsolata egymással.
Főszabályként a végrendelet alapján az örököl, aki meg van benne jelölve. Ha az ő kiesésére számítasz, akkor nevezhetsz _helyettes_ örököst, de ez nem kötelező. Ha a barátnőd előbb hal meg mint te, és ő van a végrendeletben megnevezve örökösödként, de NINCS más rendelkezés, akkor nem, a gyermekei nem örökölnek TŐLED helyette.

Természetesen, a barátnőd gyerekei törvényes örökösei az anyjuknak (ha ő nem rendelkezik másként), úgyhogy ha a barátnőd megörökölné a te vagyonodat, mert te halsz meg előbb, akkor utána a gyerekei fogják ezeket is megörökölni (megintcsak : ha ő máshogy nem rendelkezik).

Majordomus # 2024.10.07. 18:24

Szeretne rendelkezni de a barátnő és nem a gyerekei számára.

drbjozsef # 2024.10.07. 12:24

horex,

A végintézkedés a nagy halmaz, abban valódi részhalmaz a végrendelet, az öröklési szerződés, és a haláleseti ajándékozás.
Ahogy a Ptk fejezetek vannak.

A többit nem értem. A barátnőd beteg, de neked van végrendeleted? Ki az a"másik"?

horex # 2024.10.07. 11:47

drbjozsef
Nagyon köszönöm a válaszod. Bizonyos tekintetben nem a legjobb
"[Végintézkedési szabadság]
Az örökhagyó a halála esetére vagyonáról vagy annak egy részéről végintézkedéssel szabadon rendelkezhet.
Miben különbözik ez a végrendelettölo/pedig olovasom, de nem értem/

"7:12. § [Végrendelet]

Az okirat végrendeleti jellegének megállapításához az szükséges, hogy az örökhagyó halála esetére szóló vagyoni rendelkezést tartalmazzon, és külsőleg az örökhagyótól származónak mutatkozzék."

Ha rövid magyarázattal segitenél jó lenne
Igen kényes a helyzetem, nem mintha ezek a dolgok másnál nem azok lennének.
Barátnőm nagyon beteg, végrendeletem szerint, ami most nincs ő lenne az örökös, a másik lemondott előre őt hagyják ki ebböl
Nekem senkim nincs, b.nőm felnőtt családos gyerekeit ismerem, de semmi kapcsolatunk, sőőőt
Ezek szerint ha nincsenek is megnevezve, anyjuk után örökösök /7:27. § [Helyettes örökös nevezése (1)(2)]" lennének?
Végrendeletben rögiteni kell/ene/ hogy az örökösök halálom esetén hogy és mi módon temettessenek el vagy az nem lehet automatikusan a kötelességük? Bizonyára rosszindulatú vagyok, de akár el is felejtkeznének temetésemről, ismervén mennyire törődnek most az anyjukkal
Köszönöm mégegyszer, lehet előfordulok még ebben az ügyben

horex # 2024.10.07. 11:47

drbjozsef
Nagyon köszönöm a válaszod. Bizonyos tekintetben nem a legjobb
"[Végintézkedési szabadság]
Az örökhagyó a halála esetére vagyonáról vagy annak egy részéről végintézkedéssel szabadon rendelkezhet.
Miben különbözik ez a végrendelettölo/pedig olovasom, de nem értem/

"7:12. § [Végrendelet]

Az okirat végrendeleti jellegének megállapításához az szükséges, hogy az örökhagyó halála esetére szóló vagyoni rendelkezést tartalmazzon, és külsőleg az örökhagyótól származónak mutatkozzék."

Ha rövid magyarázattal segitenél jó lenne
Igen kényes a helyzetem, nem mintha ezek a dolgok másnál nem azok lennének.
Barátnőm nagyon beteg, végrendeletem szerint, ami most nincs ő lenne az örökös, a másik lemondott előre őt hagyják ki ebböl
Nekem senkim nincs, b.nőm felnőtt családos gyerekeit ismerem, de semmi kapcsolatunk, sőőőt
Végrendeletben rögiteni kell/ene/ hogy az örökösök halálom esetén hogy és mi módon temettessenek el vagy az nem lehet automatikusan a kötelességük? Bizonyára rosszindulatú vagyok, de akár el is felejtkeznének temetésemről, ismervén mennyire törődnek most az anyjukkal
Köszönöm mégegyszer, lehet előfordulok még ebben az ügyben

drbjozsef # 2024.10.05. 15:47

Végrendelet géppel irva két tanú elött aláírva
Idáig törvényes/törvényes?

Szükséges, de nem elégséges feltétel az írásbeli magánvégrendelet esetén.
Ha megfelel az összes többi feltételnek is a Ptk. 7:15.§ - 7:19.§-okból.

Nevük és adataik nincsenek feltüntetve a végrendeletben
Örökölhetnek így?

Igen, ha a rendelkezés egyébként egyértelmű. Lásd : Ptk. 7:24.§

Adott esetben ügyvéd elötti örökhagyó aláirás elég hiteles, vagy közgyző kell. ?/hagyjuk most a saját kezű végrendelet irását/
Ügyvéd által ellenjegyzett/hitelesített aláírás lényegében a közjegyzőével azonos "értékű".

horex # 2024.10.05. 11:39

2024.10.04. 16:21
Erre senki?

horex # 2024.10.05. 11:35

Szomorú örökös

Köszi a magyarázatot

Szomorú örökös # 2024.10.04. 18:17

Helyesbítek:
Elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be az ingatlanra öröklés biztosítása miatt

Szomorú örökös # 2024.10.04. 17:02

horex

Az öröklési szerződésnél..... nyoma van az ingatlanok tulajdoni lapján
Az meg hogy kerülne oda?
Elidegenítési és terhelési jogot jegyeznek be az ingatlanra öröklés biztosítása miatt
az öröklési szerződés hivatalba történő benyújtását követően a földhivatalban.
Az öröklési szerződés nem végrendelet, az kötelezően benyújtandó a földhivatalba is.

horex # 2024.10.04. 16:34

horex
minden névvel és adattal feltüntetett örökösnél van/volt egy példány

horex # 2024.10.04. 16:32

miki75

Az öröklési szerződésnél
.......... nyoma van az ingatlanok tulajdoni lapján,
Az meg hogy kerülne oda?

horex # 2024.10.04. 16:21

Jó napot!
Végrendelet géppel irva két tanú elött aláírva
Idáig törvényes/törvényes?

Változott a helyzet
Idáigi két örökös helyett csak egy maradt. Kitétel is szerepel, ha elöbb hunyna el az örökös mint az örökhagyó akkor a néhai örökös gyermekei bizonyox %-ban örökölnek, az örökhagyó elhunyta esetén.
Nevük és adataik nincsenek feltüntetve a végrendeletben
Örökölhetnek így?

Adott esetben ügyvéd elötti örökhagyó aláirás elég hiteles, vagy közgyző kell. ?/hagyjuk most a saját kezű végrendelet irását/

drbjozsef # 2024.09.26. 13:11

siele,

Ptk.7:86.§

A köteles részt pénzben kell megfizetni, a jogosult csak akkor kérheti természetben, ha az örökhagyó akarata is az volt. Ebből következően közös megegyezéssel nem tilos természetben kiadni neki. Ha ilyen nincs, akkor pénzben kell fizetni.

A haszonélvező jogosult lakni, használni, és hasznosítani az ingatlant annak fennállása alatt. A tulajdonos, nem zaklató jelleggel, rendszeresen jogosult ellenőrizni a tulajdona állapotát, használatát.

Ptk.5:146.§ - 5:155.§

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

siele # 2024.09.26. 12:58

Szép napot ! Szeretném megtudni, hogy a köteles rész kiadható tulajdon jogban? Kiskorú a tulajdonos, én a holtig tartó haszonélvező, testvérem kikérték a kötelest rész tulajdon jogban. Mint 1/12 tulajdonosok mibe van beleszólásuk, joguk ? Köszönöm a választ.

Szomorú örökös # 2024.05.12. 15:43

miki75

Mesélj még! :-)

miki75 # 2024.05.12. 15:34

Az, hogy személyeskedsz, épp téged minősít.

A trollkodásaidra pedig nem vagyok kíváncsi, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

Szomorú örökös # 2024.05.12. 15:06

miki75

Látom szomorú örökös, már megint nem bírtad ki, hogy ne szólj hozzá valami elméset
Te meg továbbra is egy igazi sületlen bunkó paraszt módjára válaszoltál rá, legalább megmutatod, hogy ki is vagy valójában. Ha a szüleiddel is így csevegsz, akkor szerintem már mindenki ért mindent itt. Csak kibújt a szög a zsákból. De ez nem engem minősít, én értelmesen írtam neked, te saját magad járatod így le, nem engem. Egyébként mesélj még, jó olvasni! :-)

miki75 # 2024.05.12. 13:43

szomorú örökös:
Atyaég! :)) (ez a második kommentedre vonatkozott... - bocs, ehhez nem tudok mást hozzáfűzni)

Ne vedd zokon, de ettől kezdve neked nem fogok válaszolni. Nyugodtan irogass csak.