Öröklés, végrendelet,köteles rész


Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.28. 09:27

Végrendelkezel. Lerakod egy közjegyzőnél. Nem tudnak róla; csak a - reméljük, a távoli jövőbeni - halálod esetén kerül elő. (Akkor viszont garantáltan.) Bármikor visszaveheted, megváltoztathatod, hatályon kívül helyezheted. (Vigyázat, a visszavétellel nem veszti hatályát - csak már nem lesz garantált az előkerülése!.

antijogász # 2024.03.28. 08:53

Kedves KBS!
Konkrétan: van házastársam, két közös nagykorú gyerekünk. Meghalok. Az egyik gyerekemet szeretném örökösnek, másik gyerek és házastárs köteles rész maximum. Ne tudjanak róla, mert így is túl elmérgesedett a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.27. 16:44

Nem; nem; sem.

Jobb lenne, ha adnál egy rövid, konkrét tényállást, és elárulnád, mi a konkrét kérdésed.

antijogász # 2024.03.27. 15:28

Végrendeletben kell a köteles részről szólni, rendelkezni?
A hagyatéki tárgyaláson a közjegyző a köteles részt felveti, vagy megállapítja? Ha nincs minden érintett ott, vagy nem tudnak megegyezni az örökösök, akkor a végzésben még nem kerül meghatározásra a köteles rész összege, módja?
Majd a bíróságon?

Boldogsag # 2024.03.26. 10:05

Köszönöm szépen válaszod drbjozsef! Így teljesen érthető, és logikus. Minden jót

drbjozsef # 2024.03.26. 08:39

Boldogsag,

Az hogy "közös vagyon" meg "külön vagyon" főszabályként nem számít az öröklésnél.
Ha meghal az örökhagyó, akkor a teljes vagyona átszáll az örököseire. Ha végrendelettel, akkor úgy, ha törvényes öröklési renddel, akkor úgy.

Ilyen szempontból nem számít hogyan szerezte a saját vagyonát. Természetesen házastársak esetén itt lehet vita, ha például az ingatlan, vagy ingatlanok, esetleg egy autó nem a felek 1/2-1/2 nevén van, pedig már a házasság alatt vették, hanem csak egyikükén.

Egy kivétel van a fentiek alól. az ági öröklés. Az ajándékozással vagy örökléssel szerzett vagyon eshet ági öröklés alá, de csak akkor, ha erre az ági öröklésre jogosult hivatkozik - ezt automatikusan, hivatalból nem vizsgálja senki.

Ha a párod örökölt ingatlant, és meghalna (és ez az ingatlan NEM az utolsó közösen lakott lakásotok, amelyből amúgy sem örökölnél tulajdonrészt), főszabályként egy gyerekrészt örökölnél belőle. De ha leszármazó (ennek elsősorban nyilván olyan esetben van relevanciája, ha az elhunyt ezen leszármazója neked nem leszármazód, tehát tőled nem örökölne később) vagy más jogosult (oldalági rokon, aki az örökhagyó kieső szülei, nagyszülei révén örökölhet) hivatkozik az ági öröklésre, akkor ebből te nem örökölsz tulajdonrészt (de haszonélvezetet igen). Például.

Boldogsag # 2024.03.26. 07:47

Tisztelt Hozzáértők! Adott egy házaspár és egyik fél szüleitől örököl pl. ingatlant, akkor csak az a fél örököl, vagy közösen szerzett vagyonnak számít az öröklés mivel házasok? Konkrétabban engem speciel nem érdekel a párom öröklése és nem szeretnék belevonódni az történetükbe, sőt erről hajlandó lennék nyilatkozni is, pl közjegyzőnek. Jól gondolom, hogy nem számítok bele az öröklésbe és nem kell vele foglalkoznom, hiszen csak házastárs vagyok. Köszi a választ.

drbjozsef # 2024.03.26. 07:21

(50-50% esetén)
Nem. Bármilyen esetben. Ha 1% volt a feleségé, akkor a többi 99%-on kap haszonélvezetet, ha 99% volt az övé, akkor a maradék 1%-on kap haszonélvezetet. Nem számít az arány. Ha 0% volt a feleség tulajdonrésze, a teljes, 100%-on haszonélvezetet kap.

Köteles részre szorítás esetén a haszonélvezetről a Ptk. 7:82.§ rendelkezik. Korlátozott mértékben, a helyzettől függően járhat neki.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

antijogász # 2024.03.25. 16:39

Tisztelt Jogászok!
Törvényes öröklés esetén a házastársnak alapesetben holtig tartó haszonélvezete van az utolsó közösen lakott ingatlanra (50-50% esetén).
Végrendeleti öröklés esetén is érvényes ez az előírás? (pl. ha csak köteles részre jogosult.)
Ha igen, akkor a haszonélvezet "értéke" beleszámít a köteles részbe?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.03.24. 08:21

Gyakorlatilag nem tudod visszavonni.

JJ88 # 2024.03.23. 14:48

Kedves Fórumozók, Kedves Hozzáértők!

Előre is bocsánat, nagyon amatőr és naiv kérdésem van: amennyiben a hagyatéki tárgyaláson aláírtuk a kötelesrészről való lemondást, azt valamilyen formában vissza lehet vonni? Papír szintjén rendben volt formailag a jogi tudnivalókról való kioktatás, de szóban a közjegyző nem egyértelműen válaszolt, összezavarodtunk és később sikerült csak megérteni a lényeget....(Az elhunyt végakaratát nem támadnánk meg, de elsőszülöttként a köteles részre igényt tartanék. Erről sikerült lemondani egy nappal ezelőtt...)

Köszönöm előre is!

Majordomus # 2024.02.25. 22:05

Valami itt nem kerek.
.
osztapnak igaza van,a testvéri státusz megdöntése nem fog menni.

De olyan nincs hogy nem örökölsz normál körülmények között.

Valamit elhallgattál.
Vagy lemondtál,vagy megegyeztetek?

osztap # 2024.02.25. 18:18

szabozsuzsa2000,

Szerintem nem működik, amit akarsz. A Ptk. vélelmezi, hogy az apa az, aki az anya férje volt a gyermek fogamzása idején, Ptk. 4:99. §. Ezt a vélelmet csak az apa, az anya, a gyermek, és a gyermek leszármazója támadhatja meg, Ptk. 4:109. §. Te mint testvér, nem.

Ellenben, ha anyád az ajándékozástól számított tíz éven belül (azaz 2028 októbere előtt) meghalna, kötelesrészre tarthatsz igényt.

Az lett a vége, hogy az édesapám tulajdonrésze a húgomé lett, a közjegyző közreműködésével.
Ha nem volt végrendelet, akkor ebben Te is közreműködtél. Mert a főszabály az, hogy a közösen lakott ingatlanban apád tulajdoni hányadán anyád haszonélvezetet örökölt volna , a tulajdonjogot pedig egyenlő részben Te és a testvéred örökölte volna meg. Ptk. 7:55 és 7:58. § Ha ettől eltérés volt, akkor a hagyatéki eljárásban pl. osztályos egyezséget kötöttetek, vagy Te visszautasítottad az örökséget. Ezek pedig csak úgy mennek, hogy Te aktívan nyilatkoztál róluk. Vedd elő az akkori hagyatékátadó végzést, ott le van írva.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

szabozsuzsa2000 # 2024.02.25. 17:45

2015.szeptemberében meghalt az édesapám. A hagyatéki tárgyalás a következő év februárjában volt.
A szülői ház fele-fele arányban az édesapámé és anyámé volt.
A hagyatéki tárgyalásra egyedül mentem, a húgom, a férje és az anyám együtt jöttek.
Az lett a vége, hogy az édesapám tulajdonrésze a húgomé lett, a közjegyző közreműködésével.
Az anyám az ő tulajdonrészét 2018. októberében ráíratta a húgom két gyerekére.

Mostanában a tudomásomra jutott, hogy a húgom lehet, hogy nem is az édesapám gyereke, de ezt csak egy DNS vizsgálat tudná megerősíteni.

Az anyám velem úgy viselkedett kisgyerek koromban, hogy azt gondoltam, hogy nem is vagyok az igazi gyerekük, hanem örökbe fogadtak. Nem voltam rossz gyerek, mégis azzal fenyegetőzött, hogy javító-nevelő intézetbe ad, ahol majd szögesdrótra térdepeltetnek, ez nekem elég sokkoló volt kisgyerekként.
A húgommal sosem volt jó testvéri kapcsolatunk, nagyon sokszor megvertek miatta, ok nélkül.
Nem is igazán hasonlítunk egymásra, sem külsőleg, sem belsőleg. Én az édesapámra hasonlítok, állítólag az anyám haza sem akart vinni a kórházból, azt mondta, hogy én nem az ő gyereke vagyok, biztos összecserélték a kisbabákat. A Keresztanyám mondta neki, hogy nézzen már rám, teljesen olyan vagyok, mint az apukám.

Azt szeretném megkérdezni, hogy mit kell tennem, hogy megkapjam a jogos örökségemet. Ha a húgom nem az édesapám gyereke, akkor nem is örökölhetett volna utána, jól gondolom?

Köszönöm előre is a segítséget: Szabó Zsuzsa

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.08. 14:26

Nem. A hagyaték megnyíltával megkapod. Csak nem használhatod.

Benistimi # 2024.01.08. 14:11

Nem kötelesrészt szeretnék, csak megbizonyosodni róla, hogy ha élettárs nevére haszonélvezetet jegyeztet, akkor mi csak akkor kapjuk meg részünket ha az élettársa elhunyt?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.08. 14:06

Teljesen mindegy, hogy még életében enged haszonélvezetet vagy végrendeletben. (Bár az utóbbit könnyebb elrontani.)

Ha teljes gyerekrészt örökölsz, akkor milyen köteles részt szeretnél még?

Benistimi # 2024.01.08. 14:03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő a kérdésem: Édesapám elvált anyámtól már több mint húsz éve. Van egy húgom. Édesapámnak lett egy élettársa akivel régóta együtt élnek, lett egy közös gyermekük (tehát van egy féltestvérem) és közösen élettársával építési kölcsönt vettek fel, majd építettek egy ingatlant.(1/2, 1/2 tulajdoni hányad) Apám élettársának is van 4 gyereke + a közös. (féltesóm)
Édesapám most közölte, hogy haszonélvezetet ad az élettársának nevezett ingatlanra, hogy amennyiben ő elhuny, ne tudjuk kitenni az élettársát és amíg élettársa él, ne tudjam követelni a házból én és a húgom a részemet. Megteheti ezt? Amennyiben végrendeletbe foglalja, gondolom igen. De ha csak bejegyezteti a haszonélvezetet, és nem ír végrendeletet, akkor mivel élettársak nem lesz jelentősége?
Nekem nincs ingatlanom, kislányomat egyedül nevelem. Albérletben vagyok. Ha végrendeletben haszonélvezetet ad apám az élettársának akkor még a kötelesrészt sem követelhetjük? Köszönöm szépen válaszát! Üdv.

Majordomus # 2024.01.01. 20:55

Kapard össze az 5 milló ft-ot és addig ne szólj mig öcséd nem háborog.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.01. 09:35

A kötelesrészt főszabályként pénzben kell kiadni. Tehát úgy, hogy bizonyos vagyontárgyakat rátukmálsz a jogosultra, nem teljesíthetsz.

drbjozsef # 2024.01.01. 09:09

Kolnok,

Az lenne a kérdésem, hogy jól gondolom, hogy egy 30 millió forintot érő ingatlannál 10 millió forintra lenne jogosult? (ha kéri a köteles részt)
Szerintem nem. Egy 30 milliós ingatlant (ha csak ezt nézzük, ez volt az ajándék, és nincs más a hagyatékban), akkor 15-15M arányban örököltetek volna. A köteles része a harmada annak, amit örökölt volna, vagyis 5 millió.

Valamint az ajándékozás során egy sokkal kisebb összeg került feltüntetésre az ajándékozási szerződésre az ingatlan vonatkozásában, mint amennyit valóban ért az ingatlan. Gondolom ez nem befolyásol semmit ugye? Tehát az akkor valós érték számít és nem az ami az ajándékozási szerződésben szerepelt?
Főszabály szerint a kötelesrész alapja a juttatáskori tiszta érték. De ha ez valamelyik félnek súlyosan méltánytalan, akkor kérheti a bíróságtól más érték megállapítását. Ptk. 7:80.§

Lenne más is, amit örökölnénk, de azt most nem venném bele, mert arról hajlandó lennék lemondani, azonban az néhány millióval kevesebb, mint amennyi a köteles rész lenne, így ha követelné a köteles részt ( és a fent leírtam megállják a helyét, hogy 1/3-a járna neki), akkor még ki kellene fizetnem a maradékot/különbözetet? jól gondolom?
A hagyatékot egyben kell nézni, a teljesre kell kiszámolni a kötelesrészt, és az alapján meghatározni ki kinek tartozik vagy sem még.

osztap # 2024.01.01. 08:49

Az lenne a kérdésem, hogy jól gondolom, hogy egy 30 millió forintot érő ingatlannál 10 millió forintra lenne jogosult? (ha kéri a köteles részt)
Nem. A kötelesrész alapja (!) felének a harmada. Törvényes örökösként ugyanis az örökség fele jár neki. Ptk. 7:82. § (1)

Lenne más is, amit örökölnénk, de azt most nem venném bele
Pedig kellene. Mert a kötelesrészt nem egyes vagyontárgyakra kell kiszámolni. Veszed az egész hagyatékot és hozzáadod az ajándék értékét. Ez az összeg az lesz a kötelesrész alapja. Annak veszed a hatodát. Ezt csökkented azzal, amit öcséd a hagyatékból örököl. Csak a maradék a testvérednek járó kötelesrész. Ptk. 7:83. § (1)

Tehát az akkor valós érték számít és nem az ami az ajándékozási szerződésben szerepelt?
Főszabály szerint a juttatáskori érték (valós érték), de az öcséd kérheti, hogy a mai értéket vegyék figyelembe. A helyében kérném, tekintve, hogy az ingatlanárak hét év alatt nagyon felmentek. Ptk. 7:80. § (1)-(2)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Kolnok # 2024.01.01. 01:02

Üdv!

Szeretnék egy kis segítséget kérni, mert nem vagyok benne biztos hogy jól értem mi a helyzet a köteles résszel.

Ajándékba kaptam egy ingatlant az apámtól 7 évvel ezelőtt. Apám idén elhunyt.

Van egy öcsém, aki jogosult lenne a köteles részre. (mi ketten vagyunk az egyetlen rokonok, akik élnek)

Az lenne a kérdésem, hogy jól gondolom, hogy egy 30 millió forintot érő ingatlannál 10 millió forintra lenne jogosult? (ha kéri a köteles részt)

Valamint az ajándékozás során egy sokkal kisebb összeg került feltüntetésre az ajándékozási szerződésre az ingatlan vonatkozásában, mint amennyit valóban ért az ingatlan. Gondolom ez nem befolyásol semmit ugye? Tehát az akkor valós érték számít és nem az ami az ajándékozási szerződésben szerepelt?

Lenne más is, amit örökölnénk, de azt most nem venném bele, mert arról hajlandó lennék lemondani, azonban az néhány millióval kevesebb, mint amennyi a köteles rész lenne, így ha követelné a köteles részt ( és a fent leírtam megállják a helyét, hogy 1/3-a járna neki), akkor még ki kellene fizetnem a maradékot/különbözetet? jól gondolom?

köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2023.11.29. 05:32

(már eleve beleálmodni a nagymamát, csak mert nem volt szó arról, ki konkrétan a kiskorúak törvényes képviselője, már az... hát, mondjuk sajnálatra méltó állapot.)

drbjozsef # 2023.11.29. 05:31

Nem, itt nem az olvasással van gond egyikünknél.

Ráadásul ha kiskoruak akkor a nagymama gondozza őket.
...
A nagymamama kérheti a pénzt a törvényes képviselőtől.