Márkaszervíz jogai


szpetyko # 2003.10.16. 13:53

Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ha elviszem az autómat (a kötelező szervízre) egy márkaszervízbe, van-e joguk a javítást a jelenlétem nélkül elvégezniük, hogyha én ragaszkodom hozzá, hogy ott szeretnék lenni az autómmal? Vagyis "elvehetik"-e tőlem az autót a szervíz idejére?

Válaszaitokat előre is köszönöm.

Law1 # 2003.10.16. 14:12

Bár konkrét szabályozással nem tudok szolgálni, de véleményem szerint megtehetik. Most képzeld el, hogy egy nagy szervizben, mint pl a Porsche Hungáriánál szerintem min 20-30 autót (vagy többet) javítanak egyszerre. Ha minden autó tulajdonosa ott állna az autója mellett, akkor ez eléggé zavarná a szerelők munkáját.

Ha attól tartasz, hogy átvágnak, akkor azt tenném a helyedben, hogy először csak felsoroltatnám, hogy mit kellene megszereltetni és utána elvinném egy másik műhelybe, ahol megnézetném, hogy ténylég javításra szorul, amit állítottak.

Vagy az is megoldás, hogy utólag viszi el az ember és megnézeti, hogy tényleg kicserélték azt az alkatrészt, amit kifizetettek. Általában megéri a macera, mert majdnem mindig átvágják az ember fejét.

the big cat # 2003.10.16. 15:21

Természetesen joguk van a javítást elvégezni a jelenléted nélkül, de véleményem szerint, ha ragaszkodsz hozzá, hogy jelen szeretnél lenni, azt nem tagadhatják meg.

Jogod van tulajdonodhoz, és jogod van saját szemeddel meggyőződnöd arról, hogy a szolgáltatást amiért fizetsz azt valóban nyújtják-e. Az más kérdés, hogy a biztonsági előírásokat be kell tartanod, de erre hivatkozva nem tagadhatják meg.

Ny-Európában általános a nyitott szervíz, és Mo-on is vannak rá példák, én konkrétan néhány PUG szervízt ismerek ilyet.

Szerintem ha ezt nem akarják engedni vidd másik szervízbe, nem vagy kötelezhető egy márkaszervízre, ez Bp-en könnyebben vidéken már nehezeben megoldható. És írj a márka vezérképvisletének, hogy a szervízben hogy bántak veled.

szpetyko # 2003.10.16. 19:40

Nekem valami olyasmi rémlik, hogy ez a téma egyszer már eljutott valami jogvédő szervezethez, ahol arra jutottak, hogy nem küldhetnek ki ha nem akarod, ez jogilag nem megalapozott.
Ti nem hallottatok, vagy tudtok valami konkrétumot ezzel kapcsolatban, hogy most igen vagy nem?

the big cat # 2003.10.16. 20:18

Nem kell ehhez jogvédő szervezet csak a Ptk. meg alapvető jogérzék.

Mindenki jogosult meggyőződni arról, hogy a vállalt szolgáltatást elvégzik-e, és ezt a legegyszerűbb úgy figyelmmel kövteni, hogy ott van az ember amikor a szolgáltatást ténylegesen végzik, és azt a saját szemével láthatja.

Law1 # 2003.10.17. 06:47

Azért ez nem ilyen egyszerű: hopp itt a PTK. és már minden meg van oldva.

Most képzeld el, hogy elviszem a kutyámat az állatorvoshoz megműtetni és azt mondom a dokinak, hogy ott szeretnék lenni műtét közben, hogy tudjam minden rendben zajlik. Akkor sem fognak beengedni, mert annak ellenére, hogy az ÉN kutyámról van szó, semmi keresni valóm a műtőben, többek közt higiéniai okok miatt.

Na valami hasonlót el tudok képzelni a szervizben is. Egyrészt ha ott áll 30 tulajdonos, akkor ezzel zavarják a munka menetét, mert azért egy szerviz nem DISCO. Másrészt ha a szerviz szempontjából nézem a dolgokat kérdezem, hogy ki garantálja nekik, hogy nem vagyok valaki, aki kihasználva a szerelők figyelmetlenségét idő közben zsebre vágok egy fúrót, csavarhúzót, stb.?

Tehát véleményem szerint nem ilyen egyszerű, ahogy the big cat a PTK alapján meg próbálja levezetni. Képzeld el, hogy elvállalsz egy ügyet és az ügyfeled azt mondja, hogy egész nap ott hemzsegne az irodádba, mert tudni akarja, hogy a 150 Euros órabérért tényleg megdolgozol. Szerintem úgy vágnád ki mint macskát sz...ni.

the big cat # 2003.10.17. 08:48

Mindkét analógia helytelen.

A műtétnél egyrész általában van figyelőablak, tehát végignézheted ha karod, másrészt, hacsak nem vagy te magad is állatorvos nem tudod megítélni, hogy amit csinálnak az az-e, amit vállaltak.

Az ügyvéd pedig elsősorban eredménykötelemben van, mégha az elszámolt óradíjat fizeti is.

Az autónál viszont a beépített alkatrészeket igeneis lehet ellenőrizni, lehet azt is elelnőrizni, hogy nem a fáradt olajjat önti-e vissza a szerelő, és saját zsebre kannában kiviszi az újat, stb. továbbá, ha Nyugat Európában és nálunk is egyre több helyen meg tudják oldani a biztonsági kérédseket, és ott állhatsz az autód mellett, a sárga vonal mögött, akkor ez nem kifogás.

Továbbra is fenntartom a tulajdonjog és a szolgáltatás ellenőrzéséhez való jog erősebb mint a biztonsági megfontolások.

szpetyko # 2003.10.17. 09:41

Law 1 írta:
"Egyrészt ha ott áll 30 tulajdonos, akkor ezzel zavarják a munka menetét"
A tulajdonosok részéről eddig még minimális az igény a szervizelésen való jelenlétre, ezért fel sincsenek készülve a szervizek az ilyen igényekre. Ez nem az ügyfél baja.

"ki garantálja nekik, hogy nem vagyok valaki, aki kihasználva a szerelők figyelmetlenségét idő közben zsebre vágok egy fúrót, csavarhúzót, stb.?"
Ezt a problémát már kezelik pl. a bevásárlóközpontokban. Ez nem lehet kifogás.

"elviszem a kutyámat az állatorvoshoz megműtetni és azt mondom a dokinak, hogy ott szeretnék lenni műtét közben, hogy tudjam minden rendben zajlik."
Erre a megoldás a figyelőablak. Az orvostanhallgatók ugyan ezzel a módszerrel vesznek részt egy operáción mindenféle kockázat nélkül!!!
Mi a véleményed az apás szülésről? Ott is megoldott a dolog és nem figyelőablakon keresztül!