Te Royal, én az agyam eldobom a hülyeségeik hallatán. Méghogy mérőeszköz ... ja persze, akkor majd a saját maguk fegyverét fordítom ellenük, és ha legközelebb két napig áll a megállni tilosban az autóm, akkor hivatkozni fogok arra, hogy hőléhtani megfigyeléseket végeztem azaz az is egy az egyben mérőeszköz, és nem lehet gépkocsiként minősíteni, folyamodvány, nem is büntethető meg emiatt. Az ún. egzakt jogtudomány és egzakt jogszabályok arra baromi jók, hogy lehessen őket 20 féle képpen értelmezni és magyarázni.
BKF
piroslámpán áthaladás
„A járdán stb. tiltott területen álló civil rendőrkocsi az „mérőeszköz”
Tök jó, ha véletlenül lekoccolja az ember egy rakott kamazzal, legalább nem kell tölteni kéksárgát, hisz csak egy mérőeszköz.
Bence ne reménykedj, A kiváltságosok kékfény ide - kékfény oda úgyis megteszik amit akarnak, ők valamiért tudod mentesülnek a KRESZ alól. Emlékszel Feri bácsi kékfényes balesetére? Azt hiszem ahol ilyet meg lehet tenni, ott semmi sem lehetetlen, ha megfelelő helyen vagy.
K
Justizmord, egyaltalan nem errol beszeltunk szerintem. Csak sajnos latod a mai magyarorszagon ez is megtortenhet, nekem is van hasonlo tapasztalatom. Az ugy csak ugy el tud am tunni ha megfelelo helyen van az ember.
Oszinten? Tudtal valamire is jutni? Nem hiszem.
En arra ertettem mindezt, hogy aki viszont valoban komolyan veszi a megkulonbozteto jelzest, annak igenis nagyon nagy balesetforrast jelent, ha ezt nem vagy nem megfeleloen hasznaljak, es tessek betartani az arra vonatkozo eloirasokat! Persze ezt csak az erti aki rutinos autos. Bence
a második, amikor ittas volt...
Iniuria non excusat iniuriam
De jó, hogy csak ennyi bajotok van, hogy egy rendőr nem kapcsolta be a kék villogóját.
És de jó, hogy nem az a bajotok, hogy egy rendőr által már két külön alkalommal egy-egy ember meghalt, és még sem emelnek vádat egyik miatt sem ellene, és továbbra is rendőr, dolgozik, és szabad lábon van...
Good for you...
Iniuria non excusat iniuriam
Az meg a masik, hogy ne vicceljunk mar, a rendort persze en is ahogy tudom igyekszem nem elengedni, na de egy rohammentonek ha nem ég a lampaja, elhiszed, hogy ugyanugy elengedem? Nem hiszem, hogy ezen mulna. Bence
Monalisa ez nagyon aranyos, szoval kvazi elismered, hogy nekik azt szabad ... hiszen ki a jo isten buntetne meg oket? Tudod mennyire duhit aza dolog, hogy itt vacakolunk a biztonsagi ovvel es elsosegely ladaval amit soha az eletben nem hasznal senki, ekozben meg a t. szerv civilnek kinezo kocsijai 100-al huznak el mellettem. Szerinted ez rendben vam igy.
Es ne haragudj, de mi az, hogy ra nem vonatkozik, mert meroeszkoz? Jo, akkor legkozelebbi buszemagalloban valo parkolsanal majd hivatkozok arra, hogy a KRESZ ram ebben az esetben nem vonatkozik am ha nem tudnak, mert en eppen a buszokat szamolom es mint ilyen, meroeszkoz, nem pedig gepjarmu. Neha az eszem megall komolyan.
Na a piroslampan athaladassalk kapcsolatban azert vannak eros, megdonthetetlen ketelyek, gondolj bele a jobbra kis ivbe zold nyilas lampaba, na most itt nincs sarga jelzes, azaz egyszer csak elalszik, es piros, ha te meg pont belemesz akkor annyi neked. Tehat maris egy racionalis erv arra, hogy mekkora egy baromsag ez a piroslampas hatalmas szigor es mar csak emiatt is azonnal meg kellene szuntetni ...
Mondja valaki, hogy rosszul latom, es hogy vele meg ilyen soha nem fordult elo!
Villogó kék lámpa + sziréna + tompított fény = megkülönböztetett jelzésű gépjármű. Ha a három közül valamelyik használata alkalmasint hiányzik akkor csak egy "normálisan" közlekedő autó., nincs kizárólagos elsőbbsége és akár meg is előzhető.
A járdán stb. tiltott területen álló civil rendőrkocsi az "mérőeszköz"., egyszer olvastam, hogy valami nagyon magas beosztású r.tábornok nevezte ezt annak, és mint ilyen adott esetben a KRESZ nem vonatkozik rá. Szerintük...
A térfigyelő kamera természetesen mindent filmre vesz - akár a busz sávban is, de épp a rendszám ismeretében saját magukat nem büntetik meg...
Ne haragudj, engem nagyon felduhit az amikor ott tipegek orakig a dugoban, es a kulonbozo KKE-, KBT- meg sorolhatnam milyen rendszamos Chevik, Fordok, Skoda Octaviak mellettem huznak el 100-al a buszsavban. Nekik tenyleg mindent szabad, csak azt tudnam, hogy oket nem rogziti a kamera ami figyeli a buszsavot?
Nem szidlak mert nem tudom Te melyik kekfenyes vagy de ahogy irsz, feltetelezem, nem a KKE-csoportban. Mentot, tozoltot pedig kekfeny nelkul is elengedek termeszetesen, mindegy, hogy neki van-e elsobbsege vagy sem. Elvegre eletet mentenek. Bence
Ne aggódj Drusza, éjjel 2-kor én se fogok ott állni a pirosnál, de azt hiszem ez egyértelmű.
Kedves Drusza, bizony van egy pár, meg főleg az ilyen civilnek kinéző kocsikat kell nagyon sasolni.
De olyat olvatsam, hogy "törvényen kívüliek" vagy hasonló volt, na remélem nem itt tartunk. Ha nincs rajta kék fény ill. azt nem használja a hanggal együtt, akkor ő is ugyanúgy elköveti a szabálysértést. De emlékeztek, pár éve volt ebből nagy botrány, amikor nagyon rámentek arra, hogy a rendőrök szabálytalan helyekről méregettek, azaz pl. járdáról, forgalom elöl elzárt területről stb. De nem tudom mi lett a vége.
Pedig mégiscsak törvényen kívüliek, mert mindössze 10 perc leforgása alatt a nagy zéró tolerancia jegyében én magam voltam szemtanúja annak, hogy
- rendőrnéni szolgálati kocsival, kékfény nélkül persze, csak úgy felmászik a járdára, hiszen neki is be kellett fizetnie a postán a csekkeket és nem akart messze parkolni ..., ja persze szolgálati időben gondolom, ha egyszer rendőrautóval volt és egyenruhában
- ezek után fogta magát, szépen a négysávoson mindenféle jelzés nélkül megfodult a záróvonalon
- majd megint valami dolga lehetett, mert akkor meg a buszmegállóban parkolt le
Na ennek kellene egyszer és mindenkorra véget vetni, hogy ezek amolyan kiskirályok. Hozzá teszem, nem sokkal később, egy civilnek kinéző rendőrautó is felmászott a járdára de úgy, hogy el se fértek a gyalogosok tőle, és még dudálgatott is, hogy menjenek arrébb. Felháborító! Ezeknek mindent szabad? Nem igaz, hogy valaki nem jelenti őket már fel, úgyhogy nagyon tudom pártolni azt a tanácsot amit valaki itt adott, hogy menjen csak be megnézni a vidofelvételt és ha ellenük is szól, akkor meg finoman érzékeltetni velük, hogy a játék igyencsak kétoldalú!
És a gond az, hogy ez nem csak egyedi eset, ez megy nap mint nap, folyamatosan ilyeneket látok meg bizonyára nemcsak én. Buszsáv, piroson átmenés, biztonsági öv hiánya, telefonálgatás halál nyugalommal, hiszen ki fogja őket megbüntetni?
Hadd kerdezzem meg, mennyire gyakoriak a kamerak, mert akar urban legend akar nem, en teljesen johiszemuen is eleg sokszor bent ragadok a pirosban. Na meg ejjel a fene fog ott 2 percet varni a semmire egy mellekutcaban amikor a korneyken nincs egyetlen mozgo auto se. Nyilvan atmegyek rajta, ahogy gondolom mindenki, csak ezt nem illik kimondani. Koszi. Bence
Azt elfelejtettem írni , hogy ez kanyar utáni útszakaszon volt 2x2 sávos úton és kigyorsítás végén. Tehát nem lehetet tudni mióta zöld a zöld. Ráadásul most nem volt araszolás, lassítgatás. Nos így jártam, meg még sokan mások is ennél a lámpánál, mint azóta már tudom! Vezessetek balesetmentesen és legyetek résen a yard figyel!
Azok a régi szép idők... A mai forgalomhoz képest kevés autó volt az utakon - és a lámpa is "ráért" villogni.
A múlt század 70 es éveiben a zöld elkezdett villogni kb 5 mp.-ig majd sárga lett és utána piros.Jól belehetett mérni,hogy célszerü lassítani.
Szerintem jó volt.(de ezt már írtam)
websas
Nem könnyű az egyik másik lámpa fázisidejét jól "belőni", több szemponttól is függ.
Csupán annyit: ha a zöld jó ideje már zöld, várható, hogy egyik pillanatról a másikra már nem lesz az, vagyis ha a 48-ból tudatosan visszavesz valaki, a sárga/pirosra valószínűleg meg tud állni - a mögötte haladó sem fog satuzásra kényszerülni...
Szóval nem mindeáron a "még átérek" legyen a szempont, hanem a helyes és biztonságos megállás.
(Nem írtam, hogy te mindenáron át akartál volna jutni a kereszteződésen - csak írtam.)
kbs
A zöld/piros a gyalogosátkelőnél van, ez zavart meg előzőekben engem.
Megengedett sebességgel közeledtem (48 km/h -val)a kereszteződéshez, átlagos délutáni forgalom volt, de most haladt a sor folyamatosan. Nem szoktam teligázzal csak azért is piroson áthajtani, hogy még meglegyen. Ezért is érzem kicsit zavarba magam. Azóta megnéztem a drága képeimet, sárga lámpáról fényképet nem tudnak mutatni, csak a pirosról.
Autóval rekonstruáltam a helyzetet, megint 48 km/h és zöld, majd sárga, most viszont satufék a hátam mögött jövő meg majd felkenödött az autómra, éppen meg álltam a fehér vonalnál! Elzarándokoltam gyalogosan is a kereszteződéshez és figyeltem a lámpa váltásokat. Érdekes, kicsit rövidnek tünt (2 másodperc) a sárga, átmentem egy másikhoz és láss csodát még négy másodperc is volt mire pirosra váltott. Van erre szabvány idő, vagy úgy játszanak velünk ahogy csak akarnak?...
Ha a megengedett sebességgel közelítesz a kereszteződéshez, és amikor sárgára vált a lámpa, olyan közel vagy, hogy biztonságosan már nem tudsz megállni, akkor még sárgán át fogsz érni.
A sárga ideje minden lámpánál nagyjából azonos. A zöld és a piros hossza az, ami helyenként és napszakonként is változik.
Külön megnehezíti a döntést, hogy a sárgajelzés időtartama lámpánként változik. (saját megfigyelés) Van olyan sárga lámpa, ami alatt nyugodtan bemehetünk a teszkóba nagybevásárolni, akkor is még vígan átérünk, és van olyan, ami szinte azonnal be is vált pirosra.
„Kizárt. Hacsak nem százzal közelíted meg azt a kereszteződést.”
Értem. Akkor ezek szerint 9.4.c azért létezik, hogy kicsit vastagabb legyen a kreszkönyv. Egyébként ha százzal közelítem meg a kereszteződést, valószínüleg még a sárgajelzés alatt át is érek, tehát tényleg nincs jelentősége.
Ha a gyakorlatban nézzük: Zöld jelzéshez közeledek szabályos 50km/h tempóban. A szabályos közlekedés nem azt jelenti, hogy az autó féktávja = zéró. Tömeg, Súlyelosztás, Fékrendszer (ABS vagy mezei) Pilóta reakcióideje, gumik típusa, állapota, futómű állapota, útfelület típusa, időjárási viszontagságok stb. függvénye, de 100km/h -nál teljes fékerővel átlagosan 40-60m kell a megálláshoz, 50 nél ez drasztikusan csökken, kb 20m. (of corse Vizes, jeges úton ezek az értékek exponenciálisan nőnek.)
A sárgajelzést féktávon belül kapom. Alternatívák:
- Satufék, és megállok a kereszteződésben, ahol esetleges forgalmi akadályt fogok képezni.
- Satufék, a mögöttem jövő alaposan seggbetrafál (saját példa)
- Padlógáz, vészhelyzetet elkerülve átérek a kereszteződésen, igaz a lámpa ekkor már piros, és egy éppen rögzítő kamera esetén már küldik is a csekket.
Nem tudom mi ebben kizárt. Félreértés ne essék, nem a telipirosba százzal belehajtók jogaiért kardoskodom, de azért erre a szituációra nem lehet egyértelműen feketét, vagy fehéret mondani, vannak árnyalatok is.
e-mail: 09.26. 08:42
Kedves Béla!
A nátha az oka...
Nemigen tudok aludni., a tévét nemigen nézem, az aktuálisan könyvem meg éppen véget ért.
Amúgy értem a szót (...) és majd igyekszek ekként. Amúgy számomra már az is öröm, ha nem letoláskét szólsz hozzám - nem ritkán okkal...
És ebben van a lényeg.
Kizárt. Hacsak nem százzal közelíted meg azt a kereszteződést.
OK. Félreértés. Sárgára gondoltam, ami előtt már nem tudok megállni, és pirosra vált mire a kereszteződésbe érek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02