Sziasztok!
Meghalt édesanyám, akinek egyetlen "jelentősebb" tulajdona egy haszonélvezeti jog volt, mely - ha jól gondolom - halálával semmissé vált. Ezen kívül csak banki adóssága volt (fedezetlen hitel), plusz néhány, viszonylag (az adósságok összegéhez képest) értéktelen ingóság. Tisztában vagyok azzal, hogy az adósságért csak az örökség mértékében felelős az örökös, a kérdéseim a következők:
- Más lakásban élt, mint ahova be volt jelentve; okoz ez az ingóságok számbavételénél problémát? Nyilván nem szeretnénk, ha a bejelentett lakhelyén található ingóságokat az örökség részeként értékelné bárki is; sőt, a tényleges lakhelyén található ingóságokat sem ő vásárolta, de ezt számla hiányában már nem tudjuk bizonyítani.
- A hagyatéki eljárás tudtommal hivatalból indul; az egyszerűbb ügyintézés érdekében mit javasoltok, utasítsam el a hagyatékot (ekkor gondolom a kevés ingóság is az államra száll), vagy fogadjam el (és akkor a kevés ingóságot feltételezem megtarthatom, hiszen a temetés költségeit az értékük nem fogja meghaladni). Egyáltalán, ki dönt arról hogy készül-e leltár? Ezt a döntést meghozhatom a leltár elkészülte után is (miután forintosodott az örökség pozitív értéke)?
- A banknak nekem kell bejelenteni a halálesetet? A későbbiekben is nekem kell velük tárgyalni az adósságról, vagy ha elutasítom az örökséget akkor elég erről egy levélben értesítenem őket, és nem kell számlákat mutogatnom, hogy a temetés után már nem maradt az örökség értékéből semmi?
- Az elhunyt kültag volt egy betéti társaságban; ezzel mit kell kezdeni?
Köszönöm előre is a válaszokat.