végrehajtás gyermektartásdíjra

metallus # 2007.10.27. 09:11

Üdv, történt némi változás az ügyemben. Beszereztem a válási határozatot. Azon a megállapitott tartásdíj 3600 ft. A feleségem grazban gyámhivatalban 2007 májusban jelezte, hogy visszamenőleg 9 évre 1575,72 euroval tartozom. A gyámhivatal képviseli a gyermek ügyét és további emelést eszközölt 50 euro/hó 2004 május 5. után és ezt is behajtaná ami újabb 1500 euro. Beadták valami járási bíróságra a kérvényt frohleiten járásban, ahonnan érkezett 2 napja egy határozat melyben ezt jóvá hagyta a járási bíróság. Az érdekesség, hogy ezt mindenféle vizsgálat és kérdezés nélkül tették ráadásként az összes levelet német nyelven küldözgetik és gyakorlatilag semmit sem értek belőle. Állitásuk szerint ez nem mentség és ettől függetlenül behajtható a kért összeg. Ő szerintük az én rokkant nyugdíjam 70000 ft és az alapján döntöttek, noha csak 51000 ft. Nem vizsgáltak semmit csak hasraütésre döntöttek. Szeretnék tanácsot kérni, mit tudok tenni hivatalosan ez ügyben. Kezd már az agyamra menni és a családom sem nyugodt ugyanis ez az összeg kettőnk 8 havi teljes jövedelme.

ObudaFan # 2007.10.20. 09:03

Az osztrák államnak erre volt joghatósága, mert a gyermek ott él. Az ott hozott határozat pedig Magyarországon végrehajtható. Más kérdés, hogy magyar bíróság is leszállíthatja a kint kiszabott tartásdíjat.

metallus # 2007.10.20. 06:12

Helló, a budai központi kerületi bíroságon volt a válásunk. Voltam ott a napokban, beszéltem egy szakértővel, azt mondta, hogy az ilyen ügyek arra a bíróságra tartoznak ahol a válást kimondták. Rám pedig a mindenkori magyar törvények vonatkoznak. Ezt nagyon határozattan állitották nekem.
Mint azt is, hogy attól a naptól kaphatja visszamenőleg hat hónapra a tartásdíjat amikor azt hivatalosan kérvényezte, mivel ezt idén májusban tette először, attól számíthat a pénzre.

ObudaFan # 2007.10.19. 18:12

A magyar jog szerint. Azt viszont itt nem kell alkalmazni.

monalisa1 # 2007.10.18. 15:41

"Csak akkor, ha a jogosult szülőt mulasztás nem terheli azért, hogy nem indította el korábban a végrehajtási eljárást."

2007.10.16. 16:16.

ObudaFan # 2007.10.18. 14:46

Debobe!

Ha nem kell visszaadni hiánypótlásra, akkor a bíróság 30 napon belül és 4 hónapon belülre tűzi ki az első tárgyalást a Pp szerint.

ObudaFan # 2007.10.18. 14:44

metallus!

Tekintettel arra, hogy kint élnek, ezért az állampolgárságuktól függetlenül az osztrák jogot fogja alkalmazni az osztrák hatóság. Ha pedig az osztrák jog szerint ennyi a behajtható, a magyar állam fog nyújtani jogsegélyt ennek a behajtására.

monalisa1 # 2007.10.17. 17:57

Egy nagyvárosi városi bíróságon általában hosszabb az átfutási idő mire egy keresetet tárgyalni kezd a bíróság, vidéken valószínűleg gyorsabban mennek a dolgok. Azzal hogy a t.díj módosítását kérő kereset beadásra került, a legfontosabb lévés megtörtént.

Én elhiszem neked, hogy a váratlan munkanélküliség szinte lehetetlen helyzetbe hozhat egy az egyik hónapról a másikra élő családot, meg hogy a fűtésszerelő sincs ingyen. De a bíróságot tények érdeklik: jövedelemigazolások, költségszámlák stb.

És közben gondolj arra, hogy aki kapja a t.díjat, rajta kívülálló okból ő is milyen nehéz helyzetbe került most...

Tőletek telhetően tegyetek meg mindent, hogy ez az átmeneti anyagi nehézség mindkét család számára átvésezlhető időszak legyen.

Debobe # 2007.10.17. 17:26

Kedves Monalisa!

Férjem beadta a kérelmet a tartásdíj leszállítására 3 hete.Milyen átfutási idő van,hogy lép a bíróság? A párom elvesztette a régi munkáját és a jövedelme az új munkahelyen a negyede lesz októberben.Szeptemberben viszont nem is volt jövedelme. Sajnos nem tudtuk átutalni csak a harmadát annak,amit eddig kellett teljesíteni.Váratlan volt az esemény és nincs tartalékunk,elvitte a fűtésszerelő a pénzt.

metallus # 2007.10.17. 15:54

Köszi, ennyi elég is. A lényeget megtudtam! Nem tartozom többel jelenleg mint kb, 40.000 ft. Minden a magyar törvények szerint van, az osztráknak semmi köze hozzá.

További szép napot

monalisa1 # 2007.10.17. 12:27

A jövedelem 50%-ig terjedhet a t.díj levonásának mértéke, de ezen belül a bíróság valószínűleg mérlegel, hogy az egyik-másik eltartott gyermekre százalékosan mennyi is jut - nem biztos hogy egyenlő arányban.

Sürgősen fordulj a bírósághoz és kérd a t.díj mérséklésének összegét, külön is tekintettel arra, hogy most már három gyerekről kell gondoskodnod a nyugdíjadból.

metallus # 2007.10.17. 05:55

Kösz a választ.
Nekem nem a fizetéssel van gondom, henem a mértékével.Rokkantnyugdíjas vagyok, hol van munkám hol nincs. Két kiskoru gyermeket nevelek még a párommal. A fiam osztrák ösztöndíja több mint a nyugdíjam.

monalisa1 # 2007.10.16. 21:46

Mivel magyar állampolgárok, az itteni előírások alkalmazandók.

Az hogy éveken keresztül nem kérte a bíróság által megállapított t.díjat, az az ő baja. Az hogy most meggondolta magát - ez módjában áll.

A t.díj csak 6 hónapra visszamenőleg követelhető.

Ha esetleg nem fizetnél, végrehajtási kérelmet nyújthat be az elsőfokú bírósághoz.

A pályaorientációs kurzus mellet a gyerekednek bizonyára nincs jövedelme, így a t.díjra nagykorúságáig rászorul

metallus # 2007.10.16. 20:44

Még annyit jegyeznék meg, hogy a váláskor a volt felem nem kért tartásdíjat amit azonban a bíróság mégis megállapított ha egyszer eszébe jutna mégis kérni.

metallus # 2007.10.16. 20:40

Helló. A volt feleségem ausztriában él és megbízott egy ottani szociális hivatalt a tartásdíj követelésének foganatosítására akik bírósággal fenyegetnek és 9 évnyi tartásdíjat követelnek noha az exem csak idén májusban jelezte a követelését nekik. A gyermekem 16 éves lesz novemberben jelenleg valamiféle pályaorientációs kurzusra jár tehát nem jár semmilyen nappali oktatásra. A volt felem és a gyermek is magyar állampolgárok. A kérdésem: Kötelezhet-e az osztrák bíróság az ottani törvények értelmében ilyen mértékü behajtásra? /jelenleg kb: 900.000 ft./

monalisa1 # 2007.10.16. 18:19

Neki felróható okból késlekedve indította a letiltást kérő eljárást.

szepesfalvy # 2007.10.16. 16:37

Köszönöm a választ.
Pontosan mit jelöl a mulasztás kifejezés a jogban?

ObudaFan # 2007.10.16. 14:16

Csak akkor, ha a jogosult szülőt mulasztás nem terheli azért, hogy nem indította el korábban a végrehajtási eljárást.

szepesfalvy # 2007.10.16. 13:46

Kérlek, tájékoztassatok , hogy abban az esetben, ha az apa gyermektartásidíj megfizetését rendszeresen és rosszindulattal megtagadja és elumlasztja, kérhető-e, 6 hónapnál hosszabb időtartamból fenálló tartozásának végrehajtása?