Élettársi kapcsolat hátránya???

Szecsör # 2003.07.27. 07:13

30 éves férfi vagyok.Élettársammal gyermeket várunk.A magzat hamarosan 'betölti' a 91. napját,amikor is jár utána a családi adókedvezmény.Mivel élettársam munkanélküli,igy nincs adóköteles jövedelme,én is igénybe vehetem a magzat után járó adókedvezményt?Eddig bárhol olvastam róla,mindenhol csak azt írták,hogy a HÁZASTÁRS veheti igénybe.Tudtommal már az élettársi kapcsolat is egyenértékű a házassággal.Kell-e és ha igen,hogyan kell igazolni,hogy élettársi kapcsolatban élünk,és én vagyok a születendő gyermek apja?

old-guy # 2003.07.27. 18:22

2003.-tól a közös háztartásbeli élettárs is bekerült a családi kedvezményt érvényesíthetôk körébe, némi korlátozással, de a várandósság tényérôl kiadott orvosi igazolás alapján a gyermek megszületése elôtti magzati kedvezményt az élettárs csak év végén veheti igénybe - mindkettejük adóbevallásában külön-külön, de azonosan feltüntetve a megosztási adatokat. A családi kedvezmény évközi igénybevételére csak a házastársak jogosultak.
(SZJA tv. 40.§.)

Szecsör # 2003.07.27. 21:50

Köszi szépen a felvilágosítást. Szecsör

ajudit # 2003.09.18. 10:51

Három éve élünk együtt a házamban.Mostanra véglegesen megromlott a viszonyunk, kértem, hagyja el a házamat, de nem hajlandó. Sajnos, ideiglenesen be van jelentve, az önkormányzat megtagadta a kényszerkijelentést. Mit tegyek, hogyan szabadulhatok meg tőle?

the big cat # 2003.09.18. 13:14

El kell válnod, és vagyonmegosztásban a házat (mivel gondolom az a külön vagyonod, azaz nem a házasság alatt szereztétek) magad számára kell kérned, és azt is, hogy a kizárólagos lakáshasználatot neked ítéljék.

the big cat # 2003.09.18. 13:19

Uppsz. Most kapcsolok, hogy élettársak vagytok.

Hát az igaz, hogy birtokon belül van, és azt jogszerűen szerezte, tehát birtokvédelem keretében nem kaphatsz segítséget, de mint tulajdonos abíróságtól kérheted a kényszerkiköltöztetést, és bérleti díjat addig is.

Boleyn Anna # 2005.03.28. 00:51

Sziasztok!
Egy bonyolult ügyben kérném segítségeteket.
Tehát: a szülők (Liza és Sándor) élettársi kapcsolatban voltak 15 éven át, 3 évvel ezelőttig. Egy közös gyermekük van, aki már nagykorú (Eszter). Sándor életvitele miatt a kapcsolat végérvényesen megromlott (a férfi élete több szálon fut, viselkedése abszolút ésszerűtlen, jelleme elviselhetetlen, 60 éves, 5 gyermeke van, vagyonos, jól élhetne, nem dolgozik, de sehol sem hajlandó megállapodni, inkább szatyrokkal közlekedik a "családjai" között, merthogy több van neki).
A lakás Liza tulajdona, a haszonyélvező Liza édesapja. Sándor 10 éve íratott egy papírt, mely szerint Liza neki "holtáig tartó lakáshasználati jogot" biztosít a lakás bizonyos részeire. A papíron nincsenek tanúk, és a tulajdoni lapon sincs semmi hasonló bejegyezve. A probléma, hogy Sándor Liza (szóbeli) kérésére sem hajlandó elköltözni, pedig tudna hova (több lakása gyermekei nevén van /Eszterén semmi/, bankszámláin többtízmilliós kötvények pihennek, de "jövedelme" nincs).Ennek ellenére azt állítja, nincs hova mennie. Eszter után nem fizet tartásdíjat Lizának (a lánya még tanul). Sándor sosem volt bejelentve a szóban forgó lakásba, csak a holmijai vannak ott, ő maga csak néha-néha fordul meg a helyszínen. Liza és Eszter normális életet szeretnének élni, nem követelnek semmit Sándortól azon kívül, hogy költözzön el. Sándor azonban pénzt követel a nem kimondottan jómódú (!!!) Lizától, arra hivatkozva, hogy ő 15 éven át dolgozott a lakás kipofozásán (ez erős túlzás), és ezért neki igenis jár valami. Az ajtókat még éjszakára sem zárhatják be, ugyanis Sándor bármikor felbukkanhat, és ha zárt ajtókra bukkan, abból ablakon dörömbölés, kiabálás, fenyegetőzés lesz (erre nemegyszer volt már példa), márpedig a család nem kedveli a botrányokat, de szeretne biztonságban, nyugodtan aludni. A helyzet teljesen kilátástalannak tűnik a család és az ismerősök számára is. Mit lehetne tenni, hogy Sándor elköltözzön?
Segítségüket előre is köszönöm:
Emese ismerőse

derill # 2005.03.28. 11:22

Mivel abból amit leirtál az derül ki, hogy Sándor nem életvitelszerüen lakik a lakásban, csak odajár, én egyszerüen nem engedném be, ha meg dörömböl, hivnám a rendőrséget. Azonban attól tartok, nem minden ugy van, ahogy leirtad, ez csak a Te szempontod. Ez esetben forduljon Liza birósághoz, hogy kötelezzék a lakás elhagyására.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Ancsur # 2005.04.14. 18:32

Üdvözletem!

Segítséget kérnék-élettársi kapcsolat megromlása miatt.
1999. őszén költöztünk "közös" lakásba volt élettársammal. A lakás árának nagy részét az ő szülei adták össze, de az egyötödére közösen kértünk (és kaptunk) önkormányzati támogatást. Az ingatlan azonban csak az ő nevén van. Két gyermekünk született. Én és a gyerekek csak ideiglenesen voltunk a lakásba bejelentve, és az ő lustasága miatt meg sem hosszabbítottuk. De életvitel szerűen mind a mai napig itt tartózkodunk.
Kapcsolatunk megromlott, külön szeretnénk költözni. Én mindent megpróbálok, több lakáspályázatot is adtam be, egyet elutasítottak, egy pedig még folyamatban van.
Azzal azonban nem vagyok tisztában, hogy nekem és a gyerekeknek mi járna ennek a lakásnak az árából. Õ az mondja, nekünk semmi nem jár, maximum ő adhat. Ha ez nekem nem tetszik, pereljem be.
Sajnos ezt anyagi kereteim nem teszik lehetővé.
(volt élettársamnak van még egy lakás a tulajdonában, ami azonban haszonélvezettel terhelt)
Megteheti-e, hogy kirak minket az utcára?
Ha esetleg elnyerek egy határozott idős bérletet az önkormányzattól, előállhatok valamilyen követeléssel volt élettársam felé?
Hova forduljak segítségért?
Ha rendszeres nevelési segélyban részesülök, az jogosít-e arra, hogy a "nép ügyvédjéhez" forduljak?
Válaszukat , segítségüket köszönöm!

derill # 2005.04.15. 11:38

Szerintem jogosit, de mindenképpen keresd meg a helyi családsegitő központot, ott biztosan van jogi tanácsadás.

Nem számit, hogy az ingatlan az ő nevén van, tulajdoni pert indithatsz, hogy a Te tulajdonjogodat is bejegyezzék. Egytized része ugyanis mindenképpen Neked jár, ha az önkormányzati támogatást figyelembe vesszük, annak a fele ugyanis Téged illet, tehát a Te hozzájárulásod a lakáshoz.

Nem tud kirakni az utcára, csak biróság dönthet ugy, hogy kizárólag ő jogosult a lakás használatára. Ez esetben Téged ki kell fizetnie.

Természetesen ha elköltözöl onnan, akkor is jár a részed, de valószinü, hogy csak perrel tudod majd érvényesiteni, viszont költségmentességet kérhetsz.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Ancsur # 2005.04.19. 10:01

Kedves Derill!

Köszönöm a válaszod.
A tulajdoni pert értem is, meg is fogom próbálni.
De, mit takar pontosan a "szerzés" aránya egy lakásnál? Már 2 éve együtt éltünk volt élettársam szüleinél, mikor ebbe a lakásba költöztünk. A lakás árának legnagyobb részét a szülei fizették ki (bankkölcsönből és rokonoktól kért pénzből, ez 2.400 000 ft volt) tehát inkább ők lennének a tulajdonosok, de nyilván saját fiuk részére mondanának le róla. A mi közös részünk 600.000 ft. Ez még mindig nincs teljesen kifizetve.
köszönettel
Ancsur

derill # 2005.04.19. 14:32

A kérdés az, hogy Te költöttél-e egyáltalán bele valamit, illetve amig együtt éltetek, Ti együttesen adtatok-e hozzá pénzt. Ha igen, akkor annak a fele Téged illet. Ha nem, akkor nem jár belőle semmi. Mivel önkormányzati támogatást kaptatok hozzá, amit nem kell visszafizetni, annak a fele a Te hozzájárulásod, tehát annyi mindenképpen jár belőle.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Ancsur # 2005.04.20. 10:30

Kedves Derill!

Megint köszi a gyors választ.
A lakás megvásárlásához csak a hitellel járultam hozzá. De attól kezdve minden költséget közösen álltunk. Minden csekken (amit kézzel kellett kitölteni) az én kézírásom áll. Az életszerű ittlakást sem nehéz bizonyítani, a gondnok a szomszédunk.
Ma elmentem a kerületi csaldsegítő központba, ahol azt mondták, nem tudnak segíteni, mert nem ide vagyok bejelentve. Úgyhogy megpróbálom az állandó lakcím szerintit.
Az utolsó kérdésem csak annyi, hogy a gyerekek ilyen esetben nem "számítanak"? Csak a vagyoni hozzájárulás mértéke?
Köszönettel:
Ancsur

derill # 2005.04.20. 16:42

A családsegitő központ azért családsegitő, mert nincs illetékességi területe, aki odafordul mert baja van, annak segitenek. Sajnálatos, ha ezt nálatok igy oldják meg, javaslom, keresd meg a vezetőjüket. Tartok tőle, hogy ez a gond azért volt, mert vegyitett családsegitő (a gyermekjóléti szolgálat is ott müködik, de végül is az is tartózkodási hely szerint illetékes) viszont a családgondozó agyában valami káosz van. Majd a főnöke felhomályositja.

A gyerekek nem számitanak mire értetted? Valamelyik topicban valamelyik kérdező kioktatott arról, hogy van valami gyermekrész de erről eddig kizárólag tőle hallottam, azt igérte küldi a joganyagot hozzá, azóta sem kaptam meg. A dologgal nem értek egyet, hiszen a gyermekrész öröklésjogi fogalom, itt pedig az apa még él. Nem köteles a gyerekeire hagyni a vagyonát, el is költheti akár, tehát senki nem kötelezheti arra, hogy életében végrendelkezzen, főleg nem arra, hogy ki is adja a leendő vagyont. Amire a kérdező hivatkozott elvileg valami BH, de akik a BH-kat hozzák, azok is emberek, ők is hozhatnak rossz döntést, még akkor is, ha kicsi az esélye, tehát nagyon megnézném én azt a BH-t. Viszont most nincs időm keresgetni, majd egy hónap mulva lesz.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu