Kirakhatnak a saját inagtlanomból, (haszonélvező)

Lionking # 2018.03.26. 12:56

nonolet: Értem. :( Köszönöm!

nonolet # 2018.03.26. 12:53

Ne hidd el neki... félrevezet.

Ez a képlet CSAK az ILLETÉK alap kiszámítás módját jelenti.

-

Szokás ezt TÁJÉKOZTATÓ értéknek venni az alku során.

DE!!! az ár valójában szabad alku tárgya.
Az ingyenestől a pofátlanig.
Sőt az elfogadhatatlan ajánlatig, de akkor ugye nem lesz biznisz..

Meg kell egyzeni...nincs más lehetőség.
Itt még peres úton sincs megoldás.

Mivel nem kötelezhető a lemondásra.
Így arra árat sem lehet szabni ítélettel sem...

Lionking # 2018.03.26. 12:40

nonolet:

Köszönöm!

A haszonélvezeti jog értéke, az értékbecslő szerint, egy szabályrendszerben van definiálva, ami jelen esetünkben az ingatlan értékének 1/20-a * 4 .

Lionking # 2018.03.26. 12:38

drbjozsef: Ez az, hogy nem tudom, hogy ezt hogyan tudnám megakadályozni.

nonolet # 2018.03.26. 12:36

Miként lakhatsz ott... amíg tart a haszonélvezet?

1.
Ha a haszonélvező megengedi neked, hogy

• te lakj ott

vagy

befogad a már ott lakók mellé

2.
Ha bérbe adja

• neked

vagy

• másnak ÉS te VÁLLALOD ugyanazokat feltételeket

(ekkor a helyébe léphetsz)

3.
Ha lemond a haszonélvezetéről.
Ehhez meg kell alkudnotok a lemondás árában.
Ami szabad alku tárgya... lehet akár ingyenes is :-)
DE!!! tudd, hogy NEM kötelezhető a lemondásra, ha nem akarja.

- -

A haszon ÉLVEZET joga bizony erősebb jog tulajdonosénál is ilyen témákban.

Gyakorlatilag...
Hiába van házad, amíg valaki más haszon élvezi!
Azaz használhatja, hasznosíthatja, HELYETTED.

drbjozsef # 2018.03.26. 12:28

Lionking

azért olvass utána jó alaposan a haszonélvező-tulajdonos, és ahaszonélvezeti jog - tulajdonjog körülé témákban.
Ha ilyen "jó" a viszony a haszonélvező és a tulajdonos között (pláne, ha harmadik fél is, a gyerek is képbe jön), akkor igen alaposan rajta tartanám a szemem az ingatlanon, és minden jogszerű eszközt kihasználnék, hogy biztosítsam a jogaimat. Nehogy pár év múlva egy romot kapjál vissza nulla közeli értékkel.

Lionking # 2018.03.26. 11:38

ObudaFan: Értem, és köszönöm választ!

ObudaFan # 2018.03.26. 09:40

Nincs jelentősége, ugyanis nincs jogcímed a lakásban való ottlakásra, ha a haszonélvező nem engedi.
Persze, itt nem a mostohanagymama gyermeke, hanem a mostohanagymama véleménye számít.

Lionking # 2018.03.26. 08:48

drbjozsef:

Értem. Köszönöm a választ!
Már csak az a kérdés, hogy ha, egy esetleges perben, a bíróság előtt előadom, hogy nincs hol laknom, akkor az érdekelni fogja a bíroságot, vagy azt mondják, hogy akkor menjek az utcára, vagy béreljek valamit magamnak, ahol tudok lakni?

drbjozsef # 2018.03.26. 07:54

Nincs rá szükség. Szívességi lakáshasználatodat az bizonyítja, hogy hogy együtt laktál vele. Ez akkor is így van, ha se papír nincs erről, de még csak szóba se került soha : a ráutaló magatartás, hogy nem jelentett fel azonnal a beköltözésedkor, bőven elég.

De ez ne tévesszen meg : ha perrel raknak ki, akkor nyersz néhány hetet-hónapot is akár, de elveszted a perköltségeket, és az esetleg további károkat, amit a bíróság megítél (pl. ha felszólítottak írásban kiköltözésre, és nem tetted, többlethasználati díjat követelhetnek). És el fogod veszíteni a pert, ez ugye nem is kérdés.

Lionking # 2018.03.26. 07:34

drbjozsef:

Igen, de mivel meghalt a nagypapám, hogyan bizonyíthatom be, hogy megengedte? Nincs erről semmi hivatalos papír, vagy megállapodás, írásban.

alfateam # 2018.03.26. 06:55

Igen kirakhatnak.

drbjozsef # 2018.03.26. 06:53

Megtehetik.

A haszonélvező rendelkezik az ingatlannal a haszonélvezet fennállása alatt, a tulajdonos ezen jogival csak annyiban élhet, amennyiben a haszonélvező azokkal nem akar.

Vagyis igen, kirakhatnak a saját házadból is. A mostohanagymamád a haszonélvezeti jogát nem adhatja át másnak, de a jogok gyakorlását átengedheti annak, akinek akarja, pl. a gyermekének is. Ha a mostohanagymamád azt akarja, hogy a gyereke lakjon ott és ne Te, akkor ehhez joga van.

Ha meghal a mostohanagymamád, akkor a haszonélvezet megszűnik, és Te rakhatod ki az ingatlanból, mint tuldajdonos, a gyerekét.

A hagyatéki tárgyalás irreleváns, hiszen az nem érinti az ingatlant semmilyen módon : a tulajdonjoga eleve a tied teljesen, a haszonélvezet meg már most is megvan, ha jól értem.

Azért ez nem olyan egyszerű, hogy csak úgy lecserélik a zárat, és kiraknak : ha önként nem hagyod el, amihez jogod van, feltételezem jogcímmel laksz az ingatlanban, mert nagyapád megengedte, akkor kérhetsz birtokvédelmet, és csak per indításával költöztettethetnek ki jogszerűen.

Lionking # 2018.03.26. 06:37

Van egy ingatlan, amelyen haszonélvezeti jog van. A mostohanagymamám a haszonélvező, de én vagyok a tulajdonos 1/1 arányban. Azzal fenyegetőzik a gyereke, hogy lecseréltetik a zárat, és kiraknak az ingatlanból.
A nagypapám nemrég halt meg, és a hagyatéki tárgyalás még meg sem történt.

Megtehetik? Illetve, ha megtörténik a hagyatéki tágyalás, és minden marad a régiben, akkor megtehetik?