nonolet: Értem. :( Köszönöm!
Kirakhatnak a saját inagtlanomból, (haszonélvező)
Ne hidd el neki... félrevezet.
Ez a képlet CSAK az ILLETÉK alap kiszámítás módját jelenti.
-
Szokás ezt TÁJÉKOZTATÓ értéknek venni az alku során.
DE!!! az ár valójában szabad alku tárgya.
Az ingyenestől a pofátlanig.
Sőt az elfogadhatatlan ajánlatig, de akkor ugye nem lesz biznisz..
Meg kell egyzeni...nincs más lehetőség.
Itt még peres úton sincs megoldás.
Mivel nem kötelezhető a lemondásra.
Így arra árat sem lehet szabni ítélettel sem...
nonolet:
Köszönöm!
A haszonélvezeti jog értéke, az értékbecslő szerint, egy szabályrendszerben van definiálva, ami jelen esetünkben az ingatlan értékének 1/20-a * 4 .
drbjozsef: Ez az, hogy nem tudom, hogy ezt hogyan tudnám megakadályozni.
Miként lakhatsz ott... amíg tart a haszonélvezet?
1.
Ha a haszonélvező megengedi neked, hogy
- te lakj ott
vagy
befogad a már ott lakók mellé
2.
Ha bérbe adja
- neked
vagy
- másnak ÉS te VÁLLALOD ugyanazokat feltételeket
(ekkor a helyébe léphetsz)
3.
Ha lemond a haszonélvezetéről.
Ehhez meg kell alkudnotok a lemondás árában.
Ami szabad alku tárgya... lehet akár ingyenes is :-)
DE!!! tudd, hogy NEM kötelezhető a lemondásra, ha nem akarja.
- -
A haszon ÉLVEZET joga bizony erősebb jog tulajdonosénál is ilyen témákban.
Gyakorlatilag...
Hiába van házad, amíg valaki más haszon élvezi!
Azaz használhatja, hasznosíthatja, HELYETTED.
Lionking
azért olvass utána jó alaposan a haszonélvező-tulajdonos, és ahaszonélvezeti jog - tulajdonjog körülé témákban.
Ha ilyen "jó" a viszony a haszonélvező és a tulajdonos között (pláne, ha harmadik fél is, a gyerek is képbe jön), akkor igen alaposan rajta tartanám a szemem az ingatlanon, és minden jogszerű eszközt kihasználnék, hogy biztosítsam a jogaimat. Nehogy pár év múlva egy romot kapjál vissza nulla közeli értékkel.
ObudaFan: Értem, és köszönöm választ!
Nincs jelentősége, ugyanis nincs jogcímed a lakásban való ottlakásra, ha a haszonélvező nem engedi.
Persze, itt nem a mostohanagymama gyermeke, hanem a mostohanagymama véleménye számít.
drbjozsef:
Értem. Köszönöm a választ!
Már csak az a kérdés, hogy ha, egy esetleges perben, a bíróság előtt előadom, hogy nincs hol laknom, akkor az érdekelni fogja a bíroságot, vagy azt mondják, hogy akkor menjek az utcára, vagy béreljek valamit magamnak, ahol tudok lakni?
Nincs rá szükség. Szívességi lakáshasználatodat az bizonyítja, hogy hogy együtt laktál vele. Ez akkor is így van, ha se papír nincs erről, de még csak szóba se került soha : a ráutaló magatartás, hogy nem jelentett fel azonnal a beköltözésedkor, bőven elég.
De ez ne tévesszen meg : ha perrel raknak ki, akkor nyersz néhány hetet-hónapot is akár, de elveszted a perköltségeket, és az esetleg további károkat, amit a bíróság megítél (pl. ha felszólítottak írásban kiköltözésre, és nem tetted, többlethasználati díjat követelhetnek). És el fogod veszíteni a pert, ez ugye nem is kérdés.
drbjozsef:
Igen, de mivel meghalt a nagypapám, hogyan bizonyíthatom be, hogy megengedte? Nincs erről semmi hivatalos papír, vagy megállapodás, írásban.
Igen kirakhatnak.
Megtehetik.
A haszonélvező rendelkezik az ingatlannal a haszonélvezet fennállása alatt, a tulajdonos ezen jogival csak annyiban élhet, amennyiben a haszonélvező azokkal nem akar.
Vagyis igen, kirakhatnak a saját házadból is. A mostohanagymamád a haszonélvezeti jogát nem adhatja át másnak, de a jogok gyakorlását átengedheti annak, akinek akarja, pl. a gyermekének is. Ha a mostohanagymamád azt akarja, hogy a gyereke lakjon ott és ne Te, akkor ehhez joga van.
Ha meghal a mostohanagymamád, akkor a haszonélvezet megszűnik, és Te rakhatod ki az ingatlanból, mint tuldajdonos, a gyerekét.
A hagyatéki tárgyalás irreleváns, hiszen az nem érinti az ingatlant semmilyen módon : a tulajdonjoga eleve a tied teljesen, a haszonélvezet meg már most is megvan, ha jól értem.
Azért ez nem olyan egyszerű, hogy csak úgy lecserélik a zárat, és kiraknak : ha önként nem hagyod el, amihez jogod van, feltételezem jogcímmel laksz az ingatlanban, mert nagyapád megengedte, akkor kérhetsz birtokvédelmet, és csak per indításával költöztettethetnek ki jogszerűen.
Van egy ingatlan, amelyen haszonélvezeti jog van. A mostohanagymamám a haszonélvező, de én vagyok a tulajdonos 1/1 arányban. Azzal fenyegetőzik a gyereke, hogy lecseréltetik a zárat, és kiraknak az ingatlanból.
A nagypapám nemrég halt meg, és a hagyatéki tárgyalás még meg sem történt.
Megtehetik? Illetve, ha megtörténik a hagyatéki tágyalás, és minden marad a régiben, akkor megtehetik?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02