gyerektartás családi adókedvezményből

k.lajos # 2018.04.15. 22:36

Köszönöm!
Viszont ha incs végrehajtás, akkor veszett fejsze nyele...

oligaliga # 2018.04.09. 06:31

k.lajos
Zita74

Sajnos tényleg nem adja ki a NAV, hogy az adózó érvényesített-e családi kedvezményt olyan gyermek után, ami nem a kérdezőnél van elhelyezve. De: ha sejted, hogy az adós igénybe veszi az adókedvezményt, de nem érvényesítik belőle a levonást, és végrehajtási eljárás van az kötelezett ellen (értsd: végrehajtó letiltására vonnak), akkor érdemes a végrehajtónak jelezni a problémát, mert hatóságként ő kikérheti a NAV-tól ezt az adatot. Ha kiderül, hogy a családi kedvezményt az adós igénybe vette, de a levonásnál nem vették figyelembe, akkor külön intézkedéssel - akár inkasszóval vagy új letiltással is - behajtható.

k.lajos # 2018.04.05. 18:28

Kedves Zita74!

Nekem erős a gyanúm, hogy ez egy akkora kiskapu, hogy a kis pontok (egyszerű családanyák pl.)labdába se rúghatnak.

zita74 # 2018.04.03. 09:18

Igaza nem igazán

zita74 # 2018.04.03. 09:17

Kedves Fórumozók!
Mivel nincs jogilag megoldás erre a családi adókedvezményes kérdésre,nincs rá gyakorlat,hogyan jut el az a pénz a jogos tulajdonostól, hisz senki sem tudott konkrét megoldási javaslatot adni, csak igazán van k.Lajosnak, hogy itt úgy csal bárki ahogy akar???

ObudaFan # 2018.04.03. 04:41

Meg a NAV nem is fogja kiadni ezt az adatot, mert adótitok.

k.lajos # 2018.04.02. 20:17

Kedves Oligalia, köszönöm!
Igazából kérdésfeltevő1 esete azért foglalkozatt, mert egyik ismerősöm hasonló helyzetben van.Csak a másik oldalon.

Hogyan tudná azt meg, hogy az exe valóban kap vissza a NAVtól családi kedvezményt? Mert alaptalanul se szeretne vádaskodni, hogy neki még jár tartásdíj, ha szó sincs erről, de a másik félnek meg nem érdeke "elmesélni", s fieztni se.

Írjon a NAVnak? A cÍmét se tudja..adószámát még úgy se.
Köszönöm!

oligaliga # 2018.04.02. 17:21

K. Lajos

A családi kedvezményt az a szülő veheti igénybe, aki a gyermeket a háztartásában neveli (osztott nevelés esetén fele-fele arányban). A kérdést feltevő az általa nevdlt 3 gyermek után kapja a kedvezményt, a 4. gyerekre tartásdíjat fizet. Nem látok benne semmi igazságtalanságot.

oligaliga # 2018.04.02. 17:19

Kérdéafeltevő1

Vht. A levonás közös szabályai
61. § (1) * A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad.

Ez egyértelmüen kimondja, hogy a nettódból kell a tartásdíjat fizetned. A családi kedvezmény az szja adóalapját csökkenti, függetlenül attól, hogy havonta vagy év végén egy összegben kéred vissza. Ezért a visszaigényelt adód valójában a nettó fizetésed része, fizetned kell belőle a tartásdíjat.

Ez nem ugyanaz, mint a visszaigényelt ep befizetés, mert az nem az adóalapot csökkenti, hanem a befizetett adót, tehát nem része a nettó fizetésednek.

k.lajos # 2018.04.02. 09:15

Ez az! A bruttóból legalább látható lenne, ha így csal. Elvégre azért fizet csak 12,5 %-ot, mert több gyermeket tart el a háztartásában. De akkor a 3 gyerek után járó kedveznényt is illenék megosztani, csak hát a NAVnak nincs ilyen kötelezettsége. Országos csalás!!!

ObudaFan # 2018.04.02. 06:48

A gyermektartást a nettó fizetésből kell fizetni, nem a bruttóból.

zita74 # 2018.04.01. 20:46

Én úgy tudom,hogy igenis kikérheti a bruttódat. A nettódat nem. Más is így tudja? Csak mert én nem vagyok szakértő, nehogy hülyeséget mondjak.

kérdésfeltevő1 # 2018.03.31. 20:44

Hát, tételezzük fel,hog elfogadom. De hogyan? Elküldöm postán vagy számlán? vagy a kezébe? Mert erről aztán tényleg egy árva szó sincs az itéletben?

S mi legyen a bruttómmal? Ahhoz is joga van?

• Köszönöm
ObudaFan # 2018.03.31. 06:13

A törvény és vélhetően az ítéleted is azt mondja ki, hogy a nettód után kell fizetni a tartásdíjat. Ha pedig az szja-d egy részét visszakapod, akkor az a nettód része lesz.

zita74 # 2018.03.30. 18:35

Én nem vagyok jogértő, nem is igazán mondhatnám, hogy egyet értek dolgokkal. DE! Létezik ügyvéd Magyarországon,aki védené ezt az egoista apát? Mióta kéri így ezt a visszatérítést? Mióta rövidíti meg a gyerekét? Felháborító! Vagy tévednék?

kérdésfeltevő1 # 2018.03.30. 18:20

A munkáltatómnak semmi köze az adóbevallásomhoz.Kérhetem postán vagy folyószámlára. De most meg azzal jött az ex, hogy a munkáltatómtól kikéri a bruttómat. Na, komolyan,ahhoz aztán mi köze?

SaireyVMK # 2018.03.30. 08:55

Nyilván akkor az adóév végén egyben felvett gyermektámogatási is a jövedelmed része. A nettódat emeli abban a hónapban és amennyivel emeli abban a hónapban a bíróság által meghatározott százalékban abból is le kell vonnia a munkáltatódnak és átutalnia a jogosultnak.

kérdésfeltevő1 # 2018.03.29. 20:56

De ha nem veszem fel havonta, akkor nem része a nettómnak, s akkor a NAV küldi amikor vissszaigénylem. De a NAV nincs levonásra felhatalmazva, csak a munkáltatóm. Most akkor hogy van ez? Úgy csalok, hogy nem is tudok róla?

Nekem eszembe sincs havonta kérni. Sokkal jobb ez így, egy összegben. De pontosan melyik törvény jrja azt le, hogy a visszakért adómból tartásdíjat fizetek? Úgy jön nekem vissza az egészségpénztár után is. Abból is fizetek tartásdíjat?
Köszönöm

ObudaFan # 2018.03.29. 11:56

Igen, de itt akkor valószínűleg igaza lesz az exednek, hiszen a nettódhoz ez is hozzá tartozik.

kérdésfeltevő1 # 2018.03.28. 20:58

Igen.De az baj?
10 éve változatlan. Akkor született a 3. fiam az új házasságomban.
Most is százalék alapján határoznák meg a fixet, nem?
Köszönöm

ObudaFan # 2018.03.28. 13:06

Miért, neked még a Csjt. alapján, százalékosan van megállapítva a tartásdíj?

kérdésfeltevő1 # 2018.03.27. 19:05

Lehet fontos: letiltják a 12 és fél %-ot.Meg a minimum is meg van határozva.

kérdésfeltevő1 # 2018.03.27. 19:01

Kedves Fórumozók!
Azzal állt elő a volt nejem, hogy megrövidítem a közös gyerekünket. Ugyanis az új házasságomban született 3 gyerekem után a családi adókedvezményt az adóév végén veszem csak fel, igy nem vonják belőle a gyerektartást. DE hol van ez tiltva??? Feljelenthet? Vagy egyáltalán mit tehet???ellenem
köszönöm